Ovar
Také chválím za hezky zpracovaný příspěvěk a opravdu jsou vidět dvě věci:
1) Klima se zásadně posunulo a lidé si na to velmi rychle navykli.
2) Jsme dnes mnohem odolnější vůči klimatickým výkyvům než jsme byli dříve.
Klimatická měna bude pokračovat a musíme se přizpůsobovat dál jinak jsme bez šance. Každopádně problém bych tímto nezlehčoval, že se stačí přizpůsobit. Až se sejdou takto velká sucha či jiné problémy na mnoha místech (přelidněné) planety, tak potom nás nezachrání že si jídlo dovezem, protože třeba nebude odkud. Bohužel to víceméně nemůže dopadnout jinak když zdroje jsou omezené a lidí přibývá a jejich spotřeba na hlavu roste.
Takže za mě bych vzkázal mudrlantům co říkají když je vám vedro kupte si klimatizaci (na sociálních sítích tento narativ jede ve velkém), že hlavní problém nebude uchladit naše domovy, ale hlavní problém bude zemědělství a krajina celkově.
Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026
No, z trošku jiného soudku, koukám na letošní Tor de France.. pánové, to je opravdová "propagace" sucha! Minulé ročníky u silnic bylo zeleno. lesy taky-- plus minus.. a teď? Okolo silnic poušť, žluto, kam oko dohlédne, i uvnitř lesů.. když to tam někde chytne, tak se pak nedivím, jakou plochu to dokáže spálit.. fak drsný srovnání s minulými roky... a aktuálně ukazovali teploměr na doprovodné motorce..+49.. ( na slunci, jasně) takže.. v tom bych se na kole teda mořit nechtěl..
Celkem nehezké fotky z Kraví hory v Brně, které sdílela samotná hvězdárna. Ostatně takhle to vypadá víceméně všude v Brně.
Jinak Brno Tuřany za posledních 30 dní od 11.6. do 10.7. pouze 3,4mm.
Extrémně nízký úhrn srážek. Dle mého se jedná o možná nejnižší úhrn stanice ze sítě ČHMÚ za 30 dní.
palma
Tour de France sleduju od 2015, jelikož to bavilo bratra a ten mě na to naučil. Mathias letos super. to sucho bída, fakt smutný pohled.
MostMost
Díky za tu louku, vlastně jsi mě dal dobrý nápad. Pojedu se teďka podívat na sever Brna. Víceméně do lesů na louky, kde není zástavba. Takto to tam vypadalo na konci června https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-3-8343-Extremni_....
Víceméně o té doby tam spadlo kolem 2-3mm. Nicméně zajedu tam, protože by to chtělo něco i z přírody. Luxusní no Atacama. Tady bývá tráva kolem půl metru vysoká (ta první fotka). Bohužel letos spálená, či dokonce nic. Oblast kde spadlo 5-6mm od 11.6.
charlie
no tak to je krása.. tady taky jen žluto, něco z toho vyrůstá, co má hlouběji kořeny.... Jediné štěstí, že máme hodně starou studnu, která se zatím doplňuje..
viděl jsem dneska někde titulek, že bude letos druhá nejhorší úroda ovoce za sto let..
na druhou stranu, jak už to v těch suchých letech bývá, uvidíme co víno letos.... tam to vypadá na kvalitku, pokud to podzim zkraje nepokazí..
Tady ještě graf k vývoji srážek na stanici v Doksanech, ve vegetačním období (duben až říjen), od roku 1916. A tam právě vyniká ten rok 1947. Bohužel tam byl nejvyšší propad srážek v historii. A za to vegetační období, je tam zároveň v tom roce 1947, nejnižší naměřený úhrn, 131 mm za těch 7 měsíců
Zdroj dat ČHMÚ
My jsme měli aspoň trochu štěstí na tu ranní bouřku 1. července, ale jinak v podstatě můžu potvrdit to, co tu píše Adam, konec konců ty fotky to dokládají jasně. Letošní rok je srážkově (a rovněž bouřkově) mizerný, s takovou budeme rádi, abychom na konci měli 400 mm. Něco takového tu dlouho nebylo, od začátku mého podrobnějšího měření srážek v roce 2016 nikdy, no a nevím, jak v porovnání vycházejí roky 2013 a 2015, ale ono je to teď asi ještě jedno, hodnotit se to bude až na konci roku.
Popravdě už vlastně ani nevím, co je to déšť, v dubnu jsme tu měli úhrn jen 6,8 mm srážek, což je podle meteostanice ČHMÚ Žabovřesky nejnižší úhrn od července 2013. Od roku 2016 jsem takto nízký úhrn neměl v žádném měsíci. Ty měsíce před dubnem byly plus mínus průměrné, tam ta odchylka od průměru byla v řádu jednotek mm. Duben to ale vše otočil do absolutně negativního rázu a od té doby je to srážková bída. Tráva je žlutá až hnědá, na konci června přišla vlna obrovských veder, první dekáda července zase přinesla skoro celá silný nárazový vítr a v těchto dnech už se teploty zase blíží ke třicítce a není pochyb, že ji brzy opět překonají. Srážky jsou ve výhledu vždycky jen na konci, tak si říkáme, zaprší snad za týden, o tři dny později je to zase za týden a pokud třeba o další dva dny později přijde nějaká změna, tak se déšť čeká pro změnu za 10 dnů. Je to těžké.
No mě děsí i fakt, že poslední výraznější srážky, což bylo 10mm byly před měsícem, 10. června a od té doby prakticky nic. Minulou středu 6mm srážek přineslo cenou vláhu, ale to se prakticky hned ztratí. Jsem samozřejmě rád i za to málo, ale deficit opravdu výrazně narostl díky velmi horké a suché druhé polovině června. Červenec víceméně to samé. Srážky 1.7. se 6mm a od té doby nic měřitelného. Část Brna navíc neměla téměř nic (Tuřany jen 0,2mm ), takže sucho se nadále zhoršuje a další týden se začne zhoršovat výrazně díky tropickým teplotám.
Jsem rád, že minulý týden měly zálivku v západní, severozápadní polovině Čech. Valep měl v Čelákovicích 44mm, Negan měl 35mm, F4 aspoň těch 25-27mm. Aspoň trochu spadlo i na Mostecku a v okolí. Roudnice taky pěkný. Na něčem špatném vidím vždy i něco dobrého.
Nicméně letos to má jednu výhodu. Komáři letos díky suchu prakticky nejsou, což člověka jistě potěší.
Aidamkoo
Nám ta bouřka 1. července dala, pokud se nemýlím, 9,2 mm, což je dejme tomu solidní úhrn, minimálně pro letošní rok to tak lze brát. Ale máš pravdu v tom, že východ Brna v podstatě vůbec nezasáhla a tam je to už hotová tragédie. No a samozřejmě od tady tohoto úhrnu z 1. července bychom museli jít k nějakému ještě většímu do první poloviny června, ovšem ani ten červen nebyl žádná sláva, to už byl o něco lepší květen, byť i tam to byl srážkově lehký podprůměr. Prostě jeden z nejhorších roků co do srážek i bouřek, co pamatuji, ne-li ten úplně nejhorší (bouřkově jsem nyní na 9 bouřkách v 7 bouřkových dnech, z toho 5 je přímých, 1 okrajová a 3 vzdálené, což jsou takřka na polovinu července tristní čísla).
Aidamkoo
Je to místy peklo no. Srážky ve výhledu žádný, jen a vedro
Ty fotky (Most nebo Brno), to je jak někde ve Středomoří. Bohužel ty srážky schází už docela dlouho a vlastně v celé republice. O něco lepší je dlouhodobě situace hlavně v MSK a okolí na V Moravy. Když jsem mrknul na porovnání Brno Tuřany a chlapci v Mostě, tak to vypadá asi takto. Letos leden-červen, Tuřany cca 157 mm. Most cca 137 mm jih, cca 145 mm sever. Tuřany měly v prvním pololetí přeci jen lepší a vyrovnanější distribuci srážek, než chlapci na SZ. Když se podíváme ještě na přesah, od konce vegetačního období, tj. od listopadu 2025 do konce června 2026, tak Tuřany cca 221 mm, chlapci v Mostě mají cca 171 mm jih, a cca 183 mm sever. Rozdíl tedy cca 40-50 mm do plusu pro Tuřany. Ale opět, nic to nemění na tom, že tyhle oblasti, mají prozatím srážek velmi málo. Navíc teď v poslední dny, v Tuřanech spadlo prd, narozdíl třeba i od částí Brna, kde to bylo i okolo 10 mm. V Mostě si chlapci taky připsali prvního července lehce přes 10 mm. Jinak třeba okolí některých částí Brna, tam to je marný. Hlavně v JV části. A k tomu pak části úplného jihu JM. Některé oblasti hlavně na Břeclavsku, to bude už velký špatný
Jsem pak zvědavý, jaký vylezou data z ofiko stanic ČHMÚ, třeba Hrušky nebo Lanžhot
Jenom malá připomínka, v r. 2018 u mě spadlo v červenci 9,4 mm a v srpnu 10,5 mm. To asi ani nedovedete představit, jak to tu vypadalo. A v tom roce začalo pršet až v prosinci. Tak někteří teprve teď pocítíte, jaký to asi bylo, když v hlavní vegetační sezóně prakticky nepršelo. Předtím slušně zapršelo v květnu a červen už byl sušší a pak přišlo peklo. V čem ale tenhle rok bude držet prim je počet hodin slunečního svitu. Furt praží už od března s maličkými přestávkami a výhled nenaznačuje změnu.
Aladin si tam teď namaloval na neděli nějaké srážky pro Moravu a Slezsko, lokálně i kolem 10mm, moc by to sice neřešilo, ale rozhodně by to potěšilo. Je v tom ale více méně sám, takže z toho asi nakonec nebude nic nebo nějaké 2mm na Lysé hoře...U nás byl zatím suverénně nejsušší rok 2018, kdy spadlo za celý rok 366mm, což je v oblasti s průměrem nad 600mm solidní extrém. Letos ale máme zatím jen 180mm, takže roku 2018 můžeme docela směle konkurovat.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.