palma
Napsal jsem po pár dnech reakci na Vaší otázku/pochyby, jestli je skutečně vrchol jara. A co následovalo? Úplně velká snaha od Vás dvou mi jasně sdělit, že se ohromně mýlím, včetně narážek atd.
Z mé strany je jediná chyba, že jsem na to ještě nějak dále reagoval, ale ta Vaše snaha mi vyvrátit prostý subjektivní názor a jak do toho jdete hrozně ostře a ještě s nějakými narážkami apod - to je směšné a jen to vypovídá o Vás.
Ano prostě si myslím, že vrchol jara je v dubnu, je to můj subjektivní názor a Vy jste z toho úplně vedle, vůbec to nedokážete jakkoliv pobrat. Úplně se Vám z toho protočily kolečka v hlavě a hodně Vás to hodilo do nepohody.
Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2026?
Tak tato zajímavá debata o vrcholech (viz výše) mně nasměrovala k několika zcela subjektivním dojmům.
1. Vrchol jara existuje pouze jakožto projev rozvoje přírody, tím pádem vrcholem je zhruba období, kdy jsou v plném květu nejpočetnější ovocné stromy - třešně, jabloně, trnky na mezích a tak podobně. Dále se objeví vlaštovky a staví hnízda.
2. Konec května už působí někdy dost fádním dojmem, už ani řepka není žlutá.
3. Každý má vrchol jara jindy, na Sněžce to bude o 2 měsíce později než v lednickém zámeckém parku.
4. Obdobně vrcholem podzimu je den, kdy je distribuován největší objem burčáku v ulicích měst.
A mám pravdu, ne že né.
palma
Teďka na mě vyskočili fotky 2 roky zpátky z toho pískového konce března a první poloviny dubna 2024. Jo panečku, to byl luxus. Rozmezí teplot mezi 16 - 27°C, vše hezky zelené. No letos ta příroda si vzala pozvolnější průběh, ale vypadá to lépe na zbytek dubna.
ludvicek
No k burčáku bych dodal pitelného burčáku, ony jsou dva vrcholy. Patokový vrchol a pak ten zlatý štamgastní vrchol.
AuraPočasí
Dobrá, subjektivní názor beru.. a tedy.. existuje logicky nějaký objektivní.. že.. nejde o hádku, o názor. ale o definici.. stejně jako v předchozích případech, které jste tu hrotil, i když bylo zcela jasné, že to není podstatou sporu, protože v případě meteorologických projevů jde většinou o definice, já, nebo někdo jiný sem dá meteorologický projev, a vy se pak přete o názor.. záměna termínů, pořád dokola.
ludvicek
Už jsem tu otázku položil i AI, ta je nejchytřejší. Pokaždé to hodí trochu jinou odpověď, ale vesměs převažuje něco jako:
od půlky dubna do půlky května, nebo od 1. května do 10. května. Ten konec května tam není a nedává to smysl, protože jak vegetace tak i počasí je prostě již na úrovni léta (třeba z 90%) a slovo jaro v jakékoliv podobě přestává dávat smysl.
Takže ironie, že když mi tu někdo píše, že se hluboce mýlím a přitom jsem svým názorem blíže k pravdě. Vzal jsem to jen trochu jednodušeji a určil to prostě jako střed podle kalendáře 1. března - 31. května.
OK možná to lehce upravím: Aktuálně jsme v přechodu mezi začátkem jara a vrcholem jara - vždycky to bude nějaký přechod.
Vrchol nastane tedy 15. dubna, respektive začátek vrcholu (než se z toho stane postupně léto). Tohle jestli mi někdo ještě hodlá popřít a říct, že je to nějak „vadný" tak už fakt nevím...
Takže v podstatě 15. dubna nastane vrchol a zároveň již pozvolný přechod do léta.
Tak já chápu oba pohledy,ono kdyby pořádně zapršelo a od Velikonoc se oteplilo na 20°C,tak za dalších 7-10 dní je všechno zelené.Ale já posuzuji vrcholy ročních období podle průměrných teplot.U zimy a léta je to jasné,i když ten teplotní vrchol nemusí nastat dle dlouhodobého průměru.U jara a podzimu asi lze posuzovat vrchol i podle přírody,kdy se masivně vše zazelená a na podzim ,když se listí barví a začíná opadávat.Je běžné,že v květnu už jsou letní teploty a tak se to na přelomu všech ročních období často teplotně promíchává,ale asi jej dle těch teplot budu považovat za vrchol jara,i když je už všechno zelené.Samozřejmě,květen může být chladnější než duben,pak bychom se všichni s tím vrcholem mohli shodnout.
Aidamkoo
Jo, jiný rok, jiné teploty atd. Po +27 se mi tedy nyní nestýská, toho deště by mohlo být tak 10x tolik, než je v predikci teď., Ale jo i ten přijde. Ohledně burčákového podzimního období.. už jsem tu u nás narazil na výtvor tvořený asi tak 10% lisovaných hroznů, 80% vody a zbytek dodaný curk s kvasnicema... noční a ranní zábava na WC zaručena..
..
p.s. jsem včera večer koukal na střednědobé predikce na ECMWF.. klasika jarního období.. předevčírem do modra.. nyní do růžova,, (předpověď na 42 dní, po jednotlivých týdnech).. čili tak, neví oni ani my..
TomasMost
Jo, takhle nějak to je....střízlivě zhodnocené..
p.s. ještě bych dodal, že s vrcholem jara mám tak nějak spojené i nějaké pěkné bouřky.. což v současné době zrovna moc nehrozí.. tak se na ně můžu aspoň těšit.. snad přijdou..
palma
Definice vrcholu jara je jasná,pak jsou tu naše individuální subjektivní pocity a tam se logicky neshodneme.To je normální,pokud ty naše pocity ovšem nevnucujeme ostatním.A to je u Aury občas problém,i když v 90% píše kvalitní příspěvky.Prostě to k němu patří a když dostane za uši,stejně se za pár dní vrátí,a to je z mého pohledu fajn.
TomasMost
Meteo definice je jasná a vychází především z průměrných teplot..
Co se týče fenologie, tam je to přímo závislé též na teplotach a slunečním svitu, srážkách a je to samozřejmě mírně variabilní, rok od roku..
Je to závislé samozřejmě i na nadmořské výšce..
Ale ani fenologická definice, tedy plně rozkvetlé jabloně a šeříky, a fenologickým hlediskem se tu dotyčný zaštiťuje, ani ta i teď v době GO nevychází na polovinu dubna ani náhodou...
Francois
U nás, co si pamatuju od nejranějšího dětství, začínají šeříky kvést někdy v půli dubna a končí s úplným začátkem května. Nikdy jsem nechápala spojení 8. května s rozkvetlými šeříky, protože toto zde opravdu neznáme. Jabloně nakvétají v posledních letech dokonce už začátkem dubna. Letos to bude později. Ale v květnu už u nás prostě nic takového nekvete.
Koncem první květnové dekády mi začínají kvést pivoňky, vzápětí potom hned růže.
Miriam
Jenže Mikulovsko je oproti většině oblastí ČR poněkud extrém, dokonce i proti Praze, nemyslíte?
Mohu vám oponovat vyššími a horskými polohami kdekoli v ČR, kde šeřík rozkvete nejdřív v půlce května a jabloně podobně.
Ale to je jen opačný extrém...
Spojení první květnové dekády s kvetením šeříku je snad jasné , stačí se podívat na dobové fotky z osvobození 1945, čím vítají lidé, zrovna v té Praze, vojáky..
Rozkvetlými šeříky..
Já to vlastně také jako dítě v šumavských Volarech v 750-800 mnm moc nechápal..
Protože tam u nás šeříky nikdy kolem 8.-9.května rozkvetlé ještě ani zdaleka nebyly..Ale pak mi za pár let došlo, že holt oproti Praze je to u nás vše o minimálně cca 14 dní posunuté dál do jara..
Nojo, no..
TomasMost
Jo, já tu kdysi dostal za uši při dohadování okolo PV apod, což mne donutilo si o tom počíst, najít pojmy, souvislosti, vést diskusi s těmi ..podotýkám uznal jsem, že jsem dostal oprávněně, je v celku jednoduché, když něco napíšu unáhleně, či nesprávně to uznat.. a jedeme dál.. no problem., No a určení dle fenologie... to je opravdu "posuvné" ..Jinak jsem na letošní rok ohledně projevů počasí zvědav, neb nastává totální obměna povětrnostních poměrů...
Francois
Nikdy tady nepadla slova vrchol jara nebo podzimu.Vždy to bylo ohledně zimy nebo léta.A i tam se na ten vrchol díváme různě.Pro jednoho to je nejnižší resp nejvyšší teplota,pro druhého třeba zase souvislá řada ledových resp tropických dní.Kdyby Aura napsal,jak vnímá vrchol jara on,bylo by to ok,i když definice je odlišná.Užívejme jara,je fuk,jestli je ve fázi předehry nebo vyvrcholení.Je to nejhezčí roční období
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.