No samozřejmě se silnými mrazy tohle nemá nic společného, krom Šumavy, kde jsou ale zvyklí na jiné hodnoty. Pod -10°C to šlo jen místy na západě, kde je vítr slabší a v údolích. Přes den to leckde zase poleze nad nulu. Uvidíme co další noci, ale asi se minima v místech bez větru budou motat stále kolem těch -10°C, což rozhodně bohatě stačí.
Diskuse o počasí Návrat silných mrazů od 19.1.2026
Vítr místy mrazy samozřejmě tlumí..
Mráz pod -10°C je již silný mráz, ať si o tom myslí kdo chce..co chce
Ten jih, Prachatice, Husinec, a další, -11, -12, to rozhodně není Šumava
No nic..
Střední Čechy, SZ i Morava na mnoha místech pod -10..
Oteplení vypadá přece jen jinak..
Zajímavá je ta lokální NO, JZ a Brněnsko..
Ty mrazy jsou tady o dost slabší jak v té minulé desetidenní šňůře ledových dní a do konce ledna tam ve výhledu tak silně nízké teploty nejsou, já měl včera tmin -9 (silný mráz beru pod -10), max +1 a do toho dnes tmin -4 a ledový den možná, bude to těsně kolem nuly a bestie se žádná nekoná, tohle bylo zase od různých médií ultra strašení a pak od víkendu srážky, možná nějaké delší sněženíčko, žádný mega zásyp, ale to se uvidí jak se to vyvrbí...
Já určitě nechci rýpat nebo rozjíždět zase nějaké zbytečné hádky, ale pro pořádek bych rád citoval jeden příspěvek ze včerejška, pod který se podepisuji.
Jsou tu meteo kritéria, zavedené normy, definice pro meteo jevy od ČHMÚ..
Pak jsou tu subjektivní pocity a v opravdu neposlední řadě zavádějící, chtěné či nechtěné ohýbání reality.. až do extrémů.
Je potřeba si v tom udělat nějaký pořádek asi, ne?
No nic...
Zde jsou tedy kritéria pro silný mráz dle CHMI, ať si o tom myslí kdo chce, co chce:
Ondris
Ještě mě napadá, že vzhledem k zaokrouhlení je ta hranice vlastně -11,5°C. S tím mají lidi obecně problém, klasicky třeba u tropického dne se ve sdělovacích prostředcích traduje, že musí padnout "třicítka", ovšem v systému měření s jedním desetinným místem je jasně definováno 30,0°C, ačkoliv "třicítka" je matematicky správně i 29,5°C, což je učivo základní školy. No nic, popojedem.
Tady tmin -8°C a další den s oblohou beze mráčku. Dnes to bude asi na hraně s ledovým dnem zatím je -4°C tak bude to asi těsné a možná padne ledový den po 8 dnech. Takže za mě toto silné mrazy ještě nejsou, ale jinak obecně beru za silné mrazy cokoliv pod -10 a ta definice ČHMU -12°C je za mě také dobrá metrika. Zítra bude počasí počítám hodně podobné jako dneska včetně teplot a pak čtvrtek je to tak 50/50 s tím zda bude slunečno nebo ne a tím pádem to bude pravděpodobně nejchladnější den týdne s tmax dost pod nulou.
Na víkend by se mělo oteplit dle ECMWF a ICONU. GFS dává větší chladno ve výšce, ale na něj bych si nevsadil ten je v zimě totálně mimo. Takže na JV Česka se asi trochu ohřejí o víkendu a tady se to bude nejspíše motat kolem nuly a i noční mrazy poleví. Ovšem slunce po čtvrtku bude pomálu.
Jen tak ze srandy jsem dal definici silného mrazu AI, ta mně vyhodila minimální teplotu pod -10, pak jsem to zkusil znovu a vypadlo pod -12 a potřetí mně vyhodila- Průměrná denní teplota: –12,5 °C až –17,4 °C
Takže tady na meteorologickém fóru se už budu řídit naším guru ústavem
, by mně zajímalo jak to mají třeba na SK, Reichu nebo v Polsku, ale na to už nemám čas to zjišťovat
Leknín.
Silné mrazy jsou ofiko pod -15°C a je jedno jestli je to přes den nebo v noci. Jen v Česku se většinou udává silný mraz pod -10°C vzhledem ke změně klimatu. Takže časem to určitě bude i oficiálně pod -10°C a za stovky let třeba bude silný mráz hodnocen i pod -5°C. Holt vše se mění.
Koukám,že F4 má od rána tu jeho oblíbenou NO,to dá LD,jak nic.Tady nedaleké Kopisty (ne Most!) měly ráno -12,6°C,to už je pěkný mrazík.Byl jsem se projít po Zahražanech (mé okolí),vyjma silnic a chodníků leží sníh na 90% plochy,kudy jsem šel,chybí jen pod jehličňany a hodně ten celkový dojem kazí zelené pruhy nad paro / horkovodem.Samozřejmě ,na těch zahradách v okolí je to sněhově lepší,ale úmyslně jsem nafotil jen místa,která jdou většinou spatřit z jedoucího auta.
No, silné mrazy bych už taky nechal být, jen prostě, když se i v nížinách vyskytuje pod -10, ve středních polohách místy -12 i méně a mrazovky mají -20 a i méně..tak si fakt myslím, že název tématu je zcela v pořádku a diskuze o tom zbytečná..
ota
Díky, je to tak..
Jedeme dál ..Konec týdne a začátek příštího to vypadá zajímavě...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.