Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Bouřky od 31.7. do 5.8.

# 01.08.2025, 23:20

Hodně na tom udělala i menší změna v trajektorii TN, tím, že se v modelech posunula více k západu, tak se ta instabilní zóna posunula i nad nás, původně mělo mít jen Slovensko, aktuálně to vypadá nejlépe někde pro sever Rakouska a Moravu, ale uvidíme. Je tam hodně nejistot, ale tak už jen ta změna v tom proudění udělá hodně, když se ta celá bublina s energii posunula až semka.

Jinak zítra bude vrcholit příliv teplého a vlhkého vzduchu na Moravě od jihu, takže maxima až někam k 27°C.

Bodový výhled teploty zítra v 15:00 dle modelu ICON-De, zdroj:meteologix.com
# 01.08.2025, 23:26

Juchů, bylo dneska přidáno další MCS klasicismus na východ. Už asi po sedmé z ničeho. Děti jásají.
Tady naopak spokojenost z jedné přímé slabé bouřečky.

104
# 02.08.2025, 06:43

Aladin to hází sem tam.

13
# 02.08.2025, 07:22

Doufám, že konečně více zaprší. Aladin sice často přehání, ale tentokrát souhlasím s jeho posunem té vlny více na západ. To by mohlo klapnout.

# 02.08.2025, 08:24

Peter Sedlák 1
Je to tragédie jak my sotva máme něco a východ si jede systémy pořád dokola.
Ale přej a bude ti přáno, tak snad když budu přát dostatečně tak možná jednou se něco ukáže aji v Čechách :D

# 02.08.2025, 08:32

Vokr
Zase na východě té vlny bude teplejší vzduch a častěji se budou tvořit bouřky, které mohou přinést větší úhrny, než přinese ten trvalý déšť v západních částech toho systému (frontální vlny).

339
# 02.08.2025, 08:38

Horkeypes
Mně by bohatě stačil i ten balík deště bez systému, ale nevím jaká je šance že to zasáhne i okolí Prahy, asi bohužel dosti malá…

12
# 02.08.2025, 09:02

Modely to posunuly více k západu.. takže jižní, východní Čechy si užijí... my už nepotřebujeme. Červenec byl nejdeštivější v historii pozorování... tráva roste jak pominutá, vůbec se nestíhá sekat.. Při tom, nyní mělo vrcholit léto s vedry a suchem. Všechno naopak. Vegetace tady bují jako v pralese.. Sucho možná někde hluboko ještě je, ale ve svrchní vrstvě určitě nee.

# 02.08.2025, 09:50

Tady uz taky naprselo hodne, houby uz zacinaji rust konecne, vcera bourka jak svina a dneska dalsich 50mm? Zase lepsi jak sucho ;-)
Rychnovsko*

196
# 02.08.2025, 10:18

Mělo tady celé dopoledne pršet a je momentálně polojasno a dusno.

# 02.08.2025, 11:10

Voda je třeba, ale už je toho u nás moc, všechno podmáčené, tráva roste jak pominutá, nedá se ale sekat, je pořád mokro, nic nezraje, není den aby nepřišel nějaký liják nebo bouřka, s bídou 20 stupňů. Holínkové léto jak někdy v sedmdesátých letech. Já nesnáším když jsou ty velké hice, ale toho co je letos v Budějovicích je už příliš.

# 02.08.2025, 11:19

Tady to vypadalo na přeháňku jen, ale Šumava to už propojila s tím deštěm co jde z Bavorska a vypadá to dnes konečně na celodenní zálivku a nejen cmrndání po 3-4mm..(včera 4,2mm).
Tak snad to dneska dá 10mm+...

66
# 02.08.2025, 11:33

Francois
Z toho nejsem moc nadšenej poslední den dovolené. :D Vypadalo to, že se nám to vyhne, ale zřejmě to bude naopak. Co se dá dělat, tak jdeme zase navléct pláštěnky a holiny. Aspoň tu začaly růst houby. Jinak bouřku jsem nezažil ani zde na Šumavě, takže moje nejhorší sezóna v životě pokračuje dál. :)

# 02.08.2025, 11:36

co si budem, bouřková sezóna je letos naprosto otřesná a jen málo let bylo ještě horších. s deštěm se to aspoň trochu zlepšilo v posledních dnech a není až takové sucho jako před lety, ale oproti loňským asi dvaceti bouřkám máme letos třeba 5 a to je fakt trapas, loňská sezóna byla neskutečná a asi nejlepší za hodně dlouhou dobu, minimálně 10 let.
ID2 furt drží šance na další výraznější konvekce odpoledne, ale budu v teplicích, tak uvidím kde to šlehne, třeba i nikde :D

# 02.08.2025, 11:39

Tady paráda, 24°C a polojasno k tomu. Odpoledne bude parádně. No ICON a spol mají na večer bouřky, tak jsem zvědav. Srážek ICON maluje pořád kolem 25-30mm, tak uvidíme. Více na Vysočině. Uvidíme co zítra, Ecák protáhl deště až do zítřejšího odpoledne.

1365
# 02.08.2025, 11:55

ICON DE k nám maluje přes 30 mm srážek. :prsi::prsi:
Pokud to vyjde, budu spokojen.

84
# 02.08.2025, 12:01

jojo, dle Aladina budou na Moravě úplné záplavy...:zz:

196
# 02.08.2025, 12:04

Nový aladin to posunul zase více na západ a panuje hodně velký rozdíl mezi aladinem a icon-De,je vidět jak je to složitá situace.

# 02.08.2025, 12:06

Nový ICON Ruc nejvíce srážek vidí až v noci, kam moc zatím nedosáhne. Z Rakouska maluje na Moravu velký celek srážek a vnořených bouřek, ale zatím nedosáhne dostatečně daleko. Vidí to podobně jako IDE.

Polský regionální model vidí později odpoledne a večer nejvíce srážek na JV Čech a Vysočině, večer pak na Moravě bouřky od jihu a v noci nějaký srážkový celek, který opět může být s vnořenými bouřkami. Ostatně taky mi vidí 37mm.

83
# 02.08.2025, 12:12

Jen co jsem vytáhl paty z Rce, tak včera ze dvou bouřek celkem 20 mm. I dnes tam nakonec Aladin cosi dává. V Uherském Ostrohu, kde budu týden, tak včera bez bouřky, 4mm. Na dnesek, zítřek toho Aladin pro tuto oblast taky moc nedává.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.