Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Bouřková situace 28.-29.8.2025

14
# 25.08.2025, 06:23

Ve vyhledu mam ze ctvrtku na patek tropickou noc. Byla by to prvni tropicka letosni noc u me.. a zrovna na konci srpna, kdy bych to uplne necekal.

1365
# 25.08.2025, 08:55

Klokan_0
Jo, ICON CH tam maluje dva takové menší systémy na čtvrtek a pátek. Sobota zatím v nedohlednu, tak uvidíme, s jakými výstupy ještě přijde, ale nejspíš mu to asi nevyjde..

Já nyní čekám na Aladina a ICON DE, ale zatím je situace ještě daleko. Aladinovy výstupy už by měly být dneska ve večerních hodinách, ale zatím jen na čtvrtek. :blesk:

Třeba ECMWF maluje něco zajímavého na sobotu. :blesk:

# 25.08.2025, 09:01

Klokane a Tadeáši můžu se vás jen zeptat proč řešíte v diskuzi pouze Moravu a ne i zbytek ČR?
Chápu že tam bydlíte ale to by se téma mohlo jmenovat Bouřky na Moravě :D

1628
# 25.08.2025, 09:04

Tadeas
:D Myslím, že sobota je 6. den v týdnu... a tam ECMWF fakt nemá ani kapku :D

Na mysli byl asi pátek... (windy)
5
# 25.08.2025, 09:08

Danda.1902
Kluci už v tom mají trochu zmatek :D Ono když každou situaci řešíš pomalu týden dopředu od rána do večera a pak z toho není vůbec nic, tak to může lézt lehce na hlavu :)

# 25.08.2025, 09:10

Horkeypes
Jsou to weenies - ve wx komunitě to znamená lidi co pořád chtějí všechno a extrémy pro sebe, často děti.
Čtvrtek se nám drolí a spíše záležitost jih východ Čech.

1365
# 25.08.2025, 10:03

Horkeypes
Peter Sedlák 1
Samozřejmě, že to přeji i vám. Vím, že to tak zní, že se zajímám jen o Moravu, ale i o Čechy. ;-)

Danda.1902
Pozorně jsem se díval a model ECMWF má podle Ventusky něco na sobotu. :)

Ventusky.com
5
# 25.08.2025, 10:09

Tadeas
Máš na mysli déšť? :)

1959
# 25.08.2025, 10:21

:D:)
Někde bude :vitr: a :prsi:.

1365
# 25.08.2025, 10:47

gugu92
Já bych řekl, že je alespoň lepší déšť (bez bouřek), než pokračující sucho. ;-)
Některé modely mají ale i něco pro vás v Čechách. :blesk:

1978
# 25.08.2025, 11:26

Horkeypes
Jestli narážíš na příspěvěk s modelem ICON-CH2 tak tam sem Moravu ani Čechy nezmiňoval, pouze sem k tomu dodal srážkové výstupy a psal jsem, že je to méně spolehlivý rogeionální model. Stačí si pozorně číst zprávy.

Ostatně, každý ať si řeší počasí kde chce, tohle je diskuze a od toho to tady je. :D

# 25.08.2025, 12:07

Klokan_0
Myslím že čtu dost pozorně jinak bych nereagoval ;-)
Nehledě na to že vy dva většinou mluvíte jen o Morávce proto můj komentář.
Každopádně nemysli si že je to urážka jen mi přijde že by bylo fajne mluvit o Česku víc jako celku než jen o Moravě.

# 25.08.2025, 12:17

Kluci mají rádi bouřky a tak je řeší, proč ne. Nicméně problémem je, že se ta diskuse drží na úrovni toho, že tonoucí se stébla chytá, tak to nedává pak moc smysl. Řešíme tady dokola v případě prázdných výstupů podmínky, ale na druhou stranu si neradi dají vysvětlit, že na Moravě dva dny v kuse bude ve výšce inverze, zádržná vrstva a minimální vlhkosti ve většině hladin. Že budou lepší podmínky v Čechách tady taky nevidím od nikoho napsané.

Nicméně v pátek bude přecházet zvlněná studená fronta až v noci a v sobotu ráno přes Moravu a navíc JV od vlny bude TN, což vyzdvyhne colou tu teplou advekci nad Polsko a Slovensko, proto ten střih tak na východ. My se ocitneme na chladnější straně a při přechodu nemusí být ani ten déšť.

# 25.08.2025, 12:46

Aidamkoo
Nicméně problémem je, že se ta diskuse drží na úrovni toho, že tonoucí se stébla chytá, tak to nedává pak moc smysl. Řešíme tady dokola v případě prázdných výstupů podmínky,

Ano, tak to je.. už třetí ,,bouřkové,, téma za sebou..;-)

Klokan_0
Zatím tři hlavní regionální modely - ICON, ECMWF a GFS kreslí už i nad Moravou pěkné podmínky

Jj, pozorně číst příspěvky a třeba si i kontrolovat po sobě..to by chtělo.
ICON, GFS a ECMWF jsou tři hlavní globální, nikoli regionální modely...

1978
# 25.08.2025, 13:05

Francois
Jo za to se omlouvám, trochu sem to popletl s těmi regionálky, už je to opraveno. :D

Horkeypes
Nicméně zbytečná reakce z tvé strany, jak už píšu po druhé, každý si zde může o počasí řešit co chce a kde chce, pokud to není ve formě spamu apod...

1365
# 25.08.2025, 13:08

Aidamkoo
Francois
Já jsem o stránku dozadu psal také celkově o Česku a ne jenom o Moravě.. ;-)
A jinak já si to vysvětlit umím. Jen se dívám, jak to bude dále probíhat..

Klokan_0
Me se to dříve také pletlo, ale z nějakého důvodu jsem se to naučil. :D

# 25.08.2025, 16:38

Klokan_0
Nemyslím si že zbytečná reakce.
To by téma fakt mohlo být jen o Moravě.
Ale jinak jasný každý si počasí může řešit jak chce.

# 25.08.2025, 18:31

Tak zas to vypadá na propadák ICON maluje rozpad před ČR gfs též jen ECMWF má nějaké buňky tak snad sem něco dojde. To Cape bude opravdu nízké

Počkejme si na ICON DE s ALADINEM

Silný systém v Německu
Zbytek systému podle ICON ve čtvrtek večer
104
# 25.08.2025, 18:56

Matyáš Kujal
Za 1 si napiš odkud jsi abychom věděli co kam má přijít a nevím co čekáš od Aladina ty jeho malůvky.:(

# 25.08.2025, 19:09

jack
Dobře omlouvám se

A jinak nevím co máš proti Aladinovi pro mě je to normální další model který sleduju

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.