Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2022?

86
# 21.02.2022, 13:26

Nemá cenu se dohadovat. Ten článek na ČT24 je napsaný špatně a nejednoznačně. Nejdříve je tam úvod, který ale neodpovídá prostředku článku, kdy je hned napsané, že se v podstatě nic neví :D

Správný nadpis by byl: Polární vír se letos chová podivně a může prodloužit zimu na severu Evropy. Jak ovlivní naše území nikdo netuší. :)

378
# 21.02.2022, 13:31

Today2
Víš, tvoje fantazie a konstrukce, už tu po těch letech nikdo nebere vážně..
A tím co tu opět, celkově předvádíš poslední dny, na tom těžko něco změníš..leda tak pro sebe k horšímu...

15
# 21.02.2022, 13:33

Petr12
Ale článek od Pavla Karase má myslím hodně velkou váhu. A vůbec bych na něm nic neupravoval.

Aidamko1
swan1
Já ty Vaše reakce moc nechápu. Chci se bavit o počasí, nic víc.

Píšu moje názory, které Vám hodně vadí. Proč?

171
# 21.02.2022, 13:42

Today2
Protože:
1. Tvé reakce na naše dlouhodobé rozbory, že je to směšné, že to nemá hodnotu atd, tak to je vážně trollení. Podívej se asi takhle. Ty si zde v diskusi nepřispěl ničím kloudným, co by přineslo nějaké osvětlení nám diskutujícím, tak nechápu proč se hned pouštíš do druhých, že jsou jejich rozbory směšné.
2. Neustále nenecháš druhé aby ti řekli svůj názor. Pevně se "hlava nehlava" držíš svého názoru aniž by jsi se pokusil akceptovat názor druhých, takže to pak často ztrácí smysl s tebou diskutovat.

Já chápu, že očividně jsi rád v opozici, ale zkus někdy akceptovat názory druhých, zbytečně se tak nedostaneš do konfliktu s druhými.

15
# 21.02.2022, 13:49

Aidamko1
Ale já se to snažím nějak argumentovat bez zbytečných poznámek.

Tak se ptám ještě jednou: Jak si přišel na to, že jaro bude teplé? Když to nikdo nemůže vědět? Tomuhle prostě nerozumím....

Ono taky dříve se tu řešilo počasí na týden-dva dopředu a poslední dobou jsou tu "sezónní experti", kteří něco hlásají.

171
# 21.02.2022, 13:52

Today2
Přišel jsem na to tak, že jsem porovnal všechny klimatické modely, porovnal odchylky tlaku vzduchu v hladinách nad Středomořím, severním Atlantikem a Az+Is, a tím jsem zjistil, že nás čeká typická JZ dráha TV, která přináší teplé JZ proudění. Víš zatímco ty argumentuješ článkem s nulovou hodnotou, tak já se podíval na skutečné hodnoty a modelové výstupy.

Jak si přišel na to, že jaro bude teplé? Když to nikdo nemůže vědět? Tomuhle prostě nerozumím....

A jak jsi zase ty zjistil, že bude jaro studené, když to přeci nemůže nikdo vědět? Teď si protiřečíš.

15
# 21.02.2022, 13:55

Aidamko1
Díky moc.

porovnal všechny klimatické modely, porovnal odchylky tlaku vzduchu v hladinách nad Středomořím, severním Atlantikem a Az+Is, a tím jsem zjistil, že nás čeká typická JZ dráha TV, která přináší teplé JZ proudění.

Já toto chápu, ale to myslíš opravdu vážně? Přece něco takového je dosti nejisté...

Na kolik procent to takto bude?

378
# 21.02.2022, 14:01

palma
To neni možný, to bude nějakej joke..GFS i CFS a všechno..
V březnu přijde zima, zní věštba...dup!:)

171
# 21.02.2022, 14:07

Today2
Tak možná bude nejlepší když ti to vysvětlím jak to je. Určitě asi víš, že v Atlantiku jsou řídící tlakové útvary nad Azory a Islandem. Letos modely očekávají, že bude výraznější odchylka do plusu nad jihozápadní Evropou, takže do Evropy budou proudit TV od JZ, které sebou budou přinášet teplé JZ proudění. Tyto výpočty jsou relativně přesné až na 3 měsíce, protože se jedná o výpočty skrze mořské proudy a teplotu Atlantiku, která by se musela rázem ochladit o několik stupňů, k čemuž by dojít nemohlo, protože i kdyby k tomu došlu, tak rozdílem dvou odlišných hmot by se nad Z Evropou ukotvila TN, která by pumpovala J/JZ advekci přímo do Evropy.

15
# 21.02.2022, 14:35

Aidamko1
A jak jsi zase ty zjistil, že bude jaro studené, když to přeci nemůže nikdo vědět? Teď si protiřečíš.

Já to vidím velmi nejistě, ale prostě se přikláním k chladnější variantě:

1. Poslední roky byl vždy min. 1 výrazně chladný měsíc, který srazil odchylku za celé jaro. V tom spatřuji klimatický trend nebo výrazný výkyv. Jinými slovy žádná náhoda to podle mě není.

2. Článek od Pavla Karase

3. Takový ten obecně omílaný fakt, že se roční období posouvají.

4. Klimatickým modelům nevěřím.

Asi to není moc přesvědčivé že... Ale myslím, že jaro i kdyby bylo teplejší, tak s nízkou odchylkou. Koukal jsem na nějaký ty grafy a poslední 3 roky celkem výrazně snížily průměrnou teplotu května. To je dost zarážející. Náhody takto nefungují...

386
# 21.02.2022, 14:57

Today2
No, když nevěříte klimatickým modelům, pak fakt běžte na astroweby, tam se takovými prkotinami nezabývají, roční období spíše mizí, či se prolínají, než aby se posouvaly, no tady jsem vytahl něco ze svého archivu, rád Vám to poskytnu ke studiu, je to srozumitelné, pokud je tam nějaké počítání, tak je to taky v pohodě, hlavně je tam postup od krátkodobých po měsíční, čtvrtletní, roční, i desetileté či ještě delší, jak libo, a myslím, že je to i od odborníka, ale to posuďte sám, zda je ten pán dostatečně erudovaný....https://is.muni.cz/el/sci/podzim2005/Z0076/um/8206...
p.s. pokud těm modelům nevěříte, pak nám nepokládejte své dotazy, protože bych se musel večer kouknout z okna, a pak bych vám třeba řekl... jsou tam červánky, zítra bude foukat, jak moc, nevím, kolik v hodině nevím, ale bude foukat, kolik stupňů bude nevím, nekoukám na modely, panáček je venku z domečku, tak možná bude pršet, kolik naprší nevím. Jo od jihu přeletěly kačeny, tak za měsíc přijde teplo.. ( tohle pozoruje muj strejda, ale už ho to nebaví, neb to v minulém roce nějak přestalo vycházet)..Tady holt většina lidí kouká na modely a pracuje s nima, za monoho dní nad monitorem se to ti lidé naučili pospojovat a snaží se setavit na základě dat, obrázek budoucího vývoje počasí, vy chcete aby odešli od modelů a pracovali s pocity a dojmy, co bude přesnější? No mne osobně už tohle nebaví. Před více než rokem jsem tu vedl taky dlouhou debatu, poučil jsem se z ní (ve svých 57 mi letech) a tím to pro mne skončilo, vyřešeno.

# 21.02.2022, 15:05

Obdivuju tu trpělivost s Todayem kterou někteří mají. Ale přijde mi že s ním nic nehne.. Dle mého názoru za to tak trochu nemůže a bude mít nějakou psychickou poruchu. Neber to jako urážku ale z tvého působení na meteo fórech prostě vidím jistou formu schizofrenie a nebo jiné poruchy a snad by ti s tím pomohl odborník. Případně pokud ještě není pozdě tak se nad sebou zamysli zda se psychicky zatěžovat nesmyslnými diskuzemi. A fakt to neber jako útok na svou osobu jen dobrou radu.

15
# 21.02.2022, 15:44

palma
Já chápu tu snahu pracovat s klimatickými modely, ale ty jsou často velice nepřesné. Ale vy si myslíte, že jsou hodně přesné, tak to potom tedy nechápu. Máte prostě chybné mínění.

Co se změnilo? Vždy převládal takový názor, že mapky od CFS apod. se nedají brát vážně a najednou je to svaté?

Wtf... Fakt nechápu.

JohnBattler
Ono je to ve skutečnosti tak, že 90% přispěvatelů má stejný názor jako já a proto dlouhodobé výhledy neřeší. Je to zcela evidentní, ten okruh lidí, co řeší dlouhodobé výhledy je úzký a drtivá většina ostatních uživatelů se tím nezabývá, protože ví, že je to o ničem :). Prostě řeší aktuální počasí a předpověď na dohlednou dobu, kam vidí modely jako GFS, GEM, ECMWF, tedy tak max. kolem 10 dní.

Tím nechci říct, ať se ti, co dlouhodobé výhledy řeší na to vykašlou, ale ať to aspoň neprezentují s tou přehnanou pravděpodobností a jistotou.

386
# 21.02.2022, 15:55

Today2
No, ony ty mapky vycházejí z dat od NOAA, a ano mění se, jenže tahle je už na březen, ne na čtvrt roku dopředu, a na začátku roku to ještě počítalo někde alespoň s průměrem, a i z podprůměrem, trend je, že to neustále otepluje a nejen tenhle model..a navíc se musí člověk podívat třeba semhle..https://www.severe-weather.eu/long-range-2/spring-...
a tam je rozebraná situace i s rozestavěním TÚ, a z té pak vyplývá, kudy proudí odkud a kam jaký vzduch, jinudy prostě proudit nemůže. Pokud dokážete, že může, jste zralý na nominaci na nějakou pěknou cenu.
Jinak už to je od vás schizofrenie, nevěříte modelům...prostě nevěříte, ale cituje tu meteorologa, který s nimi celý život pracuje a věří jim, a vy věříte jeho předpovědi, nota bene na dlouhou dobu dopředu.. čemu vlasně tedy věříte a čemu ne? Tohle je fakt na palici.

15
# 21.02.2022, 16:08

palma
Opakuji ještě jednou, že chápu snahu učit se meteorologii a pracovat s dlouhodobými výhledy. Ale ty se pak musí prezentovat s větší opatrností, jak to udělal Pavel Karas ve svém článku. Prostě se těžko čte, když někdo píše o jisté předpovědi na 2-3 měsíce dopředu. Já Vám to nechci brát, ale chtělo by to jinak prezentovat a formulovat.

Já se snažím pochopit, kde berete tu jistotu ohledně takto dlouhé sezónní předpovědi. Aidamko1 píše něco o mořských proudech, ale faktorů bude jako vždy hodně a celkově je vše nejisté.

Předpovědět, že bude na jaře převládat JZ teplé proudění na základě klimatických modelů tak snadno nelze, proto nechápu, že to někteří prezentují jako jistotu.

Přijde mi, že jste v těch sezónních předpovědích ztratili zábrany. Jinak se to vystihnout nedá. Nejde mi rozhodně o nějaké dohady apod. Prostě vidím něco s čím nesouhlasím a chci se k tomu vyjádřit a vymezit se. Myslím, že k tomu je diskuze určená. :)

378
# 21.02.2022, 17:44

JohnBattler
Myslíte to dobře..
Nicméně je to opravdu dost vážná patálie, utkvělé představy, myšlenky, roztočený šroťák v hlavě, plus k tomu trocha té sebestředné hyperaktivity až mánie a s tím v tomhle stádiu nemá moc smysl komunikovat.. Smysluplných odpovědí na smysluplné, relevantní otázky, argumenty se nedočkáte.. Jede to v těch svých kolejích..
Je to často hodně nepříjemné, kazí to atmosféru, diskuzi atd, atd.. Pomoc existuje, nikoli však tady na fóru..
A je to ode mě vůči té osobě zcela bez urážky, ale některé věci, které jste ve svém příspěvku naťuknul, jsou prostě zjevné...

7
# 21.02.2022, 18:31

Tady se to ještě stále rozebírá? No musím s povzdechem jen závidět, že má někdo tolik času, že celý den posílá příspěvky jeden za druhým, a to někdy i rozsáhlé. Já bych to už dávno vzdal - i kvůli tomu času. Mně je úplně jedno jaké počasí v březnu bude - příroda je již stejně nastartovaná. Zajímá mě jen kolik a jak silné mrazy budou v dubnu a květnu. A počítám s tím, že budou. Jinak by to byl totiž zázrak.

272
# 21.02.2022, 19:10

Jo jaro už se prakticky nedá zastavit, zatím mi cibule sotva leze nad zem a česnek ukazuje špičky, uvidíme co ty meruně. Jinak v diskuzi stačí nehodnotit a neřešit cizí problémy (myšleno psychické), když to dodržíte, tak jste v podstatě vždycky v klidu, je to spíš legrace sledovat jak se někteří nechávají strhnout.

15
# 21.02.2022, 19:42

swan1
Člověk se tu baví o počasí, napíše několik nesouhlasných příspěvků, které někteří neunesou a berou to jako nějaký útok. To je pak těžké...

Co jsem napsal první nesouhlasný příspěvek, tak reakce byla přehnaná...

Chtěl bych vidět, co byste psali, kdyby jaro bylo opět chladné... Mám z toho tak trochu srandu, když čtu ty jisté předpovědi na 2-3 měsíce dopředu. I kdyby takovou předpověď sestavoval nejzkušenější odborník na světě, musel by uznat velkou míru nejistoty... Možná po X letech změníte názor.

mira1
Tak záleží jak kdo má času a jak kdo to bere. Mě diskuze baví, jinak bych je nevedl. Mrzí mě, že někteří si sypou popel na hlavu a celé to vyhrocují, včetně těch osobních negativních adjektiv vůči mě...

386
# 21.02.2022, 20:09

Yurri
Jste mi to vzal z klávesnice, teď jsem teprve vlezl dovnitř z venku. Docela záhul, nejdřív jsem překopával a vybíral kus záhonu, jelikož mi do toho v tom větru malétla semena zjasanů od lesa, ne moc ale nějaká ta desítka to byla, zbytek vyberu až to vyklíčí. No a pak jekot od sousedky, měla prorvanou drátěnku na plotě, asi od prasat a nějací psi, co je měli zase supr páníčkové na volno a neumějí je přivolat, jí nahnaly na zahradu srnu, chudák si tam zlomila nohu, tak jsme holt volali myslivce no, s tím se jinak nedá nic dělat.. Takže rekapitulace.. česnek spolehlivě venku, kadeřávek taky už obrazil novou várkou, jahody pouští lístky no a meruně má takový ty zebrovaný pupeny.. třešeň spí, kaktusy začínají zvedat placky.. hrozí pořád plíseň, nicméně ten vítr trochu pomohl, už vyhlížím, víte co..:D

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.