Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Již od rána místy přeháňky nebo i bouřky

Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2022?

381
# 23.02.2022, 11:18

Today2
Když ten PV nechápeš, tak si o tom něco najdi, sleduj to, pak pochopíš víc..
Silný PV v sobě udržuje ledový arktický vzduch, opravdu pevné ho drží.. tím i způsobuje, umožňuje to divoké atlantické počasí a teplejší západ, JZ, protože jetstream je po většinu zimy dost severně..
Letos je na PV, krom jeho velké soudržnosti speciální i jeho tvar, tvar protahle elipsy..
Evropa je bohužel na zploštělém boku té elipsy, navíc přesně nad severní Evropou ještě s takovým vykousnutim, výdutí dovnitř PV..jsme od toho ledového vzduchu opravdu daleko..
Je v podstatě celý únor a leden takový a s ním i ledový vzduch natažený od USA, Kanady, přes pól na druhou stranu do Asie..
Jakou zimu jim to tam letos přináší? No parádní, opravdu studenou..
My máme smolíka..
Když se takhle dlouho nerozpadá, neoslabuje, tak z něj nevandruje ledový vzduch i do jižnějších zeměpisných šířek.. ještě během zimy..
Když jeho rozpad bude až v březnu, s možnými důsledky pro mírný pás až v dubnu, je to prostě pozdě, už je moc teplo a nic moc to už nezpůsobí...
Což samozřejmě nevylučuje normální proměnlivost jarního počasí, ale jen těžko s nějakými fakt ledovými projevy ..
Loni se to sešlo úplně jinak, rozpad PV v lednu a od února jsme začali pociťovat důsledky, které pak díky o mnoho jižněji položenému jetstreamu byly studené opravdu dlouho, až do konce dubna..., spíše až do května...

111
# 23.02.2022, 11:45

swan1
No vono ještě navíc loni byl ten jet stream zvlněnej blbě, takže k nám sahalo to studený "chapadlo", ale někde u Uralu naopak proudil teplej vzduch od jihu k pólu. Čistě teoreticky, když se to "správně" zvlní, nepřijdou ani ledoví muži.

15
# 23.02.2022, 11:49

Tak jenom trochu reflexe, neberte to jako útok a nejde o to, kdo to napsal. Podobných příspěvků je v diskuzi více, kde se zmiňuje, že nás čeká pořád teplejší počasí a jak se na tom modely shodují...

Možná proto jsem se tu snažil "bojovat s větrnými mlýny" jménem: dlouhodobé výhledy prezentovány s přehnanou pravděpodobností a jistotou" Samozřejmě marně...

Today2
No ale už to začíná... Prodloužení zimy do jarních měsíců :D. Kdo tu psal něco o teplejším jaru? :D Asi nevyjde. Respektive bude opět chladnější.

Ono by bylo fajn místo bezcenných řečí se podívat na realitu, protože polární vortex bude v březnu ještě více posilovat, takže na rozpad to vypadá až na konci března, což je pro Evropu již mimo hru, protože již v té době nekorigují proudění zimní tlakové útvary.

Navíc i kdyby se zde ochlazení projevilo, tak až někdy v půlce dubna, ale zatímco v minulých letech byla mohutná TV nad Sibiří zdrojnicí nezvykle chladného vzduchu, tak letos tomu není, takže by se z takových 22°C ochladilo na 10-15°C, pokud tedy vůbec.


Jinými slovy bylo pořád poukázáváno na polární vír, jako kdyby bez jeho rozpadu nemohlo přijít chladnější počasí nebo větší ochlazení.

381
# 23.02.2022, 11:51

ludvicek
Jj, ten ledový vzduch nesvázaný polárním vírem měl prostě svou dynamiku k jihu a stlačil ho dolů, JS byl pak prostě nezvykle jižně ještě po té únorové ledové epizodě dlouho do jara, celkem slušná anomalie, a ten studený vzduch z Arktidy mohl dolů..do atlantických TN..

15
# 23.02.2022, 11:55

swan1
Až na to, že v modelech je nyní poměrně výrazně chladné počasí i bez rozpadu PV. Jak je to možné? :D

Mě jde o jen o to, jak tu bylo pořád předpovídané teplejší počasí, protože je silný polární vír, ale modely mluví ve prospěch chladnějšího počasí. Někde bude chyba...

381
# 23.02.2022, 12:03

Today2
Ty nás tu stále jen dokola přesvědčuješ, že házet perly sviním nemá fakt žádnej smysl..
Lidí tu s tebou mají trpělivost, vysvětlují, ale ty si pořád jedeš tu svoji omezeneckou aroganci..
Akorát umíš mlít, já o tom nic nevím, vysvětlete mi to.. Lepší se na trolla tvýho typu fakt vyfláknout..:zz:
Ty ve skutečnosti vědět ani nechceš..Jen tu prudís a trolluješ.. nejspíš ty příspěvky dál, jak do druhýho řádku ani nečteš..
To co je ve výhledech, je běžná proměnlivost březnového počasí v mírném pásu. Nic divnýho, ani nečekanýho...Nic mimořádnýho, kdyby se na konci ledna rozpadl PV a byly pro Evropu šikovně postavené TÚ , měli bysme tu teď úplně jiný tóčo..




172
# 23.02.2022, 12:04

Today
Na začátku února jsem zdůraznil možnost pozdního SSW, která by se mohla objevit na jaře, takže jsem psal, že se může objevit pravděpodobně na přelomu března a dubna nějaká situace i se sněžením v nížinách v podobě klasických aprílových přeháněk. Ohledně toho, že nikdo nepřipustil chladnější jaro, tak bych rád řekl, že je to další z mnoha příspěvků kde je více možností průběhu.¨

5.2.2022
Letos dle mého bádání by mohla nastat pozdní jarní část SSW, která by mohla do Evropy přinést v dubnu chladnější a vlhčí období, které by sice jako celek mělo být rozhodně teplejší jako v letech minulých, tak přesto by v případě silné podpory Tlakových útvarů mohla alespoň párkrát zasněžit i v nižších polohách.

Silný PV totiž sice znamená pro Evropu teplo, ale pokud dojde k finálnímu oteplení a rozpadu, tak se hmota rozlije buď do USA a nebo do Evropy. Zatím to spíše vypadá na USA, ale je možné, že něco málo dorazí i do Evropy, ale kde se vezmou již rozpadlé zimní tlakové útvary, když se tvoří pouze na začátku zimy vlivem rozdílu tlaku mezi zemí a troposférou, takže si stojím za teplejším jarem.

Já osobně ale stále čekám teplé jaro. Ostatně odchylka do 12.3. pro Brno dle modelů činí +2°C, takže teplejší průběh.

PS: Ochlazení vždy přichází většinou i bez vlivu PV, to dá rozum i koňovi, takže proto nikde nepíši o faktu, že budou ochlazení i bez PV.

PS2:
Proboha ještě jednou bych rád zdůraznil, že já prostě nemohu psát o tom, jak se moc ochladí a jaká bude zima, když v tom není žádná opra v globálních modelech. Celkově jaro bude nějaká, spíše do nadprůměrného módu, ale když píší svoje rozbory, tak se nerad pouštím do toho co dělá Today, což je konspirace do doby dlouhodobě neznámé bez žádných podkladů z modelů, teplot ve vrstvách Atmosféry apod.

15
# 23.02.2022, 12:10

swan1
No já chápu, že ta sebereflexe a uznání vlastní chyby je těžké a snažší je uchýlit se k napadání.

Ale čtu tu už cca 14 dní pořád dokola, jak nás čeká teplejší počasí od několika uživatelů prezentováno zdánlivě přesvědčivými znalostmi a argumenty. Ale bohužel soudruzi někde udělali chybu... Stává se...

381
# 23.02.2022, 12:35

Today2
Fakt přínosnější se dívat třeba na seriál ,,Ulice,, , než číst jedinou tvojí větu...:D , o výhledech na 10-14 dní v počasí.
A něco ti vysvětlovat, zdůvodňovat.. ?
Trollovi...?
Naše chyba, nás všech, kteří jsme tak činili...
Absolutně za to nestojíš..
Když tu loni byla na jaře odchylka cca -3°C, to byl podle tebe vlastně normál..
Teď bude možná na pár dní počasí, který je pro tohle období vlastně normální, a ty z toho děláš něco mimořádnýho, studenou vlnu, vrchol zimy..:D
Jak to vlastně tedy máš, s tou normálností, tak všeobecně..? 🤔:cool:
Nemusíš se namáhat, odpovědí na tuto otázku už si tady dal všem už mockrát úplně jasnou a přesvědčivou...




15
# 23.02.2022, 13:08

swan1
Nechci se opět bavit ve vyhrocené atmosféře. Prostě jenom poukazuji na to, že se zde něco psalo, ale realita je jiná. Proč to nenapsat? Můžeme se u toho poučit... Vy taky pořád píšete, jak jsem v něčem neměl pravdu, je to oboustranné.

Upřímně já bych neměl nic proti, ale pro mě je toto paralela s loňským jarem, kdy uživatel palma psal, že studené vpády nás nečekají a měl to opět podepřené vším možným a nakonec to bylo jinak. Tak se divím, že se opět opakuje podobná situace po roce ohledně předpovědi na jaro...

Co se týče mých odhadů, vycházím především z logického úsudku, který je podle mě více, než jen "přetlumočit" klimatické modely.

Samozřejmě mám za sebou spoustu chybných odhadů a předpovědí, ale o tom to je... Když o tom vím, tak můžu být příště přesnější. Pořád lepší, než se zmýlit a ani si to nepřiznat a psát jak "všemu rozumím" a kdo se mnou nesouhlasí, tak tomu nerozumí a měl by si to nastudovat.

381
# 23.02.2022, 13:18

Today2
Jaká realita? Výhledy na týden, dva dopředu jsou realita..?
Všichni sice známe tvojí poučku, že co je v predikcich za 5 dní, je vlastně stejně věrohodné jako na zítra...Ale..
Psalo se zde o výhledech na celé jaro, je to v názvu tématu, všim sis?
Jaro ještě ani nezačalo a ty už z toho máš realitu, že je jako celek chladné?
Probudíš se...?
Ostatní chápou, že jaro teprve přichází, a většinově ho očekávají jako celek normální nebo nadprůměrné, teplotně..
Ale ty vidíš výhled pro teplotně odpovídající počasí první březnové dekádě a máš to jako realitu chladného jara? Už je hotovo?
No tak to jó...:D

15
# 23.02.2022, 13:23

swan1
Realita v tom, že současné chladné nastavení modelů nikdo moc nečekal :). Psalo se tu pořád o tom, jak je silný polární vír a teplé počasí bude pokračovat.

Ono je něco jiného 1) jen tak odhadovat a 2) dělat podrobnější rozbory. V tom druhém případě to nese mnohem větší zodpovědnost a pokud se člověk opakovaně zmýlí, důvěra klesá...

381
# 23.02.2022, 13:41

Today2

Pochop, že to sou výhledy..
A lžeš, ani Aidamko, ani Palma, ani já jsme tu nepsali, že bude imrvere teplo..Je to dohledatelné..
Všichni jsme tu psali a píšeme , že se samozřejmě dají očekávat houpnuti teplot, sem a tam, což je v mírném pásu zcela normální a že jaro jako celek očekáváme spíše nadprůměrné..
No ale na tom se nic nemění.. Ani tím, že má být pár dní tak, jak to tomuto období odpovídá. Očekáváme, no..
Jaro ještě nezačalo:D
Ty když nemáš proti čemu bejt v opozici, tak si to něco prostě vymyslíš


15
# 23.02.2022, 14:20

swan1
No to nemá smysl se hádat, vím co jsem zde četl poslední dobou. Na jednu stranu je fajn, že jsou zde uživatelé, co dělají podrobnější rozbory, ale je vidět, že tomu trochu chybí určitá "kultura." Už jenom proto, že na případnou kritiku, že někomu taková podrobnější předpověď nevyšla, dotyčný reaguje neadekvátně podle rčení potrefená husa nejvíc kejhá. No nic, mě to za to nestojí. Chtěl jsem vyjádřit určitý nesouhlas s tím, jak ty Vaše rozbory prezentujete, ale vzhledem k reakcím to nemá smysl. Asi jsem Vám trochu poškodil Vaše "bábovičky."

ota
Avatar
2163
# 23.02.2022, 14:26

swan1
To je zbytečná ztráta času. Debatovat s někým kdo nechápe rozdíl mezi krátkým poklesem průměrných teplot k normálu a průměrem jarních teplot jako celku nemá diskuze žádný smysl.
Každopádně tady je už docela sucho a vyjdou li aktuální vyhlídky o pokračování suchého počasí budeme na tom na Hané s vodou dost bídně...

381
# 23.02.2022, 14:26

Today2
Tak ti asi neslouží paměť, vše je dohledatelné, kdo chce, může si to najít, že lžeš..
A fakt už se probuď, na jaro ještě nikomu nemohla ani vyjít ani nevyjít předpověď..
Jaro ještě nezačalo..:D

15
# 23.02.2022, 14:38

swan1
V diskusi bych našel minimálně několik sporných tvrzení vzhledem k tomu, jaké jsou nyní předpovědi. Bylo by to OK, ale kdyby to dotyčný neprezentoval jako jistotu a netvářil se, že tomu rozumí...

Ale říkám už mě ty dohady nebaví. Jedna věc je, co kdo píše a druhá, jak to prezentuje.

ota
Včera se tu psalo o průměrných teplotách, na čemž se všichni shodli a dnes jsou předpovědi o poznání chladnější, takže nyní už směřujem jednoznačně do podprůměrných teplot, ačkoliv se čekalo obecně teplejší počasí...

Začátek jara bude teplotně podprůměrný.

381
# 23.02.2022, 14:48

Today2
Ale on se netváří, že o tom něco ví, on se o to opravdu intenzivně zajímá už pár let a vidí do věcí, o kterých nejen ty, ale spousta dalších tady, nemají moc nebo vůbec tucha.., včetně mě.. A není sám, je tu více odborně dost zdatných uživatelů..
To je fakt, kterej je třeba přijmout, nebo se jím holt užírat...:cool:

162
# 23.02.2022, 14:54

Dnešek zdá se býti krásný, teplota už 12°C. To je teda únor:!!:Už jsem viděl i krokusy a sedmikrásky. Pro mě ale lepší než mrazy či inverze

111
# 23.02.2022, 14:55

ota
Jo, na Hané stejně jako o pár kilometrů jižněji. Uvidíme, co se vyvrbí po víkendu, na středu tam malují nějaké dešťové kapky, ale je to tááák daleko, že vůbec nemá smysl se k tomu nějak upínat. Ani k tomu poklesu teplot na příští víkend.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.