Diskuse o počasí Vpád arktického vzduchu od 6.4.2025?
ludvicek
No nechci být poslem špatných zpráv. Ale když jsem viděl teď po půl desátý hodnoty teplot na JM, to nevypadá úplně dobře. Když to vezmu, co jsem viděl, Strážnice, Kobylí, Brod n/D, Pohořelice, Troubsko atd, všechny stanice už teď přízemní teplota mezi -3°C až -5°C Ve 2m to místy taky dost padá, už k hodnotám okolo 2°C. Ok, Tuřany a okolí na tom budou třeba v noci lépe. Ale v součtu, jestli to takhle vydrží do rána, ty podmínky. Tak ráno má tak 70% území JM, vymalováno s úrodou ovoce. Jasně, bude to i lokální. A to už dneska jsem viděl hromady fotek, hnědých sadů na Moravě. No uvidíme ráno
U nás zataženo a slabě nad nulou,tak už to snad dá na chvilku pokoj i když kolem 20.dubna je tam zase nějaké ochlazení.
tu teda celou noc nad nulou, ale bylo chladnějš teda než podle modelů, na což jsem si už zvykl. teď se to vše rozjede, dostaneme zkušební období léta, pak co bude je ve hvězdách, snad konečně vláha
ludvicek
No nakonec je to ještě horší, než jsem čekal, na té Moravě. Ok, pár míst z toho jakž takž vyleze na hraně. Ale jak už to bývá v těchto situacích, je to hodně o lokalitě. Když jsem mrknul do okolí Kuchařovic, dole ve Znojmě i okolo -5°C, v okolí Kuchařovic podobně, často okolo -4°C. Lednice, okolo -2°C, ale o kousek vedle v Břeclavi, opět okolo -5°C a na velké ploše. A tak bych mohl pokračovat. Bohužel většina stanic tam dnes -3°C až -6°C, místy i pod -6°C. Přízemní teploty až k -10°C. Výsledky od sadařů, se dozvíme brzy
No, na Moravě to šlehlo vcelku slušně, bude to jak kde..
Kde bylo ve 2m jen 0/-2 a dali si práci s postřiky nebo zakuřováním, nemuselo by to být tak zlé..
Kde měli -4/-6, tam bude po meruňkách..i po třešních..
Tady dorazila oblačnost až nad ránem a tak ve 2m bylo lehce pod -5..
Ale zde zatím nekvete samozřejmě vůbec nic..
kuba
"chtělo by to déšť ale."
Přesně tak. Proti téhle mrazové pidi epizodce to bude skutečný problém.
Tady nepršelo 2 měsíce, kdyby tu do konce února neležel sníh, tak je vymalováno.
Už teď to pekelně schne a suchý březen a duben udělá z porostu polovinu běžného protože to už dostatečně nenastartuje a nemá z čeho.
Se do teď plácám po zádech, že jsem kromě jímky v zemi narval peníze do sudů a ekotanků z moderního plastu, které se nemusí na zimu vylévat a ani v -10, kdy promrzají defakto až ke dnu - a občas se i svalí od baráku - nepraskají. Můžu březen a duben zalejvat jak divej.
Když se k těm mrazům, nakouslo i to sucho. Takto to vidí k 6.4. ČHMÚ. Největší půdní sucho, v oblastech na rozhraní Středočeského a hlavně směrem v Polabí k HK, nebo části Jičínska, nebo nejzápadnější části Pardubicka. Na SZ Mostecko a Lounsko, případně část Litoměřicka
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.