Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už více oblačnosti a kromě východu často celodenní mráz

Diskuse o počasí Máte meteorologickou stanici?

# 05.09.2025, 13:08

Toto je odpověď na dotaz ohledně meteostanice v Bohumíně.Posléze mi ještě pán psal,kde jsou ta data z ČHMÚ k nalezení,myslel,že ta nejbližší stanice je Mošnov,nikdo prý o jiné meteostanici ve městě,krom té jejich,neví.Tak snad je to tato…

Město - radnice
Stanice Bohumín ČHMÚ
# 05.09.2025, 13:26

TomasMost
Přesně, provoz je zdarma pro město, a to je důležitý :(:D A nedělám si iluze, že podobný projekty, v různých městech, jedou na prakticky stejném systému. To že jsme klidně mimo s teplotou třeba o 5°C, je jedno. Stejně většina lidí měří s teploměrem na sluníčku :slunce: a ti mají často přes +50°C. Ale přeci jen úplně nechápu odpověď stylu, jestli vám nesedí naše hodnoty, tak se klidně koukejte na hodnoty stanice ČHMÚ tady v obci, ale my stejně máme naše měření :cool:

12
# 05.09.2025, 17:23

Tomino
to si úplně nemyslím, že ty pidi radiační štítky jsou nějaká výhra... při plném slunečním záření..

544
# 05.09.2025, 17:29

kapr84
Tak to zas ne, ale proste radsi mit gogen ve 2m, a merit o stupen vic, jak mit stanici za tisicky, a merit na komine. Ale je pravda, ze ty nejlevnejsi sencory, garni atd, ze to meri blbe.

391
# 05.09.2025, 19:59

Tomino
To jsou pak vyhozené peníze, dát drahou stanici na komín. I správně umístěný (např. v neteo budce) okeňák (oblíbený teploměr jistého uživatele) bude měřit přesněji něž špatně umístěná drahá meteostanice. Jsou to dva extrémní protiklady samozřejmě.

Lerak2
Taky mi občas nejde vložit text (seznam SYNOP meteostanic a výpis aktuálního měsíce). Která slova jsou zakázaná nevím, i když u nějakých to tuším. Dizkuze o počasí nabírala až moc politický charakter.

# 23.12.2025, 10:23

Často si všímám různých rozdílů v teplotách tady na některých stanicích. Zeptám se místních, co způsobuje v takové dny, jako je tento, že třeba tady soukromá stanice ve Zlíně, má ráno v 6h přes 5°C, ale ofiko stanice ČHMÚ, má jen přes 2°C. A pak ta soukromá má za chvilku taky propad o několik stupňů dolů, a za chvilku zase zpátky na 5°C. Musím říct, že tahle stanice to má velice často a liší se klidně o 4-5°C, oproti stanici ČHMÚ

# 23.12.2025, 10:28

Lerak2
Tohle bude myslím umístěním. Plánujeme na profil stanic přidat podrobnou mapu s přesným umístěním stanice. Ty od ČHMÚ jsou často za městech v přírodě, kde je chování teploty odlišné od městské zástavby.

# 23.12.2025, 10:35

kapr84
Tomino
Obě varianty stojí za hov.o..
I jakákoliv, i dráhá stanice na komíně, tak i levné stanice s pidi radiačním štítem, obzvláště pak ty správně umístěné, protože správné umístění je na volném prostranství s celodenním přístupem slunečních paprsků..
Čidla jako taková mají v dnešní době i stanice za 4-5 tis. celkem v pohodě..ALE..
Bez výkonné aktivní ventilace ty pidi štíty čidlo neochrání, na přímém slunci přeměřují běžně o 3-5°C.. což je k prdu..
Vlastní zkušenost..

# 23.12.2025, 10:38

In-počasí
No super, další vylepšení ;-)
Co mně taky dlouhodobě zaráží, je poměr a počet stanic, podle naměřených hodnot. Když se podívám tady třeba v ÚK, tak za mně v prakticky v pořádku (snad až občas na Roudnici). Ale třeba dnes ráno v 10h, na prvních dvou místech 2 stanice ČHMÚ, na dalších místech soukromé stanice, a dále doplněné stanicemi ČHMÚ, v perfektním sledu a dobře namíchané. Ale podívám se na Zlínský kraj nebo JMK, a vím opět prd. Na Zlínsku prvních pět stanic soukromých, všechny stále stejné přeměřující, a až pak na šestém místě teprve stanice ČHMÚ, pak hned zase soukr, a mohl bych pokračovat. Vše ve stejném čase měření. To samé JMK, v prvních jedenácti, celkem 8 soukr. Za mně je to hodně podezřelé, navíc když zrovna JMK a ZLK, mají dost ofiko stanic ČHMÚ, navíc i celkem pěkně rozložené

# 23.12.2025, 11:01

In-počasí
A když už se tady chystá nějaké vylepšení, třeba co se týče stanic, osobně bych se přimlouval, udělat třeba filtr, kde budou automaticky všechny stanice ČHMÚ a k tomu spolehlivé a solidně měřící soukromé stanice, kterých je tady dejme tomu okolo 80%. Tohle mít jako hlavní zobrazení. A pak třeba mít možnost si ve filtru zapnout všechny stanice, včetně těch pár přeměřujících, které by běžně vidět nebyly. Podle mně se jedná zhruba o cca 25 stanic. A tyto by se ani neobjevovaly v denních rekordech (nebo půl hodinových). Jen po zapnutí filtru. Tzn. ty přeměřáky by tady běžely, ale viděl by je jen uživatel, který by si zapnul filtr na všechny stanice? Lze něco takového vymyslet?

12
# 23.12.2025, 11:07

No, já mám teď mimo provoz ventilátorek ve štítu, takže někdy bude pomalejší pokles nebo vzestup teploty.. čekám na novou součástku, ta přijde asi dnes, ale s výměnou počkám až dorazí další díly z USA, plus nové baterie, protože čekám, že po tom měsíci bez slunce budou nabíjecí baterie asi out.... tam je potřeba, aby napětí zůstalo do 1 V, samotné jsou 1,2 V, ale jak to spadne pod ten 1, tak je to špatné, proto průběžně udržuju v kondici jiné, které jednou za čas dám na nabíječku, teď je na nich krásně kolem 1,2 V, takže tyto tam pak dám... jinak mě čeká výměna celého štítu už docela zašlých desek za nové, takže během svátků pokud dorazí budou asi trochu výpadky. Jinak jsem měnil akorát krytku teplotně/vlhkostního čidla, je to taková kostka se síťkou, ale problém s vlhkostí to zatím nevyřešilo.. dolů vlhkost jde, ale přes těch 92 % už nechce moc jít.. možná to chce očistit samotné čidlo Sensirion SHT31.. ale to by zase stanice byla delší dobu mimo provoz, protože čištění musí být prováděno za pokojové teploty a nějakou dobu ponecháno takto.. Ale mám tady i čidlo v budce a teplota tam a ve štítu celkem hezky odpovídají teď za inverze, při slunci to v budce už půjde výš..

12
# 23.12.2025, 11:18

Lerak2
Jako jo, ten Uh. Ostroh to je v našem kraji stabilně nejteplejší stanice.. špatné. Má ji na Awekasu a tam teda vyčnívá výrazně v celém okolí..:)

A prosím odstraňte ten Čihaň.. nebo jinak se nedozvíme nic o maximálních denních srážkách...

Lerak2: spíš by to chtělo filtr na chybná měření... jako chybná myslím absolutní nesmysly, protože ty se tady taky často objevují..

# 23.12.2025, 11:53

Stanice Cihan nejak blbne srazkomer

391
# 23.12.2025, 12:59

Tacho Trnava
kapr84
Čihaň blbne srážkoměr samozřejmě, tak je vždy v extrémech. Stejně tak jako když někde blbnou nárazy větru a stanice je hned v top. Podobně jako na Ogimetu. Tam v ČR těch stanic moc není, ale v případě celo-světových nebo i Evropských extrémů jsou tam stanic tisíce a do extrémů se dostávají chyby.

Na CHMI, Ogimetu i na in-počasí automatické filtry jsou, ale vychytat chybné hodnoty není moc dobře možné. U teploty je to složité, u srážek a větru ještě těžší. To by ta mapa stanic musela být moderována jako dizkuze.

391
# 23.12.2025, 13:48

Lerak2
Podchytit všechny přeměřáky a také rozhodovat o tom, která stanice přeměřák je a která není, to není jednoduché. Ty nejhorší případy byly staženy z mapy, celkem jasné přeměřřáky se sice v denních rekordech neobjevují, v rekordech aktuálních už se objevují. Odstranit přeměřáky z rekordů i z mapy je sice možné, ale problém je, že čas od času se náhle přeměřující stanice objeví, i když roky před tím měřila dobře. Uherský Ostroh roky měřil dobře, pak se tam něco pokazilo.

# 23.12.2025, 15:27

Lerak2
Filtr je přímo na mapě, ale je dostupný jen na desktopu. U tabulek není. Ono dělat všemožné filtry není úplně praktické (zabírá to místo GUI). Číhaň ve statistikách jsme opravili.

391
# 23.12.2025, 18:02

In-počasí
Tam na mapě ČR je výběr stanic (3 možnosti) Všechny - Profesionální - Soukromé. Soukromé stanice, to jsou stanice které sem přidali jednotliví uživatelé (i firemní stanice), ale prostě nejsou pod CHMI. Profesionální stanice, tím jsou na mapě myšlený všechny stanice patřící pod CHMI (stanice CHMI SYNOP + základní klimatologické + srážkoměrné, doplňkové stanice tam nejsou, neboť tam CHMI nedal přístup k datům - Praha Řež, Kopisty, Kvilda Perla, Jizerka Rašeliniště, Březník a další). Pod pojmem profesionální stanice bych si představil spíše ty stanice opravdu profesionální, s profesionální obsluhou, což se dost překrývá se SYNOP stanicemi, které jsou např. na Ogimetu. Na CHMI na mapě profesionálních stanic byly právě SYNOP stanice. Všechny automatické stanice CHMI měřící teplotu a srážky jsou základní klimatologické stanice CHMI, pak stanice co měří jen srážky jsou srážkoměrné stanice. A nebo bych to označil jako automatické stanice CHMI. Existujou vůbec dneska ještě manuály ?

Přidávám mapy staniční sítě s teplotou 23.12.2025 16:00 SELČ. U stanic CHMI (automatické základní klimatologické a SYNOP) je často na místě stanice bod bez čísla. Stanic je tam hodně a čísla by se překrývala. U těch soukromých stanic je znát ne úplně rovnoměrné rozložení na mapě. Jsou tam místa s hodně stanicemi i prázdná místa. Prostě jak kdo stanici přidal, bez vnější kontroly.

Teplota 23.12.2025 16:00 SEČ Všechny stanice
Teplota 23.12.2025 16:00 SEČ Stanice CHMI (SYNOP + základní klimatologické)
Teplota 23.12.2025 16:00 SEČ Soukromé stanice
# 23.12.2025, 18:07

In-počasí
Ok, chápu. Vyzkoušel jsem filtr, tam asi není co. Buď soukr, nebo profi, nebo všechno dohromady. Jinak musím pochválit, že to jede pěkně i na mobilu, po přepnutí na verzi pro desktop. Vše na jednom místě, není potřeba rolovat, jak na pirátském webu ČHMÚ ;-) Spíš mně trochu vadí ty rozdíly v teplotě, jak jsem psal ráno. V tomhle počasí, je za mně rozdíl cca 3°C dost, a dělá to pak zbytečný nepřesnosti :cool:

# 23.12.2025, 18:16

TommyAst
Ano, ještě je dost manuálních srážkových stanic, viz info ke konci roku 2024. Tady v okolí je jich celkem dost, třeba v ÚK je jich zhruba 17

Zdroj ČHMÚ

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.