Daniel Ryšlink
Milý Ryšlinku, děkuji za to přání, budiž i tobě přáno, ovšem jen to nejlepší, neb odpočet běží.., Když dojdou argumenty, nastupuje dehonestace, přání smrti, nejlépe co nejbolestivější, či jinak zhoubné.. pořád lepší, nežli žít ve tvém matrixu. Jak jsem už řekl, to pro tebe musí být hrozná rána.. když se ráno probudíš, a zjistíš, že jsi sám se sebou.. to já radši to, co mi přeješ, to je menší utrpení, než to tvoje "dobré ráno"... Zahraj si akorát tak šachy sám se sebou, konečně se budeš moci zaradovat z vítězství!
Aidamkoo
No, pojďme k lepším záležitostem.. tohle mne docela zaujalo, zdroj energie, obnovitelný, navíc s kladným dopadem na kvalitu půdy..https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2831493 energeticky srovnatelné s uhlím..
Diskuse o počasí Globální oteplování
Toto fórum potřebuje aktivní moderátory. Kdy ACE a Daniel rašeliník ban?
25.05.2026 Francie, vlna veder až 37°C, překročeny stovky rekordů
26.05.2026 UK, vlna veder až 35°C, překročen květnový rekord
27.05.2026 Portugalsko, vlna veder až 40°C, nejteplejší květnový den v historii měření
charlie
No, smysluplnější..... koukám po ránu na toto: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/stavby-bydle...
Má to mít ozdravující vliv na planetu, vyplodilo to vedení EU.. třeba vyzdvihuji.. Emise produkované novými stavbami musí být o 10% nižší než nulové.. co tím autorové chtějí říci.. no přece.. ta novostavba musí vyprodukovat o 10% energie více, než spotřebuje.. to je pane pamlsek.. plus pak závěr stavebních firem " způsobí to nárůst cen nových staveb o až 30%.. čili, když už dnes nedosáhnou mladí lidé na tu starou cenu.. v budoucnu mají jistotu, že nedosáhnou tuplem... a to tvoří, ty předpisy, nynější zelená garnitura dobře placených třicátníků ve vedení EU,, žádní boomerové prosím.. Plus tedy provoz takového domu bude z hlediska energetických požadavků možná nulový ( ovšem.. protože se to projeví nižším výběrem DPH apod. za energie, plánuje se nějaké zdanění doma vyprodukované el. energie.. viz už proběhlo ve Španělsku..
).. no a přičtěme si pak co se vydá za pravidelné servisní prohlídky ( ty také nařídila EU, od čerpadel, přes soláry)..plus samozřejmě servis povinné rekuperace a já nevím čeho všeho, plus pak opotřebení technologií a výměna jejích částí, či celého celku.. to bude taky stát majlant ( a PC, které to vše bude řídit a koordinovat).. Ach jo, ještě že mám ty krbový kamna..
charlie
Peníze je to poslední, čeho bych se bál. Banky to nakonec celkem ochotně zafinancují (nejlíp když je vám méně než 36 let) a inflace stabilně pracuje pro vás.
My jsme si se ženou někdy začátkem století brali hypotéku a slyšel jsem řadu dobře míněných rad, že budeme "žrát kořínky" a "zadlužili jste se do konce života" atd. Pravda, první roky s úrokem kolem 7% nebyly úplně snadné, ale postupem času se částka snižovala až do té míry, že jsme o deset let zkrátili splátkový kalendář. Prostě zjednodušeně řečeno, dlužit milion v roce 2000 a 2026 je úplně jiný scénář. Omlouvám se za OT.
ludvicek
No jo, jenže.. já tady kupoval ten náš barák před 11 rokama a stál tehdy i s 600m2 zahradou
3 600 000,- i s kuchyní, podlahama, technikou a koupelnama.. teď vedle postavili nemlich to samé, akorát to má tepelný čerpadlo, plus přípravu na fotovoltaiku a rekuperaci.. a prodali to za 14 500 000 (zahrada 400 m2) pravda já to kupoval za krize, kdy to byl problém prodat.. čili kolik by činila hypotéka na 10 000 000 dnes?.. odhaduju na 25 let tak 50 000,- měsíčně. no nevím, kdo z mladejch by to jen tak dal.. plus náklady na bydlení.. Holt až to zdraží o dalších +30% .. tak nevím teda.... ale jak píšete off topic..
. Jinak zajímavost..severní polární kruh má od začátku května docela podnormální teploty...
Osvěta není marná námaha, zvláště v době, kdy je česká republika sužována epidemií stádního lidového kretenismu projevujícího se symptomy typu odmítání vakcín, popírání změn klimatu, a podobně.
https://archiv.hn.cz/c1-67882870-mimoradne-sucho-d...
Každým rokem bude hůř - chtělo by to zvláštní daň pro popírače klimatických změn, bylo by spravedlivé, kdyby v duchu pravicového "zodpovídám za svá rozhodnutí" zaplatili rostoucí náklady na nečinnost oni.
Co se týká neustále opakované lži o tom, že se "máme nejlépe v historii" - bohužel "doháníme Západ", jmenovitě USA, které diktatura místního miliardářstva proměnila v gigantický chudobinec pod širým nebem. Kvalitní vzdělání a zdravotní péče se stává výsadou hrstky nejbohatších, bydlení je zoufale nedostupné, což se katastrofickým způsobem propisuje do vývoje demografické křivky, školní mládež je postižena epidemií duševních chorob - deprese, poruchy příjmu potravy, atd., podle nedávného průzkumu až 40 procent dětí. Ryby v oceánech jsou sežrány, což historicky nemá obdobu.
https://earthtimes.org/overfishing-in-2026-are-glo...
Orná půda je vyčerpána intenzivním zemědělstvím, protože moderní agrokoncerny soustavně více berou než vracejí; z ornice se stal vpodstatě prachový substrát, který je bez masivního přísunu hnojit sám o sobě zcela neúrodný
https://www.sciencetimes.com/articles/61222/202601...
Obrací se společenský diskurz svou pozornost k řečeným problémům? Nikoliv, protože by to znamenalo obtížná rozhodnutí a systematickou snahu preferovat něco jiného než vlastní nenažranost - a to nemá hodnotově vyprázdněná západní kultura jaksi ve zvyku. Na programu dne je konzum, zbrojení a sebeohlupování nekonečnou lavinou levné mediální zábavy.
Boomeři a členové generace X pochopitelně nechtějí slyšet, že prožrali budoucnost dalších generací, a tak si vyprávějí dokola pohádky, které tu už zazněli - technologický pokrok, demokracie, tržní řešení všeho. Odtrženost od reality větší než u grémia KSČ v osmdesátých letech.
28.05.2026 ČR na 55% území sucho; extrémní sucho na 25,7%, výjimečné sucho na 10,7%, výrazné sucho na 18,9%
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.