Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Chladnější ráz počasí od 7.7.

# 12.07.2025, 14:16

Třemšín
A k čemu je dohánění deficitu na podzim? Možná tak do tabulek a k doplnění spodní vody,což je taky dobrý,ale příroda potřebovala vodu na jaře a potřebuje jí i teď přes léto,kdo s přírodou aspoň trochu souzní,tak je rád,že uprostřed léta přijde chladnější a deštivější počasí.Samozřejmě,plážovým povalečům a dovolenkářům se to líbit nebude,ani chlapcům na SV,protože těm snad ještě teď při opejkání špekáčků mrznou ruce,i když v ČR byl červen teplotně silně nad normálem.

# 12.07.2025, 14:24

TomasMost
Deštivé léto znamená riziko, že všechno shnije a nakonec podraží. Deštivé období k létu patří, ale když se hezké počasí znovu oddaluje nedalo mi to napsat výše uvedený řádky. Kdyby byly do Anny aspoň 2-3 dny pravého léta a v srpnu týden, bylo by to fajn. Jsme na fóru o počasí - kdyby tady někdo psal rozbory předpovědí a pravděpodobnosti vývoje, moc rád bych si je přečetl.

# 12.07.2025, 14:26

kuba
Leknín
Frantis95

Tam to vypadá, že se v průběhu středy a čtvrtku v týlu studené fronty vyskytne tzv. sekundární cyklogeneze, takže jinými slovy již existující TN ve vyšších hladinách, která bude postupovat z Velké Británie dožene frontu, což způsobí následně pomocí dynamiky vznik a prohloubení nové vznikající TN v přízemních hladinách, takže dostatek srážek by pak neměl být problém.

Tak teďka jen čekat co z toho bude. Na synoptice to vypadá krásně, ale tak uvidíme co a jak se z toho udělá.

# 12.07.2025, 14:26

víc typický čechy snad ani nelze nalézt. tady se prostě nedohodneme, jestli voda a chladno nebo teplo a sucho :D však je úplně normální vpád studenýho a deštivýho počasí v letních měsících a díky bohu za alespoň to, co je teď a že aspoň trochu ta voda padá. ta příroda to zas začne zužitkovávat, jakmile vysvitne trochu víc slunce, teplo má dostatečný ve většině dnech. pak zas přijde až moc horká epizoda a po vodě se začne jen prášit, doslova.

# 12.07.2025, 14:41

Třemšín
Letos zatím deštivé léto není a jak bude vypadat jeho druhá půlka,je ve hvězdách.Fakt je ten,že za první půlrok máme nejhorší sucho za více,jak 60 let. Tady se rozhodně nebudu po jednom propršeném dni hroutit,naopak,jsem rád,protože od jara tu skoro pořád svítí slunce a je teplo.

# 12.07.2025, 14:44

Tak ony se utvořily v Pze kaluže..
To je skandální, no fuj :D:D
Pár lidí tu jistě má ještě v paměti července 70 a 80tkové, tedy tkzv holinkové prázdniny..
To bylo jiné kafe, opravdu brutus proti létům v tomto tisíciletí (až na ojedinělou výjimku).
To opravdu nevím, co by fňukal dělal, hodil by si to? A s ním i naše zemědělství a NH..?
Když je příliš vody, úroda i její sklizeň jsou samozřejmě problematické, jenže když voda není, je to rovněž pro úrodu plus celou přírodu obrovský problém..
Letošní jaro i červenec je zatím minimálně v Čechách velký srážkový deficit..
Takže ano, konečně při letos tak častém (a během jara většinou suchém) severním proudění aspoň trochu prší, cmrndá a to i na tom SZ..
2-3 denní epizoda s vydatnými srážkami 50-100mm by byla velmi potřeba..a pak cca za dva týdny klidně znova..
Spodní vody jsou na tom velmi špatně..a i ten povrch, jen tak tak, že je ještě jakž takž zelený..
Ideální počasí vůči potřebám lidí bývá málokdy .Bez vody není života ani dobré úrody..

# 12.07.2025, 15:52

Francois
Trochu tolerance....
Fnukal by se v 70. letech zdržoval více na jižním Slovensku, kde většinou panuje trochu jiný počasí. Navíc nikdo pořádně nevěděl jak bude za dva dny - nebyly k dispozici modely, nikdo si nemohl říct, že v horizontu 1-2 týdne predikujou furt to samý do kola.

Louže v Praze - myšleno tak, že asi napršelo víc než 0,2 mm. Mne zase občas přijde trochu přehnané, když někdo cítí neklid z veder ve výhledu.

To je za mne vše. Ve druhé polovině srpna uvidíme, kdo měl či neměl pravdu s letošním létem. Nemám problém uznat pak omyl. Zatím hoj

1277
# 12.07.2025, 16:16

Třemšín
😅 Ono je snad deštivé léto? Na více jak 70% území panuje sucho a někde až extrémní. To platilo před touto tlakovou níži samozřejmě. Ta momentálně posílá na naše území potřebné srážky, které ovšem sucho ve hlubších vrstvách nevyřeší. Nad takovými komentáři zůstává rozum stát. Lidi si často neuvědomují vážnost situace a preferují jen vlastní pohodlí a názor. Jé zase prší já se na to... Hm super prší budu trčet doma... Musí někdy pršet přeci 😀. Čekal bych od uživatele Francois trochu více kritiky na tohle...

# 12.07.2025, 16:33

Predators2
Po suchém jaru je tu zatím dost suché i léto, sníh nebyl =) spodní vody velmi špatné, stav pramenů CHMI hodnotí na velké části území jako mimořádně podnormální ..
Už mě celkem unavuje to tu stále někomu vysvětlovat..
Ale šířit tu furt dokola paniku z letošního imaginárního deštivého léta, které nám právě teď zařizuje mizernou úrodu, drahotu, s hrůzou konstatovat , že se v Pze vytvořila někde louže :D, atd....to je jistě na ostřejší komentář..
Dokonce asi tak ostrý, že to zde jaksi ani raději nebudu psát..;-)

# 12.07.2025, 16:40

Predators2
Já třeba že byl červen suchý nezpochybňuju, ale je klidně možný, že se to překlopí do opačného módu. I já si přeji, aby pršelo, ovšem přiměřeně - 2-3 dny v týdnu a zbytek týdne stále počasí. Nic není černobílé. To nechci víc ani rozvádět to, že jsem kvůli TN Gabriel a predikovanym povodním v jižním Polsku preventivně hledal náhradní ubytování pro 20 lidí s dalšími finančními náklady. Sorry za off topic, ale opravdu by bylo hodně povrchní někoho cizího za jinou klávesnicí hned škatulkovat a odsuzovat.

1277
# 12.07.2025, 17:08

Třemšín
Srážkový deficit je nyní mezi 100-150mm. Nikoho neodsuzuji. Jen je divné psát ať je stále hezky, když je potřeba období 14 dní dešťů. Nějaké 2-3 denní pokapávání po 5mm je fakt málo.

# 12.07.2025, 17:21

Predators2
Kdyby těch 14 dní dešťů nebylo v kuse, třeba v následujícím týdnu spadlo 30-40mm a v dalším znovu 30 mm tak by to bylo fajn, pokud by to bylo proložený 2-3 slunečnými dny. Nakonec kombinace slunce a srážek je pro vegetaci nejlepší. Několikadenní ukapavani je opravdu k ničemu. Na tom se shodneme a že je sobota, můžeme si dát na sebe navzájem jedno točený, přestože se vůbec neznáme. Holt nevýhoda internetu, že lidi by se třeba i na něčem shodli, ale každý to píše svým stylem a trochu zdůrazňuje svůj pohled. Admin mi to možná promaze, ale i tak - na zdraví a pohodový sobotní večer.

1277
# 12.07.2025, 17:32

Třemšín
Počasí si dělá co chce a na to si musíme zvyknout.Na zdraví 🍻

# 12.07.2025, 18:16

Dobrý den, kdy skončí tohle podzimní počasí?

1277
# 12.07.2025, 19:35

Jozik1969
Příští týden bude už tepleji, ale bude se to střídat. Příjemné letní teploty často doprovodí přeháňky i bouřky. Uprostřed týdne asi déšť na většině území.

# 12.07.2025, 19:36

Jinak co koukám, tak dneska na SZ stanice většinou nedaly 20°C, takže celkem slušný. Naopak na jihu Moravy až 26°C a zítra může být kolem 30-31°C. :cool:

1277
# 12.07.2025, 19:53

Aidamkoo
Tady jenom 15°C odpoledne, to je pěkný podzim 😀

81
# 12.07.2025, 20:54

No hrůza ten SZ, ale max +15 tu nebylo, ale zase pod 20 delší dobu.

Teploty od neděle: 31-19-17-18-20-22- a dnes +21 °C

Konečně zítra léto. Ten propad příští týden možná jeden den, byly tam předtím tři a kape tady od neděle denně něco, dnes vidim bouřka a 7 mm. Ale v tom příštím týdnu snad víc naprší tam kde to víc potřebují, snad sa to nevyleje zase tady. Držím palce

478
# 12.07.2025, 22:39

Leknín
No, kdybych měl třeba věřit střednědobým prognózám ECMWF, případně i té poslední od ČHMÚ... pak tam v podstatě až do 25 srpna nějaké horké epizody nevidím..:D, a to že se to opakuje už asi 5 dní za sebou, ale přibylo tam srážek.. za mne dobrý, za teplem jedu za tejden skoro na měsíc, tak si to užiju...:cool:, ty hádky o to zda horko nebo déšť nebo radši nic už mne ani nerozesmějou.. ach jo..:(

# 13.07.2025, 08:09

palma
Ecak v posledním výstupu ze včerejších 18 dal repete TN nad Polskem. Jak to dopadne těžko říct. Mne jako aktérovi hádky třeba může vadit překrucování příspěvků - viz můj údajný nářek nad louží v Praze. Nesdilim představu, že letos hrozí léto 2015 či 1947 a to může vadit. Asi by bylo řešení, kdyby příspěvky musely bejt výhradně o rozborech a pravděpodobnostech vývoje, ne o tom, že se někdo přeje to či ono. Takhle to dobře fungovalo na meteoforu.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.