Diskuse o počasí Zima od 19.11.2018
Shark26 Tak se stačí na ty modely podívat..že..Čerpají zřejmě z modelu ECMWF, který je většinou vedle jak ta jedle.V ČHMU může dělat kdokoliv, kdo umí přečíst nějaké slovo a opisovat statistiku, v létě musí poznat, že je sucho, aby mohl vydat výstrahu před požárem..Tím tam povinnosti končí.
Frantis95 Ano, já sleduji ICON a GFS, ostatní jsou pro srandu králíkům...ICON se nekouká tak do dálky, ale je nejdůvěryhodnější.Ventusky ECMWF vůbec nepoužívá, asi vědí proč.
Frantis95 Tady to probíhá asi tak, který model zrovna hlásí zimu, tak se bere jako důvodná podstata ochlazení...Takže tu ECMWF asi milují, co na tom, že hlásí nesmysly.
Zdravím všechny. Už je to doba, co jsem zde nepsal. Jsem taky milovníkem zimy a už je to pěkně dlouho, co poradna nepřišla. Modely sleduji a musím říct, že si snad nepamatuju, aby menily tak často své vize. Hold bude to horší a horší. Možná ČHMÚ vsází má ansámbly, které se vesměs na ochlazení shodují, kromě gfs který si jede svou pohádku - http://old.wetterzentrale.de/pics/MS_1950_ens.png
Blateňák Ta výstraha by mne neuklidnila, stejně mne ani nerozruší, nedá se na to stejně spolehnout.
Dandy
Myslím , že existují faktické důvody proč se počasí změnilo a nelze očekávat, že by se něco vracelo zpět..Co si pamatuji já, všichni říkali, že zimy jsou stále slabší a tedy, budou i nadále slábnout.
Blateňák
CHMI vydalo výstrahu pravděpodobně proto, že je kalamita už dávno rozběhlá. Jen se borci zase malinko netrefili. Podle té mapy jsme v oblasti s nízkým stupněm nebezpečí. V nejbližších hodinách čekám výpadky elektřiny. Dnes teplota celý den bezpečně pod nulou. Na čerstvém sněhu se tvoří ledová krusta. Doufám, že se včas oteplí..
Zde ještě přikládam model Ecák:
Úterý ráno:
https://www.windy.com/cs/-Zobrazit-p%C5%99idat-vrs...
odpoledne
https://www.windy.com/cs/-Zobrazit-p%C5%99idat-vrs...
Ten příští týden podle některých modelů vypadá docela zejímavě jen těch srážek bude bohužel málo takže budou zřejmě holomrazy snad tam zítra daji nějaké srážky a ne holomrazy! ICON je o něco teplejší než GFS ale oba modely tam mají málo srážek!
Takže si to shrneme, příští týden vypadá nezajímavě, srážky prakticky nebudou, nebude ani žádný sníh a teplota se bude motat okolo nuly..Co hlásí Ecák, nemá smysl rozebírat, ten model by měl být ukončen.Mohli by ho například předělat , na katalog zajímavých barev.
South wind
Mně jeho předpověďi nepřijdou zas tak strašné, jak píšete. Za předělání na katalog barev stojí zejména GFS. Ten nás vždycky navnadí na nějakou zajímavou situaci, pár dní si ji drží a pak ji smaže. V takovémhle duchu se u modelu GFS nesla celá minulá zima (jestli se to za zimu tedy dá vůbec považovat) a poslední dobou dělá to samé také se srážkami.
K modelům bych řekl, že ECMWF je lepší a pro Evropu mnohem přesnější než GFS (Americký model). Také má ECMWF mnohem lepší rozlišení a je tedy podrobnější. Ale musíte brát všechno nad 5 dní velice s rezervou. Modely ani v dnešní době počasí za týden neodhadují moc přesně. ICON je asi nejpřesnější a má také nejlepší rozlišení, ale právě proto má předpovědní období jenom 5 dní. Takže na dlouhodobější prognózy ho nepoužijete.
Jinak dnes se to udává zhruba takto:
přesnost předpovědi na 3 dny dopředu je 90% a pak to strmě klesá na 10 dní už je to jenom 30%, takže to je lepší si hodit mincí.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.