Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Velká oblačnost s deštěm a přeháňkami, později od severozápadu ubývání srážek

Diskuse o počasí Globální oteplování

# 02.08.2026, 21:25

Je důležitější cestování za zážitky nebo, aby v brzké době nedošlo ke kolapsu společnosti, států a civilizace, pak budeme mít dostatek silných zážitků i bez cestování.

červenec/srpen 2026 USA stát Washington, čtvrtý rok po sobě rekordní sucho, silný vítr, požáry, stav nouze

# 02.08.2026, 21:34

Marek_98
Svůj "práh čistý" nemáte, pouze jste si vymyslel pohodlnou alibistickou pohádečku, která uspala vaše svědomí, jež chrní jako starý přejedený pes. Něco takového jako "udržitelný rozvoj" v prostředí omezených zdrojů neexistuje, to bylo dokázáno už mnohokrát, problém je, že báchorky ekonomů (často ozdobené falešnou "Nobelovou cenou") na fyzikální zákony neberou ohled. Co by mohlo fungovat je cirkulární ekonomika - systém, kde defecto neexistuje odpad, kde se to, co se bere ze země do země zase vrací, to je jediný udržitelný model. S jeho zavedením ale nikdo nespěchá, protože by to miliardářským mocipánům omezilo jejich defacto neomezenou moc.

Generace, ke které patříte, prožrala budoucnost dalších generací. To je prostě fakt, o kterém se jednou bude přednášet ve školách.

# 02.08.2026, 21:35

Ad aktivismus - je s vámi těžké diskutovat, když nerespektujete fakta a argumenty protistrany.

12
# 02.08.2026, 21:38

ACEOF ACES
Máte fašistické sklony. Společnost se jednou zhroutí tak či tak.
Úpady a vzestupy civilizací nás provázely celou naší historii a budou nás provázet i v budoucnu.
To jak by jste si Vy představoval Vaší ideální společnost, je utopie a fungovat to prostě nebude už ze samotné podstaty chování lidí.
Daniel Ryšlink
Takže na školách vyučují lži? Jasně že trvale udržitelný rozvoj může existovat. Zdroje jsou vyčerpatelné, ale jsou i recyklovatelné a obnovitelné do určité míry. Kdyby neexistovaly války a zbytečná destrukce čehokoliv. Mohly by jsme se k tomu i přibližovat. O věcech které se dělají aby fungovaly jen 24měsíců se nechci ani bavit. Ale věřím, že se k tomu časem přiblížíme víc. Budeme muset projít ještě spousty krizemi aby jsme se tam dopracovali. Možná to bez krizí a úpadků ani nejde.

# 02.08.2026, 21:59

Nyní spotřebováváme 1,7x rychleji než se dokáže planeta regenerovat a spotřeba stále stoupá.
Logika je neúprosná.
Pokud sami podstatně nesnížíme svojí obrovskou spotřebu, tak brzo narazíme na planetární limity a to pro nás bude horší a už my zažijeme, jak se naše společnost, státy a civilizace, začnou hroutit.

Fyzikální zákony platí pro každého.

521
# 02.08.2026, 23:32

Doizer
Ono to snížení spotřeby i o 50% je v celku prd, CO2 by nadále stoupalo, a, jak jsem už říkal a dotyčný na to nemá řešení.. kde se vezmou zdroje na důchodové systémy, lékařství, vzdělávání, bydlení atd.. ve firmách už nebudou,, u jedinců superbohatých jde v globále o srandovní částky ( koukněme na světové dluhy.. třeba).. Čili… snížíme- li spotřebu o 50% z čeho bude financován stát a jeho “ mandatorní výdaje”.. pokud tedy nepřipustíme situaci.. každý jedinec ať si to platí sám..sem s pdpovědí..🙂.
P.s. Pravdou je, že za hlubukého feudalismu stačilo “státu” 10% danění..😀, ale to se nedotovala každá 3,14 ovina…

# 03.08.2026, 12:40

Daniel Ryšlink
Tady je jakákoliv diskuse zbytečná, pomatenci jako ty máte své jednostranné extremistické vidění světa a ten druhý, co tu spamuje údaje ze Slovenska, je dost možná tvůj druhý účet. Takže prověřit multiaccount a případně dát ban oběma za neustálé plevelení diskuse a obtěžování ostatních uživatelů svými aktivistickými výplody.

Mimochodem, ten dodatek ohledně té generace jsem nepochopil, já jsem teprve nedávno získal vysokoškolský titul, takže jsem toho zatím tolik "prožrat" ještě nestihl.

521
# 03.08.2026, 15:23

No, jelikož jsou tu příznivci AI, tož co nám k tomu poví ona..

Snížení světové spotřeby o 50 % by vedlo k okamžitému kolapsu HDP, masové nezaměstnanosti a bankrotu státních rozpočtů. Současně by se zhroutil i systém dotací, protože státy a unie by přišly o daňové příjmy, ačkoliv by se radikálně snížila zátěž životního prostředí.Dopady na ekonomikuHospodářský propad: Výroba a služby by se propadly o desítky procent, což by vyvolalo krizi nesrovnatelně větší než Velká hospodářská krize nebo pandemická recese.Nezaměstnanost a platy: Miliony firem by zbankrotovaly, mzdy by klesly a nezaměstnanost by prudce vzrostla na historická maxima.Ceny a deflace: Poptávka po zboží, ropě a surovinách by padla, což by vedlo k hlubokému poklesu cen (deflaci) a bankrotům věřitelů.Dopady na dotaceVýpadek příjmů: Dotace jsou závislé na daních z příjmů a DPH; při poloviční spotřebě by veřejné rozpočty ztratily většinu peněz.Konec podpory: Státní a evropské dotační programy by nemohly být financovány, neboť by peníze chyběly i na základní chod veřejných služeb..

Takže dávám do placu otázku.. jak ty výzvy vyřešit.. plus ještě zátěž migrační ( tedy živení migrantů, kteří žádné daně nevygenerují…) plus vlastní nezaměstnaní občané.. kolik jich bude? 20%? Či více?

# 03.08.2026, 15:56

Lidi lze obelhat, fyzikální zákony obelhat nelze.

17
# 03.08.2026, 17:07

palma
Ze dne na den snížit celosvětové HDP o 50% by samozřejmě znamenalo prakticky kolaps naší civilizace. Takto to provést nelze. Ta změna musí být postupná a pomalá a troufnu si říct, že už částečně probíhá. Prostě není potřeba aby ekonomika rostla, klidně může stagnovat desítky let a nic zásadního se nestane. Je zkrátka potřeba aby nebylo mantrou pořád mít víc a víc, ale spokojit se s málem a být skromný a co nejvíce soběstačný. Dneska v rádiu mluvili o tom, že EU pracuje na nové směrnici, kde bude povinost "opravitelnosti výrobků". Pokud se to povedlo nějak správně implementovat tak by to bylo skvělé, aby se všechno dalo nějak rozumně opravovat a ne hned vyhazovat. Ale obávám se že globální kapitalismus se tomu bude bránit a ta mantra neustálé potřeby růstu HDP nás jen tak nepustí. Celý svět je prostě nastaven na růst a když se pár let neroste tak je to hned krize a něco je špatně.

Třeba co se týče energetiky tak já osobně bych neměl problém se ve svém životě či práci více přizpůsobit rozmarům počasí tedy tak aby se dala většina energie vyrábět z OZE. Ale většina společnosti by toto nedokázala a prostě chtějí levnou energii 24/7 což zatím jinak než z fosilních/jaderných zdrojů nelze. Já bych těch řešení v hlavě měl spousta, ale obávám se že naše společnost na toto není vůbec připravena. Například prostě je zima, nesvítí nefouká tak nepůjdeme do práce a budeme doma? Já říkám no a co tak klidně. Ale kapitalisté by toto nepřežili že jim stojí výroba týden či dva.

521
# 03.08.2026, 17:55

JohnyG
Jo, ale měl jsem ten skromný dotaz.. z čeho financovat a dotovat? Bohužel tento typ života stvořila hlavně současná EU, klesající populace, versus, jak píšete, stagnace, versus třeba ty důchody.. a nedotované OZE, nezaměstnanost, atd… tomu se přizpůsobíme jak? Zvykli jsme si na péči o důchodce, o nemohoucí, o feťáky, o ty co nikdy pracovat nebudou…Pokud bude stagnace, už v tu chvíli bude méně peněz, dle zdejšího trola je ovšem zapotřebí pokles, čili, zakonzervování nepomůže, pokud by tedy byla pouze stagnace, pak se nic nevyřeší..a jako opověď, že fyzikální zákony.. co tu on kopíruje furt dokola, tak to odpověď není, protože následek takového poklesu by byl… viz odpověď AI…srovnatený s tím, co eventuálně může nastat, když se neudělá nic.. v obou případech konec společnosti jak ji známe..to řešení bude velmi, ale velmi nepříjemné… A nejlépe na tom budou nejsilnější státy a soustátí, protože celosvětové řešení fakt nevidím, národy jsou různorodé, a vzájemné rozpory tu prostě jsou..Já se taky klidně uskrovním, ale v tomto případě za své, umimsi třeba ledasco vypěstovat, kus lesa mám, a potomstvo užtaky leccos umí, soběstačný barák skoro už mám, a nějakou tu “bouchačku” též.. kdo je připraven, není překvapen..
No a jen tak na závěr, tu stagnaci, či pokles spotřeby stvoříme příkazem, nebo dobrovolně.. zakážeme lidem něco nového pořizovat, či rovnou jim něco odebereme? Jak zachováme ten slavný”sociální smír” nebo-li placení výpalného skupinám spoluobčanů? No bude sranda, možná…a nebo taky nic..🤨

99
# 03.08.2026, 18:28

ACEOF ACES
Kde bereš ta optimistická procenta, mi je záhadou.

521
# 03.08.2026, 18:42

charlie
Jo taky mne to pobavilo, představa přežití 50% obyvatel Afriky, jižní a střední Ameriky či Asie je velmi úsměvná, plus zde v Evropě by byl, temně tuším, taky nějaký hezký konflikt, eventuálně progresivní arabské jaro.. ale to už jsme hodně off topic na tomto serveru. 🧐

99
# 03.08.2026, 19:05

palma
Snížení spotřeby= nezaměstnanost, nepokoje, hladomory, války, kolaps. Tady nemůže být vůbec řeč o 4 miliardách lidí.

# 03.08.2026, 22:07

Stále hladoví Homo economicus, kteří mají na svědomí tuto rychlou globální změnu klimatu, vykládají bludy odporující fyzikálním zákonům, aby mohli spotřebovávat co nejvíce, až do samého kolapsu.

02.08.2026 Jižní Korea až 42°C, extrémní vlna veder, překročen absolutní rekord

99
# 03.08.2026, 23:10

ACEOF ACES
Rozumím postupnému snižování. Nerozumím tvým blábolům.

17
# 04.08.2026, 08:34

palma
Jo, ale měl jsem ten skromný dotaz.. z čeho financovat a dotovat?

No já bych na tohle odpověď měl, ale budu asi označen za komunistu. Ale dobře. Stačilo by třeba 2% nejbohatších lidí na planěte sebrat 50-70% jejich majetku a ten použít na tu obrovskou transformaci k nerůstové ekonomice a větší soběstačnosti a myslím že by to finančně vycházelo. Boháči by se pořád měli dobře jenom by neměli 10 vil a 2 letadla, ale jenom 4 vily a 1 letadlo. A zbytku světa by to neskutečným způsobem pomohlo.. zdroje tu na planěte jsou, ale jsou špatně přerozdělené. Plus samozřejmě je potřeba graduálně snižovat spotřebu všeho co není obnovitelné...

Ale ano já vím že je to utopie a nikdy se to nestane. Kapitalismus a korporace ovládají svět a s umělou inteligencí to bude ještě horší. Podle mě se to vytřídí a zůstane tu hrstka firem jejichž AI bude mít prakticky monopol na spoustu výrobních a pracovních nástrojů a budou mít naprostou dominanci nad většinou světa. AI jenom zařídí mnohem větší centralizaci peněz a moci v rukou těch kdo jí provozují a váha lidské práce bude neustále klesat až nás vlastně nebudou na nic potřebovat. Potom je otázka jak to celé dopadne.

# 04.08.2026, 10:40

Tak měli bychom začít u sebe,já si o mentalitě Čechů nedělám žádné iluze.Ač se v žebříčku blahobytu a kvality života umísťujeme v první 20tce,tak pořád remcáme.Neříkám,že máme všichni stejné možnosti,to asi nikde na světě,ale máme sociální jistoty a za základní zdravotní pojištění operaci a léčbu,která stojí miliony.Jistě,jsou země,které nám můžou jít příkladem, třeba Švýcaři si v referendu odhlasovali,že nechtějí delší dovolenou,jak by to asi dopadlo u nás. Takže,jestli se máme špatně,tak možná někde v hospodě u piva.Tady na diskuzi nejsme schopni se ani shodnout na základních otázkách,jak chcete docílit celosvětové shody na otázkách 100 x složitějších a bolestivějších.Navíc slyšíte,jaké myšlenky ohledně klima vypouští z úst lidé,kteří mají vliv a co já? Musím se přizpůsobit KZ,protože i to málo pro snížení naší emisní stopy dělá jen hrstka z nás.Jak chcete docílit celosvětové,i když postupné 50% snížení spotřeby,to je nereálné. Je asi pravda,že 1% lidí vlastní majetek,jako zbylých 99%,ale v demokratickém světě nemůžete bohatým jen tak zabavit byť část majetku,byť pro dobrou věc.Můžete je ale přesvědčit,aby sami do dobré věci investovali,ale vize a koncepce je rozdíl,byť to spolu souvisí.A když se vrátím k nám,zeptal jsem se souseda,zda by si dal na střechu FVE,pokud by jí měl zadarmo a k tomu zadarmo slunce.Tak prý ne,zbytečné starosti a cena elektřiny ho nezatěžuje…

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.