Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na jihu Moravy může být až 40 °C, v Čechách později lokální bouřky, i silné - sledujeme on-line

Diskuse o počasí Globální oteplování

13
# 04.08.2026, 08:34

palma
Jo, ale měl jsem ten skromný dotaz.. z čeho financovat a dotovat?

No já bych na tohle odpověď měl, ale budu asi označen za komunistu. Ale dobře. Stačilo by třeba 2% nejbohatších lidí na planěte sebrat 50-70% jejich majetku a ten použít na tu obrovskou transformaci k nerůstové ekonomice a větší soběstačnosti a myslím že by to finančně vycházelo. Boháči by se pořád měli dobře jenom by neměli 10 vil a 2 letadla, ale jenom 4 vily a 1 letadlo. A zbytku světa by to neskutečným způsobem pomohlo.. zdroje tu na planěte jsou, ale jsou špatně přerozdělené. Plus samozřejmě je potřeba graduálně snižovat spotřebu všeho co není obnovitelné...

Ale ano já vím že je to utopie a nikdy se to nestane. Kapitalismus a korporace ovládají svět a s umělou inteligencí to bude ještě horší. Podle mě se to vytřídí a zůstane tu hrstka firem jejichž AI bude mít prakticky monopol na spoustu výrobních a pracovních nástrojů a budou mít naprostou dominanci nad většinou světa. AI jenom zařídí mnohem větší centralizaci peněz a moci v rukou těch kdo jí provozují a váha lidské práce bude neustále klesat až nás vlastně nebudou na nic potřebovat. Potom je otázka jak to celé dopadne.

# 04.08.2026, 10:40

Tak měli bychom začít u sebe,já si o mentalitě Čechů nedělám žádné iluze.Ač se v žebříčku blahobytu a kvality života umísťujeme v první 20tce,tak pořád remcáme.Neříkám,že máme všichni stejné možnosti,to asi nikde na světě,ale máme sociální jistoty a za základní zdravotní pojištění operace,které stojí miliony.Jistě,jsou země,které nám můžou jít příkladem, třeba Švýcaři si v referendu odhlasovali,že nechtějí delší dovolenou,jak by to asi dopadlo u nás. Takže,jestli se máme špatně,tak možná někde v hospodě u piva.Tady na diskuzi nejsme schopni se ani shodnout na základních otázkách,jak chcete docílit celosvětové shody na otázkách 100 x složitějších a bolestivějších.Navíc vidíte,jaké myšlenky ohledně klima vypouští z úst lidé,kteří mají vliv a co já? Musím se přizpůsobit KZ,protože i to málo pro snížení naší emisní stopy dělá jen hrstka z nás.Jak chcete docílit celosvětové,i když postupné 50% snížení spotřeby,to je nereálné. Je asi pravda,že 1% lidí vlastní majetek,jako zbylých 99%,ale v demokratickém světě nemůžete bohatým jen tak zabavit byť část majetku,byť pro dobrou věc.Můžete je ale přesvědčit,aby sami do dobré věci investovali,ale vize a koncepce je rozdíl,byť to spolu souvisí.A když se vrátím k nám,zeptal jsem se souseda,zda by si dal na střechu FVE,pokud by jí měl zadarmo a k tomu zadarmo slunce.Tak prý ne,zbytečné starosti a cena elektřiny ho nezatěžuje…

# 04.08.2026, 10:47

Myslím, že s GO a změnou klimatu už nastal něco jako nenávratný bod zlomu.

Pokud srovnáte dnešní klima s tím, jaké bylo dříve, je to už příliš velký rozdíl.

514
# 04.08.2026, 11:32

No, takže…1% nejbohatších vlastní majetek v hodnote 250 bilonů dolarů, když by jsme to podělili mezi všechny lidi na planetě, pak je to 31250 dolarů na osobu …objem.. 80% tohoto majetku je v akciích…5% v nemovitostech, zbytek hotovost a na účtech plus zlato apod. No a teď, když jim 50% zabavíte, k čemu budou ty akcie, jejichž hodnota tím zásahem zákonitě spadne dolů… a navíc.. kdo bude mít tedy peníze, aby je za ty akcie zaplatil, nebo koupil za tržní cenu ty nemovitosti?.. ekonomické zákony platí stejně, jako ty fyzikální.. Tohle by museli rozvést ti nejlepší odborníci.. navíc by se musela zrušit základní lidská práva ohledně vlastnictví apod.
Daně by to nevyřešily, neb by ti superbohatí museli prodat obrovské množství akcii, tím by nastal přetlak, pokles cen akcií, zmenšení majetku nejbohatších atd. Je to strašně provázané, navíc při stagnaci či poklesu spotřeby by se fůra akcií stala neprodejnou a milionáři by nám opět skákali z oken jak o velké ekonomické krizi… ten postup by byl velice destrukční, probudili by jsme se v socíku, a navíc s “povinnosti” živit půl světa, či i více.. a to jsem na fůru věcí zapomněl..
Holt se v tom rád rejpu, no.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.