Today2
Tak jasně. Diskuze je od toho, aby se diskutovalo. Já to mám jednodušší v tom, že nemám internet v mobilu, takže se na net dostanu vetšinou až večer. A jak se ty večery prodlužují, tak je to čímdál později. No a momentálně už to klesá k -2°C, takže další den s mrazem. Aspoň něco.
Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2022?
Aidamko1
Holt zase zbaští tu zimu Amerika, s tím nic nenaděláme, jsme odsouzeni k teplému módu letošní zimy..https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar...
Pěkný popis situace..
https://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/products...
Docela jssm si oblíbil tento prodloužený výhled od ECMWF s odchylkami od průměru. Stabilně drží na následující týdny červené barvy až ke konci tam je bílá. Ale modrou jsem tam neviděl ani nepamatuji. Dá se kouknout i na starší výstupy. Model se aktualizuje 2x týdně a jsou tam i další parametry. Tohle jsou prostě fakta a začátek jara tedy by měl být teplotně nadprůměrný a s převahou vyššího tlaku. Tedy snad s dostatkem slunce a bez toho protivneho větru... Na druhou stranu srážky by to chtělo jako sůl. Vegetační sezóna je v nižších polohách dá se říct zahájena.
JohnBattler
Na tom ECMWF je hodně dlouhý katalog všemožných meteomap apod. a mají to všechno pěkně moderně graficky zobrazené. Nicméně když vidím tento typ předpovědi, tak na 1-7 dní dobrý, 7-14 jakž takž, 14-21 už je jako koukat na modely jako na GFS za 14-16 dní. Horizont za který není vidět...
Škoda, že ty klimatické modely nejsou přesnější. Bylo by zajímavé předpovídat teplotní odchylky s vysokou přesností na týdny/měsíce dopředu.
palma
Pěkný, máte určitě ve vegetaci náskok, vždyť ještě někdy před týdnem jsem měl pořád k ránu vždy trochu zamrzlou zem, já přišel na to, jak tu půdu udělat jako na J Moravě pěkně blátivější a nakrmil jsem ji živinami jako nikdy (výluh z vermihnoje = plný enzymů a výměšků od žížal + trochu yaramily complexu + kostní a kamenné moučky + vápnitého dolomitu a sušeného fermentovaného kravského hnoje + na podzim zarytý překatrovaný Alginit), tohle osázím teď po mrazech (za týden) zeleným hnojením (svazenka+hořčice+jetel) a nalákám tím žížaly z okolí, za 2 měsíce do toho budu sázet a garantuju, že úrodnost bude dokonalá a to jsem tam ještě nedal ten náš zkompostovaný biouhel (příští rok). No není to lepší než jen koukat z okna?
Dvoudenní Zima smazána, vypadá to zatím že bude velmi krásně, teploučko k 10°C od příštího čtvrtka a slunce a to na dlouhou dobu. Ale ranní mrazy zajisté budou
V minulém příspěvku jsem psal, že od víkendu to vypadá na TV a postupně její zadní stranu. Vypadá to na změnu, z proudění s přechodem front skončí a začnou nás ovlivňovat TV nad jižní Evropou tzn. příliv teplého vzduchu, jak již psal Aidamko Snad se nevytvoří nízká oblačnost a snad suché počasí nepotrva dlouho.
Tak GFS má opět pěkné studené kontinentální proudění a tedy zimu. V prosinci/lednu by za takové situace byly podprůměrné teploty, teď už to bude vyhřívat sluníčko.
Vyhraje tedy mrazivější varianta podle mě.
Yurri
No, myslím, že urychlím jarní práce, nový článek od pana Žáka https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-5-6254-Nezvykle_vyrazny_polarni_vir_k_nam_prinasi_teplou_zimu_a_vetrne_boure.html , mi potvrdil mé pozorování, tudíž není moc co se nadále povalovat, alébrž zapojit svalstvo celého těla, chopit se nářadí a šup šup, jde se na to..bude už o něco méně větrno, a hlavně se bude postupně oteplovat plus prodlužovat sluneční svit, sice na konci měsíce to ukazuje asi tři dny studenější rána, ale to díky vyjasnění, takže zas bude to slunce, a to teda můžu...pak to stejně hupne za tři dny do teplejšího módu, ještě tu chybí DAWE, by hlásil tropy..( ale co, byla s ním sranda)..
Aldy1977
Bohužel srážek už moc nebude, tady ani z těch front a níží nic nebylo, včerejší nad Čechami ještě pěkná fronta se tady úplně rozpadla, v místní předpovědi mám sice samé slunce, ale mám spíš strach o tu nízkou oblačnost, která by mohla ten jarní dojem dost pokazit, ale je fakt, že letos jí moc nebylo, za týden bude po mrazech nebo jen slabounkých s -1, to je v klidu.
Today2
Koukal jsem, že pro moji oblast jeden den odchylka na 0°C, ale další den již o 2°C nad normálem, takže vlastně pohodka. Zajímá mě, co bude v ten čtvrtek. Pro moje místo měření by to mohla být i rekordní hodnota, protože Aladin čeká až 15°C, takže krásné a teplé slunečné odpoledne.
Aidamko1
Pro mě by ta mrazivější varianta znamenala opakovaně mrazy po ránu mezi -5°C a -10°C možná i týden v kuse. Čekám tedy tak trochu vrchol letošní zimy. Kontinentální mrazivější suchý východ od začátku zimy ještě nebyl...
Škoda, že to nevyjde ve větší intenzitě jako v únoru 2018, ale nakonec moje odhady vyšly, když jsem psal už asi před 14 dny o možné zimě od východu na konci února.
Today2
Pro Brno to po ránu vypadá na teploty +1/-1°C, jeden den tam jsou teploty kolem -3°C, ale to je na konci února směšné. Toto jestli je označováno jako jako vrchol zimy, tak tedy nevím co bylo v Čechách v prosinci, kdy tady mrzlo i přes den a v noci bylo často pod -5°C s bonusem od 9-13.12. kolem 15-20cm sněhu, pak i epizody v lednu.
Koukal jsem na nové výstupy, trošku nám ty ranní mrazíky na JM smrsknuly. Už to vypadá častěji nad 0°C než pod
No prostě jaro je.
palma
Ta hladina 850hPa vyznačuje charakter vzduchové hmoty, která v tomto případě mluví ve prospěch zimy. Bude větší teplotní amplituda, takže ráno mráz a přes den nad 0. Ty ranní minima modely hodně podceňují. Když dojde k vyjasnění a utišení větru, tak minima klesnou pod -5°C velmi snadno. Jedna věc jsou modely, druhá zkušenosti s tím jak funguje počasí. Vzhledem k tomu, že vzduch bude suchý a vítr slabší, tak jsou výraznější poklesy pod 0 prakticky jisté, tady není třeba se odvolávat na modely.
Today2
Zcela upřimně, takovou situaci jsem tady u sebe ještě nezažil, aby to v 850Hpa ukazovalo -10 a ve 2 m jsem tu dole měl taky -10.. inverzi nečekám, sněhová pokrývka nikde není, zem má +2, takže jsem zvědav, píši si do deníčku, že mám očekávat v dané dny až okolo -10..
Today2
Jo koukal jsem na nový GFS, taky zvyšuje z -3°C na -1°C. Ohledně slabšího větru na Moravě asi nemůže být dle modelů řeč, protože nám modelují pravděpodobně mírný JV vítr, takže to bude na klid. Rozhodně nelze na JM počítat při teplotě v T850 -8°C, že by zde nějak silně mrzlo. Brno bude mít kolem 0°C, Pálava možná ty -3°C, ale rozhodně to nebude nic velkého, protože to já pamatuji i v teplejších letech na konci února v noci kolem -8°C v Brně.
palma+swan1
Bude to na klid, ještě aby vyšel ten čtvrtek a bude to paráda. Chce to pomalu připravit záhony na jaro a přemýšlet nad výsadbou. Asi se taky pustím do úpravy růže a poryji ten záhon. Letos mám velké plány, tak snad vyjde to teplé počasí.
Minulý rok jsem v dubnu zasadil a v květnu zmrzlo, tak snad se to letos nebude opakovat. Ještě uvidím kdy začnu s výsadbou muškátů a rododendronu, ale to je ještě měsíc čas.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.