In-počasí | In-počasí
Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Citelné ochlazení a srážky, i vydatnější, v Čechách sněžení lokálně i v nižších polohách

Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2025?

# 14.02.2025, 08:43

Tak nám za dva týdny započne meteorologické jaro
Jaké bude srážkově, teplotně, přijdou opět tradiční dubnové - květnové mrazíky?
Pojďme o tom diskutovat..

134
# 14.02.2025, 10:47

Pavell
Jen tak pro zajímavost; téma "Jaká bude zima" bylo založeno 06.08.2024, 12:26.

34
# 14.02.2025, 11:34

Pavell
"Na zimu se totiž mnohem více uživatelů těší než na jaro a léto."
Já se těším na jaro už od listopadu; že bych ale v ten čas měla přemýšlet o jarním počasí, to mě zatím nenapadlo. Nicméně, ono by to cca odpovídalo tomu počátku úvah o zimě v úvodu srpna.:D

# 14.02.2025, 11:43

Teď když se konečně aspoň trochu připomněla zima, přál bych si, aby minimálně do konce února vydržel tento zimní charakter počasí, a to ze dvou důvodů. Za prvé by se příroda neprobouzela zbytečně rychle a za druhé by to bylo lepší i pro nás lidi, protože si myslím, že většina má raději teplejší období v roce a kdyby už teď bylo třeba 10-15 °C, člověk by měl pocit, že začíná jaro a o to horší by pak byl další vpád zimy. Naopak když se to "vybouří" teď, je šance, že ty vpády zimy v dalších měsících už nebudou tak hrozné.

36
# 14.02.2025, 12:06

Pavell
Tak hlavně Nova nevydává už podzimu články, že meteorologové jsou v šoku a že nás čeká nejkrutější jaro v dějinách minimálně samostatné České republiky, kterými se zde téma "Jaká bude zima?" zakládá :D

441
# 14.02.2025, 12:22

No,už k 19.1. se datuje první nástřel pro letošní jaro od SW, tak sem dávám odkaz, jako takovou "základnu":)...pěknou zábavu přeju..https://www.severe-weather.eu/long-range-2/spring-...
jdu se hrabat v dlouhodobých prognózách, ať si kdo chce co chce říká, je to asi tak jediný zdroj informací, které máme (plus tedy různá fóra)..

# 14.02.2025, 12:29

No, třeba těch 5cm sněhu vydrží někde až do konce března., kdo ví..😀
To je ale celkem jedno, nic to nemění na tom, že meteorologické jaro začíná za 14 dní.
Téma dle mého založeno doslova na poslední chvíli!☝️

441
# 14.02.2025, 12:41

No, je to trošku nefér kritizovat hned založení tohoto tématu.. když se podívám nazpět, kdy se natěšeně zakládalo téma jaká bude zima, a to nejen v minulém roce... takže budiž téma, budiž diskuse, o jaře...:cool: Možná je někdo namíchnut, že byl se založením tématu o jaře předběhnut..:D. Jestli by nebylo od věci, založit téma, jaká bude zima 2025 - 2026..;-)

# 14.02.2025, 13:02

Normálně jaro začíná 1. března.
20. březen je datum kdy jsou slunovraty a rovnodennosti a nějak tam přišlo označení astronomické jaro. Nebudem se hádat jestli tamto datum je jaro nebo ne, ale já měl za to, že měsíce prosinec leden únor jsou zima a březen duben květen jsou jaro. Ne část prosince leden únor část března zima, část března duben květen část června jaro....... Složitější
A jsme tu na fóru o počasí tak asi lepší používat meteorologické jaro.

Jaro snad už bude teplé a bouřkové od dubna a bez mrazů.
Cfsové jedou mírné teplotní nadprůměry a nějak má vlhkej květen, ale cansipové rozpalují a mají sucho takže očekává asi heat domes.

# 14.02.2025, 13:04

palma
:D
Díky za prognózu..
Bude to jako vždy napínavé, hlavně ty mrazy jestli zase skoro vše v květu sežehnou nebo ne, a též kdy se objeví první jarní konvekce a bouřky ☝️
Bylo by i fajn, netahat do tohoto tématu žádné fotbalisty a další podobná videa z YouTube..
Fortuna má svůj fanklub na fb..
Díky..

441
# 14.02.2025, 13:31

Pavell
Podle mne jaro od 1. března 2025 a hotovo, nikoho nekamenuju, jestli chcete, udělejte někdo anketu, kdo je pro který termín, ať rozhodne hlas lidu!:) , A končit tu nebudu, i když mne budete kamenovat ( což díky připojení po internetu, bude velmi obtížné, takže věřím, že i okna u baráku mi zůstanou zasklená) :cool:

# 14.02.2025, 13:33

bože můj......

Podle logiky ,,Nevěřím na jakési meteo bludy, když si počasí stejně dělá co chce v zimě i v létě." jaro může začínat i 14. února. Teď jak někdo chce vyvrátit ten argument..?

Tak se řiďte tím datem, nikdo vás neukamenuje, ale musíte počítat s tím že pár jedinců se spíše bude řídit 1. březnem, mezi ně jsem já.

# 14.02.2025, 13:39

Meteorologické jaro začíná 1.3., léto 1.6. , podzim 1.9., zima 1.12.
Jsme tu na fóru o počasí, meteorologii..
Meteorologické dělení ročních období má logiku, je blíž přírodě i zemským cyklům..
K bludu, z hlediska počasí, má určitě blíž kalendářní dělení..
Komu se to nelíbí, ať si samozřejmě dělí období podle kalendáře nebo podle čeho chce..Jeho věc..

441
# 14.02.2025, 13:47

Pavell
Poněkud nechápu vaši poznámku o UFO, stejně tak o nějaké placaté zemi apod.. a pak vytáhnete astrologické jaro.. Vaše věc, udělejte tu tu anketu .. jinak přeji slunce v duši, a až to přijde... pěkné jaro..:)

441
# 14.02.2025, 14:03

Pavell
Ovšem, z hlediska astrologie máte uplnou pravdu a uznávám to, z hlediska meteorologie pro mne začíná jaro 1 března, až budu na astrowebu, klidně uznám že astrologické jaro začíná tak jak uvádíte, ale nic to nezmění na tom, že meteorologické jaro začíná tím datem, které uvádím já, rozdíl je pouze v datu a názvu.. aneb "stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus"..

34
# 14.02.2025, 14:03

Pavell
Mám tomu tedy rozumět tak, že je vhodné diskutovat o zimě od počátku srpna do konce března (cca 8 měs.)...a ten zbylý čas rozdělit mezi ostatní roční období?
Anebo začínat diskuze o zimě až od 20. prosince? Mně je to celkem jedno, diskutovat se dá kdykoli téměř o čemkoli, klidně i celý rok o zimě. Koneckonců, je to náročné roční období, které s sebou vždy nese např. zvýšený počet úmrtí. Ale určitě není namístě kritizovat někoho, kdo v předjaří uvažuje o tom, jaké jaro je před námi.

134
# 14.02.2025, 14:12

Jaro je obecně definováno kromě změny délky dne i změnou denní průměrné teploty. Tato průměrná denní teplota začiná růst zhruba od konce února a vyrovnává se začátkem června. Stačí se podívat na dlouhodobé normály. Proto je podle mě meteorologické jaro přirozenější než jaro astronomické.

441
# 14.02.2025, 14:27

ludvicek
Jo, docela dobře uvedeno, já bych dodal, je to pohled meteorologický, vycházející z veličin, které jste uvedl, a astronom se podívá na oblohu, a ví, podle postavení planet, že podle astrologického pohledu je to tak jak to je..:).. já na toto téma ohledně datumu už nemíním diskutovat, budu ladit pokus o výstup, jaké to jaro asi bude..podle modelů ovšem, nic jiného k disposici není, i ti brouci jsou zalezlí.. jen najednou dorazili havrani na své hnízdiště (6.2.) a začínají už opravovat hnízda..asi to jaro..

už opravujou hnízda...:-)
# 14.02.2025, 14:27

Miriam
:D
ludvicek
Samozřejmě..
Sluneční svit, jeho délka, intenzita.. Postavení Země vůči Slunci, to je to, oč tu běží..
Nikoli postavení planet a Měsíce na naší obloze.
Astrologii nechme raději našim dávným předkům..:D

ota
2489
# 14.02.2025, 14:45

Pavell
A proč někdo v únoru uznává zimu, když je třeba 15°C ? To, že je někdy v březnu ještě hodně sněhu se občas stane, je to první jarní měsíc a logicky se vyskytují výjimky, ale obvyklé to rozhodně není ani u vás. Tohle je hodně nelogická úvaha. Myslím, že ludvicek to vysvětlil perfektně a pokud to nechápete je to marný...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.