Diskuse o počasí Zima od 19.11.2018
Na.Guru
Odpověď v nedohlednu. Tak si zkusím odpovědět sám. Něco jsem pohledal:
Klimatologové za zimu ve střední Evropě nejčastěji považují období s průměrnými denními teplotami pod 5 °C. Zima může být vymezena i podle sněhové pokrývky.
Je to velice nepřesné a stanovit z toho začátek zimy až nesmyslné.
Stačí se podívat do krátké historie:
https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-11-1624-Snehova_...
Za těchto podmínek začala "meteorologická zima" jak řemen. Kupodivu ji nikdo nevyhlásil. Potom jaksi zase pokračoval podzim.
A jsme u jádra pudla. "meteorologická zima" ani není řádně definována. Prostě ji zimu vyhlásí nějaká autorita, která se cítí k tomu být způsobilá :
To aby se bylo o čem bavit.
Žádnou vyšší hodnotu dle mne ten termín "meteorologická zima" nemá.
Edit:
Jinde se zase dozvíte, že i podle meteorologů je toto období stanoveno kalendářně a to od 1.12. do 28.2.
Zima je oficiálně celý prosinec,leden a únor,to že pořád připomínají 21.prosince začátek zimy,tak to mají trochu popletené,(hlavně v bulvárních médiích)správný výraz by měl znít: astronomicky nejkratší zimní den,(i z celého roku..).
a podobně i v létě zase nejdelší den v roce co se týká slunce.
Na jaře a na podzim zase je rovnodennost,den stejně dlouhý jako noc,ne že by zrovna v tento den začínalo období..
Karel83
Podle mne je docela jedno, jak je to období přesně vymezené. Důležité je, že je vymezené kalendářně. Můžete se dočíst výše, že někdo by to období pro přesnost o týden posunul a jiný by toto období dokonce vymezil teplotami či sněhovou pokrývkou. To plyne i z běžných tvrzení jako loni byla krátká zima a podobně.
Podstatné je, že budu-li chtít srovnávat letošní a loňskou pak to bude vždy ve stejném časovém úseku.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.