Ani kapka vody na zmar aspoň trochu jsem si doplnil vodu v IBC zas mám na 2 týdny čím zalévat.
A sucho se u nás stále prohlubuje studna pomalu klesá. A 2 ze 3 zdrojů co máme hasiči na doplňování cisteren jsou už nepoužitelné. Zbývá jen stará studna ve skalách. Uvidíme jak ta dlouho vydrží když ji teď začneme více čerpat.
Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026
Ano vypadá to že přelom srpna a září bude ve znamení nadprůměrného tepla. Normálně by z toho měl člověk radost, protože 25-30° takhle začátkem září je vesrkze příjemných a slunce už tolik nepálí..ale z těch částí Česka kde pořádně v srpnu nezapršelo z toho asi moc nadšení nebude a vůbec se vám na J/JV Moravě nedivím.. pokud tam místy spadlo opravdu jen 10-20 mm za srpen tak to je tragédie..
Tady díky bohu máme za srpen okolo 80 mm takže přeci jen na to teplo koukám trochu více optimisticky a teplé září beru. Ale samozřejmě vodou bych rozhodně nepohrdnul a dnes večer to vypadá že budeme zase na okraji toho "tradičního pásu" myslím že směrem na V od nás půjde to hlavní a tady bude fajn když spadne 10mm+.
Byl jsem pracovně v Čechách a během cesty zpátky domů jsem pozoroval prostředí kterým projíždím, z toho jsem vyhotovil mapku vnímaného sucha. Je to teda spichlé horkú jehlú a je to enom přibližné načrtnutí, nevím jak přesně vede D1, D2 a D10, ale aj tak jsem si řekl, že bych s tím šel, jak se říká, s kůží na trh. Hlavně musím zdůraznit, že jsem sledoval jenom krajinu v bezprostřední blízkosti dálnice, kde jsem projížděl (+-1 km od dálnice). V Praze pak trocha nehospodárného vysazování stromů, viz foto
Chřibské lesy jsou na tom se suchem stále velice špatně. Suché listí se už i tady po obci hrabe a zametá. Viděl jsem mapku jak jsou na tom stromy s vodou a Čechy celkově o hodně lépe než Morava, nejlépe z toho vychází Jizerské hory na severu. Moravská pohoří nejhůře... deficit je stále obrovský... když jedete Chřiby a foukne trošku vítr tak vzduchem lítá velké množství suchého listí ze stromů. Na požáry to tady není, protože tu jsou smíšené lesy a ty špatně hoří, takže v tomto ohledu pohoda. Dlouhá řeka vlévající se do přehrady vyschla. Jediným naším potokem ještě teče cicůrek vody.. Obecní studna je na tom taky zle. Ať spadne klidně 200 mm na podzim, nic se nestane... a pokud bude zima deštivá tak jen dobře... V nějaké větší množství sněhu nevěřím.
Pan Pecho sice na FB straší extrémy na podzim, ale za mě teď ta půda pojme tolik vody, že je to trochu přehnané..
Mimochodem v noci spadlo 2,7 mm..
Jen malý srovnání tady tři týdny od sebe. Tolik srážek za poslední cca dva týdny fakt velmi výrazně pomohly a konečně to vypadá jak střední evropa.
Meteorologické sucho se v ČR zmírňuje, ale jen velmi zvolna. Nad 100 % srážkového normálu je aktuálně pouze stanice Příbram. Srážky minulého týdne se projevily hlavně v západní části Brna a blízkém okolí, což je jediná oblast Jihomoravského kraje s dosažením alespoň 75 % srážkového normálu. Východní kraje jsou na tom stále hůře než ty západní. Uvidíme, kam se trefí středeční a čtvrteční srážky.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.