Pavell
Přechod Venuše přes Slunce určitě letos nebude. To bylo v červnu 2004, v červnu 2012 a znova to bude až ve 22. století. Jinak je Venuše vidět večer, později v roce 2025 bude viditelná ráno.
Mimochodem, průměrná teplota při povrchu i atmosféra 2 m nad povrchem, ta je na Venuši nejvyšší ze všech planet i měsíců ve Sluneční soustavě. Plynné velké planety povrch daný moc nemají, v hladině 1 atmosféry (1013.5 hPa) je hluboko pod nulou u plynných obrů.
Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2025?
Na.Guru
Výška Slunce a délka dny, či blízkost ke Slunci, to jsou astronomické parametry. Ale tak by to nesedělo. Maximálně by zimu šlo udělat jako čtvrtina roku s nejmenším úhrnem aáření ze Slunce na horní hranici atmosféry (stratopauza by stačila), ne od Slunovratu k rovnodennosti.
Daleko více dává smysl ta meteorologická zima jako nejchladnější čtvrtina roku.
Tak abych se tedy zkusil vrátit od postavení hvězd, k tomu jak to vidím na jaře a směrem k létu.. projel jsem si dostupné výstupy z modelů, těch s opravdu dlouhým dosahem moc není, ECMWF, CFSv2, plus další data na NOAA.. plus minus se docela shodují, všichni tuší v čem.. takže.. abych to vzal od začátku března..tam se má propisovat končící blokace s tím, že nám to má fouknout nejdříve od jihu, pak se to stočí na náš oblíbený západní mód, který se má ještě střídat s několikadenními až týdenní blokací, nicméně to už jsme za polovinou března, skoro v dubnu, čili brát z rezervou, ohledně možných srážek to, bohužel, nejen v nastupujícím březnu, ale prakticky v průběhu většiny jara, zase dává podprůměrné srážky.. (tlakové poměry jsou, nad Evropou ustupující vysoký tlak směrem na východ, nižší tlak nad severozápadem, severem.., a další vyšší tlak směrem od USA polohou někde na úrovni Španělska.
Vsuvka, La Nina se má poměrně rychle přesunout do neutrálu, a to někdy na rozhraní konec dubna, květen, takže s jejím vlivem na počasí bych asi až tak nepočítal, nota bene pořád to dává možnost, že se to v létě přehoupne opět do El Nino, ale tomu bych dal čas, vzhledem k tomu, jak dlouho trvalo minulý rok, než se splnila předpověď aktivní La Nina..No pokud to tak bude, léto by bylo asi horké, což je i nyní v těch nejdelších výhledech na půl roku dopředu ( možná bouřky?)
Ohledně situace s PV... , již bude zvolna (podle některých výstupů rychle) oslabovat.. ono není divu, nahoře už ho začíná oslabovat slunce, které už ho zahřívá, a dole máme, světe div se, pořád o +8 až +10 stupňů tepleji, než je dlohodobý normál, čili ..rozdíl teplot mezi horní částí a dolní sen nám snižuje a tím i rychlost proudění bude klesat, asi tedy opravdu rychle, což by bylo příznivé, z hlediska toho, že by jarní mrazíky nemusely dorazit, či by byly velmi mírné.. uvidíme.. toť tedy můj první náhled na nadcházející jaro.. Doufám že kameny létat nebudou. věcné připomínky vítám, ať je o čem se bavit... a říkám, můj pohled, 100% úspěšnosti opravdu nečekám.
přidávám nějaké obrázky..
palma
Sláva! Hurá!😀
Díky za příspěvek..
Snad jsme se už v tématu posunuli od konjunkce a nekonjunkce planet k normální diskuzi o počasí, diskuzi o tom, co a s jakou pravděpodobností nás v blížícím se jaru čeká a nečeká..
Pokud PV definitivně zeslabne a postupně zanikne, s nějakým tím občasným chladnějším ,,pšoukem,, , řekněme do poloviny, max do konce března, snad by letos nemuselo příliš mrznout v dubnu a poté v květnu okolo ledových mužů.(I když zde u mě v mrazovce to přijít může i bez chladnějšího vzduchu v 850hPa) .
Srážkově by to chtělo jarní měsíce aspoň někde kolem normálu..
Modleme se
charlie1
Samozřejmě s tou vodou je to vždy ošidné, ohledně předpovědí.. ale trochu nesouhlasím i podle toho obrázku od Vás.. je tam nadprůměr ( dobré podmínky) vlastně až v květnu, před tím okolo průměru, místy i podprůměr..plus jsem to porovnával i s ECMWF dlouhodobým výhledem.. i ten nemá nadprůměry.. nicméně, známe to, pravda, přijde vydařená níže apod, protočí se .. a máme nadprůměr jak niagarské vodopády.... jo určitě to bude různorodé, já, jak píšu vycházím predikcí které jsou teď k mání..( teda, propršený květen by bodnul, o tom žádná)
A ještě jedna záležitost, za pár dní se další zimní výlev bude konat v USA a Kanadě, je pěkný, jak se to střídá..https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar...
palma
Týpci, kteří ty články vydávaj by se už měli přejmenovat, když už žijí v USA a články jsou jen USA. Název stránky je strašně zavádějící.
Jinak GFS shoda, že po 20. únoru až do března teplo. Ecák taky oteplení až do března. CFS weekly má velké teplé anomálie až do půlky března
Vpády budou více pravděpodobnější asi od třetího týdne března.
TommyAst
Ano, máte pravdu, že to jsou astronomické parametry. Ale to astronomické dělení za mě neodpovídá našemu vnímání daného období, které závisí na mnoha věcech, včetně velmi důležité - výšky slunce na obloze a délky dne. Tedy např. začátek prosince nám prostě připadá jako zima, i když je třeba zrovna 15°C, stejně jako začátek června nám pocitově připadá jako léto, i když je třeba zrovna 15°C. A to právě kvůli délce dne a výšce slunce na obloze. Tedy i astronomické parametry nahrávají členění ročních období na tři měsíce, dle mého názoru.
Francois
Dám sem dneska zatím jen dva obrázky s legendou, jde o tu situaci s "bestií z východu", dává to tam na GFS zajímavý pohyb.. tedy nejdříve se má propadnout TV od severu směrem do Evropy.. okolo ní má potom projít studený vzduch okolo Anglie a vzápětí má projít studený vzduch spodem do Evropy od východu (samo o sobě mi to připadá zatím jako hezká konstrukce) a usalašit se tady nad střední Evropou, za pár dní se to pak asi má rozpadnout..asi už je to reakce na oteplující se vršek PV, z toho plyne, že bude PV docela zpomalovat a studený vzduch se nebude už tak držet na severu, což by bylo dobré pro dejme tomu střed jara, kvůli mrazejkum.... Dám sem dva obrázky. zítra dám po týdnu další rozbor začátku jara, jak to vidím.. tohle je jen momentální inspirace..( ta situace na obrázcích je k 9.3. a teploty to tam zatím háže ráno okolo -2 -4 a ve 12:00 okolo +4.. takže zas taková bestie to nebude..
)
Takže, začal jsem se zabývat další predikcí pro jaro, které nám začne za pět dní... nedostal jsem se moc daleko, a zjistil, že podrobný rozbor, včetně vlivu doposud působící La Nina právě vyšel na SW.. tudíž sem prostě vložím to, co vypracovali oni, nemá smysl to kopírovat plus vkládat věci co to ve své podstatě potvrzují.. čili, zde to je: https://www.severe-weather.eu/long-range-2/spring-...
Ve své podstatě to potvrzuje prozatimní trend, zvolna do tepla, srážky nízké, pak větší teplo, nový sníh zde v ČR se jeví velmi nepravděpodobný (v nížinách určitě), plus dodávám... PV má pozvolna oslabovat, na konci března má klesnout někam k +- 10m/s což je na hraně proudění, plus se bude v horní části poměrně rychle oteplovat, takže se, jako každý rok, postupně ukončí, někdy okolo konce dubna, což už by nemělo vliv v podobě nějakých mrazů.. (dle mne), NAO+ to ukazuje aktuálně někam až do 22.3.
p.s. Zastánci jara od 21.3. ať to nečtou a počkají si další tři týdny.
Ještě jeden poznatek, už tři dny to oslabovalo, a teď to ukazuje pěknou situaci, s tím tedy, že už bych nečekal nějaké -15.. okolo nuly by to mohlo dát, protože tohle by se propsalo tak do třetí dekády března.. asi, pokud vůbec..PV půjde do háje?
p.s. 21:16 tak už to zvolna propisuje do prognózy:
PV je v současné době silnější než všechny ostatní roky v záznamu ERA5 pro dnešní datum!!
Pravděpodobnost SSW v GEFS je: 6%
p.s. 24.2. - SPV je v současné době silnější než všechny ostatní roky v záznamu ERA5 pro dnešní datum!!
Pravděpodobnost SSW v GEFS je: 13%
hezky nám ty procentíčka naskakujou..
Zonální průměrný zonální vítr při 10 hPa 60N je dnes (GFS analýza): 57.8 m/s
Tak před odchodem na kutě, poslední poznatky z nového střednědobého výhledu ECMWF, shoduje se v poměrně razantním zpomalením až rozpadem PV s GFS, čili, konečně.. už tomu i věřím.. plus tedy ostatní záležitosti už tak pěkné nejsou.. NAO+ má prozatím trvat až někam do 20.3.. s tím trochu souvisí předpověď nadprůměrných teplot, a to dokonce až do poloviny dubna. nic moc.. srážky nevidno..
p.s. 25.2. - 00:07 -
SPV je v současné době silnější než všechny ostatní roky v záznamu ERA5 pro dnešní datum!!
Pravděpodobnost SSW v GEFS je: 16%
vyvíjí se to slibně..
Takže další posun s PV je tento - SPV je v současné době silnější než všechny ostatní roky v záznamu ERA5 pro dnešní datum!!
Pravděpodobnost SSW v GEFS je: 32%
s tím, že už půjde evidentně o finální rozpad, který se bude pozvolna uskutečňovat do konce března, což je, dle mne, docela paráda v tuto dobu..další věc je, že to přesně na polovinu března dává do střední Evropy náznak omega situace, je to daleko, uvidíme, teploty to tam naštěstí zatím maluje na tu dobu okolo +10 +12 max. což by ještě šlo. Střednědobá predikce drží teplý mód bez výkyvů až někam do poloviny dubna..dle ECMWF i ČHMÚ.. abychom se dívali i na domácí model.
Upozorňuju natěšence, kteří věří, že by z toho mohla být ještě zimní situace... na severu je odchylka teplot od dlouhodobého průměru o +10 stupňů v průměru, plus místy začal v předstihu tát led v Arktidě.. tak asi tak..mírněte vášně..
Tak další postup ohledně konce PV je tento:
SPV je v současné době silnější než průměr
ERA5, ale předpokládá se, že bude slábnout ve srovnání s průměrem (podle průměru GEFS).
5 z 31 členů má silnější vír, než je průměr na poslední krok předpovědi (2025-03-13 18:00:00)
Pravděpodobnost SSW v GEFS je: 45%
p.s. ECMWF tam má od 4.2. až do konce předpovědního období +10 až +15 přes den a v noci +-0 až +5.. docela teda oteplal..GFS mu zdatně sekunduje.. denní teploty má víc rozhoupaný, a noční nemají, dle něj, jít pod nulu (vše teda tady u nás na Kladensku) Tak tedy hurá do jara...snad nepřijdou potom nějaký velký mrazy, obložim stromy deskama okolo kmene, ať se nebudí moc brzo..
p.s. 2 - chytá to každým výstupem hezkou progresi..
výstup 00:00 - Pravděpodobnost SSW v GEFS je: 68%
Čím dřív to finální SsW přijde, tím lépe, jasně.
Srážkově jsou výhledy do půlky března prachbídné, nicméně zde je zatím v svrchních 20-30cm vláhy dost..
Dneska jsem kontroloval. Chtěl jsem přizalít rašící česnek, ale vůbec to není potřeba..
Snad se nějaké rozumné srážky pak s nastupujícím jarem přidají..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.