Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hodně oblačnosti a na většině území zaprší, na východě i bouřky

Diskuse o počasí Globální oteplování

7
# 09.06.2026, 11:22

ludvicek
Je pro mě zatím neznámou jak se liší v průměru rychlost větru v 10 m a v 50 m. Google poskytl odpovědi spíše na 10m vs 100m a tam je o 50-100% více.

Plus jsem našel že průměrné rychlosti větru 10m nad zemí v ČR jsou následující:
-Nížiny a otevřené polohy v nízkých výškách: Průměr se pohybuje mezi 2 až 3,5 m/s
-Vysočiny a vrchoviny: V nadmořských výškách nad 500 m n. m. jsou průměrné hodnoty nejčastěji 4 až 6 m/s a více.
-Horská pásma: Na hřebenech (např. Krkonoše, Krušné hory) průměrná rychlost běžně přesahuje 8 až 10 m/s

Takže 50m nad zemí střízlivým odhadem +30% navíc. No a ty větrné turbíny obvykle začínají vyrábět při 3 m/s a plného výkonu dosahují při 10 m/s.

Tudíž když to vezmu takto ve zkratce tak od středních poloh výše má u nás větrná energetika určitě nějaký potenciál. Otázkou je ovšem jako vždy finační stránka věci a tam to prostě vypadá, že ty obrovské 250m větrníky jsou nejefektivnější a proto se je všude investoři snaží protlačit.. Kdyby byla dostupná nějaká menší řešení v řádech nižších milionů s výrobou řeknemě +/- 50-100 kwp tak si myslím, že by se už postupně prosadila. Ale možná tomu brání spíše legislativa to nevím.

506
# 09.06.2026, 11:42

No a ještě jeden příspěveček.. prý do roku 2064 poklesne počet lidí na planetě na polovinu.. ve své podstatě (klidně mne kamenujte) je to positivní sdělení..https://www.techzpravy.cz/nasim-zivotnim-stylem-us...
No a nebo je to opět velké bububu na podporu zákazu steaků, cestování, podporuchřoupání té syrové čočky, společných bytů... apod...:D

Zahajuji nový odpočet..38 let...nula měsíců nula dní.. ať to má prostě relevanci, no ne?:)

# 09.06.2026, 13:51

Systém založený na růstu v omezeném prostoru zkolabuje.

Logika je neúprosná.
Více energie a paliva, rychlejší růst, dříve kolaps.

Je potřeba snížit obrovskou spotřebu energií, paliva, pohonných hmot, vody, masa, dřeva, zboží, umělých hmot, surovin; alespoň na polovinu a neplýtvat.

https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-10-1149-Globalni...

Čas.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.