Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Diskuse o počasí Výrazné oteplení 15.2. až 17.2.2020

ota
Avatar
2129
# 17.02.2020, 09:28

F4
Tak člověk je tvor původně z tropů, proto je asi logické proč většina z nás preferuje teplo a slunečno. Já osobně mám raději zimu a mráz než horko, ale vidím jaký je vývoj klimatu a je mi jasné, že pokud se nepřestěhuji do Laponska, tak mám prostě smůlu. Navíc se asi shodneme, že 17°C není vedro, pro člověka je to naopak spíše chladnější teplota, zkuste trávit v tom "vedru" venku noc bez vybavení a oblečení, tedy přirozeně jako součást přírody, nepřežijete to... Něco jiného jsou teploty nad 35°C nebo déle trvající teploty nad 30°C, to je opravdu nepříjemné a tam už to většině lidí prospívá jen těžko, ale o tom tady není řeč. A že příroda trpí? Možná ta naše, jenže příroda je schopná neuvěřitelně se přizpůsobit. V době dinosaurů byla planeta nesrovnatelně teplejší, Antarktida byla fajn místo k životu a byla krásně zelená a život, tedy příroda si poradil. Dokonce se dá říct, že prosperoval a evoluce si poradí znovu, takže já se o přírodu nebojím. Samozřejmě změny mohou být drsné a bolestné, viz třeba teď kůrovec, ale jde jen o to, že my lidi nemáme rádi změny, příroda to zvládne a pokud se budeme snažit, zvládneme to i my lidi. Pochopil jsem, že máte hodně protivné sousedy, což je mi líto, jenže za to ti co si teplo užívají nemohou a počasí za to nemůže taky. Jinak, že drtivá většina lidí nepreferuje zataženo a teploty kolem nuly je jasné. Vždyť slunce je zdroj vitamínů, bez něj by nefungoval život a taky bychom neměli co jíst, navíc hlavně dnes je dobře, že lidi tráví čas venku, ideálně třeba nějakým sportem, než aby byli zalezlí u televize nebo Pc, rozhodně jebto lepší pro naše zdraví. A právě teploty od 15 do cca 25°C jsou na venkovní aktivity nejvhodnější. Klidně se může stát, že z ČR v budoucnu bude step možná, že z těch opravdu teplých a suchých míst i polopoušť a aby nám tu něco vyrostlo bude nutná závlaha, jenže pořád je to lepší, než výbuch super vulkánu, pak by bylo neustále zataženo, deštivo, vše by plesnivělo, nic by ne vyrostlo a drtivá většina lidí by zemřela, jako se to už v takových situacích v minulosti stalo několikrát.

40
# 17.02.2020, 09:55

ota
K cemu je stredoevropske krajine, lesum, loukam, ceske faune a flore, ze Yurri si na svem malem kousicku lebedi v umele zavlazovanych subtropech..? Vubec k nicemu.. Na to Evropa globalne nebude mit vodu..jelikoz, jestli sis nevsiml, se vzrustajicimi teplotami i rapidne ubyva nejak normalne rozlozenych, prirode prospesnych srazek behem roku..

# 17.02.2020, 09:57

No....
Tady je 6C a polojasno, očekávám až +15 a slunce.
Jo jinak souhlas to počasí je průser....! Nebo spíše ty teploty

385
# 17.02.2020, 10:05

Straky
Hm, nevím, zda jste pochopil o co Yurrimu jde, jde mu o to s co nejmenšími požadavky na spotřebu vody, vyprodukovat co nejvíce užitné hodnoty, při zachování zdroje produkce, a na tom pracuje, teď na jaře na tom začínám pracovat taky, čím více lidí se zapojí, tím lépe, a navíc už to zkouší i zemědělka na výměře cca 1ha, ale počáteční investice jsou velké, nicméně na 1ha to představuje vázaný CO2 v cca tuším 130 tunách onoho biouhle, zkuste si to pak přepočítat na celou republiku,,, to je slušný počin k eliminaci CO2...:D a tato půda je navíc schopná vázat prakticky veškeré srážky, které tady v ČR na ni dopadnou a navíc minimálně vysychá..čili, nejde o uměle zavlažované subtropy, nýbrž, v případě že by to subtropy jednou byly, o subtropy, které nebude nutno uměle zavlažovat v našich podmínkách.. tak to chápu já, ale neberu vám váš pohled na věc, pouze ho rozporuji..:cool:
Přemýšlím, zda nezaložit nějaké téma, kdo preferuje jaké podnebí, počasí a proč, a jak se s tím srovnat, ale připadá mi to, jako že by to dost kopírovalo již existující téma o GO..:!!:

ota
Avatar
2129
# 17.02.2020, 10:05

Straky
Stejně jako v mnoha místech subtropů, i tam je málo srážek a jsou nerovnoměrně rozložené. Středoevropským druhům se to líbit nebude, já ale přece netvrdím nic takového, ty druhy ustoupí k severu a nebo vyhynou, k nám se posunou jižní druhy a pomalu se z nás stanou subtropy a Yurri by měl být příkladem pro české zemědělce. Ti by místo trávení hrabošů, pěstování řepky a čerpání dotací na nesmysly měli přemýšlet jak udržet a zvýšit schopnost půdy uchovávat vodu, chystat kapkovou závlahu (na vodu nenáročná) a hledat plodiny, kterým nové teplejší klima vyhovuje.

# 17.02.2020, 10:33

PatrikMO
Jediné s čím bych souhlasil je, že bych to ukončil. Jinak ale jsi naprosto prekroutil vse co jsem napsal, což jsem tak nějak čekal, jen jsem chtel videt, jestli se nemýlím. O troubovi jsi psal první ty, já se jen pridal. Mít názor se kterým vetsina nesouhlasi muze znamenat odvahu a velkou inteligenci, že ti ostatni se mýlí, ale taky to, že ten nazor muze byt zkratka spatny, asi jako kdyz 9 z 10 lidi rekne, ze 2+2 je 4 a ten desátý rekne, že je to 5. Nicméně opravdu tato diskuze nema s vámi dale smysl. Nicméně závěrem chci říct, že vás rozhodne nechci nijak urazet, je to jen běžná internetová diskuze:D. Vas názor vam samozrejme opravdu neberu, to že nemáte rád zimu, chcete v únoru 15 stupnu a slunce a nechcete snih je jen a pouze vaše věc, na které takhle nic špatného není, jen si myslim ze neni nutné se tvářit, že je to v pořádku pro přírodu a ze by to tak mělo být, to je vse co jsem tím chtel říct. A jinak se uprimne omlouvam za neco zdanlive urazliveho co jsem napsal, na svuj nazor samozrejme opravdu pravo mate a hadat se neni skutecne nutne. Jen je ted akorát v pocasi nuda, tak se to chce nejak zabavit.;-):D

ota
Avatar
2129
# 17.02.2020, 10:47

Straky
Takhle, nikdo z nás s tím, že je teplo neudělá vůbec nic, proto je podle mě potřeba si to užít. Kdybych to mohl ovlivnit samozřejmě tu teplotu snížím, ale nemůžu, takže si užívám to co je. Pokud si budeme všichni stěžovat, že je to hrozné, stejně se počasí nezmění a jediný rozdíl bude špatná nálada. Já se snažím být optimista, takže i když naši krajinu považuji za nejkrásnější na světě, prostě se snažím hledat pozitiva i na těch budoucích subtropech. Člověk musí podle mě hledat to co je dobré a ne se toho jen děsit, téměř určitě nám zdraží spousta potravin, ale mohla by naopak zlevnit zelenina a některé druhy ovoce. Rozhodně ušetříme na topení lehce možná i na dopravě, kdy vzhledem k teplu půjde auto častěji nahradit kolem nebo třeba skútrem. No a ona i ta příroda subtropů má své kouzlo, zajímavé a krásné rostliny, ze živočichů třeba želvy, srnky nám tu zůstanou, přibudou kojoti. :)Horší to má ale takový jih Španělska, tam asi optimistou příliš být nelze.

40
# 17.02.2020, 10:53

ota
Jih Spanelska, oblast Granada, Almeria..atd..jsou polopouste.. Desi me, ze by to tu jednou mohlo vypadat podobne, no a tam v tu dobu bude uz ryzi poust..Je neskutecne osvezujici, presunout se pak po pobrezi nekam severovychodneji, treba k Valencii, zelene travniky, stromy,vegetace.. nadhera..Jsem stredoevropan, zvykly cely svuj zivot na podnebi mirneho pasu s dostatkem srazek, s pestrou a zelenou krajinou, ktera nam tu ale posledni roky stale vice zloutne, rezavi a vysycha.. Ze si pres zimu nekdo proleva preventivne zahradu vodou, aby predesel jarnimu suchu, to v krajine jaksi nelze, neni cim, srazek, vody je cim dal mene.. Ja si to teplo a sucho v zime neuzivam..to je cele.. I kdyz vubec nerozporuji, ze usetrime za topeni a muzeme jezdit v unoru na kole v sortkach, radost z toho proste nemam..

17
# 17.02.2020, 12:18

Teplen za nami, pulka Horkona, na dohled Saunen...

# 17.02.2020, 12:35

Osobní názory si řešte přes soukromé zprávy.

Jestli vám více vyhovuje teplo nebo chladno si řešte v jiných tématech, třeba Zima nebo léto - co je lepší. Do tohoto tématu to nepatří a bude to smazáno (viz pravidla). Pokud sem budou někteří uživatelé posílat i sprostá slova, budou zablokováni.

40
# 17.02.2020, 13:55

Vypada to prece jen na nejake srazky na studene-nestudene fronte..Alespon pro Cechy.. Z Nemecka jde vcelku kompaktni srazkove pasmo..jestli to tedy na nasi sz hranici nezdechne.. Teplota tu stale drzi na 10st..

# 17.02.2020, 14:02

Straky
Ano take se na to divam, nevypadá to úplně spatne. Nejake srazky modely čekaly, třeba jich nakonec bude trošku více a i plosnejsi nez dle predikci, to je nejdůležitější, tak snad naprší, potažmo na horách nasněží co nejvíce, uvidíme.

ota
Avatar
2129
# 17.02.2020, 14:25

Straky
No snad něco spadne, už by to zase chtělo. Jinak u nás dneska 12°C, ale protože fouká jen slabě je na pocit hodně teplo. Uvidíme co cca za týden, tam to opět vypadá na velmi vysoké teploty. Naopak nějaký, byť alespoň lehký podprůměr je v nedohlednu.

40
# 17.02.2020, 14:52

ota
Oni ted ty nedele a pondelky jsou co se teplot tyce,tyden co tyden jako pres kopirak.. Vikendy velke teplo, v tydnu pak mensi teplo.. Unor jakoby byl spis duben.. Do budoucna, pokud se vyvoj nezmeni, dojde k podstatnymu prodlouzeni vegetacniho odobi.. Mozna nas cekaji dve sklizne nekterych plodin v roce, jako je tomu v subtropech.. ???

# 17.02.2020, 15:05

ota
U nás podobne kolem 11 stupnu dnes, je to zvláštní, sice je příjemné venku, ale prostě je únor a škoda že není snih, ale tak to prostě je no. Snad aspoň zaprsi to by bylo super, ale nějak se tam srážkám dale nechce, jak se tak dívám.

63
# 17.02.2020, 15:21

U nás též 11 celý den opět jasno,polojasno.. srážky pořád nikde ..

272
# 17.02.2020, 15:24

Právě na pěstování a půdní život může být oteplení obrovská výhoda, jen to prostě pak později nesmí zmrznout, což se dá v malém ošetřit.

Aktuálně slabě pod +10 a zataženo, ještěže nefouká, Jihočeši, Slovácko i Slezsko až k +15, na únor solidní. Příroda je v průměru tak o měsíc napřed, někde i o víc.

40
# 17.02.2020, 15:35

Yurri
No nejsem uplne nadsenej, ze mam v puli unora venku cesnek.. To stopro zmrzne..U nas uz srazky tukaj na dvere, pocitam ze tak behem 20-30 min zacne prset..Teplota jde mirne dolu..aktualne 8,5 st..

ota
Avatar
2129
# 17.02.2020, 15:54

Straky
No únor bude mít opravdu mimořádnou odchylku, vychází mi to u nás zatím +4,8 oproti normálu a tipuju, že cca tak nějak to i zůstane. Skutečně extrém, na druhou stranu únor 2016 měl tady odchylku dokonce 5,5 do plusu, tehdy ovšem taky mimořádně hodně pršelo.

273
# 17.02.2020, 16:59

Ota

Pokud je nizka vlhkost, tak je nad +30 v pohode. Pri rosnem bodu 0 je i +38 stupnu relativne OK. Horsi je to pri rosnem bodu nad +20 nebo dokonce +25. V Indii dokonce jsem videl rosny bod nad +30 (a samozrejme teplota nad +30). To jde zvladnoout opravdu s tezi. Na pobrezi Saudske Arabie (Persky zaliv) byl zaznamenan rosny bod +35 a teplota +43. To se zvladnout moc neda. Ale v Saudske Arabii urcite neni pocasi a klima, to co by mi vadilo nejvic. Mnohem horsi jsou tam jine veci, horsi nez +50 i -50 stupnu.

Co se tyce mrazu, tak teploty pod -30 nebo i pod -40 za temer bezvetri se daji zvladout, kdyz se clovek pohybuje a muzi se navlict samozrejme. -15 je relativne OK. Ale -20 a trojuhelnik na SYNOP mape (vitr 25 m/s a vice), to je neco a da se to zvladnout dost z tezi.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.