Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V noci na zítřek pozor na časté přízemní mrazíky

Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2025?

# 18.03.2025, 13:36

palma
To zní pěkně. Třeba to vyjde..
Květen snad bez mrazů a
vlhčí a teplé počasí do června .
Bez nějakých omega extrémů..
Kéž by...

188
# 18.03.2025, 13:46

palma
Vypadá to hezky,kéž by už by nebyly od půlky dubna mrazy ,tady po ránu-8,5 tak to trochu opožďuje přírodu, ale od pátku začnou stromy rychle pučet když nebude mrznout v noci.

446
# 18.03.2025, 15:05

Francois
Já v to trošku víc doufám, protože by tomu měla nahrávat i neutrální situace ENSO.. která pomalu nastává..takže takové pestré počasí bez velkých výkyvů, no a to horké léto v druhé polovině mi připadá, že teda může úřadovat předpovídané El Nino.. ale to je moc daleko a ne zcela jisté...

136
# 18.03.2025, 16:04

palma
Mě by docela zajímalo, jestli v duchu posledních let budou vysoké letní průměrné teploty, přičemž maxima budou na úrovni "jen" tropických dní nebo se objeví supertropy jako v roce 15 nebo 18. No, počkejme si.
Ale s měsíčním průměrem 21°C a víc v podstatě počítám jako s jistotou. Nebo spíš bylo by překvapení, kdyby takový měsíc u nás nebyl ani jeden.

# 18.03.2025, 16:44

kuba
No , já mám dost růžové poupata už na merunce ( podobně jak vy ) , dneska tady bylo -7 a co jsem koukal, tak v téhle fazi poupata vydrží -5 až -9 max , mrazy trvaly ale dlouho.. Fakt jsem zvědav co vydrželo , ale bojím se že toho moc nebude.

136
# 21.03.2025, 13:51

Do konce března to vypadá stabilně přes +10°C přes den a minima do +4°C (v normálních oblastech;-)). Pěkně oranžová předpověď.

Uvidíme, s čím pak přijde duben.

In-počasí výhled Brno
# 23.03.2025, 09:47

Tak pro rychlé srovnání, jak se vyvíjí průměr maximální teploty, za probíhající březen. Tj. za období 1.3.-22.3.2025:
Doksany 13,71°C
Praha-Karlov 12,94°C
Prostějov 12,85°C
Brno-Tuřany 12,56°C
Č. Budějovice 12,46°C
Mošnov letiště Ostrava 12,18°C

Zdroj ČHMÚ

35
# 23.03.2025, 10:22

Lerak2
A ostatní stanice? Nějak se mi nezdá, že by třeba v rámci JM byly nejvyšší průměrné denní teploty na letišti v Tuřanech. Ty grafy sleduju docela často a Tuřany jsou spíš mezi stanicemi s nižší denní teplotou.

# 23.03.2025, 10:27

Miriam
Pro tyhle rychlé srovnání, beru plus mínus stále stejné SYNOP stanice, 3 v Čechách, 3 na Moravě. Jestli si někdo dá tu práci, a bude hledat mezi klimatologickými stanicemi na JM, nemám s tím problém ;-):D

35
# 23.03.2025, 10:53

Lerak2
Tuřany jsou na jihomoravské poměry relativně chladné a větrné místo (mám s nimi i osobní několikaletou zkušenost, kdy jsem tam pravidelně zajížděla). Takže je řadit do žebříku šesti nejvyšších maximálních teplot v rámci Čr není úplně namístě. Místa s nejvyšší denní teplotou v rámci JM kraje jsou rozhodně jinde. ;-) Tuřany ze své větrné polohy těží spíš v noci, kdy tam ta teplota až tak neklesá.

# 23.03.2025, 11:04

Miriam
Tady dochází lehce k nepochopení. Nejedná se o nejteplejší stanice, ale plus minus stále stejné SYNOP stanice. Kde ty data jsou rychleji dostupnější. Stejně jako Mošnov není úplně v Ostravě, nebo Doksany nejsou v Doksanech ;-) Ale tak dal jsem si tu práci teď, a spočítal jsem vám speciálně klimatologickou stanici Pohořelice, přímo v obci. Žádné mimo v poli nebo na letišti. Výsledek za stejné období je 13,23°C. Stačí takto? ;-) Od Mikulova před Novými Mlýny a za Novými Mlýny Pohořelice :D

35
# 23.03.2025, 11:08

Lerak2
Ok, ovšem klimatická stanice Pohořelice, pokud mám správné informace, se od určité doby nachází v dolíku u řeky. Resp. tam, kde žije její pozorovatel. Nevím přesně, kde to tam je, ale celý ten prostor není moc reprezentativní z hlediska teplot. Dřív bývala za městečkem na volném prostranství, což bylo určitě lepší. To jen tak mimo debatu. Vím, že se tu kdysi řešilo umístění oficiálních meteostanic a toto zrovna není moc dobré.

# 23.03.2025, 11:41

Miriam
Poslední změnu měření tam vidím 1.5.2006, jestli proběhlo v poslední týdny nevím, ale nadmořská výška stanice je naprosto stejná. Změna byla před těmi cca 20 lety, o 3 metry nadmořské výšky dolů. Od řeky jí vidím cca 60 metrů

188
# 23.03.2025, 12:39

V modelech se stále objevuje dost studeného vzduchu blízko ČR i v dubnu tak snad to sem pak ještě nefoukne až všechno pokvete.
Jinak od příští soboty to vypadá na silnější ochlazení a zase ranní mrazy tak doufám že do té doby nevykvetou meruňky.

# 25.03.2025, 05:50

palma
Tak že by vám to s tou první dubnovou dekádou vyšlo?
Ten poslední , výraznější, studený jarní pšouk od severu?

# 25.03.2025, 06:12

už se mi tam na duben zas objevují centimetry :D duben bude asi tradicí se sněhem, stejně to zatím ani nemá moc co spálit a pak už bude definitivní klid.

73
# 25.03.2025, 07:17

První týden v dubnu to ničemu vadit nebude, já tam mám dokonce i -5 ve výhledu a 8 cm sněhu, ale takový mráz by byl likvidační až na konci dubna, to už je příroda úplně někde jinde. Ecák má mírnější podobu a GFS to natahuje, ICON se k tomu teprve přibližuje a počkám si na něj. Srážek je tam teď hafo, ale všechno se to ještě vyvrbí. Mně se líbil výhled čhmu na březen jak bude prakticky furt teplo a přišla ta pětidenní studená vložka a s těmi mrazy po ránu až -8 tady taky moc nepočítali, tak jsem zvědavý s čím přijdou na duben... napnutý jak kšanda :D

446
# 25.03.2025, 08:40

Francois
No já vycházel zaprvé z toho, jakým postupným stylem se měl a (zůstalo to tam), rozpadat PV, má to jít ve dvou vlnách, teď už jde do té druhé vlny.. minimum bylo okolo 18.3. což by odpovídalo tomu zpoždění a projevu chladu, má ho uvolnit poměrně dost z propadem až k povrchu země, druhý propad má nastat od asi dneška do 30. - 31.3. cca, navíc teda doprovázeno, dle predikce, blokací, a pak už jen dojezd PV do ztracena, bez dalších projevů... takže, vzhledem k těm skoro propojeným dvěma vlnám oslabení PV a přechodem do silného východního módu ( paradox, silný východní PV..:D), by se to mohlo chladově propojit, což by možná korespondovalo s tím dlouhodobějším (cca dle mne 10 dní) ochlazení.. No ECMWF ještě nemá půlnoční výstup.. tak uvidíme, zda něco naznačí, jinak on jede teplejší variantu...
takže tak...

No, ještě se vraťme k tomu dlouhodobějšímu předpovídání, tady jedna citace z SW ..

"dlouhodobá souborová předpověď ukazuje předpověď pro hlavní region ENSO. Podmínky La Niña (pod -0,5) zmizí během jara. Můžete vidět, že rozšířený rozsah ukazuje neutrální fázi během léta. Mnoho členů souboru se přesouvá do teplých anomálií a také nad prahovou hodnotu 0,5 události El Niño pro období chladného počasí.( tady podzim - zima, abych to uvedl na správnou dobu)..Ale tyto anomálie zahrnují více než jen povrchové teploty oceánů. V celkovém obrazu jsou ve hře také větrné vzorce a podpovrchové anomálie. Tato předpověď nám říká, že během léta uvidíme malý nebo žádný vliv z regionu ENSO, takže neexistuje žádný skutečný vzorec počasí z minulosti, který bychom mohli použít k porovnání s letními předpověďmi."
zdroj: https://www.severe-weather.eu/long-range-2/summer-...

Což tedy značí, že se nelze tak nějak spolehnout na současné modelování pro období pozdní jaro - léto - podzim, čili, bude velká nejistota, což značí, neděsit se predikcemi na vařící léto, sucho, pohromy...a je to dle mne určitou nadějí pro pestřejší počasí, což by bylo asi fajn..;-)

188
# 25.03.2025, 09:54

Hlavně ten vortex už měl být dávno roozpadlý pokud se nepletu a má se rozpadnout až na začátku dubna,takže by se prej jednalo o nejsilnější polarni vortex na konci března za 5 let.To můžou mrazy otravovat klidně do května.

446
# 25.03.2025, 11:12

kuba
Nemyslím, v jednotlivých hladinách už moc chladu nebude, plus stále sleduji přímo polární oblasti, pořád je tam tepleji o oněch +7 až +10 nad normál, čili, taky "tepleji" než v minulých letech..
Jinak.. tady je citace k dnešku od GFS: SPV je v současnosti slabší než průměr ERA5 a očekává se, že zůstane slabší než průměr (podle GEFS-průměru) 0 z 31 členů má silnější vír než průměr v posledním předpovědním kroku (2025-04-09 00:00:00). Zonální průměr zonálního větru na 10 hPa 60N je dnes (analýza GFS): -5,0 m/s Nejslabší zonální vítr na 10 hPa 60N v záznamu ERA5 pro dnešní datum je: -14,1 m/s 1986 Nejsilnější zonální vítr na 10 hPa 60N v záznamu ERA5 pro dnešní datum je: 49,7 m/s 1997.

Čili, k tomu je zapotřebí dodat, že v posledních letech probíhá finální oslabení dříve, než před desítkami let, čili je pravdou je, že k dnešku je ve své podstatě silnější, než v těch pěti letech před současným rokem, proto jsem tam dal tu citaci, tam je vidět, co a jak je..
Přikládám graf ode dnešního dne ohledně síly PV, jsou tam hezky vidět ty dva propady a pak konec "Final disintegration".. i s datací..;-)

p.s. tak už tam naběhl nový výstup ECMWF a ten propad do nižších teplot s možným mrazem po ránu tam už je také, nicméně je potřeba podotknout, že většina ansámblů je teplotně nad udávaným hlavním během.. bude to zase boj a uvidíme tak ty tři čtyři dny před daným datem, nebo jestli se stím bude šoupat tam a sem..:cool:

predikce síly větru v PV s přechodem do final
ECMWF též do chladu na konci výhledu

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.