Diskuse o počasí Chladnější ráz počasí od 7.7.
Francois
Trochu slovickareni - chladno bych opravdu nečekal. Jestli bude vlhčí léto ala 2014 je jiná. Vlhké by automaticky neznalo chladné. Všimněte si - používám podmiňovací způsob, ne, že to tak striktně bude. Uznejte sám, že občas se v modelech srážkově až moc hojné situace objeví - naposledy nová TN nad Polskem, která by tam vzhledem k většímu nasycení než tady v ČR už mohla způsobit problémy. Když to tam nebude tak srážkově vydatné, tak klidně na tomhle místě uznám svojí chybu. Jenom si fakt můžeme odpustit ty louže.
Třemšín
8.7.
Mne znepokojuje ta šňůra dní se srážkami až do druhé poloviny příštího týdne. Ne, že vegetace nepotřebovala osvěžit, ale tohle je ode zdi ke zdi. Jestli červenec proprší, sníží to úrodu. A to nemluvě o riziku dalších retrográdních níži. Jestli tahle země opravdu něco nepotřebuje jsou to další velké povodně...
1. Neřešili a neřešíme tu Polsko..U nás nebyl od založení tohoto tématu ještě nikde ani 1.SPA..
2. Ještě si párkrát přečtěte ten druhý odstavec..
V ČR máme a i nadále nás čeká normální letní počasí...
Co se týče tvorby louží, s tím jste do tématu přišel vy...a evidentně se to chytlo..
To se místy i opravdu děje..
Tak aspoň něco...
Francois
No, abych tak řekl.. stačí kouknout jak to vidí mapky na základě aktuálních údajů, snad mimo Ostravska a okolí, plus některé horské oblasti, které mají vody v současnosti dostatek, to na ostatním území potřebuje zalít...
p.s. koukám aktuálně, že opět to Ostravsko a spol dostává další zálivku, no jo, holt mokro přitahuje další vláhu..
Třemšín
Pokapat?
Já také tohle nepsal
Psal jste osvěžit vegetaci.. že to by bylo třeba..
Ne, že vegetace nepotřebovala osvěžit, ale tohle je od zdi ke zdi
Na osvěžení vegetace stačí to cmrndání v jednotkách mm nebo v desetinách.. to ano..a to jsem psal..
To ale stav sucha a podzemních vod nezlepší..
Nic jiného to do Čech zatím nepřineslo..
Žádné od zdi ke zdi se nekonalo a do 25.7. ve výhledech nic jiného, než cmrndání není..
Normální letní počasí, teplotně, srážkově vzhledem k míře sucha a srážkovému deficitu slabota..
Určitě souhlasím s tím, že tohle téma patří k ledu..
Francois
Já si ještě dovolím přidat dva screeny od GFS a ECMWF až do konce července.. ano průměrné letní počasí, ne příliš stálé, s ne příliš vysokými teplotami, což, k absenci větších srážek, se v celku hodí...Akorát plážovým typům se to asi líbit nebude, není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem...(počasí si jede svou ligu)..
Toto století prostě peče, v červenci nebyl rok bez tropu. V roce 2000 byl tady jeden den a nejchladnější červenec byl asi ten ve 2011 (tam byly jinak tři tropy) a do toho i supertropy, kterých bylo co sem napočítal 13.
Někde jsem vyčetl, že nejhezčí a nejstálejší počasí přichází na přelomu července a srpna během tzv. "psích dnů" (co jsou psí dny teda nevim asi něco z minulosti), tak copak asi letos...
No a srážky v červenci mi tady 21. stol. přijdou většinou nabouchané až moc, průměr mám 103 mm a stačilo by klidně 80. Letos v půlce měsíce mám už 73 mm a zdaleka není konec, nepřetržitá srážková šňůra je už 9 dní a výhledy takto, kde se tam ty srážky od neděle zase vzaly?
A ještě podle toho výhledu z deseti dnů má být nejteplejší tento, koupání tady letos zatím nic moc...
Jo a červenec má zatím v půlce měsíce průměr nižší jak červen, tak uvidíme co dál.
Leknín
Já už ty tvoje komenty sleduji delší dobu Ty si pořád stěžuješ na zimu a déšť co máme říkat My tady na JV Moravě máme to naopak teplo je pořád a vody pramálo nepočítám sem tam nějakou lokální která nadělá víc škody jak užitku viz nedělní
v Krumvíři(celý rok se o to staráš) a za 10 minut zničená úroda a škody to je pěkně k hovnu.
https://www.in-pocasi.cz/pocasi-u-vas/foto.php?id=...
No zde dneska tropicka noc. Minimum teploty 20.8°C v metcover krytu na automaticke stanici, a 21.3°C v drevene meteobudce. Par fotek z dnesniho dopoledne https://www.rajce.idnes.cz/meteohrnciarovce/album/...
No tech tropickych noci je u nas zatim velice malo. Minuly rok jich bylo snad 9 nebo 10, a to i kolem 23°C. Ale jasne, nechybi mi
Aidamkoo
Jo, v Tuřanech to chvilku pod 20°C padlo, ale technicky vzato v zástavbě klasická letní teplá noc. Nějaká desetina sem tam, to pro běžného člověka nepadá na váhu.
Zajímavý taky včera bylo v Tuřanech denní maximum, to bylo až v 6 večer a lehce to přelezlo 30,0°C, takže připisujeme další tropický den. Prostě Tuřany...
ludvicek
No Tuřany jsou v tomhle specifické, musí být nějak speciální. V Žabovřeskách si to včera vystoupalo hezky téměř na 32°C (31,8°C) a trop tam byl už brzy odpoledne. Uvidíme co dneska, ale asi taky k večeru se nám to dostane nad těch 30°C. Ale ani zítra moc zima nebude, maxima 27-28°C, dobrý.
Jinak letos je snad první tropická noc teprve, byly mnohem horší roky, kdy bylo minimum v tuhle dobu i 23°C.
Tomino
Jj první. Promiň.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.