Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě čerstvý nárazový vítr, teploty opět podprůměrné

Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2026?

1799
# 07.02.2026, 16:15

Jelikož tady ještě není žádná diskuze o jarním počasí v tomto roce, tak mě napadlo (o týden dříve, než bylo loňské téma založené) začít pomalu diskutovat o tom, jaké by mohlo být letošní jaro. Jelikož je tento rok celkem mrazivo (nejvíc od roku 2017), tak by mohlo být i chladnější. A nebo třeba nás počasí překvapí a přijde už letní počasí.
Hlasovat lze do 1.3.2026

Jaké bude podle vás jaro 2026?
Bude chladno a deštivo
3 (9 %)
Bude teplo a slunečno
11 (32 %)
Bude zima a sněžení nebo sněhové přeháňky
2 (6 %)
Bude ve znamení střídání teplejšího a chladnějšího počasí.
18 (53 %)
Celkem hlasů: 34 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
# 07.02.2026, 23:28

Dlouhotrvající advekce našeho teplého vzduchu od JZ už nebyla pomalu rok, jak ji známe, od té doby většinou průměrné měsíční teploty... klidně by se zima mohla vyřádit nejpozději do března a pak snad už hezké teplo. :) Ale dle mě nás čeká průměrně teplé jaro

2
# 10.02.2026, 16:23

Ke by bylo co nejdříve! A hlavne poradne slunce… Uz to nedávám - furt zima a šero :((

1799
# 10.02.2026, 16:28

Zatím to vypadá, že jaro jen tak nepříjde. Ve výhledech se zima nevzdává.

3
# 10.02.2026, 16:31

ryngle
jojo, zase si to odesíráme my tady na východě, stejně jako v prosinci... otřesná zima

# 10.02.2026, 16:59

Jaro teď by bylo ještě zbytečně brzy, přece nechceme ochlazení a sníh až do dubna. To by mělo přijít právě teď, ideálně ještě ať se před koncem února ochladí a něco napadne a od března už začne jaro v pravém slova smyslu. Hlavně ať skončí tato inverzní nuda.

243
# 10.02.2026, 17:44

Přesně jak píše Marek, nejlepší bude když zima přetrvá alespoň ještě do prvního týdne v březnu, pak mi přijde více logické, že přijde teplo, které vydrží. Ale počasí samo o sobě pravidla nemá. Jen člověk to vnímá tak, že když je teplejší konec února, tak si myslí, že prostě zima musí dorazit někdy v březnu nebo dubnu.. většinou to tak bývá, ale není to pravidlem. Dle mého úvod jara bude spíše průměrný nebo lehce podprůměrný. Později snad už bude teplo dostatečné.

# 10.02.2026, 18:45

No jedina vec, co je naprd je ta inverze.. tady v prosinci 18 dnu uplne bez slunka, ted jsme meli zase, a i mame inverzi, jen jeden den bylo polojasno, jinak furt inverze. Cloveka to ani nebavi, kdyz nic jineho nevidi, jen deku.

# 11.02.2026, 18:14

Minimálně jeden z jarních měsíců bude teplotně blízko normálu či pod.

# 12.02.2026, 09:52

Tohle je prostě tipovačka. Nikdo neví a nemůže vědět, jaké bude jaro. Nejpravděpodobnější je tak logicky někde blízko normálu teplotně i srážkově.

A srážkově bývají běžné velké regionální rozdíly. Část republiky může mít srážek výrazný nadprůměr a část výraznější sucho. V tomto ohledu si myslím, že více srážek mívá spíše Morava.

496
# 13.02.2026, 10:22

Takže tady je první prognóza pro jaro 2026 od SW..https://www.severe-weather.eu/long-range-2/spring-...

No, prý chladnější jaro, bude více srážek.. obrázků a povídání je tam fůra, za mne zatím dobrý..a bude prý v létě prudký nástup El Nino..

86
# 13.02.2026, 18:35

Jaro už je tady, dnes jsem viděl dvě slunéčka sedmitečná

1799
# 13.02.2026, 18:52

spurdo
Ano, jaro dorazilo tak na dva dny. Teď to ale na delší dobu vystřídá opět zima.

496
# 17.02.2026, 21:22

No, PV by měl dle všeho skončit na tom přelomu březen - duben, což by byla paráda.. a týdenní ECMWF na 42 dní oteplal přímo ukázkově, to by značilo pozvolný nástup jara, a nemusely by být ty jarní mrazejky.. nicméně na takovou dobu dopředu je to asi trošku přání než realita předpovědi..:)

# 18.02.2026, 04:51

Po loňském roce, kdy se tady nadalo koupat ani v červenci jak byla studená voda a zelenina, zejména rajčata tu nedozrávala ani pamětníkům, tipuju jaro i léto ve stejném duchu, tedy velmi chladné.

Vody je z letošní zimy hromada, deficit, zásoba i nasycení vše v normálu, tak na jaro je to připraveno. Kdo nevylévá sudy a má jímku, ten zahradě přilepší i v tradičně suchém období od poloviny dubna na poloviny května, kdy zahrada vody potřebuje nejvíc a kdy poslední léta nejmíň prší.

Důležité je, aby se odporoučel dekl a začalo svítit. To potom i zdejším chronický cholerikům pomůže k lepší náladě. Tahle zima je extrémně vytrvalá a světla je letos hrozně málo a to neprospívání nikomu a ničemu.

198
# 18.02.2026, 09:43

Ecak tam má za týden skoro 20 stupňů,to jestli vyjde tak se příroda pěkně probudí a budou padat rekordy.

3
# 18.02.2026, 13:49

kuba
jen u vás.. jinak to může být stejný ústřel jako v lednu ty -20 co mi ecák i s gfs opakovaně předpovídaly, realita byla kolem -14 nejnižší teplota za celý měsíc... nebral bych to až tak vážně.

3
# 19.02.2026, 09:44

Bouřky v pondělí? Co na to místní?.. :blesk:

# 19.02.2026, 13:53

Koukám další týden tam ICON některé dny cpe chladnější Moravu a teplejší Čechy, tak jsem zvědav. Chladno se nám prodloužilo do neděle, ale od pondělí kolem 10°C na pohodu, v Čechách i mnohem tepleji (hlavně ve středu). Dlouhodobých 42 - denních ansámblech od ECMWF je jedno chladnější období od 5-11.3., nicméně většinou průměr či lehčí nadprůměr. Oslabení PV před koncem února by mělo právě se propsat rychle a i když celkem slušným ochlazením, tak v nížinách to na mrazy a zásypy sněhu stačit nebude. :)

1799
# 19.02.2026, 14:18

Podle modelů už se začíná blížít opravdové jaro. Za mě buď zima skončila a nebo si dala na delší dobu pauzu.
Ve výhledech tam máme i 15°C. Ohledně těch bouřek v pondělí, tak nejspíš to budou jen nějaké ojedinělé výboje na silných přeháňkách.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.