Tak včera nakonec nejvyšší letošní úhrn, na JV okraji města, stanice Most-Vtelno 19,2 mm, v kontrolním sražkoměru. Takže ani tentokrát, to nepřelezlo 20 mm. V Mostě jsem měl 15 mm. Takže ale ano, zalito je. Jinde ohrnují nos nad 15, tady za mně spokojenost, se zálivkou
Diskuse o počasí TN a další vydatná zálivka 10.-11.9.
Ondris
F4
Každý má svojí pravdu i se částečně třeba mýlí.
Ty první 2 vlny co zasáhly Prahu - první šla spíše více přes JV/V část Prahy i docela za Prahu v tom pásu. Druhá zasáhla především jižní část Prahy, tahle třetí pás od jihu na sever, ovšem přes cca střed, nejmíň tak dostal východ i západ Prahy - okraje.
Pak si stačí vytvořit průsečík těchto 3 situací, kde se to trefilo nejvíc a nejmíň a máš například od 60 do 140 mm srážek na území Prahy. Většina míst, ale bude mít například 100 mm.
Kdyby měl člověk nějaký rychlý, snadný a obsáhlý přístup k datům, pak by to bylo zajímavější, ale nepracuji v ČHMÚ a úhrny srážek na stanicích lze sledovat jen cca týden dozadu.
Takto například má srážky stanice Praha Vinohrady od 5.9. viz obrázek
V součtu 81,8 mm, jenže tam již chybí ta vydatná vlna z konce srpna. S tou to jde přes 100 mm velice snadno a určitě.
No tohle je zajímavé. Teď jsem s pomocí archivu In-počasí spočítal srážky na stanici Praha - Libuš.
Od 28.8 do 30.8 tam spadlo 62,3 mm.
Od začátku září tam spadlo 92,5 mm
Od 28.8. celkem tak 154,8 mm...
Je to extrém? Ať si každý odpoví sám. Já bych řekl, že jsou to opravdu pálky za ty 2 týdny...
AuraPočasí
Je to extrém, stejný jako že já budu mít díky tady těm situacím už 8. srážkově podnormální měsíc v řadě. To prostě není normální. Jsem zvědav, kdy se tohoto krásného srážkového extrému taky dočkám. Letos už asi ne. Kéž bychom měli červenou výstrahu na srážky a pořádně se to tady prolilo durch.
Tady napršelo za včerejší večer a celou noc 25,4 mm. Je zajímavé, že máme snad nejmíň v tom nejvydatnějším pásu těch největších úhrnů, který se táhne od jihu až ke Krkonoším.
Tak tady začalo později odpoledne znova pršet, byly v tom sice díry, a tak to bylo občasné, ale intenzita byla různá od velmi slabé až po velmi silnou. Nejintenzivněji pršelo večer a v první polovině noci, kdy přibývalo i 5-10 mm za hodinu. Definitivně to ustalo až k ránu. Celkem nám to dalo nádherných 41,4 mm, plus jsme ještě měli těch 1,3 mm z toho shluku přeháněk předtím, takže 42,7 mm srážek od včerejšího odpoledne do dnešního rána, což je luxusní úhrn. Konečně pořádně zapršelo. V září jsme se tedy rázem posunuli na 52,6 mm vody a to nás asi další velmi solidní srážky čekají o víkendu.
akorát jsem dorazil domů, a najednou hnedka slejvák jak z bouřky. jak to rychle přišlo, tak to zase odešlo, ale být v tom bych nechtěl teda
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.