Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí TN a další vydatná zálivka 10.-11.9.

# 07.09.2025, 10:51

Zdravím, příští týden ve středu to vypadá na další vydatnou zálivku, modely už mají téměř shodu, tak jsem si tohle téma založil.
Akorát ještě není jisté zda bude pršet rovnoměrně Čechy/Morava. Ecák Morava cca 30mm, ICON spíše Čechy 30mm.
Kromě toho tam Ecák kreslí TN i na 14.9., ale to je ještě daleko.:prsi:

1365
# 07.09.2025, 11:03

Vypadá to opět na celkem vydatný a trvalý déšť a tentokrát prakticky všechny globální modely (kromě GFS) čekají celkem vydatný déšť hlavně na SZ Čech a opět ve středních Čechách. Na Vysočinu a Moravu by měl déšť dorazit opět v noci.
Co se týče úhrnů, tak ICON dává největší množství srážek v Krušných horách a okolí - až 60 mm, což by SZ nyní potřeboval. GFS je zatím klidnější a dává max 20 mm na jihu Čech. ECMWF má úhrny přes 35 mm hlavně na Moravě a ve Slezsku, zatímco v Čechách většinou od 5-10 mm. KMA-UM má v Aši skoro 30 mm, jinak se většinou čeká od 1-15 mm. Model GEM má nejvíce srážek na jihovýchodě Moravy - například ve Zlině až 40 mm.
Zatím tedy nejvíce srážek očekává ICON a nejméně KMA-UM. :prsi:
Tyto úhrny srážek předpokládají modely od středečního rána do čtvrtečního večera.

544
# 07.09.2025, 11:28

U nas to vypada na uhrny kolem 30-50 mm. K dnesnimu datumu mame na konte 415 mm, coz je mirny nadprumer. No jsem zvedav, a potesilo by mit o dalsich 50 mm vic. Jen aby to nedopadlo jak posledne, ze spadne o vic jak polovinu min.

# 07.09.2025, 12:22

Tomino
U nás od 1.1. 436mm, normál je 495mm, takže jsme na 88%N. Za tu TN očekávám 40mm- takže by jsme byli na nějakých 93%N.
Výhledy aktuálně průměrné teploty, Ecák drží i ICON tam mají nějakou další TN i 14.9.
Přijde mi, že GFS je nějakou dobu celkem out, strašně podceňuje srážky.

# 07.09.2025, 14:40

Nevíte někdo, kdy a jestli vůbec se ustálí TV nad Severní Evropou? :D

126
# 07.09.2025, 18:07

Dej pokoj s TV Radši ať zaprší.

No zítra a hlavně v noci na úterý nás tady na východě můžou navštívit nějaké přeháňky a možná i bouřky které by měly postupovat ze severu.

Zase to vyžere opět Slovensko, ale něco by se mělo dostat i sem.

No na tu středu a čtvrtek v noci to vypadá zatím na pěkné lijáky, ale bouřky by je asi doprovázet neměly.

# 08.09.2025, 06:10

No já si zadal ansámbly ECMWF a je to pěkně rozhozené. Pro Prahu to ukazuje od několik málo mm po až kolem 20 mm, nejpravděpodobnější se jeví zhruba tak 10-15 mm cca, drtivá většina ansámblů cca 90-95% je v rozmezí 5-20 mm, takže bych tipnul, že spadne něco mezi tím. :D

Hlavně prostě nejde říct, jak se přesně zachovají ty srážky, když se to bude točit kolem TN.

Pak zřejmě ještě něco dorazí o víkendu.

suma srážek, zdroj: meteociel.fr
544
# 08.09.2025, 06:37

Ecak taky nevi co.. ten dava od 2 mm po 57 mm. Jako urcite neco padne, ale furt si myslim, ze cim blize, tim vic to srazky vymazava. No jsem zvedav.

196
# 08.09.2025, 07:55

Aladin to vidí hlavně na východě a icon to hodně smazal a má to spíše v Německu. Nikdo pořádně neví kolik srážek se sem přes Alpy převalí.

# 08.09.2025, 08:24

kuba
Proto se vyplatí sledovat ansámbly, kde vidíš všechny varianty a možnosti a můžeš si to nějak zasadit z hlediska pravděpodobnosti a nějakého středového scénáře. Modely to hází sem tam a Aladin to kolikrát nepředpoví přesně ani na 1 den dopředu.

18
# 08.09.2025, 11:14

Tentokrát by mohla Morava dostat nějakou slušnější zálivku.. :D
uvidíme jak se to bude dál vyvíjet, ale každopádně asi něco dostane i Morava, klidně aspoň těch 30 mm by bylo fajn

# 08.09.2025, 12:39

kuba
Tak Aladin to vidí najednou už i na západě, Plzeňský, Ústecký kraj stejné úhrny jako východ ... :D prostě střelba, výstup co výstup

Proto fakt rád sleduji ansámbly, že člověku dojde ta míra nejistoty.

nový Aladin, zdroj: ČHMÚ
F4
114
# 08.09.2025, 12:42

No řekl bych, že standardní letošní scénář. Nejdřív predikce pro Z a SZ a nakonec tam spadne nejmíň a kdo ví, jestli vůbec bude pršet. Každopádně ti, co déšť potřebují nejvíce (což je SZ) ho opět nedostanou. A pro Prahu tipuju opravdu tak 20 mm (další desítky mm v tomto roce a tedy již nadprůměrný úhrn za září po této epizodě), Morava a Slezsko bude tak 10-20 mm, Vysočina 25-30 mm. Od Prahy na západ a sever budou úhrny rychle klesat (Plzeň do 10 mm, KV a okolí tak do 5 mm, Ústí n. L. 5-10 mm).

# 08.09.2025, 12:45

F4
Zrovna tady taky není úplně největší pohoda co se do sucha týče. Ostatně co se vláhové bilance nebo půdního sucha týče, tak Vysočina a jih Moravy aktuálně nejhorší. Jeden nadprůměrný měsíc a jeden průměrný od začátku roku to nevytrhnou a od začátku srpna v Brně 30-35mm taky ne. ;-) Sucho je šílené, vše spálené, schnou ořechy, v zemi díry že tam dám i dlaň a co spadlo v sobotu jako by nebylo už vidět a steklo jen do vrchních 3cm, do 50cm beton. A jinak pro Karlovarsko a okolí to nevypadá vůbec zle. Navíc co se dívám na tu mapku od aury, tak to u tebe za poslední týden nebylo tak zlé. ;-)

Jinak náhodně dvě stanice stanice v KnO. Od 1.9. 40mm shodně, takže náhodou super výkon.

No a za mě nejvíce srážek jednak pás od Šumavy, přes západní Čechy někam na severozápad Čech a do Saska, centrální pás Čech pokud to Alpy tak seknou, tak nic extra a pak vydatnější zálivka celá Morava a Slezsko.

aura
Jo pěkná náhoda. :D

Vláhová bilance
# 08.09.2025, 12:49

F4
Já si myslím, že „věčně suchý SZ Čech" se stal do jisté míry určitou iluzí. Tak často o tom furt někdo píše, že to pak každý automaticky bere a myslí si to.

Dnes vyšla mapka srážek za minulý týden a zrovna SZ/Z Čech vychází, že tam spadlo nejvíce, stejně tak z pohledu odchylky v % od začátku roku, SZ/Z část Čech má nejnižší deficit.

srážky minulý týden, zdroj: ČHMÚ
odchylka za rok, zdroj: ČHMÚ
# 08.09.2025, 13:27

Aidamkoo
No teďka jsem to dohledal. Ono na Z a SZ Čech poměrně dost pršelo 1-2. září na zvlněné studen frontě. F4 furt píše, jak Praha má jeden solidní déšť za druhým, ale asi zapomněl, že i na SZ slušně pršelo...

Ne upřímně, ta diskuze je trochu k pobavení. Já se to snažím nějak fakticky korigovat, přitom je mi furt jasný, že to nemá ani cenu, že prostě někteří lidi si jedou furt dokola svoje pravdy... :D Ale stejně rád ty pravé fakta napíšu.

úhrn srážek 1.9.2025, zdroj: chmi.cz
úhrn srážek 2.9.2025, zdroj: chmi.cz
# 08.09.2025, 13:30

Je to těžký, tady něco přidat. Já prostě úplně nemám rád průměry, už jsem to několikrát psal. U těch srážek úplně. Prostě v Tušimicích má milimetr jinou hodnotu, než třeba někde na V Moravy. Když v Tušimicích něco spadne, průměr se plní velice rychle. Viz můj předchozí příspěvek včera, kdy tam někdy za rok nespadne ani 250mm, v tomto rozhodném období (1991-2020). Co se týče uplynulého srpna, tak Tušimice za celý měsíc 16,5 mm, Žabovřesky v Brně 46,5 mm. A ano, minulý týden tam spadlo až ke 30 mm. Tak se trochu dorovnal deficit. Pro porovnání, kousek dál Strojetice u Podbořan, za srpen 18 mm. Nahoře na hřebenu KH nad KnO, Měděnec v KH, jen 24 mm, to je zhruba půlka toho, co v Brně. A klidně můžu pokračovat na SZ v ÚK, třeba Žatec 21,5 mm, Mašťov na Kadaňsku 24,2 mm, nebo Kopisty u Mostu 27,9 mm. Takže ano, F4 si stěžuje, a místy i dost oprávněně. Tím zároveň neříkám, že minulý týden něco na SZ nespadlo, ale tak jako jinde v republice, srážek je letos relativně málo

# 08.09.2025, 13:33

no Iconek pomázl všechno. Tady chce 10mm, hlavní srážky okraj západu a Němci. Před pár dny chtěl 40mm. Nevadí mi to, ale nejraději bych aby vyšel scénář gfs a zalil se východ. Déšť tento týden není tady důležitý.
Tady jak pršelo dost z fronty (a poslední situace dala mnohem více než bylo v predikci) tak se i přesně trefily přeháňky.
Sice ono by bylo super dotáhnout průměr, ale kvůli minulým dešťům sucho není alarmující a tentokrát je dost míst na tom hůře než tady. Hlavně pomezí Čechy Morava a JM.

# 08.09.2025, 13:34

Lerak2
Myslím, že každý máme část pravdy, ale někteří lidé trochu přehání, jako že Praha je jedno z nejdeštivějších hlavních měst Evropy atd. Kdyby se ta vyjádření dala nějak převést do reality, pak SZ Čech jsou poušť, zatímco Praha a na východ od Prahy Amazonie. Takhle to vidí obrazně řečeno někteří jedinci ve svých hlavách a představách.

# 08.09.2025, 13:40

Řešíte psíčoviny, venujte se tematu, dekujeme

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.