Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Studená fronta přinese zpočátku místy slabý déšť a hlavně na hory ochlazení

Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2022?

290
# 16.02.2022, 21:53

kuba
Já bych to bral, věřím tomu, že pak už mrznout nebude, maximálně ranní mrazíky

126
# 16.02.2022, 22:01

kuba
Tohle je určitě riziko, ale sám jsem se loni přesvědčil, že příroda vydrží opravdu hodně. Ze všech ovocných stromů se loni neurodilo jen na raných meruňkách a třešních. Vůbec nechápu, jak po té zimě, co v dubnu a květnu byla, se mohlo urodit v podstatě rekordní množství jablek, slušné množství broskví a nemálo slív i hrušek.

# 19.02.2022, 10:30

Gfs na začátku března: Skoro celá Evropa pod TV. Teplo, teplo, přes 10°C a možno ani nebudou ranní mrazy, ale třeba Ecák dává ranní t. až -4°C. Ještě se uvidí ale asi vyhraje to teplo.:slunce:
CFSv2 rudé barvy na březen..

Únor jistý -> výrazně nadprůměrný

geop. high, zdroj ve vsech obrázcích: wxcharts.com , zdroj je i v samotnych obrázcích napsany
850hPa teplota: teplo, i kdyz dává nejake ochlazeni z východu, nový výstup i to smazal
všude TV
# 19.02.2022, 11:59

Tak jsem schválně v rychlosti prolétl data za Prahu Libuš v počtu ledových dní od roku 2000 tady na In-pocasi a vyšlo mi jich cca 28 za 21 let. Jelikož je to tu zaokrouhlené na celé stupně tak dny s maximem 0 jsem střídavě počítal a nepočítal prostě nevím jestli bylo -0.5 nebo + 0.5. Takže není to zcela přesné ale zhruba to sedí. Tedy to vychází že je v březnu v průměru asi 1.3 ledového dne. Nicméně většina březnů byla bez ledového dne a spíše tu statistiku udělalo par měsíců kdy přišly výrazné studené vpády a těch ledových dní bylo 5 či více.

Takže asi tak. Březen už prostě zimní měsíc není (bavím se o nižších polohách) a nějaká občasná vločka či pár hodin trvající sněhová pokrývka na tom nic moc nezmění. Letos věřím modelům že březen bude teplotně nadprůměrný a s převahou tlakové výše. Pokud se modely jo hodně seknou tak budeme spíše v průměru než podprůměru. Vzhledem k silnému nadprůměrnu února ale je dost dobře možné že průměrná měsíční teplota za březen a za únor bude hodně podobná. Ale můj osobní tip je únor cca 4°C a březen o něco více tak 5-6°C.

522
# 19.02.2022, 14:51

JohnBattler, Peter Sedlák 1
Ano, teplo má pokračovat. Modely se na tom hezky shodují. Jakoby to vše zapadalo do sebe - rekordně silný PV, ten je propojen prakticky až do nejnižších pater, s tím spojený trvale (a dost) pozitivní AO a další vlivy. Ve výhledu máme být časteji pod vlivem TV a dané uspořádání tlak. útvarů nám bude hodně často posílat teplejší vzduch. A pokud se od SZ zadaří nějaké TN, tak nás může čekat zase nějaká větrná smršť. Ne, děkuji, takové počasí je na nic.

Podle mých údajů a nástřelu do konce roku skončí únor s tepl. odchylkou cca +4,2 až +4,5 C, což je silně nadnormální měsíc. Březen vypadá na teplotně také silněji nadprůměrný. Teplé barvičky jsou prakticky pro každý měsíc až do podzimu ...

Pomalu si říkám, jestli a jak se nám rozjede sucho. Distribuce srážek je v tomto větrném počasí silně nerovnoměrná. Takže teplo, ve výhledu méně srážek ... no, nevypadá to moc dobře.

181
# 21.02.2022, 09:57

Tak vortex stále do 7. března dost silný

15
# 21.02.2022, 11:53

JohnBattler
andy206
Ano hezké meteorologické rozbory, ale má to pořád tu vadu, že na delší dobu je velká nejistota.
Rekordní PV mě opět trochu pobavil.

Myslím, že vyhraje typická zákonitost chladnějšího jara. Už o tom psal Pavel Karas, že je pravděpodobné, že zima se posune do jarních měsíců. Ještě několik chladnějších jar a brzy se potvrdí, že klimatická změna=chladnější jaro. Aneb se to hezky posouvá. Prosinec je jako listopad a jaro jako zima. Důkaz, že GO neznamená jen a jen oteplování.

173
# 21.02.2022, 12:18

swan1
Nemá to cenu. Today je celkem tvrdohlavý, stále bije pořád za svým. Nám píše, že ho baví ten fakt, že je PV silný, což je, ale jen Today, který tomu rozumí stejně jako kmen Zulu opět perlí s tím, že to není pravda, a že ho to pobavilo. Tento člověk vážně nemá co v diskusi dělat, protože hlavním pravidlem diskuse jsou tzv. argumentační fauly, které Today používá pořád, takže se pak nikdo s ním nedomluví.

Chci také citovat jednu část ze článku Česko podle dlouhodobých modelů v nejbližším období polární vír nezasáhne.Osobně nechápu, proč prostě nedokážeš uznat naše rozbory, argumenty, které jsou položeny na základě nějaké znalosti vědců a odborníků a pořád se snažím svým trollením špinit diskusi, když ti ty rozbory vadí, tak sem nepiš, díky!

Jinak do 10.3. žádná změna, naopak GFS ještě oteplil, tak uvidíme. PV bude stále posilovat, tam již budou rekordní hodnoty.

173
# 21.02.2022, 12:27

Today2
Celá podstata článku zní, že může prodloužit zimu. Jenže v tomto případě se Pavel Karas odvolává na jiný typ polárního vortexu, který zasahuje do všech pater troposféry, ale ten v současné době není. My v současné době mluvíme o Polárním vortexu druhého typu, tedy tzv. Grónsko-Sibiřském, který je silný, vydrží až do jara a nemá propojení na počasí v Evropě. Koukni se třeba někde po internetu na propojení PV s jet streamem a troposférou.

Tak a teď mi to zkus vyvrátit kloudným argumentem, který nebude typu, že to píše Karas apod. Ty si prostě strašně panovačný a ješitný, nedokážeš připustit argumenty druhých. To jako když najdu na internetu, že jiný meteorolog napsal, že bude teplé jaro, tak mi řekneš, že najednou bude tedy teplé? Takže příspěvky typu kam vítr, tam plášt?

Prosím v takovém případě nepřispívej a netroll. Opakovaně tě žádám, protože vysmívat se příspěvkům druhých a zesměšnění jejich rozborů je hrubé porušení netikety.

414
# 21.02.2022, 12:29

Today2
Krom toho, co píše Aidamko1..
Tenhle článek už se tu probíral před pár dny..
Obsahuje mimo jiné i toto..
[Výrazně nižší teploty, než bývá na konci zimy a na začátku jara obvyklé, se budou týkat s větší pravděpodobností Severní Ameriky a severní Evropy.
Což už ovšem troll, samozřejmě nezmíní...

15
# 21.02.2022, 12:33

Z článku:

Polární vír, který během zimy významněji ovlivňuje počasí v Evropě i v severní Americe, by měl s blížícím se jarem za normálních okolností slábnout. Letos se ale zatím chová podivně a zesiluje. Teplota ve středu tohoto atmosférického jevu klesá až k rekordně nízkým hodnotám. To by mohlo znamenat prodloužení zimního počasí až do jarních měsíců.

Pavel Karas vyvozuje ze silného polárního víru jiné důsledky - pravděpodobné chladné jaro a vy mi tu předkládáte: Žádná zákonitost chladnějšího jara v případě tak pozdního zániku PV, jaký letos bude, neexistuje..

Že se tomu ani nedivím... Prostě zdejší meteo-odborníci jedou...

306
# 21.02.2022, 12:33

Today2
O zákonitostech promlouvá statistika, tak ji posílám, nárůst teplot v jednotlivých měsících v ČR (1961-2019), bez ohledu na nějaké výkyvy, prostě na téhle vlně pojedeme, ať se nám to líbí nebo ne a nejde z ní uhnout, i velký výkyv=změna minimální.

Podstatnější je, že oteplování doposud brutálně korigovaly oceány, do atmosféry šlo 1 % tepelné energie z GO, teď se to bude rychle zvyšovat a nedá se to změnit (celkový vliv lidstva je tak 10-20 %).

414
# 21.02.2022, 12:40

Today2
Nevíš která bije, o problematice PV vůbec nic nevíš..
Stále jen ta tvoje chorobná, ješitná samolibost..
Psal jsem to už výše, ale tak ještě jednou..
I tohle tam píše p. Karas
Výrazně nižší teploty, než bývá na konci zimy a na začátku jara obvyklé, se budou týkat s větší pravděpodobností Severní Ameriky a severní Evropy...

15
# 21.02.2022, 12:44

swan1
Ta tvoje citace se ale týká jenom nejbližšího výhledu, ale Pavel Karas píše o možném chladném jaru.

414
# 21.02.2022, 12:55

Today2
:D
Nikoli, mezi chladným jarem a citací není nic o nejbližším výhledu..
Ta citace je hned následující větou v tom článku, hned po jarních měsících...

15
# 21.02.2022, 13:15

swan1
To je vtip? Však je tam jasně vidět, že je řeč o konci února a začátku března, kdežto v úvodním odstavci se píše o pravděpodobném posunu zimy do jarních měsíců.

Dám to sem pro jistotu ještě jednou, aby došlo k dorozumění. (klíčové pasáže jsem označil tučně)

Polární vír, který během zimy významněji ovlivňuje počasí v Evropě i v severní Americe, by měl s blížícím se jarem za normálních okolností slábnout. Letos se ale zatím chová podivně a zesiluje. Teplota ve středu tohoto atmosférického jevu klesá až k rekordně nízkým hodnotám. To by mohlo znamenat prodloužení zimního počasí až do jarních měsíců.

Výrazně nižší teploty, než bývá na konci zimy a na začátku jara obvyklé, se budou týkat s větší pravděpodobností Severní Ameriky a severní Evropy.

422
# 21.02.2022, 13:17

swan1
Jak to tak sleduju, tak v březnu to bere pěknej švuňk, to budou mrazy jak na Kamčatce, CFS zase přitvrdil..:!!:

Březen
15
# 21.02.2022, 13:21

palma
Takhle to jednou hrálo červenými barvami a odchylka v daném měsíci byla -1°C, -2°C, -3°C... Vlastně se to stalo už hodněkrát...

173
# 21.02.2022, 13:25

palma
Nemá to cenu. Nereagujte na Todaye, ono ho to přestane bavit a půjde jinam. Přeci jen jsme ti protivní "meteo-odborníci". Ohledně náhledu na březen budu mít dneska menší rozbor a povídáníčko, tak snad to bude jasnější. Pravděpodobně tam šoupnu i něco k PV, NAO/AO a MJO, protože tam to také hezky čaruje.

Já když se koukal na GFS, tak na první březnovou dekádu to vypadá na odchylku +3°C, což se mi celkem zamlouvá.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.