Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2026?
palma
No, ono ohánět se v 220mnm , v jedné z nejteplejších oblastí ČR, kvetoucí sakurou a zlaťákem v dubnu, jako důkazem rozjetého jara a blížícího se vrcholu jara, to by asi klasikovi přišlo poněkud nešťastné..
Mě to spíše připomíná poněkud bezradnou, slušně rozjetou paranoiu.. Včetně toho nehorázného obviňování vás z fake fotek..
Francois
Jako.. snesu hodně, ale napsat bez důkazu, že dává někdo fake fotky je prasárna, já můžu mít taky pochyby, ale snažím se to ověřovat, třeba přes ta webkamery, přes spešl weby , i přes tem ČHMÚ, intersucho... možností je fůra, .. no jedu teď na nákup do toho Lidlu, doufám, že směčka nákupčích mne tam nezvalchuje.., před Lidlem mají též sakury, tak mrsknu fotku do foťáku, pro jistotu a do zásoby..Tu průměrnou nadmořskou jsem šoupnul pro ilustraci, aby si každý uvědomil o čem je vlastně řeč..
palma
Já tam tedy na té dnešní fotce vidím zcela jasně, že vrchol jara na Kladensku máte doslova za dveřmi..Co si budeme povídat
Tu průměrnou nadmořskou jsem šoupnul pro ilustraci, aby si každý uvědomil o čem je vlastně řeč..
Tam by bylo potřeba asi aby si dotyčný vyběhnul na vrchol Řípu, aby viděl, co se aktuálně děje (tedy spíše neděje) v cca průměrné nadmořské výšce v ČR..
Lerak2
Tak je evidentní,že Vámi založené téma je na protest proti mapkám o stavu vegetace v rámci ČR. Tady spadáme do severních Čech,ale v tom celorepublikovém kontextu už jsme spíše západ.Je jasné,že SV,V to má ke studenému vzduchu nejblíže,ale až na tu nedávnou zimní epizodu nemám dojem,že by tam byla první třetina jara nějak chladnější,jak na Z,když porovnám Tmax z Kopist,a ty za zrovna nízká nejsou, se Vsetínem na V, který leží téměř o 150m výše.
No, zajímavě to vidí na SW ..https://www.severe-weather.eu/global-weather/rare-...
situace popsána až do května,.. ten PV si letos dává na čas s tím, do kdy bude pšoukat ten studený vzduch, hezky to dávkuje.., asi až do května..přidávám na ukázku printy.. Holt jaro jak má být, pěkně zvolna..
palma
Nepamatuju si už přesně, musel bych v diskusích listovat zpátky, ale mám ten dojem, že nějaký prvotní odhad byl ten, že se slabý (možná dokonce slaboučký) PV definitivně rozpadne v březnu a zhruba od půlky dubna bude pokoj. A on ne a ne chcípnout. To zas bude drama až do konce května.
No on vortex je ve vyšších hladinách velmi slabý, ale ve spodních hladinách je relativně silnější, dokonce na konci března předpovědi dokonce viděli i náznaky posilování směrem k polovině dubna (nezvyklé). Jak dlouho to bude trvat těžko říct, ale určitě ta situace nejde podle původních předpovědí, ale to se celkem běžně děje a posledních 6 jar jsme toho byly svědky.
Jsou určité korelace z takových případů let, kdy přesun z La Nina do El Nino v průběhu pozdního jara a léta, kdy takové situace byly pozorovány (teplý březen, chladnější podmínky duben). Pak nicméně rychlé přesuny vyššího tlaku nad kontinent a spíše sušší a teplejší podmínky.
Na druhou stranu ty předpovědi na další týden se lehce oteplily, tak uvidíme jak to dopadne. Noční výhledy byly šílené, ale tak ty běhy 18z u GFS umí celkem švihnout.
Vokr
No já nevim, Icon tam sice dal na čtvrtek na Z Čech až 20°C díky teplé frontě, ale vzápětí tam má kolem TN chlad od SZ. Ostatní Ecák a GFS tam mají ten chlad na mnohem delší dobu a přímo od SV, takže si myslím, že nás to dost ještě potrápí.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.