Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2025?
Teď když se konečně aspoň trochu připomněla zima, přál bych si, aby minimálně do konce února vydržel tento zimní charakter počasí, a to ze dvou důvodů. Za prvé by se příroda neprobouzela zbytečně rychle a za druhé by to bylo lepší i pro nás lidi, protože si myslím, že většina má raději teplejší období v roce a kdyby už teď bylo třeba 10-15 °C, člověk by měl pocit, že začíná jaro a o to horší by pak byl další vpád zimy. Naopak když se to "vybouří" teď, je šance, že ty vpády zimy v dalších měsících už nebudou tak hrozné.
No,už k 19.1. se datuje první nástřel pro letošní jaro od SW, tak sem dávám odkaz, jako takovou "základnu"...pěknou zábavu přeju..https://www.severe-weather.eu/long-range-2/spring-...
jdu se hrabat v dlouhodobých prognózách, ať si kdo chce co chce říká, je to asi tak jediný zdroj informací, které máme (plus tedy různá fóra)..
No, je to trošku nefér kritizovat hned založení tohoto tématu.. když se podívám nazpět, kdy se natěšeně zakládalo téma jaká bude zima, a to nejen v minulém roce... takže budiž téma, budiž diskuse, o jaře... Možná je někdo namíchnut, že byl se založením tématu o jaře předběhnut..
. Jestli by nebylo od věci, založit téma, jaká bude zima 2025 - 2026..
Normálně jaro začíná 1. března.
20. březen je datum kdy jsou slunovraty a rovnodennosti a nějak tam přišlo označení astronomické jaro. Nebudem se hádat jestli tamto datum je jaro nebo ne, ale já měl za to, že měsíce prosinec leden únor jsou zima a březen duben květen jsou jaro. Ne část prosince leden únor část března zima, část března duben květen část června jaro....... Složitější
A jsme tu na fóru o počasí tak asi lepší používat meteorologické jaro.
Jaro snad už bude teplé a bouřkové od dubna a bez mrazů.
Cfsové jedou mírné teplotní nadprůměry a nějak má vlhkej květen, ale cansipové rozpalují a mají sucho takže očekává asi heat domes.
palma
Díky za prognózu..
Bude to jako vždy napínavé, hlavně ty mrazy jestli zase skoro vše v květu sežehnou nebo ne, a též kdy se objeví první jarní konvekce a bouřky ☝️
Bylo by i fajn, netahat do tohoto tématu žádné fotbalisty a další podobná videa z YouTube..
Fortuna má svůj fanklub na fb..
Díky..
Pavell
Podle mne jaro od 1. března 2025 a hotovo, nikoho nekamenuju, jestli chcete, udělejte někdo anketu, kdo je pro který termín, ať rozhodne hlas lidu! , A končit tu nebudu, i když mne budete kamenovat ( což díky připojení po internetu, bude velmi obtížné, takže věřím, že i okna u baráku mi zůstanou zasklená)
bože můj......
Podle logiky ,,Nevěřím na jakési meteo bludy, když si počasí stejně dělá co chce v zimě i v létě." jaro může začínat i 14. února. Teď jak někdo chce vyvrátit ten argument..?
Tak se řiďte tím datem, nikdo vás neukamenuje, ale musíte počítat s tím že pár jedinců se spíše bude řídit 1. březnem, mezi ně jsem já.
Meteorologické jaro začíná 1.3., léto 1.6. , podzim 1.9., zima 1.12.
Jsme tu na fóru o počasí, meteorologii..
Meteorologické dělení ročních období má logiku, je blíž přírodě i zemským cyklům..
K bludu, z hlediska počasí, má určitě blíž kalendářní dělení..
Komu se to nelíbí, ať si samozřejmě dělí období podle kalendáře nebo podle čeho chce..Jeho věc..
Pavell
Ovšem, z hlediska astrologie máte uplnou pravdu a uznávám to, z hlediska meteorologie pro mne začíná jaro 1 března, až budu na astrowebu, klidně uznám že astrologické jaro začíná tak jak uvádíte, ale nic to nezmění na tom, že meteorologické jaro začíná tím datem, které uvádím já, rozdíl je pouze v datu a názvu.. aneb "stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus"..
Pavell
Mám tomu tedy rozumět tak, že je vhodné diskutovat o zimě od počátku srpna do konce března (cca 8 měs.)...a ten zbylý čas rozdělit mezi ostatní roční období?
Anebo začínat diskuze o zimě až od 20. prosince? Mně je to celkem jedno, diskutovat se dá kdykoli téměř o čemkoli, klidně i celý rok o zimě. Koneckonců, je to náročné roční období, které s sebou vždy nese např. zvýšený počet úmrtí. Ale určitě není namístě kritizovat někoho, kdo v předjaří uvažuje o tom, jaké jaro je před námi.
Jaro je obecně definováno kromě změny délky dne i změnou denní průměrné teploty. Tato průměrná denní teplota začiná růst zhruba od konce února a vyrovnává se začátkem června. Stačí se podívat na dlouhodobé normály. Proto je podle mě meteorologické jaro přirozenější než jaro astronomické.
ludvicek
Jo, docela dobře uvedeno, já bych dodal, je to pohled meteorologický, vycházející z veličin, které jste uvedl, a astronom se podívá na oblohu, a ví, podle postavení planet, že podle astrologického pohledu je to tak jak to je.... já na toto téma ohledně datumu už nemíním diskutovat, budu ladit pokus o výstup, jaké to jaro asi bude..podle modelů ovšem, nic jiného k disposici není, i ti brouci jsou zalezlí.. jen najednou dorazili havrani na své hnízdiště (6.2.) a začínají už opravovat hnízda..asi to jaro..
Pavell
A proč někdo v únoru uznává zimu, když je třeba 15°C ? To, že je někdy v březnu ještě hodně sněhu se občas stane, je to první jarní měsíc a logicky se vyskytují výjimky, ale obvyklé to rozhodně není ani u vás. Tohle je hodně nelogická úvaha. Myslím, že ludvicek to vysvětlil perfektně a pokud to nechápete je to marný...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.