charlie
Já jsem ovšem nikde neřekl, že ta mapka říká něco o výskytu přímé bouřky, jen jsem poukázal na fakt, že dokazuje, že nějaký typ bouřky byl v Čechách, i na SZ - kde někteří píšou že nejsou. To, že měl někdo potřebu tady hystericky bouchnout, za to ovšem nemohu a je mi toho člověka líto. Jsem na tom dle mapky podobně jako vy... A to někteří říkají, jak na Moravě porád bouří, prší a já nevím co...
F4
Však neříkám, že by mělo vytopit tebe, ale stát se to může (že bude povodeň), je to jedna z možných změn v tom, kdy spadnou srážky. Prostě něco, na co bychom si měli zvykat, na extrémy a ne v to, že si něco nahoře řekne, tam nepršelo, přidáme jim normálně, tam zase ubereme apod.... To, že se to nyní jeví jako blbost je sice fakt, ale...
Diskuse o počasí Srážky 2.-8.9.2019
igor127
Víte, ona ta mapka je rozdělena na čtverce 15x15km a jestli je bouřka 10-15km daleko, tak to opravdu nelze považovat za bouřku v místě pozorování, to je akorát vidět v dáli mrak a občas i slyšet pár hromů někde z dáli.
Karel83
To si možná myslíte, ale v červnu nám tu taky prošla ta supercela s kroupama kolem 5cm. Ono tu je totiž nejméně bouřek, třeba u nás jich letos prošlo přímo asi jen 5, ale vždy se objeví nějaká extrémně silná. Letos to byly kroupy kolem 5cm, rok předtím tu zas za jedno odpoledne spadlo přes 80mm, což teda žádné škody nenapáchalo. No prostě asi nejhorší co může být, není nic a když to jednou za tak dlouho přijde, tak to udělá paseku
Takže zítra, když není výstraha a aladin nám dává čistou 0, tak nám snad něco spadne. Je to poslední šance na pořádnou bouřku.
Jediný, čemu věřím je to, že si zas na podzim a v zimě tady na západě vyžereme silný vítr, vichřice a orkány jsou jediná věc, která se vždy na západě vyřádí nejvíc z celé republiky...
igor127, Straky
Prosím přestaňte se hádat v diskuzním fóru. Hádejte se prosím v soukromých zprávách, zbytečně zahlcujete diskusi něčím, co moc lidí asi nezajímá.
K počasí. Poslední výstupy dávají urychlení celého frontálního systému a to by znamenalo, že už v úterý by bylo téměř po dešti a tropy by se zkrátily o jeden den na Moravě a ve Slezsku.
Ecák mi dává okolo 25 mm v příštím týdnu a myslím si, že takové množsví vody je zcela únosné pro nás. Nebudou hrozit povodně a pomůže nasytit podzemní vody. Je ale pravda, že mnohem důležitější jsou srážky v severozápadních Čechách, kde už se zase jako mor rozšiřuje červené zbarvení a to je nasycení menší než 10 %. Bohužel to vypadá, že zde mají šanci jenom v neděli večer z bouřek a to je spíše o štěstí.
GFS se spíše drží srážek na Vysočině, což by výrazně pomohlo hlavně Yurrimu a o víkendu srážky pro Moravu a Slezsko. Pro mě samozřejmě horší varianta, kdy by víkend propršel a pracovní týden bylo relativně hezky a teploty okolo 19-22 C. Ale srážky pro podzemní vody jsou i u nás potřeba, takže sem s nimi. Pošlu mapku, kterých oblastí se hlavně týká sucho a kde potřebují déšť
Tak mozna to dopadne tak ze z te zvlnene studene fronty dostane nejvic jizni Morava. Ja jim to preju, ale kez by se dostalo hojne i na Cechy..
F4
Pro Z a JZ to opět nevypadá moc dobře se srážkami zítra.Bouřky zde taky moc hrozit nebudou.My na severu máme o něco větší šanci alespon na bouřku.
Tomas1241980
Na této mapě je dobře vidět jak jsou na tom hory v SZ Čechách dobře.Jenže o pár km dále je velké sucho.
Predators2
Ani na těch horách to není ideální. Někde jen 50-70%, někde to jde ještě méně. A ta zelená barvička je jen v místech, kde se poslední dny vyskytly bouřky a ty byly dost lokální a stály na místě, takže bych spíš řekl, že situace je katastrofální. Tady by to chtělo aby spadlo přes 100mm během týdne a plošně a na to je šance nulová
Predators2
V pondělí pošlu ještě podrobnější mapu sucha z intersucho, kde jsou vidět rozdíly na pár kilometrech, jak je na tom celá Česká republika.
casipo
I v jiznich Cechach jsou srazkove slabsi oblasti,ale ne tak vyrazne.. Letos je jihu ale prano, bourkove i srazkove.. Tady je to souhra vice faktoru. Obecne do zap poloviny Cech prichazi letos fronty se spatnym nacasovanim, nejvic rano a dopoledne,kdy jsou nejslabsi.. Asi ten nejv handicap je tu pro nas fakt, ze jsme na zavetrne strane Sumavy, jeste dost blizko k horam. Co jde z Bavorska slabne uz v Nemecku, v takovem pruhu za Velkym Javorem..a nez to preleze sem k nam, uz z toho vets neni nic..Pokud prece jen neco doleze..tak jsme tu v udoli sevreni kopci ze tri stran, tedy dalsi orograficky handicap.. a obchazi nas to po hrbetech tech kopcu..Pri situacich od jihu ci jihozapadu jsme v hrozivem srazkovem stinu.. Hlavni pricinou je podle me orografie krajiny..Pokud by srazky postupovaly od vychodu ci severu, tedy z vnitrozemi, z otevrene krajiny, ocitneme se razem naopak na navetrne strane Sumavy a mame mnohem vetsi sance na dobre srazky i na to, ze nas bourky neobejdou. Ale takovych situaci je malo..
jack
to byl ten train efekt, co jsem promeškal ale takové věci se dřív děly i v čechách i pod Šumavou běžně z německa pořádné bouřky i letos a kdekoliv jinde, takže loni to bylo u nás no. Letos jsou ty bouřky strašně slabý ve všech ohledech, krom nějakých 10% území, ale to někteří nechápou, jak vidím a budou to svádět na milion důvodů, než aby si přiznali závist a pravdu-..
igor127
Bacha na to..? Jako na co..? ? Bavil jsem se o miste sveho pozorovani a jedine prime bource v nem letos, a to je pravda, tak to proste je.. Coz ty si prekroutil ovsem do toho, ze se tu snazim lidem namluvit, ze zap polovina cech mela jednu bourku.. Lež, tvoje lež.. Dal si tu zacal mavat mapama bourek..atd.. Jak ale takovy mapy fungujou ti tu vycerpavajicim zpusobem vysvetlili kolegove Storms a Predator 2.. Nevedomost, tvoje nevedomost.. Takze to shrnu.. Zarejes tu do nekoho, lzes tu a prekrucujes,placas nesmysly ohledně toho a toho, co dokazujou mapy a bla,bla a když ti tu jini vysvětlí že se mýlíš, tak se z toho tak hloupě kroutíš..ale svuj omyl nepriznas.. Cus, domluvil jsem a dal uz s tebou neztratim ani radek tady.. Jen ztrata casu, pac bl... nikdy nepochopi, ze je bl... ?
Straky
A to je všechno? nějakou další hysterii tam nemáš... No jo, škoda, že neumíš číst a reaguješ fakt z cesty... Možná, až dospěješ do stavu, kdy dokážeš číst s porozuměním, dokážeš diskutovat aniž bys někoho urážel, pak bude mít cenu se s tebou bavit, ale to se v Soušce nebo kde že to žiješ, neumí - ale jedno si neodpustím, kde jsem psal, že ty tu namlouváš takové voloviny? bavíš mě. Ale jo, ta ztráta času na tebe i s tím vším, sedí dokonale, génius se ozval ale definován přesně podle těch teček...Je mi tě líto, reagovat na tebe je fakt zbytečné... a bacha na to...
Ňuňu
Tak to je přesně scénář, který si nepřeji. Doufám, že tohle nevyjde, protože to by pro mě znamenalo naprosto ztracený víkend a navíc v takovém množství i povodně. A ty teploty to je něco otřesného. Doufám, že se 2. polovina září vrátí zpět do nadnormálu a opravdu obdivuji lidi, kteří zažili podprůměrné září a chladné léta. Já bych si v nich připadal hodně špatně. Radši ať si něco takového dají na severozápadě a západě. Já bych ještě rád viděl i nějaké letní dny , ať dám alespoň těch 75 letních dnů. Na srážky to tedy vypadá v úterý a bohužel asi i od soboty do pondělí. Tak jsem se podíval a Ecák mi dává na příští neděli 14 C . To by byla docela kosa na 8.9. Doufám, že se modely vzpamatují a přidají tak 5 C a uberou srážky. To mi teda i tropy, které ukazovaly modely v pátek na 8.9 zněly lépe. A jenom pro zajímavost na pondělí mi dává dokonce jenom 10 C, ale tomu zase nevěřím.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.