Zdravím, příští týden ve středu to vypadá na další vydatnou zálivku, modely už mají téměř shodu, tak jsem si tohle téma založil.
Akorát ještě není jisté zda bude pršet rovnoměrně Čechy/Morava. Ecák Morava cca 30mm, ICON spíše Čechy 30mm.
Kromě toho tam Ecák kreslí TN i na 14.9., ale to je ještě daleko.
Diskuse o počasí TN a další vydatná zálivka 10.-11.9.
Vypadá to opět na celkem vydatný a trvalý déšť a tentokrát prakticky všechny globální modely (kromě GFS) čekají celkem vydatný déšť hlavně na SZ Čech a opět ve středních Čechách. Na Vysočinu a Moravu by měl déšť dorazit opět v noci.
Co se týče úhrnů, tak ICON dává největší množství srážek v Krušných horách a okolí - až 60 mm, což by SZ nyní potřeboval. GFS je zatím klidnější a dává max 20 mm na jihu Čech. ECMWF má úhrny přes 35 mm hlavně na Moravě a ve Slezsku, zatímco v Čechách většinou od 5-10 mm. KMA-UM má v Aši skoro 30 mm, jinak se většinou čeká od 1-15 mm. Model GEM má nejvíce srážek na jihovýchodě Moravy - například ve Zlině až 40 mm.
Zatím tedy nejvíce srážek očekává ICON a nejméně KMA-UM.
Tyto úhrny srážek předpokládají modely od středečního rána do čtvrtečního večera.
Tomino
U nás od 1.1. 436mm, normál je 495mm, takže jsme na 88%N. Za tu TN očekávám 40mm- takže by jsme byli na nějakých 93%N.
Výhledy aktuálně průměrné teploty, Ecák drží i ICON tam mají nějakou další TN i 14.9.
Přijde mi, že GFS je nějakou dobu celkem out, strašně podceňuje srážky.
Dej pokoj s TV Radši ať zaprší.
No zítra a hlavně v noci na úterý nás tady na východě můžou navštívit nějaké přeháňky a možná i bouřky které by měly postupovat ze severu.
Zase to vyžere opět Slovensko, ale něco by se mělo dostat i sem.
No na tu středu a čtvrtek v noci to vypadá zatím na pěkné lijáky, ale bouřky by je asi doprovázet neměly.
No já si zadal ansámbly ECMWF a je to pěkně rozhozené. Pro Prahu to ukazuje od několik málo mm po až kolem 20 mm, nejpravděpodobnější se jeví zhruba tak 10-15 mm cca, drtivá většina ansámblů cca 90-95% je v rozmezí 5-20 mm, takže bych tipnul, že spadne něco mezi tím.
Hlavně prostě nejde říct, jak se přesně zachovají ty srážky, když se to bude točit kolem TN.
Pak zřejmě ještě něco dorazí o víkendu.
kuba
Proto se vyplatí sledovat ansámbly, kde vidíš všechny varianty a možnosti a můžeš si to nějak zasadit z hlediska pravděpodobnosti a nějakého středového scénáře. Modely to hází sem tam a Aladin to kolikrát nepředpoví přesně ani na 1 den dopředu.
kuba
Tak Aladin to vidí najednou už i na západě, Plzeňský, Ústecký kraj stejné úhrny jako východ ... prostě střelba, výstup co výstup
Proto fakt rád sleduji ansámbly, že člověku dojde ta míra nejistoty.
No řekl bych, že standardní letošní scénář. Nejdřív predikce pro Z a SZ a nakonec tam spadne nejmíň a kdo ví, jestli vůbec bude pršet. Každopádně ti, co déšť potřebují nejvíce (což je SZ) ho opět nedostanou. A pro Prahu tipuju opravdu tak 20 mm (další desítky mm v tomto roce a tedy již nadprůměrný úhrn za září po této epizodě), Morava a Slezsko bude tak 10-20 mm, Vysočina 25-30 mm. Od Prahy na západ a sever budou úhrny rychle klesat (Plzeň do 10 mm, KV a okolí tak do 5 mm, Ústí n. L. 5-10 mm).
F4
Zrovna tady taky není úplně největší pohoda co se do sucha týče. Ostatně co se vláhové bilance nebo půdního sucha týče, tak Vysočina a jih Moravy aktuálně nejhorší. Jeden nadprůměrný měsíc a jeden průměrný od začátku roku to nevytrhnou a od začátku srpna v Brně 30-35mm taky ne. Sucho je šílené, vše spálené, schnou ořechy, v zemi díry že tam dám i dlaň a co spadlo v sobotu jako by nebylo už vidět a steklo jen do vrchních 3cm, do 50cm beton. A jinak pro Karlovarsko a okolí to nevypadá vůbec zle. Navíc co se dívám na tu mapku od aury, tak to u tebe za poslední týden nebylo tak zlé.
Jinak náhodně dvě stanice stanice v KnO. Od 1.9. 40mm shodně, takže náhodou super výkon.
No a za mě nejvíce srážek jednak pás od Šumavy, přes západní Čechy někam na severozápad Čech a do Saska, centrální pás Čech pokud to Alpy tak seknou, tak nic extra a pak vydatnější zálivka celá Morava a Slezsko.
aura
Jo pěkná náhoda.
F4
Já si myslím, že „věčně suchý SZ Čech" se stal do jisté míry určitou iluzí. Tak často o tom furt někdo píše, že to pak každý automaticky bere a myslí si to.
Dnes vyšla mapka srážek za minulý týden a zrovna SZ/Z Čech vychází, že tam spadlo nejvíce, stejně tak z pohledu odchylky v % od začátku roku, SZ/Z část Čech má nejnižší deficit.
Aidamkoo
No teďka jsem to dohledal. Ono na Z a SZ Čech poměrně dost pršelo 1-2. září na zvlněné studen frontě. F4 furt píše, jak Praha má jeden solidní déšť za druhým, ale asi zapomněl, že i na SZ slušně pršelo...
Ne upřímně, ta diskuze je trochu k pobavení. Já se to snažím nějak fakticky korigovat, přitom je mi furt jasný, že to nemá ani cenu, že prostě někteří lidi si jedou furt dokola svoje pravdy... Ale stejně rád ty pravé fakta napíšu.
Je to těžký, tady něco přidat. Já prostě úplně nemám rád průměry, už jsem to několikrát psal. U těch srážek úplně. Prostě v Tušimicích má milimetr jinou hodnotu, než třeba někde na V Moravy. Když v Tušimicích něco spadne, průměr se plní velice rychle. Viz můj předchozí příspěvek včera, kdy tam někdy za rok nespadne ani 250mm, v tomto rozhodném období (1991-2020). Co se týče uplynulého srpna, tak Tušimice za celý měsíc 16,5 mm, Žabovřesky v Brně 46,5 mm. A ano, minulý týden tam spadlo až ke 30 mm. Tak se trochu dorovnal deficit. Pro porovnání, kousek dál Strojetice u Podbořan, za srpen 18 mm. Nahoře na hřebenu KH nad KnO, Měděnec v KH, jen 24 mm, to je zhruba půlka toho, co v Brně. A klidně můžu pokračovat na SZ v ÚK, třeba Žatec 21,5 mm, Mašťov na Kadaňsku 24,2 mm, nebo Kopisty u Mostu 27,9 mm. Takže ano, F4 si stěžuje, a místy i dost oprávněně. Tím zároveň neříkám, že minulý týden něco na SZ nespadlo, ale tak jako jinde v republice, srážek je letos relativně málo
no Iconek pomázl všechno. Tady chce 10mm, hlavní srážky okraj západu a Němci. Před pár dny chtěl 40mm. Nevadí mi to, ale nejraději bych aby vyšel scénář gfs a zalil se východ. Déšť tento týden není tady důležitý.
Tady jak pršelo dost z fronty (a poslední situace dala mnohem více než bylo v predikci) tak se i přesně trefily přeháňky.
Sice ono by bylo super dotáhnout průměr, ale kvůli minulým dešťům sucho není alarmující a tentokrát je dost míst na tom hůře než tady. Hlavně pomezí Čechy Morava a JM.
Lerak2
Myslím, že každý máme část pravdy, ale někteří lidé trochu přehání, jako že Praha je jedno z nejdeštivějších hlavních měst Evropy atd. Kdyby se ta vyjádření dala nějak převést do reality, pak SZ Čech jsou poušť, zatímco Praha a na východ od Prahy Amazonie. Takhle to vidí obrazně řečeno někteří jedinci ve svých hlavách a představách.
Řešíte psíčoviny, venujte se tematu, dekujeme
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.