Diskuse o počasí Bouřková situace 28.-29.8.2025
Tady počítám max 5mm. Jinak škoda že se tohle u nás stát nemůže myslím si že je to něco unikátního
https://cnn.iprima.cz/obri-sedy-mrak-jako-ve-valec...
Hádám ale že viditelnost při prachové bouři je jako při silný mlze?
Aktuálně se na západě v linii deště tvoří nová jádra zatím bez bleskových výbojů
Super, tak hodně lidí hlasovalo silné až velmi silné bouřky, ale nakonec to vypadá spíše na dešťovou situaci s lokálními . Všechny modely se shodují v jednom - J Moravy je out. Jinde může spadnout do sobotního večera minimálně 10 mm, dle např. GFS i 25 mm. V silnějších bouřkách zřejmě lokálně kolem 55 mm. Svůj názor na věc už má i ALADIN; většinu by podle něj schytalo pomezí Čech-Moravy, zbytek jen do 15 mm.
Nebezpečně silné deště nebo bouřky se záplavami nás tak rozhodně nečekají, na těch se modely shodly pro Z oblast Alp - tedy V Francie, Švýcarsko a S Itálie, s tím, že ve vyšších polohách také nasněží. Zde v bouřkách může do neděle spadnout přes 250 mm, to je však ne vzácností.
Tadeas
Jediní rozhodně ne, ECMWF také čeká pro Čechy i Moravu v pátek večer i silné bouřky, dokonce kreslí nejsilnější nad Olomoucem
Jen zrovna přemýšlím, proč když v pátek večer mají modely pro J Moravu silné bouřky s deštěm, tak je úhrn za toto období do 1 mm?? Co to zase plácá za nesmysly ... tzn. tu šanci ještě má i Morava, ale menší. Změnil jsem tedy název vlákna až do soboty
Danda.1902
Ano, myslel jsem jako z regionálních modelů.
A možná je to jenom bug?
Uvidíme, jak to dopadne. Ještě máme trocha času, takže změnit se může cokoliv.
Model KMA-UM také počítá na páteční večer s bouřkami (hlavně na jihovýchodě a ve středních Čechách), takže možná se něco objeví i u tebe a kolem.
Napršelo 2 mm trochu nečekaně. Zítra pozítří bouřky jih východ čech.
Do konce srpna by mohlo napršet ještě 5 mm takže za srpen by to bylo +- 30 mm.
Velmi pozoruhodný je ta chyba modelů. Mělo být teď 25°C, je 16°C.
Za ty dnešní blesky na teplé frontě by se nemusela stydět ani mnoha studených front tento srpen.
No zítra v noci naskočí nějaký déšť, ale moc výbojů tam podle mně nebude.
Tak nový Ecák co se týče srážek paráda , dává mi 2.-3.9. 75mm .
Ale bouřky zmírnil a posunul na SV.
Myslím, že po víkendu můžeme začít s hodnocením bouřkové sezóny, já u nás nečekám nic, takže bych hodnotil tuhle sezónu tak za 3. Za srpen pouze 1 bouřka.
Bouřka a nejvyšším úhrnem srážek přišla rekordně brzo - 24.4. 38mm. Pro srovnání loni to bylo 23mm, ale bouřek s úhrn 15mm + se loni vyskytlo asi 12.
Zítra ráno, odpoledne a ve večerních hodinách by mělo severní Itálii zasáhnout pásmo bouřek, které by mohly být silné, ojediněle i velmi silné (zejména kvůli přívalovým srážkám). Zasáhnout by přesněji mělo Torino, sever Milána, Bresciu a Trento a Udine (tam už by mělo postupně slábnout a postupovat na jih Rakouska).
Model ICON DE dokonce počítá až s extrémně vysokými úhrny - přes 500 mm. To už by pak vedlo k četnými bleskovými povodněmi.
Pro sever Itálie se tak vydal červený stupeň nebezpečí před deštěm a oranžový na bouřky.
Model Aladin s tím počítá prakticky stejně, jak ICON DE, ale o něco mírněji - i přesto tam má skoro 200 mm. Také i všechny globální modely s tím počítají, ale úhrny tam mají nižší.
Mrknul jsem i na Polský model. Ve čtvrtek večer a v noci má na západě plošný déšt s ojedinělými výboji, v pátek od jihu z Rakouska s postupem na Moravu naopak místy i bouřky, ale nejistota ohledně severu Rakouska a JV Moravy je velká, spíše tipuju bouřky na severu Moravy, popřípadě i východ Čech.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.