Třemšín
Já respektuji v diskusi každý názor,ale ten musí mít rozumné hranice.Oni i ty dvě desetiny srážek vám tu louži na betonu či asfaltu taky můžou udělat.Přát si hezké počasí vzhledem ke svým aktivitám jistě lze,ale rozumný člověk ví,že počasí neporučí.Je mi líto,že dnešní mladší generace má na počasí jiný pohled,než ta starší,my jsme kdysi žili za každého počasí,děti dostaly pláštěnky a holinky,bláto měly až za ušima a přesto byly šťastný.Dneska mají od 3 let deprese,jak nemaj mobil v ruce. Jinak splést se jistě může každý (9.8./9.10.),ale stačí si po sobě svůj příspěvek přečíst a předejít negativní reakci
Diskuse o počasí Chladnější ráz počasí od 7.7.
TomasMost
my jsme kdysi žili za každého počasí,děti dostaly pláštěnky a holinky,bláto měly až za ušima a přesto byly šťastný
Ano, holinkové prázdniny
A byl chleba i brambory.. míň koupaček a více hub, prostě žádná katastrofa.
Řešit tu, že se někde udělaly po dešti i louže , spadlo pár mm, pak pár desetinek a pak zase pár mm a jestli nepřestane brzy pršet, přijde neúroda a drahota, při deficitech 100-200m je úplně zcestný..
TomasMost
Mobilní telefony bych do toho asi nezatahoval, datum jsem pak sám opravil. V 70. letech se léto užívalo jinak i proto, že k některým věcem (i o počasí) nebylo tolik info - sladké nevědomí. V souvislosti se změnou klimatu má bohužel střední Evropa tu nevýhodu, že jí sucha a povodně hrozí ve stejný míře, což je možná největší výzva pro hospodáře, krajináře i lesníky. Tak se může stát, že se i původně suchý rok překlopí do srážkově nadprůměrného. Jestli to bude případ letošního roku, neví zatím asi nikdo. Někdy rozhodují detaily - červenec by se možná vyvíjel jinak nebýt té vytrvale TN v posledním týdnu. Netvrdím, že letošní léto deštivé. Psal jsem jen, že by se do toho mohlo překlopit. Chapeme se ?!
TomasMost
Mám doma mladou "generaci Z" a pro ně je léto s tropickým počasím standard. A není se čemu divit, kór na jižní Moravě. Houby znají tak z atlasu (ještě když odešly lesy po kůrovci). Ovšem znají ze zahrady fíky.
Moje vyprávění o pláštěnkách a holínkách je pro ně těžký retro. Něco jako vyprávění o tlačítkové Nokii. Prostě generační krize.
Aidamkoo
Tak to jsme dva, jen já mám sebou vždy ještě fotoaparát,
No a co je to ten standard v počasí,je to ten subjektivní pocit každého z nás,který máme nastaven každý jinak nebo objektivní hodnocení počasí podle jasných kritérií,které bychom neměli překrucovat.Přeci léto ani dneska není zárukou jen hezkého a teplého počasí.Proč jsem tady v zimě nenašel příspěvky typu “to není normální,pořád J,JV proudění “? Protože nebýt toho větru na V,tak to asi bylo pro většinu lidí fajn.Má se to tedy stát standardem aby pak jednou přišla v zimě pravá zima a my křičeli - to není normální ?
TomasMost
Podle mě je to ten subjektivní pocit, ačkoliv normály ho částečně kopírují. Prostě pro někoho narozeného v roce 2005, který byl na táborech v létech 2015 - 2018, je letní standard "plavky a sandály" namísto "holínky a pláštěnka". Takovému člověku je dnes dvacet a praktický nezažil obyčejné léto dle normálu 1961-90.
Jak praví klasik; můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.
ludvicek
Ale to bych neřekl, že letní standart byly jen plavky. V těch letech 2015-18 asi i celkem jo. Já pak jezdíval od 2017 do 2023 na skaut. tábory, později jako vedoucí a klidně půlku tábora propršelo a pak byla radost v tom bahně pobývat samozřejmě plavky byly tu druhou polovinu, ale tak my měli celkem specifickou oblast, ale plavkové skotačení bylo velmi časté. Např. 2022.
daz_4
Jasný, tak normál 61-90 co se létá atd týče prostě je pasé a možná škoda, protože jednou za čas takové léto neuškodí. No ještě štěstí, že takový Francois a spol mají zkušenosti z reálného života. Pak se můžeme společně rozjímat nad realitou časů minulých. Lepší než zhrození z kaluži v Praze.
Takže přesně jak píše ludvicek a spol. Plný souhlas.
Kdo se hrozil z kaluží?! To mi připomíná politickou debatu, kde jeden politik pronese nějaký slovo a ostatní ho vytrhnou z kontextu a pak ho pořád připomínají. Je dobře, že nebezpečí louží pominulo. Ještě musím počkat tak 48 hodin jestli nebude hrozit nebezpečí stoupající polské řeky Dunajec. Tak se tu ve volných chvílích nechám grilovat.
Francois
Tak pláštěnky a holiny v létě, to se dá jednoduše zařídit. Místa, kde přes léto hodně prší v Evropě celkem hojně jsou, zejména pak takový Bergen v Norsku. Tam je moře na koupání, intenzivní déšť často a také hory a dokonce i ledovec. A nebo rovnou chladné léto, ale celý červenec světlo. Stejně tak se dají zařídit desítky dnů s Tmin nad +20 °C nebo dokonce některé dny Tmin nad +30 °C. Takových míst je ve Středozemním moři více. Stačí jen koupit jízdenku.
V 70-80. letech bylo léto obecně chladnější než dnes, hlavně pak v letech 1977-1980 moc teplá léta nebyla, tropické dny byly výjimkou. Ale většině lidí takové počasí stačilo. Ono nebylo moc na výběr, sotva se dalo pohybovat v rámci klimatických zón u nás v ČR. Bez ohledu na počasí to ale byla hrozná doba.
Zítra se ovšem nebezpečí tvorby kaluží opět vrátí, hlavně asi na Z, JZ.
Možná to bude i na výstrahu k tomuto jevu...
TommyAst
Samozřejmě, ty časy a podnebné ,, normy,, jsou pasé..
Nicméně, přesně jak psal TomasMost, lidi to brali tak, jak to bylo, normálně, nedělali drama z týdne , dvou..letních teplot pod 20°C, v podhůřích klidně i pod 15°C..a trochu větší trochy deště...
V rodinných ani hospodských diskuzích toto nebylo nijak zásadní téma...
TomasMost
já ten odstavec přečetl nepovinně, a souhlasím s ním, ještě musím vymazat pár fotek z karty, abych nepropásl kaluže a mohl je pořádně nafotit..tady jsme jinak pomalu na +26, jel jsem z Prahy a teda, docela slušný vítr, bylo to nečekaný, když jsem jel okolo Ruzyně, tak to tam na volným prostoru párkrát pěkně fouklo, cejtil jsem to na volantu..
Koukal jsem taky v 500Hpa na cca těch 14 - 16 dní dopředu, a ve své podstatě tam ty níže od západu mají chodit docela pěkně za sebou, u GFS mi to připadá víc, jak u ECMWF, ale mají to oba modely...což by bylo fajné..bude teplejc i chladnějc, bez deště i sním, snad to někomu bude vyhovovat..
Třemšín
Asi je třeba si to přečíst ještě několikrát.. spíš určitě.a pochopit podstatu sděleného..
Je to především o tom, že současné počasí i to v následujícím týdnu bylo je a bude úplně normální , pro dané období ve střední Evropě..
Vaše příspěvky od začátku tohoto tématu se snaží uměle navodit dojem, že se děje něco nenormálního a hrozí nám tu s velkou pravděpodobností mokrá a studená obrhrůza..
Je třeba si neplést dojmy s pojmy a s fakty...
PS:
Zítra hrozí opět výskyt louží..
Budeme to sledovat, uvidíme..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.