Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno s teplotami kolem 26 °C, na severovýchodě chladněji

Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2026?

# 29.03.2026, 15:06

TomasMost
No dnes padla..padlo tu i striktně a neochvějně polovina dubna..
Problémem ale je, že to je prostě subjektivní výcuc s prstu, který se při bližším ohledání ať už z hlediska meteo či fenologické definice i obvyklé jarní reality, tu letošní nevyjímaje, jeví jako nesmysl...
Což ale dotyčný jaksi nepobírá..
Svým způsobem vůbec nic nového.
Psal jste tu o těch 90% kvality..
Souhlas..
Těch dalších 10% pak ale vždy bohužel opravdu ,, stojí za to,,...
Teď to dle výhledů vypadá na pomalé, postupné oteplování k normálním hodnotám pro první polovinu dubna..Jen ty srážky, to je ve výhledech pro první půlku dubna bída, velká bída:(

2015
# 29.03.2026, 15:22

Francois
palma
Tak já tedy přidávám taky dokumentaci. Na úplný vrchol jara, jak píše AuraPočasí to alespoň tady (určitě i na více místech) opravdu nevypadá. Už jsou ale první náznaky. Už začíná být dost pupenů a dokonce se ojediněle objeví i nějaký strom s lehce zelenými barvami (ale spíš velmi slabě). Řekl bych, že jsme spíše na začátku jara podle aktuální situace.

Pupeny už se začínají objevovat.
Ojediněle nějaký zelenější strom.
505
# 29.03.2026, 15:48

Tadeas
Tak, tak.. ostatně k tématu vývoje rostlin, stromů.. se vyjadřujeme v tématu fenologie, takže i tam je možnost srovnání, ostatně tam přispíváte i vy..:cool:, čili i to máme na zdejším webu samostatně..

2015
# 29.03.2026, 15:50

palma
Jasně, naštěstí toto téma je také ohledně jara, takže za mě je to jedno, ale souhlasím s tím, že do té fenologie by se to hodilo víc. :cool:

505
# 29.03.2026, 16:37

Tadeas
V pohodě, to není v rozporu.. Ohledně tohoto jara, jsem zvědav jak se to rozetne po velikonocích, jednou je tam zase od +5 do +-0 , ale jinak to dost ukazuje vzestupy teplot až k +20 (těch +25 bych bral jako úlety), jo zase je co sledovat..Můžeme se přít a dohadovat, co zvítězí..:cool:

37
# 29.03.2026, 17:35

Francois
Je to tak, záleží hlavně na nadmořské výšce a místních podmínkách. Chtěla jsem tím ovšem říct, že rozumím Aurovi, který považuje duben za vrcholné jaro - mám to totiž stejně (a nemyslím tím teploty, jen fenologii). Prostě květen mívá v nížinách rysy částečně letního měsíce, kdy během první dekády už dozrávají rané jahody, ve druhé půli měsíce pak první třešně. Jarní květiny a ovocné stromy stíhají odkvést v dubnu. Teď jsem kontrolovala jabloně - myslím, že nástup do květu je vyloženě na spadnutí. Jen jak se po Velikonocích oteplí. Jinak meruňky už začaly odkvétat, teď jsou v plném květu mirabelky.

# 29.03.2026, 17:59

Miriam
Já rozumím vám, máte to tam s podnebím spíše jak na jižním Slovensku.. místní podmínky..
Jeho obecnému ,,posudku,, ohledně vrcholu jara v polovině dubna však nerozumím..
Protože nějakých 85-90% území ČR to má jinak..
Už to nechme..

# 29.03.2026, 19:06

Březen,za kamna vlezem
Duben, ještě tam budem
Květen, topím jak kretén

2015
# 29.03.2026, 19:11

Intercooler
:D

7
# 31.03.2026, 14:39

Ve vývoji vegetace pozorujeme výrazný rozdíl mezi západem a východem republiky. Na Moravě je vývoj výrazně urychlený, zatímco v západních, částečně i středních, jižních a severozápadních Čechách je naopak opožděný.

Tento text bych vyzdvihl a vlastně i vysvětluje to jak každý letos vidíme ten vývoj přírody plus ty dohady tady jak to je... my tady jsme opravdu napřed.

505
# 31.03.2026, 14:44

kapr84
:D, Hlavně, aby tu poslední větu ( kterou zcela schvaluji) špatně nepochopil někdo chytlavý z Prahy, to by byl oheň na střeše...:D

# 02.04.2026, 16:09

Tak venku je již krásné jaro. Jak to asi bude vypadat za pár týdnů? V půlce dubna to bude násobně více rozkvetlé a zelené, jak teď a půjde to s přehledem nazvat vrcholem jara.

Je opravdu úsměvné, jakým (nezdravým) způsobem mi tu 2 uživatelé pořád psali, že to nemůže být vrchol a bla bla bla... :D Proč by jako nemohl? :D

„fake" fotka od jednoho uživatele
Reálná fotka, jak to vypadá venku
Reálná fotka, jak to vypadá venku 2
# 02.04.2026, 16:14

Ještě další fotky. Za ty dva týdny už to bude hodně hodně posunté. Zatímco daný uživatel vyfotil nějaké vzrostlé druhy stromů, co začínají rašit evidentně později, každý druhý strom už raší a jede, ale jako „argumentační" fotka se to hodilo, chápu...

Mimochodem už kvetou pampelišky, sedmikrásky, hluchavky, prostě jaro je již v plném proudu.

A samozřejmě ta hlavní pointa je ta, že je teprve 2. dubna a až bude 15. dubna, bude to venku vypadat asi tak 100x více jarně, než nyní a pak je slovo vrchol jara naprosto vhodný, jelikož až bude květen, bude to postupně vypadat více jako v létě, než na jaře, tudíž ten vrchol jara dává smysl někdy v dubnu - je to prostě můj pohled a názor... :D

A opravdu jsem se velice pobavil tím, jak urputně se tu do mě pustili 2 uživatelé s tím, jak nemám pravdu, jak se hluboce mýlím atd. Pro mě akorát diskuze k pobavení nad tím, jak jsou na tom někteří v životě asi fakt špatně... :D

Díky za to... :D dobře jsem se pobavil... A ještě je úsměvné, jak to ti lidé furt řeší a něco o mě furt píšou... :D Fakt nemáte v životě něco lepšího na práci a nějaké lepší hodnoty? No já ano...

palma
Francois
Ještě něco pro Vás dva. Nejde vůbec o to, zda mám či nemám pravdu, zda je to nějaký můj názor atd., ale o to jakým (nezdravým) způsobem jste na mě reagovali a vedli tuto diskuzi. Objevily se nějaké narážky, posměšky apod. Proč? Je to nutné? Já se rád účastním diskuze, když bude na úrovni s respektem, pokud ne, je to samozřejmě o ničem a člověk se může jen „pobavit", co tu někdo předvádí.

Nemá smysl se bavit s lidmi, co mají patent na pravdu a lečí si nějaké svoje bolístky.

sakura na místním pozemku
začínají rašit stromy cca každý druhý
pestrá škála květů
# 02.04.2026, 17:12

AuraPočasí
Zlatice (zlatý déšť), sakura..
Pampeliška, sedmikráska..
V Polabí..Hmm.
Co s tím?
To vše jsou typické, ranné známky nastupujícího jara.. první poslové.. v jedné z nejteplejších oblastí ČR.:D
To tu snad nikdo nepopírá..?
Pestrá škála květů vypadá fakt úplně jinak..a olistěné, vzrostlé stromy žádné nevidím.
Co tam máš dál?

37
# 02.04.2026, 19:27

Tady jsou hodně narašené javory a dřeviny měkkého luhu (obojí zelené i z dálky), stejně tak keře (černý bez, klokoč apod.) Akáty ale budou ještě dlouho bez listů, ty raší pozdě. Hrušně mají velká poupata, plně kvetou všechny slivoně, i mimo obec. Meruňky na slunci zcela odkvetly, ve stínu zatím kvetou. Neřekla bych, že je to rané jaro (ale ještě to není ani vrcholné, i když k němu to má blíž). Nejpestřejší louky, dle mých zkušeností,bývají ve vyšších polohách, kde jsou zároveň chudší půdy.

# 02.04.2026, 19:51

AuraPočasí
javor, druhá fotka, ten je oproti tady teda o hodně napřed, samci kvetou s malými pupeny nebo lístky, samice jen semena, tady je to takový shovívavý ještě oproti polabí a šlo to vidět i cestou hradečanem, jak od prahy dál na východ je všechno mnohem barevnější, tady jsme na tom poskrovnu, ale to se velmi rychle otočí během pár dní

19
# 02.04.2026, 21:23

AuraPočasí
Auro... U nas neni zeleneho vubec nic zatim..

# 02.04.2026, 23:45

kozacik
To je divný. Už asi 6 týdnů všude čtu, že východ je výrazně napřed, před západem republiky. A i aktuální dnešní mapa ČHMÚ ukazuje, stále komplet Moravu zrychlený, nebo výrazně zrychlený vývoj. Dneska jsem tu viděl fotky od Aury z Prahy, od Dejvose z Polabí v okolí Prahy, nebo i tady ze SZ. Přijde mi to úplně v pohodě, a často už krásně kvetoucí a zelenající se vegetaci. Tak jsem předpokládal, že tam podle těch map, jste výrazně napřed oproti nám tady v okolí Prahy a v SZ části

505
# 03.04.2026, 08:09

AuraPočasí
Takže ty fake šmejde, za to veřejné obvinění tě klidně "znemožním", čapnu aktuální vydání letáku z Lidlu natahnu ruku, a s tím letákem ti vyfotím to samé, co je na té tebou označené fotce za fake, (protože se nic moc nezměnilo) a jako bonus dám fotku sakury, co je veprostřed zahrady,, to je fér ne? Omluvu nečekám, neb od blázna se to nedá.

p.s. uprostřed fotky je ta slibovaná sakura, každý ať posoudí, jak hezky kvete..A mimochodem, když jsme u těch projevů, průměrů apod... pak průměrná nadmořská výška v ČR je....430 metrů nad mořem, čili, co se zeptat tam, jak to tam mají s jarem.. he? Zde jsem v 350 m.n.m.. tak mám k dobru ještě 80 metrů výškových..

Fotka s ověřením platnosti k dnešnímu datu, leták je ze včera..
# 03.04.2026, 08:33

kozacik
Tak samozřejmě, Slezsko se zatím moc nezelená, navzdory mapám, nemapám..
(Vždyť tam nad 500mnm ještě před pár dny běhali s hrablem..)
To je ostatně vidět i odsud z Čech ;-).
Stačí si projít pár webkamer.
Není východ jako východ..

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.