Diskuse o počasí Vpád arktického vzduchu od 6.4.2025?
No a jinak, když už jsme u kontroly, těch dnešních, a nejenom těch, ranních příspěvků k mrazům. Při těchto minimálních teplotách, si všímám, že nesedí s realitou Vrahovice u Prostějova. V průměru o cca 2-3°C. U minim je to dost. Dnes tady máme hlášení o -1,5°C, já tedy vidím nejčastěji od cca -3,5°C do cca -4,5°C. Ok, pochopím ty rozdíly v nějaké hodně kopcovité krajině. Ale tam je prakticky skoro rovina v okolí, co si pamatuju. I v okolí cca 5 km podobné teploty, nejčastěji okolo -4°C, a i v širším okolí velmi podobně. Bohužel ty rozdílné hodnoty z Vrahovic se opakují, proto se ptám, co by to mohlo způsobovat. Že oproti těm informacím, je v realitě na ostatních stanicích v okolí teplota nižší?
Lerak2
ani stanice Vysoké Mýto tady nesedí. podle popisku je v celodenním stínu. ve finále měří výrazně vyšší noční teploty a naopak nižší maximální teploty, většinou tam dneska taky bylo tak -3, nedaleká hrušová od ČHMÚ -3,3 a WU podobně
Dnes je vcelku pekne slnečno, sem tam nejaký Cirrus, ale stále pomerne otravný SZ vietor. Na bajk to jednoducho nie je. Teplota 11,1 st., vlhkosť 40 %, rosný -2,1 st. Ranné minimum -2,9 st. Bola to u nás najchladnejšia noc za tieto dni, aj keď samotné ochladenie vrcholilo už na prelome týždňov. Ale jasná obloha a bezvetrie urobili svoje. Takto z doobednej venčovky.
Tak vpád pomalu končí, vidím vsetínsko málem jeden ledový den a minima -1 až -5, maxima sotva včera a dnes +10, do toho prakticky pořád
Zítra asi ještě pod nulu a pak teplo, ale jak to vypadalo hurá na skoro letní dny tak výhled jeden den +20. Nejsou tam výhledově zatím žádné mrazy, v dubnu tady nemrzlo jen první dva dny, jinak vlastně furt
Srážky mám zatím duben 2 mm a to ani nevim jak to nakapalo, výhled srážkově tristní
Lerak2
Jen k těm Vrahovicím. Nejsem tam a nemůžu potvrdit správnost. Ale pocházím z vedlejší vesnice a záleží, jestli Spurdo bydlí na tom JV konci výběžku vrchoviny pokračující od Velkého Kosíře (u trati), to by mohl mít vyšší teplotu. Jižněji je to už placka. Náš barák je na JZ svahu stéjného výběžku a je to znát (vyšší teploty než u říčky Romže a mnohem vyšší než v mrazovce zvané Prostějov-letiště) Kdyžtak mrkněte na turistickou mapu.
TheRealStormCZE
Ve Vysokem Myte jsme bydleli 10let a tam uz je o neco chladneji jak na Pardubicku ,tahle stanice ukazuje blbe uz hodne dlouho, je pravda, ze my bydleli na kraji mesta, tenhle pan to musi mit nekde uprostred namesti s vlivem tepelneho ostrova
U Mejta je okraj Svitavske pahorkatiny a tam jsem v zime jezdil na kole jako malej, tam se do 10km dalo dostat na nejakych 470m n.m. a tam bylo driv snehu jako krava. Dneska tolik snehu neni ani na Šerlichu v Orl.h. v 1000m v zime
Jinak taky mrzlo, asi -3.5 ale je to jedno, protoze nemelo co zmrznout
Az na tech par listku na stromech a zelene travy to nevypada o moc jinak jak v unoru.
To na Slovensku jsou o mesic napred
Miriam
Tak jestli pomohl nebo ne jde poznat jedině tak, že jeden strom zůstane bez postřiku Hlavně první mrazivou noc stromky dají většinou bez problémů, horší to bývá, když jich je několik v řadě za sebou. Každá další je horší a horší.
Kokos342
Jsou i zcela v pořádku, záleží na místě, viz třeba meruňky u Lovosic: https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/mrazy-9.4... Vypadají úplně v pořádku. Většinou to v sadech padalo k -2 °C nebo -3 °C, což se ještě dá zvládnout. Pokud už letos nic nepřijde, tak nějaké české meruňky budou. Loni nebyly asi žádné.
In-počasí
Jj, já vím, ale podobný mráz bývá pro neošetřené meruňky většinou likvidační. Srovnání nemám, protože jsem postříkala všechny tři stromy. A jiná ochrana (topení pod stromy apod.) v tomto případě nebyla.
Ostatní slivoně jsou odolnější. Třeba broskev jsem vůbec nestříkala a také má pěkné pestíky. ale tam jsem počítala, že by to měla zvládnout i tak.
In-počasí
Mrazy v dubnu tu byly často, i na LIbuši je poslední mrazová den po zimě většinou v dubnu, někdy i v květnu. V květnu už je to problém. Ale jak se otepluje, tak je únor, březen teplejší než dřív až vše začne kvést. Cirkumpolární vír je silnější, pozdějš se rozpadá a v dubnu přichází intenzivní Arktické vpády. A to bude problém, stabilizace jen tak nebude.
Dneska i zítra ve Skandinávii, v celém Finsku iv Pobaltí opět extrémě chladno, vpád vzduchu z Arktidy. Ve Finsku ThetaE pod 0 °C skoro až v Helsinkách a i v Pobaltí nejspíše sněžení. To je na téměř půlku dobna extrém. Na severním pobřeží Norska T850 -19 °C a silný vítr.
Mapy GFS 09.04.2025 12 UTC +18 hod na 10.04.2025 06 UTC
https://wetterzentrale.de/en/topkarten.php
Skandinávie a Pobaltí GFS 09.04.2025 12 UTC +18 hod na 10.04.2025 06 UTC. Hlavně na severu Fiska a Norska extrémní chlad a vítr od severu. Teď už je jen pár hodin tma na severu Norska, o půlnoci pomalu už začne svítat. Na samém severu EU a Finmark-Norsko T850 -19 °C a ThetaE v 850 hPa -3 °C. Takové hodnoty v ČR byly naposled v únoru 2021 pokud vůbec. Na severu Skandinávie v 500 hPa -42 °C.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.