Nevím,jestli je to tady s tím zaléváním horší,jak loni,ale zatím to vypadá,že v září budu mít delší ruce,jak nohy.Ale což,pohyb je ku prospěchu,jeden lítá se psem,druhý s konví.No a taky už myslím na rok 2027,jestli to nebude ještě horší,50°C v Evropě je/bude na spadnutí,ale náš rekord z Doksan je tak přepálený,že se snad hodně dlouho nepřekoná.Zítra na SV možná aspoň nějaké cmrndačky,těch 10mm ? asi jen v Beskydech,ale i začátkem příštího týdne a ve čtvrtek je tam šance na ojedinělou bouřku.My ostatní snad něco za týden,no a na JM dnes i TD.
Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026
Díky za reakce na můj příspěvek, dělal jsem ho jen ze zvědavosti.
Co se týče srovnávání úhrnů, vím že to tak není myšleno, ale v jistém kontextu je to jako srovnávat si pinďoury, ale délka není všechno .
Protože i místa, které mají letošní úhrn pod 150 mm, na tom nejsou tak tragicky jako některá místa, kde letos napršelo i kolem 200 mm. Rozhodujících faktorů je více, od typu půd, po vítr, ale také o předchozím nasycení, který s plno věcmi souvisí (třeba s typem půdy, potažmo i tím větrem). Samozřejmě to teď stáhnu na nás, protože mám s čím srovnávat. My máme letošní "pohádkový" úhrn 190 mm letos (ve skutečnosti je to letošní deficit už přes 180 mm), jenomže nám po loňském suchém jaru, přišlo suché léto a po něm přišel i extrémně suchý podzim a začátek zimy, byli jsme doslova jediná oblast v ČR v říjnu, kde bylo stále sucho S4 i v listopadu.
https://www.intersucho.cz/cs/ceska-republika/aktua...
V prosinci dokonce S5, pauza až v březnu (ve skutečnosti se jen načínalo ale "nové měrné období", které se často resetuje od nuly) a od dubna jedeme bomby s S5 do teď. Odpovídají tomu roční úhrny i odchylky, a krajina u nás vypadá jako v Brně, i přesto že máme ve výsledku o 50 mm více jak v Mostě. Vypovídající hodnota ročního úhrnu je tak menší, než se na první pohled zdá.. Protože tam kde byl půdní stres z nedostatku vody ještě z loňska, vzniklo extrémní sucho mnohem rychleji a jeho projevy jsou i extrémnější než v místech, kde napršelo letos mnohem méně. Proto my to srovnávaní nepřijde úplně korektní.
Ale mám návrh, srovnávejte deficity. Víc vypovídající je dvouletý součet deficitů, tedy od začátku loňského roku. Deficit je totiž charakterizující úhrn pro danou oblast, co průměrně v dané oblasti (ne)naprší, jeho výška je mnohem blíž realitě, než celkový úhrn. Protože třeba na Ústecku prší obecně mnohem méně, a tak to co běžně naprší na Ústecku za rok, by byl jinde, třeba na Ostravsku, extrémní podprůměr. Ale daná oblast/krajina je na ten srážkový podíl zvyklá a umí s ním pracovat, často to souvisí i s typem půd a mikroklimatem.
Tak já vykopávám:
Letos 180 mm (do konce června)
Od začátku roku 2025 do dnes: 380 mm
A ještě jeden poznatek; já sucho v krajině rozlišuju na 3 fáze. První je uschnutí trav a bylin, ale stromy jsou ok. Druhá jsou trávy, byliny a k nim se přidávají jako první břízy a lesní podrostové dřeviny (bezy, šípky, zplanělé ovoce, šeříky). Třetí fáze je už totálka, krom trav, bylin, keřů a sibiřských druhů dřevin se přidávají evropské druhy opadavých dřevin, jako jsou lípy, javory, duby (tady výčet končí, evropa prakticky víc endemitů nemá)+ jasany a pár dalších. Čtvrtá fáze je už úplná apokalypsa. Každé patro dřevin, odpovídá určité hloubce proschnutého půdního profilu. Nejsušší místa v ČR, jsou aktuálně ve 2 fázi...
Ovar
No,názor,že naše krajina je na sucho zvyklá,se tady objevuje často.Ale já si nemyslím,že složení zdejší krajiny je až tak rozdílné od jiných oblastí nižších poloh ČR. Jestliže Vsetín má normál 800 mm/rok a k tomu nižší průměrné teploty,může si tato oblast dovolit jít do přiměřeného mínusu,aniž by příroda trpěla.Tady,přes neustálé nadprůměrné teploty a letos i nadprůměrný sluneční svit je jasné,že i splněný normál je prostě málo.Samozřejmě,když ty srážky “očistíme” od vedlejších vlivů (vítr,teplota) a zohledníme,jakým způsobem zejména přes léto spadly,pak to číslo bude reálnější,než počítání každé desetinky.
Ovar
Tak jsem se mrknul jak jsem na tom tady letos 125 mm a jak si psal Ty tak od 1.1.25. do dneška 650 mm(ale to asi nic neřeší), ale jak píší jiní ono záleží na hodně faktorech, ale takový sucho jak je letos to nepamatuji ani se nechci dívat do studny(ještě že tam je 100 kilový květináč) kolik je tam vody. ale voda "zatím" teče.
Problém není sucho, ale to, že je počasí úplně extrémně nudné. Něco takového fakt nepamatuji. Srážky - bouřky jsou asi tak 1x za 14 dní nerovnoměrně, takže vlastně v průměru nic moc a prostě se nic a nic neděje.
Letošní rok je počasí tak extrémně nudné, že to překonává veškerá představy. Extrémně málo srážek, bouřek a jakýchkoliv zajímavých jevů nebo situací. Pouze teplo a sucho a nebo chladněji a mírné projevy.
Reálně celý meteorologický podzim je vlastně 1000x zajímavější, než léto. Alespoň se něco bude dít a měnit povětrnostní situace, ochlazovat.
Tohle léto je ukrutně nudné a jednotvárné.
Tak nějak docházím k závěru, že nejzajímavější roční období jsou podzim a zima a nejméně zajímavé jaro a léto a takhle to bude nějak v průměru asi každý rok. Ono co chcete, když furt jen svítí slunce a když většinu srážek tvoří náhodné lokální bouřky. A takhle v podstatě od března do srpna.
Nikdy jsem se netěšil na podzim více než letos. Je to nějaká záruka změny cirkulace, postupného ochlazování atd. 1000x lepší než toto.
Už aby byl podzim.
AuraPočasí
Naopak sucho je problém.. My tady máme prakticky všude žluto a stromy mají barvu, jak ke konci srpna. Ani moc nevadí, že bouřek je letos o hodně méně, ale hlavně chybí ty srážky.
Já se těším hlavně na zimu, protože minulý rok jsem si jí vůbec neužil. Tak snad letos si jí užiju více.
Tadeas
Jasně, je to problém, já to prostě vzal z určitého úhlu pohledu, že počasí má být i zajímavé.
No k té zimě. Musí mít člověk už dopředu nějakou lokalitu, nějakou solidní, kam to není extra daleko, aby tam člověk mohl zajet flexibilně třeba o víkendu na otočku apod. V nížinách a obecně nižších polohách už není vůbec žádný spoleh a záruka, většinou spíš naopak.
Já už nyní dopředu plánuji, že budu sledovat pravidelně od listopadu předpověď počasí pro jednu lokalitu v Krušných horách a jakmile bude nějaký spad sněhu 10+ cm v kombinaci se silným větrem třeba 50-70 km/h a dostatečným mrazem, pak se tam nějak budu snažit vypravit. Jinak člověk pořádnou zimu ani neuvidí. A nějaké lyžování a střediska, nic pro mě. Mám radši ježdění na nejbližší hory na otočku dobře naplánované s aktuální předpovědí počasí (vyjet brzy ráno, přijet večer a mít celý den na to užít si prostě jen tu zimu a mít jen zimní boty.)
Minulá zima byla na horách hodně slabá, takže by snad mohla být lepší ta příští, aspoň na ty situace se SZ prouděním a hodně srážek.
TomasMost
Proto jsem nepsal Vsetínsko, ale Ostravsko, které má letní průměry teplot hodně podobné nejteplejším oblastem ČR. Ale srážkové úhrny jako z jiné galaxie. A nebudu s tebou ani tak souhlasit, protože Vaše oblast je na srážky chudá ne jenom nyní, ale po tisíce let, odpovídá tomu i četnost potoků, řek, zalesněnost, složení vegetace v krajině (nikoli uměle vysazené lesy), podle mých rešerží se oblasti po tisíce a nejspíše i miliony let přizpůsobí tomu, co mají k dispozici. Proto je taky na jihu Čech mezi Horažďovicemi a Jindřichovo Hradcem tolik rybníků, protože když přijde ten vzácný rok kdy prší, a v těchto oblastech nakydá za červen třeba 300 mm a nezpůsobí to žádné povodně, tak je to proto, že se to tu děje už po milionté a krajina s tou vodu umí pracovat.
Což ale neznamená že není na Ústecku sucho, zase neslovíčkujme, rozhodně by tam všichni obecně ocenily větší podíl vody. A když pak přijde suchý rok jako letos, tak tam u vás je to ještě o to horší. Naopak spíše klobouk dolu, protože já bych prostě nedokázal na pozemku hospodařit se 125 mm za letošek, to je noční můra...
Jack
Díky, ale aby to mělo význam, tak je potřeba napsat deficit (chybějící sumu srážek) od začátku roku 2025, pro takový případ je ale třeba znát své průměrné roční úhrny srážek, které odpovídají tomuto tisíciletí. Což je věc delšího studování klimatu, nejaktuálnější mapy ročních průměrů, hydrák,..
F4
Letošní leden byl poměrně zajímavý z pohledu zimy, mrazy + sníh, ale obávám se, že jenom v určitých regionech a jinde bylo toho sněhu spíš podprůměrně, jen ty mrazy byly plošně. Takže za region Střední až SZ Čechy včetně nížin byl leden celkem kvalitní a povedený i sněhově.
Celá zima samozřejmě ne, ale vážně letošní léto má nějakou vadu, něco je špatně a trvá to už od března.
Vlastně je to jen o těch srážkách a bouřky jsou jen takový chaos a extrémní nerovnoměrnost. Zatímco podzim a zima nabízí zajímavější projevy celkově a nejde jen o srážky.
Kdyby bylo více srážek a bouřek obecně, mohlo by být léto zajímavější, ale to je jen nějaký rok a stejně ty bouřky budou vždy náhodné a nerovnoměrné.
V Česku sice z dlouhodobějšího hlediska prší přibližně stejně,ale mění se rozložení a intenzita srážek.Naproti tomu roste průměrná teplota a zvyšuje se výpar.KZ probíhá rychle a nevěřím,že se zdejší krajina dokáže přizpůsobovat do nekonečna.Čím více nám roste průměrná teplota,tím více nám schází voda.Pokud by se s teplotou zvyšoval i průměr srážek,ani neceknu.
TomasMost
Je to trochu s podivem, že teplejší vzduch, který udrží více vlhkosti, nevede k vyšším srážkám. Je to zřejmě následek, že klimatická změna není rovnoměrná, ale vede ke scénářům, že se k nám dostane "suché" teplo nebo ve větší intenzitě, ale deštivé scénáře to moc nepodporuje. Resp. spíše v extrémech (více energie pro bouřky).
Jinak GFS přišel s absolutním úletem ve večerním běhu, to by byla už skoro katastrofa na obzoru, další obrovská vedra zcela nad všemi běhy ansámblů předchozích předpovědí. Snad to je jen úlet hlavního běhu.
Jinak ve Francii je to sucho už strašné, stačí záběry z TdF...
Co to je ten GFS, to snad není pravda. Ochlazení ,které tam měl několikrát za sebou, je pryč a místo toho tam naskočilo tohle. Zase šílená vedra bez jediné kapky. Snad nám tam vrátí ten chladnější mód.
Zítra bude možná víc mraků a jinak pořád slunce.
Ondra83
Stačí sledovat ten trend posledních třeba 10-15 let. Sucho vyhrává nad povodněmi a prostě to válcuje. Kolikrát když přijdou nějaké výrazné srážky, tak padají do extrémně suché půdy a povodně ani nenastanou. (až na vyjímky jako září 2024)
Chtělo by to prostě matematicky spočítat vliv výparu a možná by lidi byli v šoku, jak se to nesmírně posouvá k suchému scénáři. Kolik by muselo spadnout v průměru srážek navíc, aby se to vyrovnalo? Hodně, jenže srážek prostě nepřibývá, naopak každý srážkově chudý rok dramaticky zvyšuje intenzitu sucha kvůli vysokým teplotám.
A jinak když jsou v létě vysoké teploty, tak nastávají většinou během suchých období veder, takže se už automaticky nějak vynuluje pravidelnost srážek a nějaké smysluplné srážky obecně.
Podle mě mnohem zajímavější projevy můžou nastat na podzim nebo v zimě, ale to bude zase jen některé roky. Čistě teoreticky by mohlo být jaro a léto sušší a podzim a zima srážkově bohatší. Škoda jen, že zima už bude mít jinou tvář častěji s deštěm než se sněhem.
Musí nastat zima se SZ prouděním jako 2018/19 a poté mají hory šanci na silnou zimu. Jinak obecně celkové šance na zimu jsou už úplně jinde a mnohem nižší než dříve.
Ovar
Pro oblast Moravského Žižkova (stejně jako pro celý okres Břeclav) se dlouhodobý roční průměr srážek pohybuje mezi 450 až 500 mm. Vzhledem k poloze ve srážkovém stínu Českomoravské vrchoviny patří tento region k nejsušším oblastem v České republice
Takže letos jsme v deficitu kolik 100-120 mm?
http://www.amet.cz/ggmzizkov.pdf
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.