Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Již od rána místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle silné s kroupami

Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2022?

172
# 22.02.2022, 18:44

palma
Zase to pošouplo pro JM ranní minima o stupínek blíže k nule, takže za mě asi zatím dobrý :cool:, když nebude mrznout, tak pohodka. No ale koukám, že nás čeká celkem dost slunečné období, tak na to se těším, to je vpád studené vzduchu jak se patří :D

155
# 22.02.2022, 18:45

nic moc teda:zz:

381
# 22.02.2022, 19:28

palma
Výhled pro Mělník..a vše je jasné.
Opravdu těžko tam vidět něco jiného, než minima -5 až -10..a fakt studené dny..
Inu, zacyklená bestie z V, SV..:!!:
Počkejte až to přijde, nebude to žádná prča!:snih::led:

388
# 22.02.2022, 19:32

swan1
A sakra, jdu hned dolejt červenou neředěnou nemrznoucí kapalinu do chladiče, no do -30.. snad to bude s odřenejma ušima, stačit...:cool:

381
# 22.02.2022, 20:04

palma
👍
Vrchol zimy, je holt vrchol zimy!

15
# 22.02.2022, 20:18

palma
swan1
Máte pravdu, teď mi došlo, že jsem trochu mimo. Teploty budou průměrné, ale v té výšce na úrovni Sněžky bude pořád zima.

Ale v těch výhledech pořád nevidím žádný našup do jara, nehledě na to, že nás čekají postupně každý den mrazy po ránu, které poslední dobou moc nebyly.

Začátek března bude v normálu, co dál? Nějak si otočku do výrazně nadprůměrných teplot nedovedu představit. Je to taková klasika, po teplé zimě přijde jaro a teploty nahoru nějak moc nelezou...

Ale ten východní studený vítr, co foukne kolem TV vypadá pěkně, ono na horách na hřebenech to vypadá pořád na teploty pod 0, ale sluneční ohřev má čím dál větší sílu, takže ty teploty už nemá moc co srazit... Po ránu tu pod -5°C určitě bude, znám svojí lokalitu, tady to takto běžně klesá.

Podprůměrné teploty by v březnu asi přineslo jen opravdu velké ochlazení nebo situace s TN se sněžením nebo deštěm. Když bude svítit hodně slunce, tak ty denní maxima budou vyšší. Ale prostě je fakt, že teplé proudění s pravým jarem nikde není. Nedostupné zboží. Jsem zvědavý, jak se to bude vyvíjet.

388
# 22.02.2022, 21:21

Today2
No teplota houpne jako před 14 ti dny, a dále před měsícem apod, houpe to celou zimu, a zatím bude dál houpat. Ohledně toho, že jaro není k dostání, nerad lezu z extrému do extrému, včera voláte že bude mrznout jak tenhle rok ještě ne, a dneska se divíte, že jaro není k dostání.... nu, je 22.2.2022 čili ještě je zima (nezima).. Aidamko sem dal dnes, do jiného tématu zhodnocení zimy a takový malý výhled do března, podle toho, jak to v současné době vypadá, s tím, že byl a bude nadprůměr, podle metodologie je nadprůměr tuším o více než +1,5 vůči dlouhodobému průměru ( když tak mne opravte) a o dlouhodobém výhledu se bavíme.. takže asi tak, že.. projevy jara již v nížinách jsou, na horách. chvála Bohu ještě ne.. Jak jsme tu též rozváděli, zimní proudění (typ počasí) můžeme považovat za ukončené s rozpadem polárního víru, neb právě ten, když vzniká, značí příchod zimního času. čili zima, dle datumu nám končí 28.2. (letos), chceme-li ostré rozhraní. A zároveň letos nemusí, vzhledem k nastavení proudění, TÚ, atd. atd. být projevy rozpadu víru příliš patrné... ale to už je trochu spekulace, prokázat třeba, že za případnými jarními mrazíky stojí právě rozpad PV... je na hraně... třeba pár dní foukne, třeba ne, to je jako předpovídat na dva, tři dny dopředu, v létě, že na Kladně bude bouřka..
Do případných debat v budoucnu radím, více realismu, méně chtění, to Vám tu radí všichni od začátku, možná Vám to připadá jako nuda, ale to počasí určitě není, alespoň to současné určitě, do pr...e zejtra má zase foukat jako prase..:cool:

172
# 22.02.2022, 21:30

palma
No bacha. Putin do Brna pošle zdá se více větrů z Kremlu po ránech. Už tam je i těch -4°C, ale přes den se oteplilo ze 4°C na 7°C, takže jak se to vezme. Pro nížiny na Moravě již nelze uvažovat o nějaké větší zimě či ochlazení a nedej bože i sněhové pokrývce. Slunce již pěkně hřeje, potencionál Středomoří jaksi s jarem vymizel, takže čekám první část března aprílovou, ale pak něco na styl roku 2018, ale trošičku chladnější a vlhčí. Já když si to tak matně vybavím, tak to jaro bylo perfektní, jen trochu více bouřek to tehdá chtělo, ale to teplo bylo luxusní. Škoda jen toho sucha.

Jo a PS. Vzpomínáte na ten můj hrnek ředitele zeměkoule, že než jsem se ho zbavil tak bylo nechutné vedro a žádná zima. Tak jsem ho zase vylovil a dal na okno, tak snad to ty větry z Kremlu odžene a nastolí to JZ větry.

15
# 22.02.2022, 21:35

Ohledně toho, že jaro není k dostání, nerad lezu z extrému do extrému, včera voláte že bude mrznout jak tenhle rok ještě ne, a dneska se divíte, že jaro není k dostání.... nu, je 22.2.2022 čili ještě je zima (nezima)..

Tuhle pasáž nechápu, jak myslíte, ale to je jedno. Se zimou jsem to trochu přestřelil, protože mi přišlo, že všichni hlásají teplo, tak jsem to chtěl přetočit, ale pravda jako obvykle je někde uprostřed.

Rozbor Aidamko1 jsem četl a nic jsem si z něho neodnesl, kromě toho, že nás čeká ochlazení na dva dny. To není kritika, jen jsem se z toho nic moc nedozvěděl.

PS: Už jsem to pochopil. No je fakt, že tu byla už větší zima, ale ten východní vítr za celou zimu nebyl vůbec. Teď to bude kazit slunce, jinak by teploty byly nižší. Tohle proudění mělo přijít v prosinci a byly by z toho podprůměrné teploty.

Třeba v extrémně teplé zimě 2019/2020 v lednu to takhle trochu fouklo studeně, vytvořila se inverze a bylo pár ledových dní. Teď už na to není roční doba.

388
# 22.02.2022, 22:26

Aidamko1
No, ohledně těch Putinovo větrů..kdo ví jakého průvanu se dočkáme, o mráz už nestojím.. Možná by bylo lepší kdyby to proběhlo jako jedna hláška u moře, když tam vstoupil takový odrbaný, starší námořník a brácha bezelstně pravil" A do hospody vstoupil námořník ošlehaný vlastními větry"... složilo nás to tehdy na stůl.. takže píšu tenhle příspěvek koukám 22.2.2022 v 22:22.. tak snad z toho nepovstane nějaký průser...

7
# 22.02.2022, 23:07

Tak pokud sem přijde ze SV sušší chladnější vzduch a budou jasné a klidné noci, tak v mé lokalitě minima mezi -5°C až -8°C čekám. Možná i níž. Sníh nemáme, takže chladněji asi nebude. Není to žádné terno, ale trochu by to, ten nástup jara, zbrzdit mohlo. A to i když ty denní maxima budou stoupat k desítce. Holt slunce už má nějakou sílu.

182
# 23.02.2022, 00:44

Kokos342

To je už jaro jako vyšité ... :)

# 23.02.2022, 06:59

Už přichlazuje, a na konci i ikony sněžení..

381
# 23.02.2022, 07:09

Peter Sedlák 1
Tak na nejbližší týden tam u mě není nic nového..krom tedy té žluté barvy:)
Co bude pak je zatim hodně nejisté, nicméně březnová zhoupnutí do chladnějšího SZ jsou možná, a úplně obvyklá...

111
# 23.02.2022, 08:01

swan1
Teď jsem se na to díval a u nás kopírují maxima ve výhledu průměrná maxima za období 1991-2020, takže vlastně pro nás, meteo fosílie pamatující standard 1961 - 1990;-), mírně nadprůměrné teploty.
Pro upřesnění, průměrná denní maxima na přelomu února a března jsou u nás kolem +7°C.

381
# 23.02.2022, 08:14

ludvicek
Já tu u sebe vše porovnávám s dvěma nejbližšími stanicema ČHMÚ, Sušice a Vlkonice..
Ale vypadá to, že cca v druhé půli března nainstaluji u sebe konečně plnohodnotnou, amatérskou WiFi meteostanici..
Ale kolik ještě za svůj život stihnu nashromáždit dat, pozorovacích sezón, těžko říct..
Už mi Ludvo není 25..:D

# 23.02.2022, 08:56

Výhledy se nám trochu ochladily a to bude voda na Todayův mlýn. :D:D
Uznávám, že vstup do jara nebude úplně teplý ale spíše teplotně zcela v mezích normálu takže ano zatím se nejspíše nebude konat "teplé jaro" tedy pokud se bavíme o prvních dnech března, které budou pod vlivem mohutné TV nad kontinentem. Pořád nicméně budeme v režimu cca 4/7°C v maximech v nižších polohách a v noci to bude pravidelně padat pár (několik) stupňů pod nulu. Tedy vlastně vůči únoru docela zima. Ale uvidíme pořád výhled za týden a dále se může ještě změnit. Celkově stále sázím na teplotně nadprůměrný březen a hlavně slunce dále sílí každým dnem a TV už bude přinášet jenom vyšší a vyšší teploty než nyní.

381
# 23.02.2022, 09:45

JohnBattler
:D
Tak na ten nejbližší týden se v podstatě nic nemění..
Pak je tam pár dní s chladnějším SZ, od 7.3. už zase rychlý výjezd teplot nahoru směrem k +10°C..
Tedy pro období března, tedy přechodu zimy do jara nic neobvyklého..
Ani Palma, ani Aidamko, ani já jsme nikde nehlásali neustálé teplo, jak psal Today, naopak, všichni jsme tu psali o chladnějších zhoupnutích jarního počasí, se kterými je třeba počítat a jsou normální..
Psali jsme, že očekáváme jaro normální, či spíše teplejší jaro jako celek, než je normál..
Kdyby on všechno nehnal do extrémů typu ,, přichází vrchol zimy, bude zacyklené studené proudění do nevidím..,, (predikce nic takového nenabízely) atd, prostě nenafukoval komáry na velbloudy, hned by se diskutovalo lépe...

# 23.02.2022, 10:32

swan1
Ano je pravda, že nikdo tady nepsal o super teplém jaru. Prostě dle modelů by mělo být jaro spíše teplejší než průměr, ale nikdo tu nepsal že to je jistota. Jenom když jsem zkouknul poslední výstupy modelů tak mě hned napadlo, že to je voda na něčí mlýn. :D
Uvidíme jak se to bude vyvíjet. Poslední ECMWF je fakt docela studený, ale může to být úlet.. Budeme to dále sledovat. On březen může skončit zcela v normálu a přesto být teplotně podobný jako únor, který skončí např. v Praze s průměrnou teplotou skoro +5°C. Takže pocitově může ve výsledku březen působit vůči únoru třeba i podobně "chladně" když bude v normálu. Únor byl totiž jeden velký extrém..

15
# 23.02.2022, 10:46

Je to tak, několik nejnovějších výstupů modelů poměrně výrazně ochlazuje. Je to hodně patrné i u ansámblů.

Ono když poslední dva měsíce převládalo teplé západní proudění, tak bylo bylo divné, kdyby mělo pokračovat další dva měsíce. Já nechápu ty souvislosti s polárním vírem a jeho rozpadem, ale když jsem četl některé predikce o tom, že budou přecházet TV od JZ a přinášet teplý vzduch, tak mi to přišlo přinejmenším podivné. A jak se tu psalo, že se změnou klimatu je počasí méně proměnlivé a přibývá těch zacykleností, tak proč by nemohlo po dvou měsících teplého cyklu, přijít dva měsíce cyklu studeného? Já sice tomu nerozumím jako Vy, ale snažím se v tom hledat různé logické důsledky, souvislosti i s ohledem na trendy spojené se změnou klimatu apod. a samozřejmě vždy hraje velkou roli i statistika, kterou ovšem narušují výkyvy.

Zdroj: Meteociel.fr

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.