Ty výhledy na příští týden se neustále mění a modely s tím mají evidentně problém. Už třeba na pondělní ráno se v minimálních teplotách liší ICON a GFS o 6°C. Ono hrozně moc udělá to jestli se utiší vítr a vyjasní se a nebo fouká a je pod mrakem. To je v tuto chvíli asi nejdůležitější. Druhá věc je teplota ve výšce a tam si myslím, že modely najely na pozitivní notu a vypadá to, že teplota ve výšce nebude původně avizovaných -10°, ale spíš tak okolo -6°C a pak postupně výše. Takže za mě vidím jako pravděpobný scénář, že příští týden bude přes den v rozmezí 5-10°C a ráno se slabšími mrazíky. Každopádně co je jisté, že nás příští týden nečeká žádné velké teplo a nejspíše bude skoro celý podprůměrný. Nějaké stabilní teplo je zatím pro první dekádu dubna zcela mimo hru.
Diskuse o počasí JARO 2023 - jaké bude?
daz_4
No to že je půl roku březen je docela výstižné a taky mě to pěkně otravuje. Přijde mi, že je novým normálem aby na Velikonoce bylo chladněji nebo maximálně přibližně stejně jako na Vánoce a to mi prostě nepřijde normální..
A taky bych si vsadil na to, že v druhé půlce dubna pak už přijde nějaký skok do letního počasí a do letních dní. Takže těch příjemných jarních dní okolo 13-15°C si moc neužijeme.
Miriam
No tady bylo všechny 3 Vánoční svátky 10-11°C v maximech a to zatím pro Velikonoce nevypadá že bychom dali. Takže další rok s chladnějšími Velikonocemi? Uvidíme.. Bylo by zajímavé udělat statistiku za posledních 15 let.
Miriam
Ty výhledy jsou strašný, gfs tam má zimu až do 15.dubna a mrazy pořád az na par dnů,takže když to nezmrzne příští týden tak ten další
U nás to vypadá už na pondělí na -3 a další dny asi ještě více protože má být jasno a bezvětří .
U vás to vypadá že by mělo alespoň trochu foukat a budete tam mít tepleji.
JohnBattler
podívala jsem se do záznamů - tady se to motalo mezi +6/+8. To jsem tedy myslela, že bylo chladněji. Zajímavé je, že sníh zase tak moc netál, i když bylo v noci jen asi -1... Takže denní teploty by snad mohly být vyrovnané, ale noční budou asi i zde opravdu nižší na Velikonoce.
kuba
Upřímně doufám, že se to ještě změní. Před dvěma lety psali o mimořádně chladném dubnu. Tento by zřejmě byl ještě o poznání chladnější (až taková kosa před dvěma lety nebyla).
Před dvěma lety bylo hlavně chladné jaro jako celek, tuším nejchladnější za 32 let a doufám, že se to znova tak brzy nezopakuje, ikdyž v tom poblblém klimatu je vše možné...
Březen tady teplotně zatím mírně nad, díky teplejším pár dnům, 20 tu nepadlo, dva dny bylo s odřenýma ušama +19, jinak celkově pocitově z toho března mám díky převažujícímu větru spíš chladno v duši
V roce 2013 jsme po měsíci chladu pak rychle nastoupili do nadprůměru(brzy padaly první dvacky a pak i letní dny) a ten pak trval už furt, občas s nějakým párdenním výkyvem výkyvem pod, ale poslední roky se to na jaře moc něděje a obávám se, že letos na jaře dál nebude vyloženě zima, ale nějaké stabilní teplo taky ne, no uvidíme.. od půlky dubna 2013 jsem si to venku vyloženě užil , až do toho parného léta, to bylo na mně moc
Leknín
Jaro 2021 bylo chladné celé, ale pokud je řeč o dubnu, ten měl v JM kraji odchylku -2,4. Což je hodně, ale přece jen to nebylo až tak tragické, jak vypadá momentální výhled.
-----------
Duben 2013 tady začal týdnem, kdy byly max. teploty kolem +5. Ale trvalo to opravdu jen týden. Sněhová pokrývka zde tehdy nebyla.
Miriam
No, ono se to tam za cca 10 dní začíná "hýbat", takže by to "mohlo" jít do plusovějších hodnot..Akorát se děsím jedné věci, už se o tom tady mluvilo, počasí se má tendenci tady nad Evropou cyklit, tak tedy doufám, že se nezacyklí v létě na vysokých teplotách, dával jsem sem článek, kde to meteorologové osvětlují, co se děje a proč..(rozdělení jetstreamu na dvě větve) takže z druhé strany, buďme rádi, že je časně z jara chladněji.. i když je to tedy otravné..
Dejvos
Rozpadlý vortex umožňuje snazší propady studeného vzduchu od severu do stř Evropy, ano.. Chybí tam už ta soudržnost studené masy vzduchu., která tam ještě stále nějaká je.
I když převládá atlantický jetstream, západní proudění, mezi jednotlivé TN postupující od Z na V se snadno na jejich zadních stranách dostává studený vzduch od severu..
Když se k tomu ještě přidá vhodnější synoptika, bloknutí Atlantiku nějakou TV, je zaděláno na delší chladnější období...
Jen abych si trochu udělal jasno v tom, jestli jsou Velikonoce často chladnější než Vánoce, prošel jsem si zdejší archiv a výsledek je ten, že ve skutečnosti Vánoce nejsou teplejší než Velikonoce, ale dost často Velikonoce mohou teplotami připomínat Vánoce. Hlavně období 2012 - 2015 se velmi vzájemně blíží.
Je to ovšem posouzení podle dat z Brna-Tuřan, kde je přece jen chladněji na Vánoce oproti západu ČR a jaro zde zase bývá naopak mírně teplejší, takže u uživatelů od Prahy na západ to může vyjít jinak (extrémní lokality typu Mokrosuky bych zanedbal úplně, tam může být Štědrý den teplejší i třeba než 1. máj).
Co si budeme nalhávat ten příští týden momentálně vypadá jako naprostý hnus. Pár dní zpátky držel ICON naději, že to nebude tak zlé, ale naopak ten včera večer a dnes ráno otočil do dlouhotrvající zimní epizody. Takže podle ICON teplota ve výšce u nás klesne až k -12°C a pod -8°C se bude držet asi 4 dny tím pádem by to byly 4 mrazivé noci a přes den max do 5°C. Na duben mi to přijde jako něco nevídaného. Zajímavé také je, že ve středu už bude tady ve středu Evropy chladněji jak někde na SV u Petrohradu nebo na severu Skandinávie. Takhle si duben opravdu nepředstavuju. Takže teď vyjímečně fandím tomu aby ICON nevyšel. Uvidíme co Ecák, nyní čekám na jeho ranní výstup a snad dá nějakou naději.
ludvicek¨
Díky za zajímavé srovnání, asi si k tomu někdy sednu a udělám to za Prahu. Myslím, že tam to bude trochu více ve prospěch teplejších Vánoc. Ještě zajímavější by bylo udělat to srovnání pro 24.-.26.12. (průměrná teplota) vs Velikonoční pátek-pondělí (průměrná teplota).
Určitě v tom má prsty únorová SSW, tohle jsou ještě typické dozvuky. Budeme v podstatě nejchladnější oblast v Evropě. Jak už tu padlo, podobně chladný vzduch v Evropě bude snad jen v nejsevernějších částech Ruska. Tak či tak to ale vypadá, že směrem k Velikonocům se bude lehce oteplovat. Nejchladnější bude začátek týdne a na Velikonoční pondělí už klidně může být i 15 st. Uvidíme.
V 500hPa se zdá, že se chladnější hmota bude dost rychle vytrácet, takže od půlky dubna bych čekal teplejší počasí. Samosebou to nemusí vyjít, ale je fakt, že už se v 500hPa v předchozích výstupech modelace teplého a dlouhého JZ proudění objevila.
Ludvicek
Jinak díky ludvickovi za krásnou statistiku. Parádní porovnání Vánoc a Velikonoc. ;)
JohnBattler
Aidamko1
Díky pánové, rádo se stalo. Trochu blbý je při tomto typu výpočtů to pohyblivé datum Velikonoc. Není úplně fér srovnávat rané Velikonoce v březnu a pozdní v dubnu. Ačkoliv zrovna proměnlivost jarního počasí zaručuje, že konec března může být i teplejší než duben o 3 týdny později.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.