Lerak2
Tak ještě jsou manuální stanice. Co tam vidím v té tabulce, tak 291 manuálních srážkoměrných stanic (které samozřejmě na mapě na in-počasí nejsou a totalizátory také ne). Ale manuální klimatologické stanice měřící teplotu ještě jsou ? Ty tam nevidím.
Profesionálních stanic je jen 29, jsou to ty SYNOP stanice s pozorovatelem aspoň jedním (na plný úvazek ?). Ne všechny SYNOP stanice jsou profesionální, SYNOP stanic je tuším teď 36. Automatických klimatologických stanic je 208 a automatů měřící jen srážky 178. Nejsou tam zahrnuty doplňkové stanice.
Aerologická stanice je jen jedna ? Sondáže jsou z Libuše a pak ještě z Prostějova.
Diskuse o počasí Máte meteorologickou stanici?
In-počasí
> Tohle bude myslím umístěním. Plánujeme na profil stanic přidat podrobnou mapu s přesným umístěním stanice. Ty od ČHMÚ jsou často za městech v přírodě, kde je chování teploty odlišné od městské zástavby.
Jsem v Husinci, kde je CHMI profi meteostanice umístěná v kotlině u řeky pár kroků od autobusového nádraží. Moje stanice je na severním okraji obce (za barákem mám pole), takže úplně jiné podmínky. S chybami provozovatelů zmiňovaných ve vlákně souhlasím, a taky si sypu popel na hlavu: na začátku léta jsem zkusil nový (větší) radiační štít a po nasazeni se zhrozil, že ukazuje o víc jak 5° (a právem si vysloužil posměch v diskusi). Po hledání příčin to určitě bylo mizernou povrchovou úpravou. Zatím ho ale nemám 100% zkompletovaný: nastříkal jsem vnitřní plochy matnou černou, vnější 2 vrstvy bílý lesk a čekám na ventilátor se solárním panýlkem.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.