Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Chladnější ráz počasí od 7.7.

81
# 16.07.2025, 09:37

Aldy1977
Tak celkem dost koupacích dní letos jak pro koho, co si všímám je to velmi specifické. Moje stará vleze do vody min. při +25 a je dost lidí v dnešní době co potřebují vyšší teploty. V červnu voda nebyla dost prohřátá, kazila to ty nízká ranní minima. A subjektivně mi přijde, že toto léto je těch lidí v koupalištích hodně málo. Já měl v červenci při dvou tropech minima +7, tohle se taky dlouho tady nestalo. Tabulky z měst vypadají fajn, tady je o něco chladněji a koupačka zas možná jeden den, výhled předvádí veletoč +16 na +30 na +16 a srážkový normál si myslím brzo padne, možná nakonec bude červenec nadprůměrný. Vem si to loni jak byly sušší prázdniny a kolik jiných obvykle srážkově slabých měsíců propršelo nad.
Snad nepřijde velká voda, to je tady větší hrozba než sucho.
(jo ty grafy máš předpokládám z Rožnova, já přikládám Hošťálkovou, mám to tak nějak +- podobně)

výhled
Hošťálková červenec
Hošťálková červen
478
# 16.07.2025, 10:34

A koukám, že Česká kotlinka bude mít své místní počasíčko..:D

Ta naše kotlinka ....
7768
# 16.07.2025, 14:15

Když už je tady téma chladnější počasí, tak přidám jeden můj pohled. A to z Chorvatska. Jsem tady od neděle, oblast mezi Splitem a Šibenikem, a musím říct, že takový nízký teploty, jsem tady ještě nezažil, a to sem jezdím 5 let. Až dnes je konečně teplo. Do včera fičel furt celkem chladnější vítr, že večer po západu slunce, mi bylo v restauraci chladno a stály mi chlupy na rukou :D V neděli odpoledne dokonce zataženo a spadlo pár kapek. A vlastně i tu neděli, co jsem sem ráno jel, tak mezi Záhřebem a pobřežím, vyloženě kosa, místy jen okolo 11°C, a mlhy :led::D No a moře, to je bez komentáře, ledárna :led::cool:

155
# 16.07.2025, 18:45

MostMost
A kdyby si jezdil aspoň 10 let, věděl by si, že to je vlastně naprosto běžné, co popisujes pro HR. Foukne Bora a moře se ochladí, i tak je na svém průměru (V Šibeniku 24, ve splite 25). Teploty ve vnitrozemí umí v létě padat i na nižší hodnoty ;-). Kdyby jim tam tak pořádně pršelo delší dobu, to by bylo netypické, ale užitečné.

# 17.07.2025, 08:08

Francois
Proč do konce srpna? Fakt je ten, že červenec nakonec reálně skončí jako srážkově průměrný, někde i nadprůměrný měsíc a teplotně nic extra. Většina lidí pomalu začíná doufat a věřit, že srpen přinese trochu víc slunce a pár zcela beze srážek. Psal jsem už 8. července, že se počasí může nepříjemně překlopit do jiného módu a vy jste mne označil za fnukala, který se hrozí z jedné malé louže. Buďte chlap a omluvte se mi.

478
# 17.07.2025, 09:15

Tak sem dávám predikci od ECMWF.. střednědobou.. jelikož to bere jen tři obrázky na jeden příspěvek a klíčovat to přímo do textu jsem línej, tak to dávám jako přílohu.. Faktem je, že už dva týdny to dává den po dni v aktualizacích průměrný až chladnější ráz počasí, a to až do 25.8. ( ty poslední dva screeny už sem nedávám, kdo chce, tak si ho najde zde :https://charts.ecmwf.int/products/extended-anomaly...
čil bych řekl, predikce chladnější až normální letní teploty...takže bych řekl...léto budiž pochváleno.:)

21.7. - 28.7. 2025
28.7. - 4.8. 2025
4.8. - 11.8. 2025
# 18.07.2025, 20:54

no musím říct, že i když se teď, vlastně celý letošek děje ve své podstatě hovno, tak máme poprvý po asi 6 letech meruňky a dokonce i broskve, navíc k užitku se najde i toto počasí. mnohem lepší na procházky, tropy už se zas víc hodí k vodě a poflakování se, červenec skončí teplotně asi ve zlatém průměru, ty občasný tropy v dáli ve výhledu se nakonec stejně vždycky odmažou, prozatím..

# 19.07.2025, 15:08

Třemšín
Fakt je ten, že červenec nakonec reálně skončí jako srážkově průměrný, někde i nadprůměrný měsíc
Jakej fakt? 19.7. máme k dispozici nějaká fakta, jak skončí červenec k 31.7?
Co to plácáte?:D
Faktem k dnešnímu dni je následující..
Po letošním srážkově rekordně slabém prvním půlroce za 65 uplynulých let přišel červenec, který zatím někde přinesl srážky průměrné, ojediněle díky lokálním bouřkám v pár lokalitách mírně nadprůměrné, což předchozí značný deficit vůbec neřeší , na mnoha místech i nadále podprůměrné..
Teplotně je měsíc zatím v normálu..
Tak fakt těžko říct, co po mě chcete?
Vaše strašení opakujícími se retrográdními TN a povodněmi v tomto tématu vyšlo zcela naprázdno, nikde během těchto dvou týdnů nebyl ani mizerný 1.SPA..Jak dlouho chcete v tomto tématu ještě čekat na ty retrográdní TN a povodně?
Tak se asi proberte a nechte tohle téma prokládané nesmyslnýmu výstupy modelu GEM už raději úplně usnout..
Což?

478
# 19.07.2025, 17:42

Francois
No jo no, udělete název tématu "normální červencové počasí od 7.7.2025.." a hned se na Vás sesypou dotazy, co to tu vůbec dělá, proč takové téma?..:D. No nic no, jdu dělat další marmelády... se fakt urodilo...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.