Diskuse o počasí TN a další vydatná zálivka 10.-11.9.
Já mám za léto 295 mm a od začátku roku 530 mm. A furt má tady nekdo málo hlavně po tom loňském nášupu, kdy bylo přes 1000 mm. Klidně letos mohl být sušší rok a ono néé!, z výhledů mně berou mory. Do háje s tím už
A furt má nekdo tady málo, to je na mně moc i s kolovrátkem F4, roky zalezený v díře a jedem znova kolečko
Dnes jsem to nečekal,ale krásně zapršelo,jediná přeháňka v čr- krásných 6,5mm
palma
Ahoj,palmo, omlouvám se zapomněl jsem udat místo pozorování- Vlčí pole,Středočeský kraj- krásný večer
pepicek
Pepíčku, nějaký zdroj těch 95 mm za léto (červen až srpen). Já co mám data ČHMÚ, tak třeba jen za červenec, spadlo ve Zlínském kraji, většinou 100-190 mm. Jediná stanice v kraji, měla těsně pod 100 mm, a to Kroměříž. Ale samozřejmě pochopím, že mezi stanicemi ČHMÚ, jsou místy mezery, a nějaká oblast, mohla mít srážky, lehce jiné. Proto nám dej oblast, a podíváme se na to. Tady přikládám mapu srážek ČHMÚ, jen za červenec, v oblasti V republiky
V celém kraji spadlo v červenci průměrně 135 mm srážek, což odpovídá 138 % normálu 1991–2020 (srážkově
nadnormální měsíc). Ve Valašském Meziříčí bylo naměřeno 158,6 mm srážek (156 % normálu), na Marušce 167,0
mm (163 % normálu) a ve Zlíně 100,5 mm (103 % normálu). Nejvíce srážek v kraji spadlo v červenci na stanicích
Velké Karlovice (197,6 mm), dále na stanicích Horní Bečva, Mšadlý potok (191,2 mm) a Kudlačena (189,8 mm).
Nejméně srážek bylo zaznamenáno na stanicích Kroměříž (94,4 mm), Zlín (100,5 mm) a Morkovice-Slížany,
Slížany (105,0 mm). Nejvyšší denní úhrn srážek, 64,3 mm, byl zaznamenán dne 27. července na stanici Velké
Karlovice. Zdroj ČHMÚ
cewr
To je nic..
Odezva na tocích opravdu víceméně zanedbatelná..
Při normálním nasycení půdního profilu a normální vydatnosti pramenů před těmi srážkami by bylo 1. a 2. SPA v inkriminovaných oblastech opravdu dost..
Vždyť místy spadlo i 40-50mm za 3h a v Podkrkonoší i přes 80mm za 12h..
Je prostě dobře vidět, kolik vody v ČR letos chybělo a na mnoha místech stále ještě chybí..
Nám to dalo dalších 25mm, už to ted stačí pršet mělo takhle v letních měsících, ted je to už s křížkem po funuse, naopak potřebuji, aby mi vyschly kaktusy, než je na zimu uklidím do sklepa. Možná ještě září pár bouřek přinese.
Lerak2
Právě že mi stejná hodnota nevyšla, i když rozdíl je v řádech mm. proto jsem chtěl ten zdroj.
Jinak zde léto mírně srážkově podprůměrné.
To že červenec byl zde srážkově nadprůměrný, ale neznamená že zde po výrazně podprůměrném srpnu není počínající sucho, zvláště ve vrstvě pod 20 cm. Povrch je nyní po mírných srážkách posledních dnů na tom líp, ale ne v lesních porostech kde není ani ten povrch zamokreny.
Také toky jsou zde nyni často na úrovni sucha
Ale jinde na z a sz jsou tom hůře
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.