Jelikož tady ještě není žádná diskuze o jarním počasí v tomto roce, tak mě napadlo (o týden dříve, než bylo loňské téma založené) začít pomalu diskutovat o tom, jaké by mohlo být letošní jaro. Jelikož je tento rok celkem mrazivo (nejvíc od roku 2017), tak by mohlo být i chladnější. A nebo třeba nás počasí překvapí a přijde už letní počasí. Hlasovat lze do 1.3.2026
Jaké bude podle vás jaro 2026?
Bude chladno a deštivo
3 (9 %)
Bude teplo a slunečno
11 (32 %)
Bude zima a sněžení nebo sněhové přeháňky
2 (6 %)
Bude ve znamení střídání teplejšího a chladnějšího počasí.
18 (53 %)
Celkem hlasů: 34 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
Dlouhotrvající advekce našeho teplého vzduchu od JZ už nebyla pomalu rok, jak ji známe, od té doby většinou průměrné měsíční teploty... klidně by se zima mohla vyřádit nejpozději do března a pak snad už hezké teplo. Ale dle mě nás čeká průměrně teplé jaro
Jaro teď by bylo ještě zbytečně brzy, přece nechceme ochlazení a sníh až do dubna. To by mělo přijít právě teď, ideálně ještě ať se před koncem února ochladí a něco napadne a od března už začne jaro v pravém slova smyslu. Hlavně ať skončí tato inverzní nuda.
Přesně jak píše Marek, nejlepší bude když zima přetrvá alespoň ještě do prvního týdne v březnu, pak mi přijde více logické, že přijde teplo, které vydrží. Ale počasí samo o sobě pravidla nemá. Jen člověk to vnímá tak, že když je teplejší konec února, tak si myslí, že prostě zima musí dorazit někdy v březnu nebo dubnu.. většinou to tak bývá, ale není to pravidlem. Dle mého úvod jara bude spíše průměrný nebo lehce podprůměrný. Později snad už bude teplo dostatečné.
No jedina vec, co je naprd je ta inverze.. tady v prosinci 18 dnu uplne bez slunka, ted jsme meli zase, a i mame inverzi, jen jeden den bylo polojasno, jinak furt inverze. Cloveka to ani nebavi, kdyz nic jineho nevidi, jen deku.
Tohle je prostě tipovačka. Nikdo neví a nemůže vědět, jaké bude jaro. Nejpravděpodobnější je tak logicky někde blízko normálu teplotně i srážkově.
A srážkově bývají běžné velké regionální rozdíly. Část republiky může mít srážek výrazný nadprůměr a část výraznější sucho. V tomto ohledu si myslím, že více srážek mívá spíše Morava.
No, PV by měl dle všeho skončit na tom přelomu březen - duben, což by byla paráda.. a týdenní ECMWF na 42 dní oteplal přímo ukázkově, to by značilo pozvolný nástup jara, a nemusely by být ty jarní mrazejky.. nicméně na takovou dobu dopředu je to asi trošku přání než realita předpovědi..
Po loňském roce, kdy se tady nadalo koupat ani v červenci jak byla studená voda a zelenina, zejména rajčata tu nedozrávala ani pamětníkům, tipuju jaro i léto ve stejném duchu, tedy velmi chladné.
Vody je z letošní zimy hromada, deficit, zásoba i nasycení vše v normálu, tak na jaro je to připraveno. Kdo nevylévá sudy a má jímku, ten zahradě přilepší i v tradičně suchém období od poloviny dubna na poloviny května, kdy zahrada vody potřebuje nejvíc a kdy poslední léta nejmíň prší.
Důležité je, aby se odporoučel dekl a začalo svítit. To potom i zdejším chronický cholerikům pomůže k lepší náladě. Tahle zima je extrémně vytrvalá a světla je letos hrozně málo a to neprospívání nikomu a ničemu.
kuba jen u vás.. jinak to může být stejný ústřel jako v lednu ty -20 co mi ecák i s gfs opakovaně předpovídaly, realita byla kolem -14 nejnižší teplota za celý měsíc... nebral bych to až tak vážně.
Koukám další týden tam ICON některé dny cpe chladnější Moravu a teplejší Čechy, tak jsem zvědav. Chladno se nám prodloužilo do neděle, ale od pondělí kolem 10°C na pohodu, v Čechách i mnohem tepleji (hlavně ve středu). Dlouhodobých 42 - denních ansámblech od ECMWF je jedno chladnější období od 5-11.3., nicméně většinou průměr či lehčí nadprůměr. Oslabení PV před koncem února by mělo právě se propsat rychle a i když celkem slušným ochlazením, tak v nížinách to na mrazy a zásypy sněhu stačit nebude.
Podle modelů už se začíná blížít opravdové jaro. Za mě buď zima skončila a nebo si dala na delší dobu pauzu. Ve výhledech tam máme i 15°C. Ohledně těch bouřek v pondělí, tak nejspíš to budou jen nějaké ojedinělé výboje na silných přeháňkách.