Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2026?
spurdo
Ne, podle mě není.
Ptal jsem se jí jen a pouze na to, proč se zrovna hlavní běh na týden, 10 dní často tak hodně liší od ostatních ENS..a od jejich průměru.
A tam je ten jeden důležitý rozdíl a důvod. Mnohem větší rozlišení hned na počátku výpočtů..
Důvod toho vysokého rozlišení je podle mě u hlavního běhu krátkodobá předpověď, řekněme na 3 dny, aby byla co nejpřesnější, vysoké rozlišení umožňuje i bodovou předpověď..
Ovšem na 7-10 dní se ta počáteční přesnost a vysoké rozlišení může a často i mění potom na totální úlet.
Že každý jednotlivý ENS má záměrně jemně odlišná vstupní data , to jsem z AI v mojí otázce vůbec neřešil, to je tady snad většině jasné..Je to základní princip ansámblových výpočtů , předpovědí.
Takže co nyní kvete půjde během týdne do háje,všechno pomrzne,hlavně příští víkend,ještě zítra se namlsáme tepla a pak zpátky do zimních bund.
U nás vegetace relativně ok, ovšem sucho velké. V řekách vody málo a začínají vysychat i močály v místním parku. A to je v dubnu opravdu neobvyklé. Na první fotce jsou pro porovnání extrémů vidět lehce na stromu namalované čáry odkazující na výšku vody při velkých povodních.
A voda pořádně zelená, také dubnově výjimečné.
Foto je z dneška, ať tu zas nejsou nějaká obvinění z fakefoto...
kapr84
Jo, jak jsem psal max průměr a to budeme hooodně rádi, dodávám, ještě přikládám, jak vypadají celosvětové teploty v době vlády La Nina a El Nino (prognóza na letošek)
palma
Kdyžtak sem hoď link na předpovědní mapy. Co jsem pochopil, tak je to předpověď ECMWF na několik měsíců dopředu. Na prvním obrázku předpověď na léto (červen-červenec-srpen) 2025, běh modelu z 01.05.2025. Na druhém obrázku v pravo je předpověď pro léto (červen-červenec-srpen) 2026, běh modelu 01.04.2026.
V létě 2025 převládala La Nina, v létě 2026 El Nino. V předpovědi pro léto 2025 skoro žádné podnormální oblasti nejsou, v předpovědipro léto 2026 už se objevují. Ale je to pravděpodobností předpověď. Odchylka se počítá od 34-letého normálu (1993-2016), tedy ještě teplejšího normálu než (1991-2020). Léto 2025 příliž nadprůměrné u nás v ČR nebylo, léto 2026 uvidíme.
TommyAst
předpovědní mapy jsou zde: https://charts.ecmwf.int/products/seasonal_system5...
A já doplním ještě přímo hodnoty odchylek jak teplot, tak srážek pro Evropu. Nejteplejší by měl být červenec se srpnem. O fous nižší odchylku červen. Nejsušší červenec se srpnem, červen v rámci průměru.
jestli týden pořádně nezaprší, tak začne usychat tráva, což je momentálně jediná možná varianta jít se živit prodejem sena v dubnu. ona vlastně už možná i usychá, ale v 8cm je tak směšný vlhkoučko, že z toho nevymačkám ani kdybych to stlačil hydraulikou. na poli, na louce, na zarostlý louce všude stejně
Taková klasika. Oteplí se na jeden den, hned studená fronta a chladný vzduch od SV určitě minimálně na týden. Spíše ještě dýl.
S těma srážkáma to je bída. Sucho se tu opravdu už projevuje . Musim zalejvat . Povrchově totální prach už na záhonech bez stínění a mulče klidně 3-4 cm bez vláhy . A to máme jíl hodně . Jinak výhled nic moc . Srážky a teploty ráno mrazivé ... Tedka přemýšlím jestli ma cenu to hlídat a topit . Kvetou tedka broskve a další keře co jsme viděl už. Odkvetla meruňka , takže klasika jako každý rok . Do -1 to nemá cenu , ale tyhle ranní minima často neuhádnou
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.