Diskuse o počasí Zima od 19.11.2018
Dnes ráno jsem se pobavil u dvou článků:
Novinky.cz - Šedivé a mlhavé počasí vydrží ještě pár dní, ale o...
iDnes.cz - V noci přijde mráz, o víkendu hrozí ledovka a sněž...
Předpověď počasí sleduji již mnoho let z různých zdrojů. Posledních asi 10 let jsem se naučil používat Foreca (používá model ECMWF) pro výhled a nástřel na následující dny (teploty vzduchu, rychlost a směr větru tam vychází velmi dobře, předpověď srážek beru jako velmi orientační). Z posledních 10-ti let mám takovou zkušenost, že tento nástřel na informativní ráz počasí na následující dny vychází obvykle celkem dobře. Pro předpověď na následující hodiny a max. 1 nebo 2 dny dopředu používám ČHMÚ a zejména model Aladin (zejména intenzita a místo srážek). Ten bych řekl, že na ten den dopředu vychází celkem solidně. Občas to konfrontuji ještě s modelem na těchto stránkách (GFS). Pro můj amatérský přehled o výhledu počasí jsou tyto uvedené zdroje zcela dostačující. Z těchto zdrojů vím s velkou pravděpodobností jak bude následující hodiny a jeden den a vím alespoň orientační výhled i na následující dny. Je to pro mě takto zcela dostačující.
Zachar Jaká pak nuda, voda je třeba v zemi, ne aby se bez užitku válela na zemi jako sníh a půda byla sůchá.Jen tak dál, stačí aby stále pršelo, velké mrazy nikdo nepotřebuje, ty jsou naprosto k ničemu.
Frantis95 Ecák je zmatený model, všechny modely se na příští týden více méně shodují na teplotách okolo nuly, ovšem Ecák si ve středu odpoledne dává v Brně -8 přes den, EC je prostě marné patlání, na tom trvám....Tak už to mrazení stáhli, asi jim došlo, že napít se ve službě alkoholu není správné.
Yurri
Nekdy kdyz ctu zdejsi prisevky, si pripadam jakobych zil uplne v jine zemi, tady naopak letos bylo tolik slunce, ze si ted tech par zatazenych dni maximalne uzivam. Jeste v pondeli nam tu myslim cely den slunce svitilo a zatazeno je ted vlastne teprve 2 dny v kuse, dost malo zatim, na to ze je nejmene slunecny mesic v roce
Po delší době vás tady všechny zdravím!!!
Stranik
Za to u nás se ledovka koná až moc, viz. fotografie s dnešního odpoledne. Zhruba 3 dny se tu drží teplota na -2°C, prakticky stále přes noc i přes den, do toho přechodně mrznoucí mlha. Přitom nedávném sněžení tu napadly 2 cm prašanu, nyní je tady jakýsi centimetr sněhové strusky.
Fero
U nás se už k zemi poroučejí první stromy. Ledová krusta na zhruba 10 cm sněhu sílí. Ráno zamrzl i anemometr u Davisky. U jiných menších meteostanic v okolí to vzdal už včera. CHMU nás vyřadilo v mapě z oblastí s vysokým stupněm nebezpečí a zařadilo do oblasti bez výstrahy.
Snowrain
No nebejt toho mrholení a teď 2 x sněžení, tak je to úplně k ničemu, prostě když nepadají srážky, tak je podle mě zbytečné, aby obloha byla zatažená, slunce je teď stejně slabé, takže výpar díky němu nehrozí, ale ten vliv na psychický stav díky třeba jen možnosti pohybu v terénu je dost podstatný.
Yurri
No vzhledem k tomu suchu jaké teď aktuálně máme, mi přijde dost bláhové si ještě určovat v jaké době by mělo sněžit nebo pršet, ať je to kdykoliv, ale hlavně ať něco padá. Jinak jsem asi nenormální, no, ale mně by třeba vadilo, kdyby teď mělo být týden jasno a teplo. Ale jak říkám, váš názor vám neberu
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.