Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2025?
Mně +20 ještě nepadlo, ale tak možná dnes a máme na to ještě pár dní. Dnes ráno poprvé v březnu nemrzlo, ale minimum není podle výhledu +8 ale +2, trochu zas mimo no. Výhled mně netěší, od pátku větší delší ochlazení, ale aspoň budou nějaké srážky. Ale tak naštěstí je to ještě daleko na seriózní předpověď.
ludvicek
Ono to bude krvavý déšť
https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-do-ceska-smer...
Dívám se dívám a čím dál více výstupů GFS maluje to, že chladná hmota v půlce příštího týdne nepronikne tolik k JV až V. To snad ne já se radoval, že by od středy příštího týdne se ochladilo a snad přišly i srážky, ale aktuálně to vypadá na červené barvičky, které se J, JV a V od nás trvale obnovují ... tak uvidíme.
https://www.intersucho.cz/cs/dve-tretiny-ceska-tra...
Dlouho sem nikdo nic nedal, tak alespoň tot: https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/kdy-za%C4%8...
Každý si tam může najít "to své jaro"... a nemusíme se dohadovat...
p.s. zítra zkusím udělat nějaký rozbor, dávám si oddychovou neděli.. asi jarní únava..(akorát nevím, jaká jarní únava, jestli teda taky jsou čtyři druhy, jak toho jara..)
Tak Merunky jsou letos trochu opožděné ale stejně si myslím že do konce března vykvetou když od čtvrtka bude teplo a přestane pak mrznout i v noci,a že by pak v dubnu nepřišly žádné mrazy tak tomu nevěřím. Nevíte někdo jak to vypadá s merunkami na Moravě.
Psychicky bych to nedal pěstovat ty meruně
Poslední březnová dekáda vypadá zas dobře srážkově, to už ji tuším Pavell odepisoval, ale je to hodně daleko, KMA tam zatím nic nemá a skoro ten průměr máme, takže mně by i zatím stačilo. S tím deštěm žádné teplo, takže +20 u mně zatím v nedohlednu. Mrazy naštěstí také, jen přežít teď těch pár dní...
Leknín
Tak třeba já jsem ten strom podědil, takže nemám v tom nějakou osobní investici typu "těmahle rukama jsem to sázel do té rodné hroudy"...
Jinak vypadá to na "teplý mokro", Ecák se posledně celkem trefil a teď tam má výhledově zase několik desítek mm... Nejradši bych jim to poslal do Bíliny nebo Mostu.
Takže zase jednou k tématu dlouhodobé prognózy jara, tentokráte už s překlopením do léta 2025.. zde celý článek s rozborem: https://www.severe-weather.eu/long-range-2/first-l...
Přidávám stěžejní výcuc, kdo chce, ať si to přečte celé..
Přechodné období z jara na začátek léta (duben-květen-červen).
Předpověď tlakové anomálie na toto období za 3 měsíce naznačuje oblast nízkého tlaku nad západní a severozápadní Evropou. To umožňuje jižnější proudění nad západní a střední Evropou, které s sebou přináší také vláhu ze Středomoří. Je tam vidět větší oblast transportu teplého vzduchu nad velkou částí kontinentu. Nad západními částmi je menší anomálie v důsledku přítomnosti oblasti nízkého tlaku. Pokud jde o srážky, ve velké oblasti Evropy jsou predikovány nadnormální. To vyplývá ze zóny nízkého tlaku nad západní a severozápadní Evropou. Sušší oblast je nad jihovýchodními částmi, pod rozšiřující se oblastí vysokého tlaku. Celkově se předpokládá, že přechod mezi jarem a létem bude v celé Evropě poměrně živý, se stabilnějšími podmínkami předpovídanými pro polovinu léta až pozdní léto.
NÁHLED NA ČERVEN 2025
Oblast nižšího tlaku vzduchu nad severozápadní Evropou v červnu by znamenala znamenala západní až jihozápadní proudění nad střední Evropou. To by přineslo vyšší teploty a vlhkost, což vytváří nestabilní podmínky nad centrálními částmi ( možnost bouřek apod.). Při bližším pohledu na červnové teploty nad Evropou to vypadá na spíše teplejší než průměrné počasí nad velkou částí kontinentu. Nejteplejší anomálie jsou předpovídány nad středovýchodní, jihovýchodní a severní Evropou. To by naznačovalo západnější až jižní proudění nad kontinentem. Předpověď srážek také naznačuje vlhké proudění, protože více srážek můžete vidět nad střední, severozápadní a severní Evropou. To je v souladu s oblastí nízkého tlaku nad severním Atlantikem nebo severozápadní Evropou.
NÁHLED NA ČERVENEC 2025
Když se podíváme blíže na předpověď teploty, vidíme je nadnormální nad velkou částí kontinentu. Nejteplejší anomálie jsou předpovídány nad jihovýchodní a střední Evropou a také nad některými částmi severu. V červencové předpovědi srážek můžete vidět převážně sušší podmínky předpovídané nad střední a částečně severní částí Evropy v pásmu vysokého tlaku. Vidíme ale i předpovědi vlhčích podmínek nad severními částmi Spojeného království a Skandinávie pod západním prouděním oblasti nízkého tlaku v severním Atlantiku.
NÁHLED NA SRPEN 2025
Při pohledu na předpověď teplot vidíme teplejší (nadnormální) počasí na velké části kontinentu. Velké teplé anomálie jsou indikovány nad střední a severní Evropou, se silnou teplou vzduchovou hmotou šířící kvůli blokaci tlakovými výšemi. Tato předpověď naznačuje vyšší potenciál pro delší vlny veder v centrálních částech, ale omezený potenciál směrem na východ, kvůli oblasti nízkého tlaku.
Pokud jde o srpnové srážky, můžeme vidět převážně sušší podmínky předpovídané nad střední Evropou v pásmu vysokého tlaku. Oblast s nižšími srážkami zasahuje také do severní a severozápadní části. Další srážky jsou předpovídány směrem na východ a nad dalekým severem.
Na závěr ještě nejbližší období.. do konce března to zatím vypadá bez dalšího propadu studeného vzduchu, v dubnu bych typoval, že okolo konce prvé dekády by mohlo dojít ještě k jednomu slabšímu zášlehu mrazů ( noční teploty) v současné době dochází k poměrně razantnímu oteplování ve vyšších polohách PV ( který je v konečném rozpadu) propisuje se to už i přes hladinu 100 a 500 hpa do 850hpa, čili s přímým vlivem do přízemních vzduchových hmot, což je dobře, v květnu už by opravdu nemělo dojít k mrazovým událostem ( na severu je stále o +5 a více, tepleji, než je průměr pro tuto dobu a teploty tam budou stoupat) Plus by měly chodit i srážky, i když si ECMWF maluje stále blokace, ale jeden den tam jsou, druhý ne.. nejistota trvá..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.