To je maso, vše jižně. Za těma bouřkama naskakují další kumuly přesně ve vláčku. Večer zt nějakého důvodu id2 id ruce chtějí buňky kolem ale to už nic.
Sobota další šance ale menší. Pro děti a klokany ale id2 namastil jejich oblíbené pohromy.
Diskuse o počasí Bouřky od 31.7. do 5.8.
dneska nějakých 5mm, něco z trvaláku, něco přihodila zase konvekce. zítra by taky mohlo něco spadnout ne? ať jsme trochu líp připravení na historické oteplení
Krušnými teď minisupercela. Dochází jí CAPE takže už z ní skoro neprší ale pořád si zachovává wall cloud. Zajímavý.
Celej obzor za KH masivní hradby.
Aldan
Přesně tak, hodně lidí vidí, že poslední dobou se Moravě srážkově daří, ale to, že tu bylo před červencem asi tři čtvrtě roku skoro pořád sucho, ignorují.
Jinak, k dnešku. Tady přes den sem tam přeháňka nebo občasný déšť, ale byla to slabota. Často jen pokapávání, maximálně slabá až mírná intenzita, v jeden moment na několik sekund středně silná. Po poledni foukal i silný nárazový vítr, ale ten pak zeslábl. Úhrn srážek máme jen 0,4 mm a tolik máme pochopitelně i v srpnu. Večer ale byla zajímavá bouřka jihovýchodně od nás. Pro nás jen vzdálená, ovšem skutečně vykazovala určité rysy supercely, minimálně podle radaru. Bohužel jsem z ní moc neviděl, před ní byla bližší oblačnost, akorát na chvíli jsem zahlédl slabé mammaty, ale kvůli té oblačnosti jsem je ani nestihl vyfotit. Hřmělo tak jednou za 2-3 minuty a viděl jsem jeden pěkný CC blesk a jeden další záblesk. To bylo vše, potom se bouřka rozpadla.
Vytvořil jsem svojí mapku výstrahy na bouřky a vydatné srážky.
Zítra už hned ráno by měl do Čech dorazit déšť z Německa. Mohou se tam vytvářet i bouřky, ale to spíše výjimečně. Déšť by se pak měl u Prahy rozplývat.
Během dne by se v Čechách měly tvořit přeháňky a opět místy bouřky, které by ale měly být slabší. Na Moravě by měly být o něco silnější, ale tam zřejmě dorazí až později.
Na Moravě by se konvekce s bouřkami měla rozjet hlavně během podvečerních hodin. S nástupem večera by mělo bouřek přibývat. K tomu se v podvečerních hodinách budou v Rakousku tvořit bouřky, které mohou být i silné. Opět by se měly začít spojovat do většího bouřkového systému. Jak už to bylo několikrát, systém by měl opět projít Vysočinou a hlavně Moravou a Slezska.
Co se týče mé výstrahy, tak jednička je hlavně pro přívalový déšť, který může být v těchto místech i trvalejší. O něco horší situace by měla být hlavně na Moravě, kde v oranžové výstraze počítám jak s přívalovými srážkami, tak i silnějším větrem na čele systému (cca do 70 km/h). Napršet by mohlo i 50 mm.
Bouřky by měly trvat cca až do druhé poloviny noci.
Tak zde je mapka na zítřejší den.
Rychlý souhrn:
V Česku bude počasí ovlivňovat vlnící se frontální rozhraní. Později večer a v noci se od jihu z Rakouska očekává výskyt silnějších bouřek, které už potvrzuje většina modelů. Mělo by jít o jakýsi lineární celek který by měl projít hlavně JV části území, částečně pak také Slovenskem.
Podmínky budou velmi příhodné, hojná energie ve formě CAPE se bude postupně nasouvat od jihu s postupem dne. Hodnoty střihu větru budou kolem 14m/s a MU-CAPE až 1200J/kg.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.