Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2026?
spurdo
Ne, podle mě není.
Ptal jsem se jí jen a pouze na to, proč se zrovna hlavní běh na týden, 10 dní často tak hodně liší od ostatních ENS..a od jejich průměru.
A tam je ten jeden důležitý rozdíl a důvod. Mnohem větší rozlišení hned na počátku výpočtů..
Důvod toho vysokého rozlišení je podle mě u hlavního běhu krátkodobá předpověď, řekněme na 3 dny, aby byla co nejpřesnější, vysoké rozlišení umožňuje i bodovou předpověď..
Ovšem na 7-10 dní se ta počáteční přesnost a vysoké rozlišení může a často i mění potom na totální úlet.
Že každý jednotlivý ENS má záměrně jemně odlišná vstupní data , to jsem z AI v mojí otázce vůbec neřešil, to je tady snad většině jasné..Je to základní princip ansámblových výpočtů , předpovědí.
Takže co nyní kvete půjde během týdne do háje,všechno pomrzne,hlavně příští víkend,ještě zítra se namlsáme tepla a pak zpátky do zimních bund.
U nás vegetace relativně ok, ovšem sucho velké. V řekách vody málo a začínají vysychat i močály v místním parku. A to je v dubnu opravdu neobvyklé. Na první fotce jsou pro porovnání extrémů vidět lehce na stromu namalované čáry odkazující na výšku vody při velkých povodních.
A voda pořádně zelená, také dubnově výjimečné.
Foto je z dneška, ať tu zas nejsou nějaká obvinění z fakefoto...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.