Já jsem na tu vlnu veder zvědavý, aby to nakonec nebylo tak, jak je to v posledních letech obvyklé tedy, že se horký vzduch nasune nad západní Evropu a u nás bude o něco chladnější a hlavně suché počasí na přední straně výše. Takový vývoj tam už trochu naznačuje v nejnovějším výpočtu GFS, pro mou oblast tam teď nemá ani 1 tropický den.
Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026
noo, gfs... do konce výhledu ani náznak srážek.. to jsem zvědav.. zítřek nepočítám, tam ale spadnou jen nějaké drobky... pak mohou být kroupy velké jak chcou, když tady bude neustále vysoký tlak.. ne že bych stál o 5 a více cm kroupy.. ale dokud se nevytvoří bouřka, ze které musí padat, tak je to jen taková pěkná teorie.. a jak víme, příroda si to zase udělá po svém.
Asi už nebudu dávat mapku Intersucha - ale po těch deštivějších dnech, v podstatě celé období od 31. května do dneška, tak sucho celkově velice zmírněno.
Povrchové sucho do 40 cm není žádné na asi 99% území.
V hloubce 40-100 cm je někde ještě výrazné nebo extrémní, ale jen na části území, spíše regionální záležitost.
A nebo takto sem dám: Je tam více map, takže se člověk musí zorientovat, nicméně velký rozdíl je v povrchové vs. hlubší vrstvě půdního profilu.
Pokud by se to sucho hodnotilo celkově, prostě je stav mnohem lepší, než někdy předtím...
A je nutné dodat, že mapa je ke stavu 11.6. - novější zatím není k dispozici, takže po včerejších/dnešních srážkách je sucho opět ještě mírnější - například na tom JZ Čech, kde spadlo i více srážek kolem 20 mm
Jinak k té předpovědi vedra - přesně teď se hodí ta stránka VLNYVEDER - je tam krásně a přehledně vidět, jak moc to bude nebo nebude výrazné a srovnání s tím, co zatím bylo...
Vypadá to, že ty vedra budou výraznější, ale zatím rozhodně žádný extrém, prostě nic mimořádného... Spíše taková klasika, pokud bychom to brali jako již letní standard...
Petr84
Super graf, je tam až zajímavě vidět, jak se vcelku v pravidelných intervalech, každých 9-12 let objeví jeden rok srážkově extrémně podprůměrný. Staňkov je srážkově legitimní, teplotně to je horší, stanice je automatická a ještě 4 roky zpátky měla černý (mega špinavý) radiační štít a ukazovala často ustřelené teploty a to několik let po sobě. Pak ho vyměnili a rázem už nebyla stanice nejteplejším místech Plzeňského kraje . Srážkově ale není Staňkov "mluvčí" Plzeňska ani Domažlicka, jsou tu velké regionální rozdíly. Dalo by se říct že čím blíže hranicím, tím se diametrálně srážky zvedají, rozdíly budou propastné, 100-200 mm a to i u stanic ve stejné nadmořské výšce, zimní slabší srážky se většinou vyprší kolem kopců, v létě zase stačí 1-2 bouřky, kterým se víc daří kolem kopců a náskok se o to zvýší.. Tady v okolí co vím, tak největší souchotina bude v Dobřanech, které jestli se nepletu si loni odnesly zlato v kategorii nejsušší obec v ČR.
Nevím vlastně jestli je reálně možné vybrat třeba 2 stanice a udělat z nich průměr, protože na jedné z nich se některý rok mohly prohnat 2 velmi vydatné bouřky, v té druhé ne a výsledek bude vždy zkreslený. V kopcovitém/hornatém terénu je tohle problém č. jedna aspoň co se týče průměrování . Rsp je to moc velká oblast pro srovnávání.
Další týden ta vlna suššího a teplejšího počasí vyjde. Mimořádně úspěšné letošní výpočty 46-denniho běhu ECMWF s touto variantou počítaly již na konci května a mimořádně se jim letos odhadovat průběh teplot na jaře a stejně pokračují i do léta. Propis další týden vypadá celkem pro Evropu jasně. Původně to vypadalo na konfiguraci planetární vlny 3, ale aktuálně z toho vzešla konfigurace planetární vlny 5. Tedy vedru se bude v Evropě dařit. Neříkám, že i tady bude nonstop 35, ale nějaké dny bude určitě velmi, velmi teplo. Srážek taky moc nebude, nějaké lokální bouřky. Občas tam ECMWF nebo gfs střílí snahy o rozhraní, ale to je ještě daleko. Stejně tak jako další vlna propisování z vyšších hladin do nižších začátkem července, která se tam sem tam objevuje. 
radek4545
Asi jo, ale pro přírodu je to takto lepší, že se střídají vlhčí a chladnější období se suššími a teplejšími, než kdyby bylo teplo a sucho nonstop v kuse.
Prostě z výrazného sucha přijde vždy výraznější úleva a pak se sucho zase možná vrátí - je to jako cyklus - sinusoida.
AuraPočasí
"Jinak asi zbytečné se vyjadřovat k těm narážkám na mě - holt určitý jedinci prostě neunesou diskuzi a začnou útočit - to není můj styl a moje liga a jsem na to hrdý. Prostě to nemám zapotřebí."
Já jsem nemluvil k tobě, ale o tobě, charakterizuju tvoji digitální stopu a mentální trauma co tu z tebe mají ostatní diskutující. Být hrdý na tyhle výtvory, to chce hodně velkou dávku hrdosti a egozapření, to se ti musí nechat, dotáhneš to hodně daleko, většinou máme takové typy na vysokých úředních pozicích . Protože nikdo normální by to ani dělat nemohl.
"Já jsem otevřený diskuzi, ale někteří to prostě nedokážou a neumí a místo diskuze jedou furt nějaké útoky. Asi proto, že prostě mám svůj názor a pohled na věc, který ostatní nedokážou nějak přijmout v pořádku a normálně na to odpovědět a diskutovat - což nechápu."
Ta tvá stopa je tu poměrně veliká, a letitá a táhne se i do jiných fór, kde si můžu z paty vytáhnout dohromady větší desítky příspěvků, kde si budeš navzájem rozporovat. Kolikrát si "opustil" diskuzi, když se počasí "nechovalo" podle tvých představ? Kolikrát ses ty obul do jiného diskutujícího, který měl jiný názor než ty?
Já zase vůbec nechápu proč máš tohle zapotřebí, počasí zajímá všechny na tomhle fóru, ale jedinej ty máš notnou potřebu tu psát zbytečný elaboráty na svý myšlenkový pochody, a když ti tu 10 lidí po sobě na to napíše, že nemáš pravdu, tak nejsi schopen se nad tím zamyslet, jestli se náhodou opravdu nemýlíš a přehodnotit ten myšlenkový pochod. A ve výsledku tu diskuzi pomalu trávíš ty, nikoliv ty lidi co tě na to upozorňují. A vrcholem vlastně je, že tu pak ještě chodíš, a kopeš kolem sebe, že ti zlý jsme tady my a nechceme s tebou diskutovat na úrovni. A mohla bych tu úroveň vidět? Je teď tady s námi v místnosti?
Taky jsem byl mladej, taky jsem byl vzpurnej a měl svojí hlavu, ale na těhle základech dům nepostavíš, i ty musíš dojit k nějakému kompromisu, že diskuze je oboustranná.
Já vim sem hroznej, fakt hroznej, další dotaz.
Ovar
Tak si položte sám sobě otázku, kdo by si dával tu práci a čas s tím, aby tady někoho hodnotil - jeho přispívání. Nikdo není dokonalý, ale tyhle osobní hodnocení a analýzy - jsou zcela mimo diskuzi.
Kdybych to měl vzít z mého vlastního pohledu - bylo by mi trapně a připadal bych si blbě, kdybych tady měl někoho hodnotit některého uživatele - od toho tady ta diskuze fakt není.
To jsem se snažil říct - diskutujme o počasí a vyvarujme se tomu, co sem nepatří - a někteří to prostě nedokážou... (protože je s nimi holt něco špatně)
Musí Vám být jasné, že tohle Vaše hodnocení mě, jen odráží Vás samotného a že máte nějaký vážnější problém - pokud ne, vůbec byste neměl potřebu mě tady hodnotit a prostě byste diskutoval hezky o počasí, hezky k tématu, jak to má být.
Jako za mně jsou oblasti, které by potřebovaly nyní aspoň okolo 20 mm, na zahnání úplně toho nejhoršího. Což se ale v následujících cca 3-7 dnech nestane, a už delší sucho, se tam ještě víc zhorší. Tady jsem připravil takovou rychlou mapku, jak to vidím já. Bohužel se jedná o oblasti, které zasáhly ty největší horka letošního roku. Lehce lepší to je v tomto směru na středním Pomoraví. Souhlasy, nesouhlasy sem. Hodil jsem to do tohoto tématu, než ke srážkám
Za mně jsou to větší části jihu JM, tzn. většina Brna a okolí na jih, a pak směrem ke Znojemsku, druhý paprsek směr Hodonín. Pak části toho Pomoraví, až do okolí Olomouce. Pak Poohří od Postoloprt až na Roudnicko/Litoměřicko. Dále okolí Mostu a hlavně jižní části v okolí. A pak Polabí, dejme tomu od Lovosic, někam po Čelákovice, samozřejmě s Mělnickem
Historické okénko, prostě jen tak...
Jen pro zajímavost, protože nynější sucho a vysoké teploty probouzí v pamětníkách vize co se staly i nestaly, hodně v internetových diskuzích zaznívá rok 1947, který byl podle jejich babiček a dědečkův mnohem horší, než současné vedro a sucho. Jedna z iniciátorek (z České Lípy) psala pod příspěvkem, jak její dědeček říkal, že bylo mnoho dní 40°C a nepršelo a muselo se dovážet obilí z východu jinak by byl hladomor, protože se nic neurodilo.
Tak jsem si sedl s archivem počasí, zabořil jsem se do stanic, které v tu dobu již měřily- moc jich nebylo, a udělal jsem si takový stanicový průřez napříč republikou. Data to jsou zajímavá a je krásně vidět, jak se člověk rychle přizpůsobuje, že ani neví jak.
Tady je přepis od AI, rychlý vícuc situace:
"Rok 1947 patřil k nejhorším obdobím sucha v historii Československa a bývá označován jako „pětisetleté sucho“. Od jara až do podzimu panoval výrazný nedostatek srážek doprovázený dlouhými vlnami veder. Vysychaly studny, řeky i rybníky, půda byla rozpraskaná a zemědělství postihla katastrofální neúroda. Sucho mělo natolik závažné hospodářské dopady, že Československo muselo dovážet obilí ze zahraničí. Dodnes je rok 1947 považován za jeden z referenčních extrémů, se kterým se srovnávají všechna významná období sucha ve střední Evropě."
Ze stanic co jsem objel a v tu dobu již měřily, tak je to Praha-Ruzyně, Pardubice, Liberec. Lze si tak udělat takový trojúhelník pěstitelsky důležité oblasti Česka.
Květen začal z ostra 6.5. v Pardubicích -2°C, mrzlo i v Liberci, předpokládám tak, že v nížinách zmrzla úroda na stromech. První vlna tepla trvala přesně týden, mezi 9. a 15.5. dosahovali teploty až obludných +25°C, jeden den v Pardubicích naměřili dokonce +29°C. Koncem měsíce přišla druhá týdenní vlna veder a bylo 6x nad +25°C s maximem +29°C. Tedy krom Liberce, kde bylo nad 25°C jen 4x s maximem +26°C.
Srážky v květnu, Liberec 30 mm, Pardubice 13 mm, Praha 28 mm
Červen přinesl už saharaské počasí, v Liberci bylo 9x nad +25°C, maximum šílených +31°C, hlavně začátek měsíce přenášel teplo z května (dohromady 9 dní v kuse) a pak 5 dní na konci měsíce, zbytek června bylo hodně proměnlivých s maximem od +12°C (ano přes den) do +25°C. Srážky celkem 104,4 mm.
Červen v Pardubicích, byl jak přeskopírák co se týče průběhu oteplení jako v Liberci, tedy začátkem měsíce končila vlna veder z května (celkem 9 dní) a od 5.6. do 25.6. bylo proměnlivo s teplotami od +13°C do +28°C, za celý měsíc bylo 9x nad +30°C s maximem +36°C (za červen bylo nad +35°C pouze jednou). Nutno dodat že v tu dobu byla taková teplota považována za extrémní a teploměr měl málokdo správně umístěný. Ten Tmin +1°C 13.6. nekomentuji...Srážky 32 mm.
Červen v Praze: jako přes kopírák viz výše, 9 tropických dní, ani jeden supertrop, max +34°C (4x +31°C, 4x +30°C), prostředek měsíce proměnlivý s teplotami od +13°C do +27°C. Srážky 38,1 mm.
Červenec Liberec 10 letních dní, jeden tropický s maximem +31°C, srážky 76,3 mm
Červenec Pardubice 20 letních dní, 7 tropických, maximum +36°C (jediný supertrop v měsíci), srážky celkem 37,9 mm
Červenec Praha 19 letních dní, 4 tropické, maximum +36°C (jediný supertrop v měsíci), srážky celkem 72,7 mm
Srpen Liberec 9 letních dní, 2 tropické, Tmax +30°C, srážky celkem 33,5 mm
Srpen Pardubce 14 letních dní, 5 tropických dní, Tmax +34°C, srážky celkem 21,4 mm
Srpen Praha 14 letních dní, 5 tropických, Tmax +33°C, srážky celkem 27,5 mm
Září Liberec 12 letních dní, 7 tropických, Tmax +31°C, srážky celkem 28,7 mm
Září Pardubice 17 letních dní, 10 tropických, Tmax +33°C, srážky celkem 15,5 mm
Září Praha 15 letních dní, 9 tropických, Tmax +33°C, srážky celkem 6,8 mm
Za zmínku stojí ještě říjen kdy na všech stanicích napršelo pouze od 2 do 9 mm, kdy první půlka měsíce byla ještě rozumně teplá s maximy kolem +20°C, ale silnými prvními mrazy hned z kraje měsíce. Druhá půlka měsíce byla přes den sice teplá s maximy přes +10°C ale minimy pod -10°C, vyhrály to Pardubice s -13°C 26.10.
Celkově tak rok nebyl s maximy nijak významný o proti létům co máme nyní, ovšem na tehdejší dobu to byla mimořádnost (asi jako je dnes +40°C). Byly tam hlavně opakující se "vlny veder" ty na dnešní poměry působí až komicky svojí maličkostí, ale tehdy na to nebyl nikdo připraven, teplota nad +30°C byla vnímána velmi negativně a nezvykle. Tehdejší krajina nebyla připravená na delší období sucha, nebyly moderní stroje, nebylo moderní zemědělství a odolné plodiny, které by si s přísuškem poradily. Nebyl běžný transport a zásobování plodin na příč Evropou jako je to dnes, my třeba ani nemusíme pěstovat obilí, většina se dováží z UA, když se neurodí na moravě obilí letos, nic se vlastně neděje, doveze se odjinud. Ale dříve to tak nefungovalo, každý stát vyráběl tolik, kolik potřeboval. Bylo mnoho remízků, potůčků, mnohem více vegetace, které se suchem nikdy nemusely potýkat. Tehdy bylo standardem, že chodily pravidelně srážky, a pokud se najednou objevil rok, kdy nepřišly nebo byly nevýznamné, byl to obří problém se kterým si tehdy domácnosti a hospodáři ani krajina neuměly poradit a nebyly na to připraveni. Byly jen studny, vrty neexistovaly, pokud vyschla studna, tak hotovo, nebyl jiný zdroj vody. Z pohledu dnešní doby se tak nedělo "nic výjimečného" rozhodně ne podle dat, a to jak teplotně tak občas ani srážkově. Naopak co bychom za 33 mm za letní měsíc dnes dali kolikrát . Nicméně konkrétně Pardubice a jsem si jist že i většina Polabí potažmo nížin v celém ČSR, mělo od června do listopadu srážkově velmi chudé měsíce, v Pardubicích za 5 měsíců napršelo pouze 125 mm vody, což je extrém i nyní. Co za další extrém považovat až do dnešních dnů je září, protože ta vlna záříjového vedra přišla až kolem poloviny měsíce, trvala nezvykle dlouho a sucho co se neslo z léta, v září o to víc zesílilo a absolutně suchý říjen to jen dodělal. Mrazy z května a likvidační mrazy ze října jsou už ale z říše nočních můr i dnes, to se musí nechat...
Takže ano, na tehdejší poměry to byl opravdu crazy rok a jsem si zcela jist, že ty dopady byly katastrofální. Nicméně teplotně to už tak výjimečné nebylo, jak si lidi do dnes pamatují, 3 super tropické dni a hovoří se o nejteplejším roce minulého století .
Ovar
👍Velmi pěkně zpracované téma, jen to potvrzuje, že lidská paměť se během let přizpůsobí do jisté míry obecně propagovanému narativu.,, ještě si pamatuju, jak nám z archivů v TV dávali z toho roku záběry zemědělce s koníkem, který vláčel pole a za ním se zvedala oblaka prachu jak na Sahaře, dodnes se mi to promítá v paměti.
Ovar
Mrknul jsem na stanici Prostějov (ať je tam aspoň trochu Moravy) a zajímavé jsou hlavně ty minimální teploty (víceméně asi jako v Čechách), docela divočina:
27.2. 1947 - tmin -23°C
4.3.1947 - tmin -16°C
13.6.1947 - tmin +2°C
4.10.1947 - tmin -4°C
No ale klasicky kolem Vánoc: 28.12.1947 - +12°C...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.