Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivá oblačnost a maxima většinou do 15 °C

Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2022?

441
# 24.02.2022, 20:50

Aidamko1
Tak teď mi to ukazuje skoro přesnou teplotní houpačku, to si schovám do archivu.., -5 bude, pak to nahoru pude, a pak to zase dolu pude, a pomalu teplo bude...:D
p.s. dneska v noci jsme asi v nejteplejší oblasti v ČR máme tu ještě teď +10,5..

"teplotní houpačka"
414
# 25.02.2022, 06:47

Tak v aktuálním výhledu už nám toho z ,,vrcholu zimy,, a teplotně podnormalniho nástupu jara moc nezbylo.. Možná to úterní ráno.. a středa citelnější ranní mrazík..
Celkové tato dekáda přelomu zimy a jara (průměr min a max teplot) nebude zdá se podnormální ani náhodou..
Pár dní kolem průměru a pak vzhůru nad normál..

moje střední polohy
a tady pověstná ledárna Mělník
134
# 25.02.2022, 08:07

swan1
Je to vcelku divný, ten výhled na příští víkend a po víkendu, v JM kraji se může i mírně ochlazovat... moc tomu nevěřím. Totiž ochlazovat se může, ale to by muselo být úplně jinak nastavené proudění. Jestli má být 8.3. v Mělníku kolem +11 a jasno, nevidím důvod, proč by v Brně mělo být jen +6 a taky jasno. Ergo, modely v tom mají tradičně bordel a je to jen takový nástřel.

in-počasí výhled Brno
414
# 25.02.2022, 08:27

ludvicek
Ten důvod tam je podle mě zjevný, když se podíváte na ikonky pod jednotlivými dny..
U vás má být až do 7.3. deka NO, kdežto ve stř Čechách na být už ty dny 5.-7.3. jasno, tedy prohratejsi vzduch..
Ale jsou to jen výhledy, je to daleko..

173
# 25.02.2022, 08:36

No ono je zde hlavním rozdílem fakt, že místní předpověď je často teplotně podceňovaná, takže realita bude teplotně vyšší. Při takové situaci nějaký menší rozdíl bude, ale je faktem, že zdejší předpověď je často pro nás zdrženlivá.

414
# 25.02.2022, 08:43

Aidamko1
Dle těch výhledů by měla být v Brně 5.-7.3. NO ..
Kdežto ve stř Čechách jasno..
Takže tam bude už toho 8.3. prohřátější vzduch..

441
# 25.02.2022, 08:44

Aidamko1
No, ještě jsem koukal po ránu na GSF, a ta hranice mezi o něco teplejším a studenějším vzduchem je ve výhledu zase v řádu 100 - 200 km, to se bude taky šoupat sem a tam.. Je to stejně zajímavé, nastala situace na té Ukrajině, a leckteré trolení jako by se přesunulo jinam do jiných diskusí, což je dobře ( vlastně stále špatně:cool:)...ale... abych to nezakřikl..
To vortex, všiml jsem si, jaká je tam nejistota v predikcích, jeden výstup v nejzašším výhledu dá rychlost 13m/s a dělení výru společně z oteplením, a za pár hodin je tam pěkně souměrný vortex zpátky v rychlostech třeba 36m/s a i pěkně vychlazený bez narušení...holt finále se pomalu blíží..

134
# 25.02.2022, 08:48

swan1
Vzhledem k dosavadnímu výskytu NO v naší lokalitě jsem dost skeptický, že by se držela 3 dny po sobě, to by byl letošní rekord;-). Tož uvidíme, jak to dopadne.

Aidamko1
Taky jestli tu předpověď dělají pro Tuřany, tak tam se ta mlha na polích může nějakou dobu "válet" a u Bosonoh a Kohoutovic může klidně pražit slunko, to už jsem tady zažil kolikrát.

414
# 25.02.2022, 08:49

palma
Jj,sem a tam, tam se to bude řídit polohou TV..
Kdo bude blíž k její zadní straně a kde nebude NO, tam ty denní teploty budou o dost vyšší..

441
# 25.02.2022, 08:51

ludvicek
Jo, na NO jsem zapomněl, ale koukal jsem se teď proto i na predikci větru, pořád má nějak foukat, sem tam, takže, jak říkáte, ta NO se mi jeví taková nejistá, pokud nebude, bude leccos jinak..

134
# 25.02.2022, 09:14

palma
Jojo, sežeňte mně letos bezvětří, to je úplně nedostatkový zboží.:D V Brně ale hraje dost roli i mikroklima. To jsou lesy, pole, 2 říční údolí otevřený směrem k jihu, nejvyšší body přes 400 m.n.m., nížina i pod 200 m.n.m., k tomu antropogenní činnost, prach z dopravy...

414
# 25.02.2022, 09:34

ludvicek
:D větry letos trochu vanou
Jinak, můj odhad na jaro..
Březen
Teplotně normální, tedy odchylka v rozmezí cca -1 až +1°C
Duben
Mírně nadnormálni, odchylka někde mezi +1 až +2°C
Květen
Jakbysmet..
Podle mého v letošním jaru nezažijeme ani jeden podnormální měsíc, tedy s odchylkou větší, než -1°C.
Takhle to cítím ve svých postarších kostech..
Je to bez záruky ?:D

134
# 25.02.2022, 09:43

swan1
Jo, vidím to podobně, vztažené ke standardu 1991-2020. Tedy třeba ten duben zhruba o 3 stupně vyšší, než naše staré kosti:D pamatují z dob 1961-1990.:D

441
# 25.02.2022, 09:56

ludvicek
Nové standardy vyžadují nové kosti!:D

134
# 25.02.2022, 11:06

Jo, no, když já si zrovna užil ty osmdesátkový zimy, průměrná teplota v lednu 1985 v Brně -8°C, v roce 1987 plus mínus stejně, to teď nemáme ani jako extrém za celou zimu. Ráno na zastávce autobusu -22°C klidně týden v kuse, zmrzl mně inkoust v peru. Pro mě je vlastně každý současný počasí oteplením.:D:D

89
# 25.02.2022, 12:48

No jestli bude jak poslední týden kdy tady imrvrre :vitr: jako blázen a to i bez výstrahy.:(

304
# 25.02.2022, 13:39

swan1
U nás byl skoro vrchol zimy dneska ráno:D. Byla tady jedna z nejsilnějších chumelenic za tuhle zimu a to nás ta přehánka chytla jen okrajem:D. Upřímně jsem čekal že bude jen čistě pršet:)

414
# 25.02.2022, 13:53

Negan
:D
Nojo, no. Takhle to letošní zimu holt je..
Situace, která loni přinášela úplně stejné počasí v podstatě celý duben.., úplně stejné SZ proudění je tu v únoru, ale na víc, než na ten loňský duben to nestačí..
To je blbý, no..:D
Tady zatím slunečno, +5,5°C, pohoda..
Ale něco se sune od západu, asi chumelenice..

3699
# 25.02.2022, 15:28

Výhled už je chladnější zas v závěru příštího týdne možná i celodenní mráz:!!::led:
Srážek bude málo takže se sněhem to nebude no..
Ale dneska ráno celkem chumelenice na Jihlavsku
Todayovi se to asi splní ty jeho předpovědi

Výhled jde spíše do zimy
414
# 25.02.2022, 15:57

Tutugon
Today si vytvořil imaginárního protivníka, vymyslel si, že všichni prý tvrdí, že bude celé jaro jenom teplo, teplo, teplo a teplo... protože silný PV..
Ale to tu nikdo netvrdil..To je samozřejmě nesmysl..
Každý normální, průměrně soudný člověk tady na fóru ví, že i během jara se střídají chladnější a teplejší periody, kratší či delší...
I bez vlivů PV..
On na základě nadcházející chladnější periody už má hotovo v tom, že my, co očekáváme normální nebo nadprůměrné teplé jaro jako celek , jsme se mýlili, že už je to jasné.. Což prý nemůžeme vydýchat a jsme z toho rozhození a ještě si z něj škodolibě děláme srandu.. Prý neuneseme to, že jsme se ve svých očekáváních mýlili..
Ale proboha, jaké závěry, soudy, teď, o průběhu jara, kdy jaro ještě ani nezačalo...:D
Jestli se počasí teplotně na pár dní vrátí tam, kde v tuhle roční dobu má bejt, tak sláva, jedině dobře...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.