Výhledy oteplují, protože kanadský vortex pošle extrémní mráz nad atlantik a modely z toho chtějí přebití TV. Půlka GFS ensemble ještě naděje drží alespoň na nějaké mrazy a dává hlavně na východě srážky. Tak snad to vyjde, ale prostě zatím velká nejistota.
Diskuse o počasí Návrat silných mrazů od 19.1.2026
Ondris
Tohle téma má v názvu mrazy od dnešního datumu..nikoli v dnešních výhledech..tedy jak bude za 7-10 nebo více dní.
A dnešní ranní teploty byly mnohde pod -10°C, na jihu i pod -15°C.
To už jsou silné mrazy..
Zítra bude ještě chladněji..
Takže přejmenovat si nemyslím, leda pak založit téma jiné...
Francois
Jj, vtípek, víme? A kde že byly ty silné mrazy? "Na jihu" pod ČB mi kamarád hlásil -4°C. Jestli bylo -15°C v mrazovkách na Šumavě, tak tam je to snad normální, ne. V dalších dnech do -10°C kde bude bez větru, u vás v mrazovkách samozřejmě méně, ale většina republiky asi kritérium pro silný mráz nesplní a přes den stále nad nulou. Pokud vím, tak původně ty opravdu silné mrazy měly přijít právě až v pátek nebo v sobotu...
Ondris
Morava a jižní Čechy, mrazy pod -10 místy, i mimo mrazovky..To už je silný mráz.
Mrazovky měly dneska opět i pod -20°C.
Zítra bude ještě chladněji.
Mrazy budou zřejmě kratší, nicméně jsou..od 19.1.
Na Šumavu se vrátily silné mrazy, tři stanice naměřily pod -20 °C – Meteo aktuality ze Šumavy https://share.google/nv1bNBA5fq9FPgRYX
Co se tedy modelům moc nedaří jsou denní teploty.. Leze to nějak nahoru..
Zatím ty mrazy moc silné nejsou, ale ono to zesílí. Každopádně občas máme nějaké náledí nebo zmrazky, zejména přes noc, protože tu tál ten sníh. Z toho tu máme opravdu už jen zbytky, tohle nejde v podstatě nazývat ani nesouvislou sněhovou pokrývkou. Zvláštní zima, teplotně opravdu solidní, ale co se sněhu týče, tak tam je to velká slabota.
Zde již 95% sněhu co tu bylo před týdnem roztálo (měli jsme souvislých cca 15 cm), ale samozřejmě jsou místa kde se zledovatělý sníh ještě drží. Různě zastíněná místa nebo místa kam se nahrnul sníh při údržbě silnic. Bohužel co je velký problém jsou zledovatělé cesty, které nebyly posoleny. Tam se led udržel i přes oblevu a asi se ho ještě nějakou dobu nezbavíme. Místy to tady klouže opravdu hodně a dnes jsem na jedné štěrkové cestě bohužel skončil s autem v jednom keři a museli mě tahat ven... Už se těším až zima půjde do háje.
Ale jinak zde bylo minulý týden poměrně teplo. V maximech: úterý-čtvrtek cca 4-5°C, pátek a sobota chladnější s deklem cca tmax 1-2°C. Neděle již zcela slunečná a tmax +3°C. Dnes také 100% slunce a tmax +2°C. Zajímavé byly i ty poměrně teplé noci. Na dnešek a na včerejšek bylo jasno celou noc a tmin pouze -1° včera a -4°C dnes. Další dny ale už přituhne více.
Každopádně co sleduji modely tak taková ta pravá arktida o které stále sní GFS se neustále odsouvá, takže doufám že už to nepřijde. O dny kdy je tmax -5°C nebo méně opravdu nestojím. Vlastně nestojím o žádné ledové dny, ale co nadělám. Prostě letos udeřila po dlouhé době tuhá zima. Pro někoho možná až tak tuhá není, ale pro mě a optikou teplejšího klimatu roku 2026 se jedná o zimu tuhou a klidně odhaduji, že šance na takovou zimu jako letos v následujích letech je třeba jen 10-20%. Teplu zdar.
Byl jsem se dnes projít tady po okolí a stačí pár desítek metrů výškových a rozdíl sněhu je docela dost. V 250m leží od nesouvislé po 4cm sněhu. Ale stačí jít Osekem a sníh přibývá docela dost. Už v 290m.n.m je kolem 6-7cm sněhu. Primo pod horami v lese na lesní stezce v 335m.nm je zhruba 10cm sněhu. Šel jsem ještě o kousek výše do hor do 405m.n.m a tam je zhruba 10-13cm sněhu. Ale jsou náhodně místa kde je i přes 15cm, nejspíše nafoukaný i v lese, což je zvláštní, ale budiž.
Aidamkoo
Díky díky. Bohužel starý účet se mi nepodařilo rozchodit tak mám nový. Četl jsem to tady celou dobu i když jsem nepřispíval. Je zde jediné dobré meteoforum v ČR tak už jsem to nevydržel a musel se zase přihlásit.
Každopádně poslední dobou je Morava konstatně chladnější než Čechy plus naše oblast je zase poslední cca týden teplejší než cokoliv od Prahy na sever. Tedy obleva u nás byla silná a sněhu tu bylo týden dozadu opravdu hodně.
Letošní zima je zkrátka poměrně povedená co se týče zimních projevů a tím jak byly poslední zimy slabé tak je to dost nezvyk tolikrát odhazovat sníh a mít tolik ledových dní tady u nás v teplé oblasti. Atlantik je letos z formy a toho čistokrevného západního/jihozápadního proudění zde bylo letos opravdu pomálu už od října.
Každopádně na co si nemůžu v této zimě resp. i podzimu stěžovat je sluneční svit, kterého jsme měli v listopadu i prosinci nadprůměr a leden zatím vypadá také slušně. Inverzního deklu jsme zde letos díky bohu neměli až tak moc jen cca 12-19.12. bylo jediné delší období bez slunce a zbytek období od 1.11. do teď bylo opravdu na poměry posledních let velmi slunečné. Když jsem tu četl ty nářky z JM tak jsem vás docela litoval..
JohnyG
Ono co se letos týče sněhu zde ve stř. Čechách, tak ten okres Praha - východ a hlavně některé oblasti S a V od Prahy mají letos fakt docela povedenou zimu. Nejprve slušný zásyp na konci listopadu a následně tedy v lednu trefa velmi silné přeháňky a poté ještě ta poslední sněhová situace. Třeba v takových Doubravčicích nedaleko od Vás to vypadá spíš jako v podkrkonoší s těmi haldami sněhu. V Říčanech to ale bylo po celou dobu velmi podobné, jako u nás, možná tedy o chlup lepší, ale sníh tu nikdy nevydržel déle, jak pár dní.
Ondris
Ano je to tak na sníh jsme zde měli poměrně dost štestí. V listopadu byla ta sněhová epizoda dosti výrazná a pak po Vánocích sněhová pokrývka zde byla cca od 29.12. do 16.1. a celou dobu to spíše přibývalo. Je to nezvyk v posledních letech většinou sníh napadnul a vydržel max 2-3 dny. Vše vyvrcholilo minulý víkend (10.-12.1.), kdy zde byla opravdu nejzimnější atmosféra za posledních několik let. Hrablo na sníh bylo letos v zápřahu, který dlouho nepamatuje.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.