Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na většině území více oblačnosti a ojediněle přeháňky, hlavně v Čechách

Diskuse o počasí Máte meteorologickou stanici?

393
# 23.12.2025, 21:40

Lerak2
Tak ještě jsou manuální stanice. Co tam vidím v té tabulce, tak 291 manuálních srážkoměrných stanic (které samozřejmě na mapě na in-počasí nejsou a totalizátory také ne). Ale manuální klimatologické stanice měřící teplotu ještě jsou ? Ty tam nevidím.

Profesionálních stanic je jen 29, jsou to ty SYNOP stanice s pozorovatelem aspoň jedním (na plný úvazek ?). Ne všechny SYNOP stanice jsou profesionální, SYNOP stanic je tuším teď 36. Automatických klimatologických stanic je 208 a automatů měřící jen srážky 178. Nejsou tam zahrnuty doplňkové stanice.

Aerologická stanice je jen jedna ? Sondáže jsou z Libuše a pak ještě z Prostějova.

0
# 24.12.2025, 10:13

In-počasí
> Tohle bude myslím umístěním. Plánujeme na profil stanic přidat podrobnou mapu s přesným umístěním stanice. Ty od ČHMÚ jsou často za městech v přírodě, kde je chování teploty odlišné od městské zástavby.

Jsem v Husinci, kde je CHMI profi meteostanice umístěná v kotlině u řeky pár kroků od autobusového nádraží. Moje stanice je na severním okraji obce (za barákem mám pole), takže úplně jiné podmínky. S chybami provozovatelů zmiňovaných ve vlákně souhlasím, a taky si sypu popel na hlavu: na začátku léta jsem zkusil nový (větší) radiační štít a po nasazeni se zhrozil, že ukazuje o víc jak 5° (a právem si vysloužil posměch v diskusi). Po hledání příčin to určitě bylo mizernou povrchovou úpravou. Zatím ho ale nemám 100% zkompletovaný: nastříkal jsem vnitřní plochy matnou černou, vnější 2 vrstvy bílý lesk a čekám na ventilátor se solárním panýlkem.

12
# 24.12.2025, 13:14

Dnes jsme zase pracovali na stanici, nová deska plošného spoje, proto ten peak.. ale ventilátorek již funkční. Škoda, že nejde opravit denní maximum na grafu..... samozřejmě je tam nesmysl.

# 24.12.2025, 18:12

Jee tak Dadimu se meteoplzen pekne rozrasta :cool:

393
# 24.12.2025, 20:03

Tacho Trnava

www.meteoplzen.cz jsou stránky pěkně udělané, je tam několik meteostanic z plzně a okolí. Stanice Plzeň Košutka disponuje i celo-oblohovou kamerou:

http://www.meteoplzen.cz/tmp/webcam360-now.jpg

Stánky meteoplzen.cz jsou příkladem velmi jednoduché a při tom velmi přehledné, základní static html podle všeho. Takový typ stránek je nejlepší. A ano nový web CHMI je přesným opakem.

Škoda že na stránkách nejsou denní-měsíční grafy ze stanic a tabulkový přehled dat.

Z Plzně pochází i administrátor - uživatel in-počasí. Ale meteoplzen.cz provozuje tuším někdo jiný.

12
# 25.12.2025, 08:36

In-počasí
no, ne úplně.. bohužel stále to hlásí chybu.. Čihaň..

edit 10:23 děkuji za opravu. :)

# 25.12.2025, 20:09

Mám dotaz,tady na IN je u každé stanice i tabulka s rekordy pro dané místo.U těch rekordních hodnot je uveden čas,kdy byly naměřeny.Je to ale ten klasický odečtový čas po půl hodině,kdy stanice zaznamenává údaje,načež je pak vytvořen teplotní graf,který kopíruje naměřené hodnoty a za daný den je zde pak uvedena Tmax a Tmin.Ale ty finální hodnoty padají i mezi těmito odečty a skutečná Tmax a Tmin je vlastně jiná.Jsou tedy ty rekordy v tabulce naměřeny v čase tam uvedeném nebo je ten údaj opravdu rekordní,díky.

8096
# 25.12.2025, 20:27

TomasMost
Ano, nejedná se o rekordní hodnoty Tmax a Tmin, ale o nejvyšší a nejnižší zaznamenanou T v čase, např. 10:30, 13:30, 23:30 atd. Tzn. nejde o maximální a minimální T na stanici. U mně jsou jiné, třeba letošní Tmax je tady 35,2°C, ale v tom půlhodinovém mezičase, je Tmax 35,7°C ;-)

# 25.12.2025, 21:21

Dnes jsme přidali novou stanici: Nosetín a Řevničov

TomasMost
Měření je v kroku 30 minut a rekordy také.

118
# 25.12.2025, 23:01

TommyAst
Zdravím, jsem provozovatelem serveru meteoplzen.cz. Grafy jsou generované prostřednictvím stránky Meteobridge. Získáním odkazu k jednotlivým grafům je možné jej po úpravě odkazu udělat i měsíční. Nechtěl jsem jednotlivé stránky mít dlouhé. Ale popřemýšlím o tom. Nejsem žádný odborník v programování, ale zkusím, zda by šlo ke každému grafu dát klikátko na změnu konkrétního grafu.

393
# 26.12.2025, 20:17

Dadi
Zdravím, stránky jsou moc pěkně udělané. Hlavně ta celo-oblohová kamera se hodí, t poskytuje opravdu málokdo.

Gravy vizuálně vypadají pěkně, škoda ale, že jde o zobrazení grafů pomocí Java Skriptu, nejde o statické PNG obrázky. To zobrazení pomocí Java Skriptu už má vyšší výpočetní nároky a graf nejde uložit. Zobrazení grafů za určité zvolené období, tam je hlavně u grafů za delší období (měsíc, rok, nebo více), že se graf tvoří s velkého množství dat a může to být náročné i na prohlíeč a hlavně server. Měl jsem spíše na mysli zobrazení grafu za konkrétní den, např. z 03.07.2025 (nebo jindy).

Zajímavá je ta tabulka u každé stanice, hned na úvodu, nevím jak to přesně funguje, ale dal by se v odkazu zvolit konkrétní datum výpisu ? Pro nejlepší použitelnost by se dal vygenerovat TXT soubor se souhrnem za jednotlivé dny v době měření stanice (např. jeden TXT soubor pro každý rok) a každý den by byl shrnut v jednom řádku. Takové přehledné tabulky mají např. tady www.meteotom.cz (není to moje stránka, je to počasí ze Sudoměric u Hodonína). Ale nejsem si jistý, jak se to řeší u konkrétní stanice.

393
# 26.12.2025, 20:56

TomasMost

Je tomu tak. U soukromých stanic se data ukládají jednou po 30 min (mělo by to být v půl a celou, ale ne vždy to tak vyjde). Z těchto dat po 30 minutách (48 hodnot denně) se pak počítá i denní Tmax a Tmin. Stanice jako takové zaznamenávají teplotu a nebo aspoň počítají Tmax a Tmin z minutových dat, nebo dat po 5, 10 min. Tmax a Tmin z minutových dat, tam jsou hodnoty o něco jiné, než z dat po 30 min. Obvykle se liší o několik desetin.

Každá soukromá stanice má režim měření trochu jinak, proto právě in-počasí sbírá data po 30 min bych tipoval.

Ze stanicemi CHMI je to jiné. Velkou část historických dat tvoří data z CHMI, dnes opendata.chmi.cz a dříve denní data z jednotlivých stanic 1961-2023 (teď už ta stránka na CHMI není). Tam je Tmax a Tmin přesně uvedeno každý den za čas 21-21 MST (cca 21-21 SEČ), srážky 07-07 MST (cca 07-07 SEČ).

Pak ale byla a jsou na in-počasí využívána dříve SYNOP data po hodině, po zprovoznění opendat přímo data z CHMI po 10 min. Přesné hlášení Tmax a Tmin je v hodinových SYNOP datech i v datech CHMI po 10 min (Tmax z minutových měření spočtena za úsek 10 min, nebo u SYNOP dat za úsek 06-18 UTC a 18-06 UTC). Ale vypadá to, že část dat od roku 2010 na archivu na in-počasí obsahuje Tmax a Tmin u SYNOP stanic z dat po hodině (ne přímo přesné hlášení Tmax a Tmin), později je Tmax a Tmin spočteno z hodnot po 10 min (144 hodnot za den), ne přímo přesný údaj Tmax a Tmin z minutových měření. Ale je to napůl spekulace. Počet tropických dní je často v archivu na in-počasí o trochu nižší, než podle dat CHMI.

Džříve před uvolněním dat CHMI byla používána pro Klementinum a Milešovku data GHCND nebo ECAD a pro zbylé SYNOP stanice data GSOD. Ale to už teď spíše žádná data v archivu nebudou. Pro zbylé desítky stanic byla použita dříve data GSOD (Global Summary Of Day z dat NOAA). V datech GSOD jou Tmax a Tmin někdy z přesného hlášení v termínu, jindy z dat po hodině.

118
# 26.12.2025, 23:21

TommyAst
Díky. Bohužel software Meteobridge neumožňuje generování grafů u konkrétního dne a grafy jsou takto interaktivní. Teoreticky jde z Meteobridge i vyexportovat data a následně je využít v nějaké databázi - toto zatím nevím jak bych udělal. Rozhodně bych to zautomatizoval, pokud by to šlo. Zatím ale budu bádat, jak by se to dalo realizovat.

# 27.12.2025, 10:16

Dadi
Možná zkusit AI (GPT, Claude) - na programování je docela dobrá a mohla by zvládnout napsat skript, který to stáhne a přenese do webové databáze.

# 28.12.2025, 19:13

Tady nekdo nabizi Davisku i se starym displejem https://elektro.bazos.cz/inzerat/211734550/meteost... mozna nekemu se bude hodit :)
Ja si zvykl na ten novy displej, zatim relativne spokojenost, ikdyz chybi pripojeni k programum jako je cumulus, meteobridge a podobne, a musi se to propojovat pres weatherlink cloud a pak api key.

12
# 28.12.2025, 19:39

Tacho Trnava
Nová konzole je docela ok, ale stará mi slouží zatím taky dobře, takže je mám různě ponastavované a kombinuju obě dvě.. protože používám stále Weatherlink USB, kvůli grafům a celkově, program je sice už notně zastaralý, ale stále funkční a využívám ho víc než WL cloud.. jako mapa stanic je dobrá i Awekas, kde jsou stanice z celého světa, tam se taky dívávám..

393
# 29.12.2025, 20:12

In-počasí
I ta Žákava je pod http://www.meteoplzen.cz/ spravuje uživatel Dadi. Plzeňská síť se pěkně rozrůstá, jedna z nejlepších pod jedním uživatelem. Síť více stanic má i web https://www.pittnerovi.com/ ale už ne tolik. V Plzni a těsném okolí je hustota stanic dost velká.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.