Tady už dnes trochu pokapávalo, tak kolem 14. hodiny, ale bez měřitelného úhrnu srážek. Třeba to v dalších dnech bude lepší, ale moc velké naděje si nedělám. Každopádně nějakou bouřku by to chtělo, sezóna se chýlí ke konci a ta letošní byla skutečně slabá.
Četl jsem odbornější rozbor na pátek a je to hodně nejistoty ohledně načasování, spouštěcího faktoru, množství oblačnosti a celkového profilu. Jedna varianta je taková, že bouřky v podobném gardu jako Ecmwf, SHD apod, takže poměrně četné bouřky. Nicméně pokud zůstane hodně oblačnosti z ranního deště, tak nic moc jako má např. ID2. Hodně nejasností. Zítra zdá se jen JV polovina Čech, Vysočina a východ Čech, možná okraj Moravy.
Co jsem tak letem světem zkouknul nejnovější výstupy tak si užijí nejvíce Čechy a Vysočina, kdy modely naznačují dvě vlny přechodu bouřek... jedna dnes k večeru a druhá někdy k ránu? Morava za mě OUT v této situaci ohledně bouřek, ale věřím že i samotná Praha si užije.. aspoň takto co aktuálně vidím na nejnovějších výstupech modelů.
Hold je potřeba se smířit s tím že to možná bude jedna z posledních situací a sezóna už nám dává pomaličku bye bye a připravovat se pomaličku na podzim a s ním spojené meteorologické jevy které k tomu patří
JV Francie a Z Itálie mohutná konvekce.. Tohle bude nebezpečné a ta 2 a 3 od Estofexu dnes zřejmě na místě.. Pro Čechy načasování dneska dobré podmínky tu sice nebudou zdaleka takové, jako tam na jihu, nicméně uvidíme, může to večer a v noci možná překvapit..
Tady se od cca půl jedenácté rozfoukal čerstvý až silný nárazový vítr. Je celkem horko, ale ten vítr to zachraňuje a pocitová teplota je lehce nižší.
Jinak dnes to vidím hlavně na jižní, střední Čechy a na Vyosčinu. Druhá vlna by nad ránem mohla zasáhnout i Moravu, ale opět by měla zasáhnout hlavně jižní Čechy a Vysočinu.
Pořádnou bleskovou show na závěr sezóny by to chtělo, ale to jsou jen zbožná přání která se nesplní Nikdy si na přírodu nestěžuji, ale letošní bouřkovou sezonu lze hodnotit jako jednu z nejhorších za x let. Nevadí
Morfeus Na německé straně KH dnes v podvečer bouřky budou,co s nimi udělají (vytvoří) hory na té naší,uvidíme okolo 19.hodiny.Zítra ráno pouze déšť,ale beru každý mm,bouřky zítra spíš centrální část ČR,možná západ Moravy,naopak na JM a V nemusí někde pršet vůbec.
Morfeus Dlouho už taková šance alespoň na zalivku zde nebyla Stále jen koukáme na zalévaný jih nebo východ. Modelyi přidaly ai do soboty mi zde predikují téměř 30mm, tak snad spadne alespoň polovina