Daniel Ryšlink
Milý Ryšlinku, děkuji za to přání, budiž i tobě přáno, ovšem jen to nejlepší, neb odpočet běží.., Když dojdou argumenty, nastupuje dehonestace, přání smrti, nejlépe co nejbolestivější, či jinak zhoubné.. pořád lepší, nežli žít ve tvém matrixu. Jak jsem už řekl, to pro tebe musí být hrozná rána.. když se ráno probudíš, a zjistíš, že jsi sám se sebou.. to já radši to, co mi přeješ, to je menší utrpení, než to tvoje "dobré ráno"... Zahraj si akorát tak šachy sám se sebou, konečně se budeš moci zaradovat z vítězství!
Aidamkoo
No, pojďme k lepším záležitostem.. tohle mne docela zaujalo, zdroj energie, obnovitelný, navíc s kladným dopadem na kvalitu půdy..https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2831493 energeticky srovnatelné s uhlím..
Diskuse o počasí Globální oteplování
Toto fórum potřebuje aktivní moderátory. Kdy ACE a Daniel rašeliník ban?
25.05.2026 Francie, vlna veder až 37°C, překročeny stovky rekordů
26.05.2026 UK, vlna veder až 35°C, překročen květnový rekord
27.05.2026 Portugalsko, vlna veder až 40°C, nejteplejší květnový den v historii měření
charlie
No, smysluplnější..... koukám po ránu na toto: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/stavby-bydle...
Má to mít ozdravující vliv na planetu, vyplodilo to vedení EU.. třeba vyzdvihuji.. Emise produkované novými stavbami musí být o 10% nižší než nulové.. co tím autorové chtějí říci.. no přece.. ta novostavba musí vyprodukovat o 10% energie více, než spotřebuje.. to je pane pamlsek.. plus pak závěr stavebních firem " způsobí to nárůst cen nových staveb o až 30%.. čili, když už dnes nedosáhnou mladí lidé na tu starou cenu.. v budoucnu mají jistotu, že nedosáhnou tuplem... a to tvoří, ty předpisy, nynější zelená garnitura dobře placených třicátníků ve vedení EU,, žádní boomerové prosím.. Plus tedy provoz takového domu bude z hlediska energetických požadavků možná nulový ( ovšem.. protože se to projeví nižším výběrem DPH apod. za energie, plánuje se nějaké zdanění doma vyprodukované el. energie.. viz už proběhlo ve Španělsku..
).. no a přičtěme si pak co se vydá za pravidelné servisní prohlídky ( ty také nařídila EU, od čerpadel, přes soláry)..plus samozřejmě servis povinné rekuperace a já nevím čeho všeho, plus pak opotřebení technologií a výměna jejích částí, či celého celku.. to bude taky stát majlant ( a PC, které to vše bude řídit a koordinovat).. Ach jo, ještě že mám ty krbový kamna..
charlie
Peníze je to poslední, čeho bych se bál. Banky to nakonec celkem ochotně zafinancují (nejlíp když je vám méně než 36 let) a inflace stabilně pracuje pro vás.
My jsme si se ženou někdy začátkem století brali hypotéku a slyšel jsem řadu dobře míněných rad, že budeme "žrát kořínky" a "zadlužili jste se do konce života" atd. Pravda, první roky s úrokem kolem 7% nebyly úplně snadné, ale postupem času se částka snižovala až do té míry, že jsme o deset let zkrátili splátkový kalendář. Prostě zjednodušeně řečeno, dlužit milion v roce 2000 a 2026 je úplně jiný scénář. Omlouvám se za OT.
ludvicek
No jo, jenže.. já tady kupoval ten náš barák před 11 rokama a stál tehdy i s 600m2 zahradou
3 600 000,- i s kuchyní, podlahama, technikou a koupelnama.. teď vedle postavili nemlich to samé, akorát to má tepelný čerpadlo, plus přípravu na fotovoltaiku a rekuperaci.. a prodali to za 14 500 000 (zahrada 400 m2) pravda já to kupoval za krize, kdy to byl problém prodat.. čili kolik by činila hypotéka na 10 000 000 dnes?.. odhaduju na 25 let tak 50 000,- měsíčně. no nevím, kdo z mladejch by to jen tak dal.. plus náklady na bydlení.. Holt až to zdraží o dalších +30% .. tak nevím teda.... ale jak píšete off topic..
. Jinak zajímavost..severní polární kruh má od začátku května docela podnormální teploty...
Osvěta není marná námaha, zvláště v době, kdy je česká republika sužována epidemií stádního lidového kretenismu projevujícího se symptomy typu odmítání vakcín, popírání změn klimatu, a podobně.
https://archiv.hn.cz/c1-67882870-mimoradne-sucho-d...
Každým rokem bude hůř - chtělo by to zvláštní daň pro popírače klimatických změn, bylo by spravedlivé, kdyby v duchu pravicového "zodpovídám za svá rozhodnutí" zaplatili rostoucí náklady na nečinnost oni.
Co se týká neustále opakované lži o tom, že se "máme nejlépe v historii" - bohužel "doháníme Západ", jmenovitě USA, které diktatura místního miliardářstva proměnila v gigantický chudobinec pod širým nebem. Kvalitní vzdělání a zdravotní péče se stává výsadou hrstky nejbohatších, bydlení je zoufale nedostupné, což se katastrofickým způsobem propisuje do vývoje demografické křivky, školní mládež je postižena epidemií duševních chorob - deprese, poruchy příjmu potravy, atd., podle nedávného průzkumu až 40 procent dětí. Ryby v oceánech jsou sežrány, což historicky nemá obdobu.
https://earthtimes.org/overfishing-in-2026-are-glo...
Orná půda je vyčerpána intenzivním zemědělstvím, protože moderní agrokoncerny soustavně více berou než vracejí; z ornice se stal vpodstatě prachový substrát, který je bez masivního přísunu hnojit sám o sobě zcela neúrodný
https://www.sciencetimes.com/articles/61222/202601...
Obrací se společenský diskurz svou pozornost k řečeným problémům? Nikoliv, protože by to znamenalo obtížná rozhodnutí a systematickou snahu preferovat něco jiného než vlastní nenažranost - a to nemá hodnotově vyprázdněná západní kultura jaksi ve zvyku. Na programu dne je konzum, zbrojení a sebeohlupování nekonečnou lavinou levné mediální zábavy.
Boomeři a členové generace X pochopitelně nechtějí slyšet, že prožrali budoucnost dalších generací, a tak si vyprávějí dokola pohádky, které tu už zazněli - technologický pokrok, demokracie, tržní řešení všeho. Odtrženost od reality větší než u grémia KSČ v osmdesátých letech.
A tady opět něco k super El Nino..uvidíme.. možná to bude docela hezký extrém s ukázkovými dopady na počasí i část lidstva..https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-blizi-se-supe...
28.05.2026 ČR na 55% území sucho; extrémní sucho na 25,7%, výjimečné sucho na 10,7%, výrazné sucho na 18,9%
29.05.2026 ČR na 60% území sucho; extrémní sucho na 29,8%, výjimečné sucho na 11,2%, výrazné sucho na 19,3%
30.05.2026 ČR na 61% území sucho; extrémní sucho na 28,6%, výjimečné sucho na 12,0%, výrazné sucho na 20,5%
30.05.2026 Polsko, tornádo síly IF2, bouře
charlie
No, to je právě ten rozdíl.. my říkáme, žij, a nechej žít.. a progresivisti a zelenáči říkají... žij , ale pouze jak chceme my... asi takhle to myslí: https://www.echo24.cz/a/HXvDs/svet-zpravy-francouz...
je to sice off topic, ale dokresluje to situaci. teď pěkně zapršelo, takže očekávám, že si ACE, dá pauzu, (možná že z trucu ne) a pak nás zase oblaží nekonečnou dávkou zpráv o denním dění v oblasti srážek, větrů a tepla..akorát by mne zajímalo, čím bude oblažovat, až vyprší odpočet.... No mohlo by se letos i příští rok dařit extrémům.. El Nino je tu..
Lidi lze obelhat, fyzikální zákony obelhat nelze.
Systém založený na růstu v omezeném prostoru zkolabuje.
Jo, zde parádní zhodnocení vývoje, četnosti a rozsahu požárů, hned na úvod je to "optimistické" Celkově loni požáry postihly 335 milionů hektarů, což představuje druhou nejnižší hodnotu od roku 2002. , Díky celkovému snížení spálené plochy, na Zemi klesly emise oxidu uhličitého z požárů na třetí nejnižší úroveň v historii měření. Situaci navíc zhoršuje hromadění hořlavého materiálu v krajině kvůli opouštění venkova, a zanedbané údržbě, což činí mnohá místa zranitelnější vůči rychlému šíření ohně. Současnou výzvou pro lidstvo proto zůstává nejen snižování počtu samotných požárů, ale také zvyšování odolnosti krajiny a lidských komunit vůči těmto extrémním událostem.
https://press1.cz/novinky/proc-jsou-pozary-v-posle...
No a bude docela zajímavé, sledovat toto letos a příští rok, kdy budou podmínky pro vznik velkých požárů opravdu nadprůměrně příznivé..
A je tam také spousta dalších čísel.. třeba: Znečišťující látky z kouře navíc způsobují obrovské množství úmrtí kvůli dýchání znečištěného ovzduší, přičemž toxické částice z kanadských požárů z roku 2023 zabily podle studií 82 tisíc lidí a dusily města v USA, Evropě i Africe.
K tomu je originál ve zmiňovaném NATURE ( v článku odkaz na originál kupodivu není) - zde https://www.nature.com/articles/s41586-025-09482-1...
upozorňuji, že je to značně rozsáhlé a značně vědecké.. vyplývá z toho i to, že těch 82 000 obětí toxických částic je odhad jak se tam píše.. v článku který to přebral, už je to opět dáváno jako daný fakt..což je poněkud více alarmující.. chápu.. Dále jsem si tam početl o větším rozsahu škod, oproti dřívějším létům.. nicméně škody jsou porovnávány s léty 2002, 2005 , 2010 atd. když se pak podíváme na inflaci ( tedy i zdražení všeho), lepšía dražší výbavu, ceny automobilů a technických zařízení, a nakonec i na to, kde hořelo, tak jsme někde jinde.. opět.. to je pořád to, co píšu.. porovnávat porovnatelné ale i pracovat s časem.. docela často se to neděje.. ale jinak, dobrý článek, dobrá studie, smysluplný závěr, který obsahuje i návrhy řešení..
Takže, zase jedna studie k posouzení, je to vědecká studie, a dobře dokumentuje to, co tu pořád dávám k dobru,,nemá ten dotovaný rozvoj OZE, nějaké neplánované dopady na zdraví, na klima, na prostě něco, docela důležitého..?,, No a když se to zjistí, a ení na to odpověď, tak se mlčí, nebo se řekne, "vždyť to je dezolátské sdělení, důkazy nejsou".. no přestože jsou..
https://www.epochtimes.cz/2026/03/09/dalsi-instala...
tady je originál i s mapkama a grafama..https://phys.org/news/2026-02-offshore-farms-ocean...
palma
Jo taky si myslím, že v Severním moři už je těch větrníků moc raději bych je viděl více rozprostřené po celém kontinentu tudíž chce to nutně navýšit jejich počet např. u nás, kde je jich prostě žalostně málo. Kombinace vítr a slunce je za mě super, protože často vyrábějí ve zcela jiné časy (když fouká tak obvykle je moc nesvítí). Neříkám na tom postavit celou energetiku to je prostě nereálné, ale navýšit ten podíl z 1% na cca 10% by bylo fajn a ČR by na tom z dlouhodobého hlediska zbohatla resp. ušetřila, protože za dovoz fosilních paliv dáváme stovky miliard Kč každý rok.
Co mi ale vadí je že i v případě větrné energetiky je to jako vždy zisk až na prvním místě. A proto se dnes staví hlavně ty 250m monstra, které mají nejlepší návratnost a ta je i bez dotací v řádech jednotek let a ta elektrárna bude vyrábět třeba 25-30 let, takže rozhodně ekonomicky to vychází. Ale když vidím ten odpor v České veřejnosti tak bych to u nás spíše zkusil cestou menších větrníků, které nebudou tolik dráždit vás konzervativní občany co máte rádi vůni starého špinavého dieselu nebo kotle na uhlí.
Zjišťoval jsem si možnosti mini větrných elektáren, ale bohužel taková ta řešení za pár (desítek) tisíc ve stylu malého větráčku na střeše jsou nepoužitelné a dává to třeba řádově stovky wattů jen když je opravdu větrno. Potom jsou tu 250m monstra, které tu spousta lidí nechce.
Za mě bych se vydal více nějako zlatou střední cestou. Tedy větrníky vysoké já nevím 20-50m by nemuseli tolik lidí pohoršovat a už by tam mohl být slušný potenciál výroby. Otázkou je o kolik je více větrno 50m nad zemí než při zemi, ale věřím že o dost více protože většina budov a stromů této výšky nedostahuje. A tato řešení by za mě dávala smysl na lokální komunitní úrovni. Už nyní lze být cca 70% roku soběstačný díky FVE. Kdyby se to spojilo s nějakým středně velkým komunitním větrníkem co by živil např. 5-10 domů tak by to se to procento soběstačnosti dalo podle mě vytáhnout klidně někam k 90% což už je fajn a já osobně mít ty možnosti tak bych do něčeho takového šel. Zkusím si o tom ještě něco více nastudovat, ale myslím si že mít prostě 10-20kwp FVE a 10-20kwp větrník plus baterie tak se dá být prakticky nezávislí na energiích což je můj sen. Otázkou bude ovšem byrokracie okolo, protože nevěřím že v tomto státě bude snadné si dát na vlastní pozemek 20-50m vysoký stožár.
PS: Samozřejmě se nebavím o stavbě takového větrníku někde v městské zástavbě, ale na nějaké farmě na kraji vesnice komu by to vadilo? No nějaký nepřející jedinec by se vždy našel..
JohnyG
No, na tu střechu, nebo někde na kopci na zahradě by asi byl dobře účinný i ten vertikální větrníček.. ale má to výkon cca okolo 5 kw při dobrých větrných podmínkách, zda je i na to dotace pro řadového občana fakt nevím.. ale v krajině to vidět není a hluk to též nevytváří skoro žádný, zkoušejí to momentálně i nějak na námořních lodích, jako doplněk ke klasickému pohonu.. úspora prý do 50%.. to už by smysl dávalo, otázkou pak je návratnost a samozřejmě asi úložiště .. No a v té studii, co jsem sem dal, je to i řešeno, daleko většími rozestupy mezi jednotlivými stožáry.. což prý ovšem, snižuje ekonomiku.. no zase jsem se tam i dočetl, že celková velká hustota mořského parku, též značně snižuje účinnost, takže by si to měli asi nějak odborníci vyříkat, nicméně jeden z problémů to je.. Já nejsem apriori proti, ale do nasrání mne přivádějí různí předsedové solárních a větrných sdružení, kteří prohlašují jak je to vše fajn a paráda, no a pak se zase po x letech bude řešit nějaký kumulativní problém..O to mi tak nějak jde.. A jinak samozřejmě, ve chvíli kdy je tu sto neziskovek, kterých náplň je, sabotovat veškerou výstavbu infrastruktury, plus při stavbě skoro jakéhokoli stožáru, silnice, elektrárny, vznikne deset dalších občanských sdružení typu "naše krajina",.. pak je ovšem problém, udělat v tom i dva kroky dopředu... ovšem.. svítit, čumět na TV, do mobilu a počítače, zapnout v létě klimu, v zimě topení, chtějí tito lidé enormně.. a běda, když náhodou vypadne elektřina... budou první, kteří budou kritizovat... čest vyjímkám..Já tu ze zahrady koukám na ty tři jediné vrtule ve středních Čechách.. já mám splněno.... plus další mnohahektarové soláry u Poldovky..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.