Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teploty přes 20 °C a na severozápadě větrno, večer dorazí studená fronta

Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2026?

86
# 04.04.2026, 13:43

Ta AI odpověď je podle mě trochu matoucí..
Zjednodušené řečeno, amsábly se od hlavního běhu liší tím, že nepoužívají tak detailní data + zároveň každý z nich vychází z trochu posunutých výchozích podmínek (o kousek jiná teplota, tlak atd).

# 04.04.2026, 17:08

spurdo
Ne, podle mě není.
Ptal jsem se jí jen a pouze na to, proč se zrovna hlavní běh na týden, 10 dní často tak hodně liší od ostatních ENS..a od jejich průměru.
A tam je ten jeden důležitý rozdíl a důvod. Mnohem větší rozlišení hned na počátku výpočtů..
Důvod toho vysokého rozlišení je podle mě u hlavního běhu krátkodobá předpověď, řekněme na 3 dny, aby byla co nejpřesnější, vysoké rozlišení umožňuje i bodovou předpověď..
Ovšem na 7-10 dní se ta počáteční přesnost a vysoké rozlišení může a často i mění potom na totální úlet.

Že každý jednotlivý ENS má záměrně jemně odlišná vstupní data , to jsem z AI v mojí otázce vůbec neřešil, to je tady snad většině jasné..Je to základní princip ansámblových výpočtů , předpovědí.

# 04.04.2026, 18:40

Takže co nyní kvete půjde během týdne do háje,všechno pomrzne,hlavně příští víkend,ještě zítra se namlsáme tepla a pak zpátky do zimních bund.

1145
# 04.04.2026, 18:58

U nás vegetace relativně ok, ovšem sucho velké. V řekách vody málo a začínají vysychat i močály v místním parku. A to je v dubnu opravdu neobvyklé. Na první fotce jsou pro porovnání extrémů vidět lehce na stromu namalované čáry odkazující na výšku vody při velkých povodních.
A voda pořádně zelená, také dubnově výjimečné.
Foto je z dneška, ať tu zas nejsou nějaká obvinění z fakefoto...

Sucho začíná brzy
Zeleno + zpožděná vegetace
Tomu sucho nevadí :-)
# 05.04.2026, 07:31

Kromě východu území zažíváme nedostatek povrchové vláhy už nyní..
A až do poloviny dubna se zřejmě příroda žádné vody nedočká..
Bude to velká brzda pro rozvoj vegetace , bohužel přesně v období, kdy vodu potřebuje nejvíce.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.