Aldy1977
Tak celkem dost koupacích dní letos jak pro koho, co si všímám je to velmi specifické. Moje stará vleze do vody min. při +25 a je dost lidí v dnešní době co potřebují vyšší teploty. V červnu voda nebyla dost prohřátá, kazila to ty nízká ranní minima. A subjektivně mi přijde, že toto léto je těch lidí v koupalištích hodně málo. Já měl v červenci při dvou tropech minima +7, tohle se taky dlouho tady nestalo. Tabulky z měst vypadají fajn, tady je o něco chladněji a koupačka zas možná jeden den, výhled předvádí veletoč +16 na +30 na +16 a srážkový normál si myslím brzo padne, možná nakonec bude červenec nadprůměrný. Vem si to loni jak byly sušší prázdniny a kolik jiných obvykle srážkově slabých měsíců propršelo nad.
Snad nepřijde velká voda, to je tady větší hrozba než sucho.
(jo ty grafy máš předpokládám z Rožnova, já přikládám Hošťálkovou, mám to tak nějak +- podobně)
Diskuse o počasí Chladnější ráz počasí od 7.7.
Když už je tady téma chladnější počasí, tak přidám jeden můj pohled. A to z Chorvatska. Jsem tady od neděle, oblast mezi Splitem a Šibenikem, a musím říct, že takový nízký teploty, jsem tady ještě nezažil, a to sem jezdím 5 let. Až dnes je konečně teplo. Do včera fičel furt celkem chladnější vítr, že večer po západu slunce, mi bylo v restauraci chladno a stály mi chlupy na rukou V neděli odpoledne dokonce zataženo a spadlo pár kapek. A vlastně i tu neděli, co jsem sem ráno jel, tak mezi Záhřebem a pobřežím, vyloženě kosa, místy jen okolo 11°C, a mlhy
No a moře, to je bez komentáře, ledárna
MostMost
A kdyby si jezdil aspoň 10 let, věděl by si, že to je vlastně naprosto běžné, co popisujes pro HR. Foukne Bora a moře se ochladí, i tak je na svém průměru (V Šibeniku 24, ve splite 25). Teploty ve vnitrozemí umí v létě padat i na nižší hodnoty . Kdyby jim tam tak pořádně pršelo delší dobu, to by bylo netypické, ale užitečné.
Francois
Proč do konce srpna? Fakt je ten, že červenec nakonec reálně skončí jako srážkově průměrný, někde i nadprůměrný měsíc a teplotně nic extra. Většina lidí pomalu začíná doufat a věřit, že srpen přinese trochu víc slunce a pár zcela beze srážek. Psal jsem už 8. července, že se počasí může nepříjemně překlopit do jiného módu a vy jste mne označil za fnukala, který se hrozí z jedné malé louže. Buďte chlap a omluvte se mi.
Tak sem dávám predikci od ECMWF.. střednědobou.. jelikož to bere jen tři obrázky na jeden příspěvek a klíčovat to přímo do textu jsem línej, tak to dávám jako přílohu.. Faktem je, že už dva týdny to dává den po dni v aktualizacích průměrný až chladnější ráz počasí, a to až do 25.8. ( ty poslední dva screeny už sem nedávám, kdo chce, tak si ho najde zde :https://charts.ecmwf.int/products/extended-anomaly...
čil bych řekl, predikce chladnější až normální letní teploty...takže bych řekl...léto budiž pochváleno.
No a tady něco k tomu, že nějaké chladno fakt není, je to pouze něčí pocit...https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/letn%C3%AD-...
no musím říct, že i když se teď, vlastně celý letošek děje ve své podstatě hovno, tak máme poprvý po asi 6 letech meruňky a dokonce i broskve, navíc k užitku se najde i toto počasí. mnohem lepší na procházky, tropy už se zas víc hodí k vodě a poflakování se, červenec skončí teplotně asi ve zlatém průměru, ty občasný tropy v dáli ve výhledu se nakonec stejně vždycky odmažou, prozatím..
Třemšín
Fakt je ten, že červenec nakonec reálně skončí jako srážkově průměrný, někde i nadprůměrný měsíc
Jakej fakt? 19.7. máme k dispozici nějaká fakta, jak skončí červenec k 31.7?
Co to plácáte?
Faktem k dnešnímu dni je následující..
Po letošním srážkově rekordně slabém prvním půlroce za 65 uplynulých let přišel červenec, který zatím někde přinesl srážky průměrné, ojediněle díky lokálním bouřkám v pár lokalitách mírně nadprůměrné, což předchozí značný deficit vůbec neřeší , na mnoha místech i nadále podprůměrné..
Teplotně je měsíc zatím v normálu..
Tak fakt těžko říct, co po mě chcete?
Vaše strašení opakujícími se retrográdními TN a povodněmi v tomto tématu vyšlo zcela naprázdno, nikde během těchto dvou týdnů nebyl ani mizerný 1.SPA..Jak dlouho chcete v tomto tématu ještě čekat na ty retrográdní TN a povodně?
Tak se asi proberte a nechte tohle téma prokládané nesmyslnýmu výstupy modelu GEM už raději úplně usnout..
Což?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.