Francois
Jo, mokro i zde, ale tady je to i podle intersucha docela O.K. byla ta krusta, nebyl, kupodivu, vítr, toho se bojím na jaře víc jak slunka..jo, špičky česneku už koukají nesměle ven..papriky už jsou ve skleníčku, a pár kousků už taky vylejzá, snad bude dobrý ročník...
Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2025?
Rozebírám to tu již asi přes týden, takže, jako potvrzení, asi už oficiálně (ale nezakřikněme to) se nám blíží konečný rozpad PV, viz článek z SW - https://www.severe-weather.eu/global-weather/total...
k tomu potvrzení trendu od http://weatheriscool.com/
SPV je v současné době silnější než průměr
ERA5, ale předpokládá se, že bude slábnout ve srovnání s průměrem (podle průměru GEFS).
1 z 31 členů má silnější vír, než je průměr na poslední krok předpovědi (2025-03-15 00:00:00)
Pravděpodobnost SSW v GEFS je: 74%
No, a zatím z celkové predikce, průnik studeného vzduchu, uvolněného z PV bude, jak jinak, zatím izolován do USA a Kanady..
Ahoj
Z pohledu velkopěstitele sazenic zeleniny a dalších druhů teplomilných rostlin ve skleníku, si zkrátka na následující výhled počasí absolutně nemůžu stěžovat. Jen tak dál ušetřím na energiích a sazenice budou růst a vypadat díky hromadě slunečního svitu skvěle.
Z pohledu sadaře už mě optimismus, co se letošní úrody týká již opouští.
Obávám se stejného scénáře s následnými mrazíky jako minulí rok.
No a z pohledu zahrádkáře mě začínají děsit budoucí úhrny srážek, které ve výhledu prostě nejsou a dost pravděpodobně ani nijak výrazné nebudou. Což po velice suchém únoru není vůbec dobré znamení prakticky pro nic.
Hold co pro jednoho je ráj, to pro druhého může být peklo. A v některých případech i obojí najednou.
Tak jsem to zase po týdnu zkouknul..z hlediska rozpadu PV je to už....takto....Pravděpodobnost SSW v GEFS je: 100 %. Zonální průměrný zonální vítr na 10 hPa 60N je dnes (GFS analýza): 23.3 m/s . S tím asi souvisí i to, co ukazuje třeba na Ventusky GFS, k dnešku má daleko na severu ve 2m -27 a za těch cca 14 dní tam má -37... ale stejně, když si jeden přepne na odchylku teplot ve 2m, tak to tam stejně vesměs ukazuje nadprůměr, včetně Grónska.. ono je to tam v současné době pomalu o +15 až +20 teplejší, než by mělo být, tudíž s propadem studeného vzduchu v březnu, to vidím více méně dost nereálně ( bavíme se o alespoň -5, -7 v noci v nížině, )ne o horách a tamních údolích apod..)
ostatně i střednědobá predikce hovoří o stálém nadprůměru až do poloviny dubna, takže to už jsme opravdu na jaře... díky rozpadu PV v následujících 10 - 15 dnech, by ten přechod do jara "měl být pozvolný a v pohodě"..
Srážky... bohužel zatím nepovzbudivá predikce, podnormální.. TV se nám tu střídají jak na běžícím páse..věřím trochu v ten duben, tam se občas něco mihne.. ale je to až za měsíc, a na takovou dálku předvídat kde co naprší moc nejde.. celkově shrnuto, tepleji oproti průměru cca o +1,5.. srážky o 30% méně než průměr, PV finito.. pár obrázků přidávám..
Tady zatím nějaké sucho není. Teprve nedávno roztál sníh co se držel z té únorové epizody (ještě ani úplně neroztály ledové hroudy z kýblů vysypané na zem) a teď i něco malinko napršelo. Navíc výhodou sušších oblastí je, že vegetace je na nižší srážky dlouhodobě více adaptovaná i když vše má své limity. Nicméně, teď končí období nízkých oblačností, které už se neudrží po celej den ani v těch nejnižších polohách a které zmírňují rozvíjení sucha, bude dost a vegetace začne více pít. Alespoň ty noční mrazíky budou ještě snižovat rozvoj přírody a také výpar.
A po ránu ještě jedno varování na budoucí víkend...https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/dom%C3%A1c%C3%AD/...
obzvláště na horách pozor..
U nás to ráno na jaro nevypadalo,bylo -7,1°C ale už to leze pomalu nahoru,snad poslední větší mráz,špačkům se to po ránu taky moc nelíbylo.
Já budu optimistou,co se týká srážek,tak my vzhledem k nízkým průměrům (vůči ostatním částem ČR) zas takový velký deficit nemáme.Teploty směrem k víkendu budou stoupat,ale jak minima,tak i maxima by měla být nejvyšší na SV (Slezsko),V,v Čechách díky slabšímu větru by ta nižší minima mohla přírodu pořád trochu brzdit.Uvidíme,kolik srážek přinese TN na počátku příštího týdne a na kolik spadnou v jeho průběhu denní teploty (šok pro teplomily),noční by měly být díky oblačnosti v pohodě (pro přírodu),pokud se pravděpodobné chladné a vlhké SZ proudění nestočí na studený S,SV. Ty TV se musí jednou unavit,i navzdory prognózám může přijít srážkově bohatší a chladnější jarní období.Jinak i přes sucho se na povrchu nezpevněných cest díky nočním mrazům tvoří přes den pěkné blátíčko.
1. Takže, ohledně průběhu dalšího počasí v tomto roce zde docela zajímavý článek.. ohledně La Nina jsem to tu už psal, že je možnost, že to pujde přes neutrál až do nového El Nino.. je to možné..https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/chladn%C4%9...
V článku je i upozornění, že oceány ani nestačili pořádně vychladnout ( trochu vychladnout)
2. vyšly dlouhodobé predikce na ECMWF (včera)..
Čili na tři měsíce dopředu je tam zase jako obvykle nadprůměr ohledně teplot.. vcelku potěšila predikce srážek, není to tak tragický, jak to vypadalo, PV je v totálním rozpadu, čili střídání teplejších epizodek s chladnějšími ( cca pět dní) by mělo pokračovat, co mne zaujalo je predikce blokování, dává to tam zase od cca 17.3. až někam do poloviny června setrvalou blokaci.. takže to by bylo nic moc..trochu mi to připadá v rozporu s těma srážkama.. No a nakonec ta La Nina, dávám taky obrázek, je tam vidět, jak to má lézt nahoru.. Závěrem ... doufám, že se nespl ní, co mi napsal kámoš, že mezi organizacemi, které mají projít radikálním zeštíhlením pod dohledem Muskovy DOGY, je prý i NOAA.. to by nebylo dobré.,
p.s. pár dní jsem nějak nepřispíval, vyrvali mě dva zuby a další mne čeká, nějaký blbý zánět.. když dýl koukám na monitor, bolí mne pekelně hlava, ale antibiotika už zabírají, tak snad dobrý no..
Aidamko.
No, ve své podstatě je "slunce Americké jasné" takový trochu B52 provádějící kobercové bombardování bez navigace..., ale... připadá mi, že pro probuzení šípkové Evropy, je to lepší jak polibek prince.. fůra omezení je nyní zpochybněna, leccos se (snad) upraví a změní, ten tlak z prava byl už zapotřebí, akorát, že ta otočka po bombardování směrem k Rusku s prázdnýma pumovnicema.. to se mi moc nelíbí..nějaká celní bomba a pod, by tam taky měla dopadnout..
... no což, sazeničky už se mi zelenají, brambory jsem dal naklíčit, polní práce začaly..bude to gut..
Tak první dvacítka padla dneska i v Huslenkách.
Přesněji 20,1°C. Odpoledne bylo venku prakticky stejně teplo jak doma. Na 6. březen teda mazec. Snad rekordní teplota?
Do úterý to vypadá na podobný mód a dvacítky se budou nejspíš opakovat.
Ochlazení začíná trošku dostávat trhliny. Přinejmenším se teploty v modelech postupně navyšují, a LD už nehrozí ani tam.
Každopádně s mrazíky se tu budeme potýkat s přinejlepším do konce dubna.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.