Diskuse o počasí JARO 2023 - jaké bude?
Tady predikce dávaly tmin +4 a bylo +4, ten týden bude fajn a příští neděli by se to mělo lámat, možná do průměru nebo do nechtěného podprůměru. Blíží se velikonoce takže tam bude tak kolem +6 jako vždy No nic netrvá věčně, jsem zvědav na ty srážky, tady by se měřitelné měly objevovat od čtvrtka do konce výhledu a jak vidím na krajním západě už dnes něco kape..
U nás už včera a dnes ráno mráz ve 2m nebyl byť těsně a tmin bylo cca 0°C. Včerejšek trefily modely přesně a dnes mělo být trochu tepleji dle Ecáku +1 a dle Aladina +3. Každopádně jsem rád, že u nás takové 6-7° úlety nezazivame. Snad jedině v souvislosti s nízkou oblačnosti, inverzní a denním tmax.
Jinak výhledy opravdu mírně ochladili a příští týden to na dvacítku nebude takže paradoxně letošní maximum z 1.1. z Javorníku vydrží možná až do dubna.. Zvláštní to doba..
Každopádně ty teploty okolo 15 budou taky fajn a navíc se ode dneška přidají teplejší noci takže topná sezóna si dá pauzu. Za týden je to ochlazení už docela pravděpodobné ale jeho intenzita nikoliv. Takže jsem klidný a spíše to odhaduji na pár chladnějších dní na prelomu měsíců bez nějakého významnějsiho mrazu. Něco jako 8/0°C bych to tipnul takže ano ochlazení ale nic neobvyklého.
Zachar
Ve vyšších oblastech Vysočiny je to možné, ale dole v nížinách je to nereálné. Koukal jsem na posledních 15 let a v Praze Libuši to vychází v průměru na zhruba 1 dubnový den s maximalkou pod 5°C. A to na tom má velký podíl chladný rok 2013 jinak většinu let je dnů s tmax pod 5°C rovná nula. Takže já už se rozhodně nějakého sněhu tady u nás neobavam. Možná ještě něco spadne ale nevydrží to déle jak 24h. Nicméně ty ranní mrazíky samozřejmě ještě dlouho budou hrozbou.
xeno
"Tonoucí se stébla chytá, ale teď tam nevidím ani to stéblo v modelech......"
Tohle jste sám napsal pár stránek zpátky a budete mně tady něco vykládat o přáních. Že vy budete ten případ, co káže vodu, ale pije víno?
Jinak teda já tam mám první ranní mrazíky příští pondělí, ale jen kolem nuly, což je takové "normální".
U nás teť začalo trochu pršet ale nic moc,třeba něco spadne v noci,ještě tam pár mráčků je v Rakousku připravených.
Tak ještě že teďko v týdnu nebude k tomu teplu tolik sluníčka protože by nejspíše do týdne rozkvetly meruňky a pak hrozí za týden ranní mrazy, ale i tak to bude s tím kvetenim na hraně ten další týden. Třeba se nakonec tolik neochladi a jihozápadní proudění ten studený vzduch pretlaci.
Přidám trošku fenologických pozorování z JM kraje:
Z ovocných stromů kvetou mandloně a meruňky.
Začínají narcisy.
Z keřů se k forzýtiím přidávají kdoulovce.
Třešně májovky se rozkvětem asi trefí přesně na to ochlazení za 6 dní (pokud to modelům vyjde).
Celkem vzato je už teď jedno, jestli bude mrznout příští týden nebo až na Velikonoce, tak jako tak to někdo nepřežije.
Aidamko1
Jo, začíná to s tím suchem být "tradiční průser". Přitom po únoru tady bylo docela pěkně zalito.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.