Diskuse o počasí Vpád arktického vzduchu od 6.4.2025?
U nás bol celý tento vpád výlučne o nepríjemnom ľadovom vetre a pocitovej klendre. Pričom snehová prehánka sa ku nám nedokotúľala žiadna, postaral sa o to zrážkový tieň Malých a Bielych Karpát. Kde sú tie časy, kedy v 90-tych rokoch pri aprílových vpádoch veselo snehánkovalo aj u nás. Pritom samozrejme ešte nebolo nič rozkvitnuté, takže mrazy rozhodne nevadili tak ako dnes.
Mňa inak zaujíma už aj výhľad do budúcna, posledné 2 numerické výstupy ECMWF kalkulujú s veľkým oteplením, a to tak, že by sme dokonca skočili "zo zimy rovno do leta"...
Dneska je to venku celkem zajímavé, minimum nakonec 0,6 °C a přízemní mrazík (klasický mráz tedy nakonec ne), no a jinak chodí hodně přeháněk, a to dešťových, smíšených i sněhových, kolem poledne padaly i obrovské vločky. Někdy je to opravdu dost slabé, ale jindy až silné. Jedna přeháňka, která nás před chvílí minula, prý na jih Brna přinesla i ledové krupky. Jinak, alespoň už nefouká tak moc jako včera.
Kazda vlocka - kapka dobra, jelikoz to bude jinak uplne v písku.
Aspon, ze mame kliku, ze na tom SV jsou nejaky srazky.
Ja tam nikde zadny mrazy nevidim. Lokalne -2 ,ale jinak 99% 0+
John Deere
No já bych byl přeci jen opatrnější. Jako že by zítra v noci 99% území, mělo teplotu nad nulou? Mám na to jiný názor. Uvidíme zítra, kam to v noci spadlo, ale za mně bych to viděl minimálně 50-60% území s mrazem, v noci na středu. Jinak tady včera opět bez jakýchkoliv srážek. Max teploty včera tady na SZ, většinou mezi 10-11°C. Dnes v noci většinou okolo 4°C, někde i okolo 6°C. Aktuálně okolo 8°C
Aidamko.
No, koukl jsem ještě na profíky z ČHMÚ a ti mají pro JM kraj interval -3 - 0°C. To je celkem nízká předpověď vzhledem k modelům. Jako určitě bych to nebral ještě na lehkou váhu a pokud někdo třeba zakryl kvetoucí stromky netkankou, tak bych je ještě neodkrýval.
palma
No vzhledem k tomu, že jsme na začátku dubna, tak minimálně ještě další měsíc hrozí, že se podobný chladný vpád, může opakovat. A to že to tentokrát relativně vyšlo na většině území s oblačností nebo větrem, už potom nemusí vyjít. Ale důležitý je, že tentokrát to celkem klaplo, a ty hlavní pěstitelský a ovocnářský oblasti, tím na hraně prošly, zatím s menším nebo zanedbatelným poškozením mrazem. Uvidíme ještě ten zítřek, lehounce líp to vychází pro část Čech, než třeba pro JM nebo Pomoraví. Ale realitu uvidíme zítra ráno
Máme za sebou prvních 7 dní dubna, a stihlo být jak chladno, tak místy i teplo. Mám tady vyhodnocení cca 30 stanic, napříč ČR. Nejdřív si dáme průměr maximálních teplot:
1) Doksany 15,26°C
2) Ústí n L Vaňov 14,93°C
3) Kopisty 14,55°C
4) Plzeň Mikulka 14,31°C
5) Praha Karlov 14,21°C
6) Kobylí 14,14°C
7) Teplice 14,07°C
8) Č. Budějovice Rožnov 14,0°C
9) Kuchařovice 13,67°C
10) Brno Tuřany 13,57°C
11) Strážnice 13,23°C
12) Dubicko 12,7°C
13) Liberec 12,46°C
14) Kostelní Myslová 12,44°C 569mnm
15) Rychnov n. Kněžnou 12,39°C 335mnm
16) Ostrava Poruba 11,99°C 240mnm
17) Kocelovice 11,89°C 519mnm
18) Holešov 11,57°C 222mnm
19) K.Vary let. Olš. Vrata 11,54°C 603mnm
20) Ostrava Mošnov 11,47°C 253mnm
21) Aš 11,06°C 675mnm
22) Hošťálková 10,54°C 385mnm
23) Štíty u Šumperka 10,46°C 432mnm
24) Valašská Senice 9,69°C 615mnm
25) Zdoňov TP nad Metují 9,69°C 531mnn
26) Svratouch 9,43°C 743mnm
27) Horní Lomná 8,77°C 582mnm
28) Hošťálková Maruška 8,43°C 664mnm
Zdroj ČHMÚ
tak dneska a zítra nejspíš nejhůř dopadne východ. od severu se na západě bude v průběhu noci zatahovat, údolí a nížiny na tom budou samozřejmě nejhůř
Tomino
U nás pak ještě nějaké srážky byly, včera v průběhu dne už potom spíše jen sem tam kapka nebo vločka, na zemi samozřejmě bylo maximálně mokro. A viděl jsem včera večer měsíční halo, ale nestihl jsem to vyfotit. Trochu silnější srážky přišly v noci, ale opravdu jen trochu. Něco přes hodinu nás přecházelo takové pásmo slabého až mírného deště se sněhem. A ráno ještě trochu pokapávalo. Celkem za včerejšek a dnešek dohromady máme 0,8 mm, takže opravdu slabota. A ráno jsme měli kolem těch 5 °C, jak už tu psal Aidamko., takže ani z tohoto pohledu nic speciálního.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.